Dżem borówkowy na dwa sposoby

Dżem borówkowy na dwa sposoby

Dżem borówkowy na dwa sposoby

Witajcie. Dziś propozycja z serii 'coś na zimę'. Przedstawiam dwa sposoby. Sposób I: Składniki: 1 kg borówek leśnych 30-35 dag cukru żelującego Sposób wykonania: 1. Oczyszczone borówki wymieszać z cukrem żelującym. Postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty. 2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Sposób II: Składniki: 1 kg borówek leśnych 30 dag cukru sok z jednej niedużej cytryny Sposób wykonania: 1. Przebrane jagody zasypać cukrem, wymieszać delika... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kuchnia domowa Ani

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.