Witajcie. Dziś propozycja z serii 'coś na zimę'. Przedstawiam dwa sposoby. Sposób I: Składniki: 1 kg borówek leśnych 30-35 dag cukru żelującego Sposób wykonania: 1. Oczyszczone borówki wymieszać z cukrem żelującym. Postawić na gazie, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 minuty. 2. Gorący dżem przełożyć do słoiczków i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować. Sposób II: Składniki: 1 kg borówek leśnych 30 dag cukru sok z jednej niedużej cytryny Sposób wykonania: 1. Przebrane jagody zasypać cukrem, wymieszać delika... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...