curry - 8956 przepisów (strona:162/598)

Ryba po chińsku 138

główki kapusty pekińskiej ·        4 łyżki sosu sojowego ciemnego ·        1 łyżeczka curry ·        1 łyżka miodu ·        1 łyżeczka octu ryżowego ·        1 łyżka skrobi ziemniaczanej ·        Sól(...)małe paseczki paprykę i pokrojone w paseczki wcześnie namoczone grzyby MUN. 4.    Pod koniec smażenia dodajemy drobno pokrojoną kapustę pekińską, podlewamy jedną szklanką wody i doprawiamy solą, curry, pozostałym sosem sojowym, miodem, octem ryżowym i zagęszczamy skrobią ziemniaczana rozrobioną w małej ilości wody. Chwilkę gotujemy i łączymy z rybą. 5.    Danie gotowe, podajemy z ryżem

Kulinarna Chwila
Potrawka z fasolką i kurczakiem 102

korzenia imbiru ·        2 ząbki czosnku ·        Olej do smażenia ·        2 łyżki curry ·        Sól ·        Szczypta chili Sposób przygotowania: 1.    Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy w osolonej wodzie(...)Mięso kroimy w kostkę, dodajemy curry oraz sól. Mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju. 3.    Do mięsa dodajemy obrane warzywa: drobno pokrojony imbir, czosnek, cebulę, obraną z nasion, pokrojoną w plasterki papryczkę chili, pokrojoną w drobne paseczki paprykę czerwoną. Smażymy dziesięć minut i łączymy z fasolą. Jak jest za mało sosu, można podlać wodą

Kulinarna Chwila
Sos słodko - kwaśny z cukinii 97

cebuli 2 łyżki soli kamiennej 1,5szkl. cukru 1szkl. octu 1l przecieru pomidorowego z kartonika 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka curry 2 puszki kukurydzy konserwowej Sposób przygotowania: Cukinię umyłam i osuszyłam. Miałam cukinie mniejsze i większe, więc z niektórych usunęłam gniazda nasienne i obrałam je ze skórki, a miąższ pokroiłam(...)doprowadziłam do zagotowania i na małym ogniu gotowałam je 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie do warzyw dodałam przecier pomidorowy oraz przyprawy: paprykę słodką i ostra oraz curry. Wszystko dokładnie wymieszałam i gotowałam kolejne 10 minut. Po tym czasie sos zestawiłam z ognia i dodałam do niego odsączoną z zalewy kukurydzę konserwową. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszałam

Waniliowe Improwizacje
Sos do spaghetti z cukinii 81

łyżki soli kamiennej 1szkl. cukru 1szkl. octu 500g koncentratu pomidorowego w słoiczku 5 ząbków czosnku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka curry 2-3 łyżki ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Cukinię obrałam i wydrążyłam gniazda nasienne. Miąższ który pozostał przepuściłam przez szatkownicę. Można też zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebule obrałam(...)czasu mieszając, aż cukinia się rozpadła. Wtedy wsypałam cukier i wlałam ocet. i znów mieszając od czasu do czasu, gotowałam kilkanaście minut. Do sosu dodałam paprykę słodką i ostrą, curry i zioła prowansalskie. Wymieszałam do połączenia. Następnie dodałam koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Znów wszystko wymieszałam do połączenia i gotowałam sos kolejne kilkanaście minut. Po tym czasie

Waniliowe Improwizacje
Hamburger z sosem z awokado po Portugalsku 70

mielonej wołowiny 1 cebula, poszatkowana 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka soli pieprz 1 łyżeczka curry Sos z awokado 2 dojrzałe awokado 1 łyżka oliwy z oliwek sok z 1 limonki sól, pipas, sproszkowana słodka papryka 3 zmiażdżone ząbki czosnku Dodatkowo sosy według uznania( u mnie(...)hamburgerów zielona sałata, plastry pomidorów Zdjąć osłonkę z surowych kiełbasek, włożyć do miski. Dodać mielone mięso, cebulę, pietruszkę, połowę posiekanej papryki, jajko, bułkę tartą. Następnie dodać przyprawy: łyżeczka soli, curry, pieprz( według uznania). Wszystko dokładnie wyrobić ręką, do momentu osiągnięcia gładkiej, kleistej masy. Zwilżonymi rękoma formować hamburgery ( około 4 szt) Kłaść na gorący tłuszcz i smażyć z każdej strony około

gotuj ze mną
Obsmażane naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami 74

smaku łyżka oleju oraz olej do obsmażenia Sos czosnkowy do podania: łyżka majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny duży ząbek czosnku łyżeczka keczupu szczypta przyprawy curry łyżeczka suszonego szczypiorku lub natki pietruszki sól i pieprz do smaku   Przygotowujemy naleśniki – do miski wlewamy wodę, mleko, wbijamy jajko i wlewamy olej – dokładnie mieszamy do połączenia(...)mało, odrobinę dolewamy. Smażymy resztę trójkątów jak opisano powyżej.   W czasie pieczenia mamy chwilę do zrobienia sosu – do miseczki przekładamy majonez, jogurt, sok z cytryny, keczup, przyprawę curry, zioła oraz obrany, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy. Odstawiamy do lodówki do chwili podania.   Upieczone, gorące trójkąty, po minutce leżenia

Smaczna Strona
Ogórki krokodylki 203

ogórków szwedzka>>> Kapusta czerwona do słoików>>> Marynowana fasolka szparagowa, przepis>>> Marynowane młode buraczki>>> Ogórki w zalewie curry z kurkumą>>> Ogórki w musztardzie>>> Cukinia marynowana w curry na zimę>>> Cebula marynowana z koprem>>> Ogórki konserwowe na zimę

Moja Książka Kucharska
Placki brokułowe 68

cebula 50 g startego żółtego sera 1 duże jajko lub 2 mniejsze 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka zielonego koperku sól, pieprz, 1/2 łyżeczki curry olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Placków brokułowych: Brokuła podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć, wstawić(...)Dodać do miski z ziemniakami. Przestudzonego brokuła drobno pokroić, przełożyć do miski. Do miski wbić jajko. Dodać starty żółty ser, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać. Masa powinna mieć gęstą konsystencję (jak na placki ziemniaczane). Gdyby była zbyt rzadka to można dodać jeszcze łyżkę mąki pszennej. Na patelni rozgrzać

Danka Pichci
Marynowany kurczak z grillowaną cukinią 122

Danie da Wam sporo energii na dłuższy czas. Składniki 1 filet z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki imbiru szczypta czosnku granulowanego 1 łyżeczka curry 2 łyżki soku z cytryny 1/2 cukinii oliwa odrobina natki pietruszki Marynowany kurczak z grillowaną cukinią – przepis W miseczce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, słodką paprykę, curry, czosnek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w kremowym sosie z chutney z mango i ryżem basmati 94

porcje: 4 pojedyncze filety z kurczaka 30 dag ryżu basmati 32 dag chutney z mango ½ pora 1 ząbek czosnku 40 dag mieszanki warzywnej: marchewka, fasolka, groszek 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 100 ml sosu sojowego 2 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka soku z limonki   Do podania : Natka pietruszki Cząstki limonki   Przygotowanie; Ryż basmati ugotować na sypko(...)przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę wrzucić na dużą suchą patelnię, oprószyć kurkumą   i curry, wlać olej, sos sojowy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, całość dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut pod przykryciem.  Po tym czasie mięso usmażyć, gdy straci swoją surowość dodać pokrojony por oraz   mieszankę warzywną, dusić pod przykryciem

Wanilia i Kardamon
Piersi z kurczaka zapiekane na ryżu 54

piersi z kurczaka 1 torebka ryżu (150g) 1 duża cebula przyprawa do kurczaka sól, pieprz Zalewa: 400 ml wrzącej wody łyżeczka miodu łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz Wykonanie 1. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Cebulę pokroić w cienkie krążki(...)naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż, na niego wyłożyć cebulę i na samą górę pokrojonego kurczaka. 3. 400 ml wody wymieszać z miodem, curry, bazylią, papryką słodką i ketchupem. Dodać szczyptę soli i pieprzu, wymieszać do połączenia składników. 4. Powstałą zalewą zalać składniki w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 60 minut, aż mięso

Alle Dobre!
Smak Indii w domu 97

poleca się na obiad lub kolację. Przed państwem biryani z kurczakiem! W krainie przypraw Kuchnia indyjska charakteryzuje się kolorowymi, smacznymi i pełnymi aromatu potrawami. Wiodącą prym przyprawą jest tu curry – czyli właściwie mieszanka różnych przypraw w zmiennych proporcjach. To ona nadaje smak i kolor dań. I to curry właśnie nadaje całej niesamowitości biryani – potrawie z jednego garnka, która przyciągnie

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka pod Selerową Pierzynką 73

kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowego 1 cebula czerwona 4 ogórki kiszone 2 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Wykonanie Kurczaka umyć i oczyścić z błonek. Następnie pokroić w kostkę, doprawić papryką słodką, curry, przyprawą do kurczaka i czosnkiem granulowanym

Przepiski.pl
Szaszłyki z krewetkami, papryką i ananasem 78

Porządne krewetki, lekko skarmelizowany ananas, natka, oliwa, czosnek. To musiało się udać. Na początku miały być same krewetki, ale w lodówce znalazłam 3 plasterki ananasa, które zostały mi po curry. Jeżeli jesteście ciekawi przepisu na curry, wpadnijcie tutaj w przyszłym tygodniu. Wracając jednak do szaszłyków… postanowiłam to krewetek i ananasa dodać pomarańczową paprykę – dla urozmaicenia. Jeżeli jeszcze chodzi

Kardamonovy

Proponowane wyszukiwania