soczewicy 100g ciecierzycy 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki startego świeżego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki curry sok i otarta skóra z 1 limonki 1 pęczek kolendry sól pieprz olej Wykonanie: 1. Ciecierzycę namoczyć w dużej ilości wody i pozostawić na kilka godzin, a najlepiej na cała(...)również ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. 3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć szypułki i pokroić w grubszą kostkę. 4. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć kurkumą, curry, solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym oleju. 5. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać starty imbir, utarty w moździerzu
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: 500 g kiełbasy pokrojonej w grube plasterki 2 cebule, pokrojone w piórka 2 łyżki octu z białego/czerwonego wina 2 łyżki miodu 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżka curry w proszku 1 łyżeczka mielonego chilli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 4 ogórki konserwowe, pokrojone w kosteczkę 4 pszenne bułki, halved and toasted Przygotowanie: Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu(...)Ingredients: 500 g of sausage, cut into thick slices 2 onions, sliced 2 tablespoons of white/red wine vinegar 2 tablespoons of honey 250 ml tomato passata 1 tablespoon of curry powder 1 teaspoon of ground chilli 1 tablespoon of ground sweet pepper 4 gherkins, diced 4 buns, halved and toasted Preparation: Heat large pan over medium heat, add sausage, cook
karmelowyprzypraw i ziół typu szczypiorek, koperek czy natka pietruszki. Doskonale smakują zarówno ciepłe, jak i zimne. Podaję je z warzywami i/lub różnego rodzaju sosami jak czosnkowy, koperkowy, tzatziki, curry itp. Kotlety jajeczne – składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 pęczka natki pietruszki 30 g masła ghee lub innego tłuszczu do smażenia sól(...)niewielkich porcjach na rozgrzany tłuszcz i przewracać po podsmażeniu z jednej strony delikatnie łopatką na drugą. Kotlety jajeczne idealnie smakują z różnego rodzaju sosami jak czosnkowy, majonezowy, koperkowy, tzatziki, curry, ketchup domowy itp. Z podanej porcji wychodzi 8-10 kotlecików w zależności od wielkości. — BTW całości bez cebuli i czosnku oraz dodatków: 400 g, 905 kcal
Ola la LCHFinspirowanenatura Składniki: 4 plastry schabu bez kości 8 plastrów boczku surowego wędzonego 1 duży kiszony ogórek kawałek czerwonej papryki 4 łyżeczki musztardy stołowej pieprz, sól, Vegeta Natur z curry oraz: kilka małych ziemniaków 2 łyżki oleju sól, Vegeta Natur z curry Przygotowanie: Plastry schabu myjemy i osuszamy a następnie rozbijamy każdy kotlet tłuczkiem oraz oprószamy solą, pieprzem
słodkie i nie tylko historie kulinarnemój mąż ją uwielbia. Dlatego od czasu ją przygotowuję. Zupa gotowa w 30 minut. Składniki: 1/2 kg dyni mleko 1/2 szklanki zacierki 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki curry odrobina soli Ponadto: orzechy nerkowca żurawina winogrono Dynię świeżą lub mrożoną umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem w takiej ilości, aby przykryć dynię. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy cukrem, solą oraz curry. Blendujemy
Słodki Zakąteknadziana pieczarkami i papryką. ok. 1,2 filetu z piersi indyka 400 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju 50 g masła Filet z indyka umyć,osuszyć i rozciąć tak aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć z obu stron solą,pieprzem i curry
Kolorowa kuchnia Elkimojej kuchni częściej goszczą pożywne, rozgrzewające zupy i potrawki. Takie, które przyjemnie otulają od środka i sycą na długo. Używam przy tym dużo aromatycznych przypraw jak chili, kumin, curry czy kurkuma, które nadają potrawom odpowiedniego nieco orientalnego charakteru. Niedawno dzieliłam się przepisem na rozgrzewający dahl z czerwonej soczewicy idealny na zimową porę. Dziś kolejny pomysł na soczewicę(...)Mieszanka warzyw (u mnie mrożona mieszanka z papryką, brokułem, kalafiorem, kukurydzą i fasolką szparagową) Pół czerwonej cebuli Ząbek czosnku 2 cm imbiru Płatki chili, kumin, kurkuma, wędzona papryka, kardamon, curry Sok z połowy limonki Bulion warzywny Soczewicę dokładnie wypłukać Na odrobinie oleju zeszklić posiekaną cebulę, po chwili dodać posiekany czosnek, starty imbir i przyprawy, smażyć chwilę, w razie potrzeby
HealthyCreationsSkładniki na ryż z warzywami, parówką, mozzarellą i kiełkami lucerny (2 porcje): torebka ryżu Basmati warzywa mrożone (wybrałam greckie, ale dosypałam jeszcze kukurydzę) 2 parówki kulka mozzarelli kiełki lucerny curry Ryż ugotować w osolonej wodzie. Pokroić parówki w paski i podsmażyć. Dodać na patelnię warzywa mrożone i kukurydzę. Wsypać ryż i doprawić curry. W warzywach mrożonych była już dodana mieszanka
Karola gotujeduży lub 2 małe słoiki pieczarek marynowanych 1 puszka groszku konserwowego 1 puszka ananasa 1 puszka pomidorów krojonych 1 słoik (350ml) marynowanej papryki 1 szklanka ketchupu ok. 3 łyżeczki curry ok. 1/2 szklanki sosu chili 300g kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso kroimy w niewielką kostkę. Obsmażamy na rumiano na patelni na niewielkiej ilości oleju(...)Następnie rozkładamy równą warstwą plastry pieczarek. Kolejno dodajemy: groszek wraz zalewą, ananas wraz zalewą, pomidory z puszki oraz paprykę wraz zalewą. Całość przykrywamy warstwą dobrej jakości ketchupu. Posypujemy przyprawą curry oraz zalewamy sosem chilli. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 2 godziny. Następnie zupę przelewamy do dużego garnka. W razie potrzeby dolewamy wodę
Smaki Na TalerzuJakiś czas temu kupiliśmy sos tandoori curry, który połączyliśmy ze śledziami, słodkim ananasem i niebiańskimi morelami. Resztę zobaczcie sami. Składniki 500 g filetów śledziowych 200 g świeżego ananasa 200 g suszonych moreli 1 garść rodzynków 1/4 małego kalafiora 4 szalotki 100 ml oleju sezamowego 1 szklanka sosu tandoori curry 125 ml soku pomidorowego Przygotowanie Szalotki obieramy, kroimy w krążki
R'n'G Kitchencukinii 2 ząbki czosnku 2 małe buraki serka halloumi pestki granatu 2 łyżki orzeszków pinii uprażonych na suchej patelni PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: curry i kurkumy w proszku świeża kolendra SOS TAHINI 2 łyżki pasty sezamowej Tahini 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku / starty na tarce sól, pieprz 1 łyżeczka soku(...)dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 25 g masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę, czosnek, marchewkę i cukinię. Smażymy 3 minuty na średnim ogniu, często mieszając. Dodajemy kurkumę i curry oraz szczyptę soli i pieprzu. Smażymy 2 minuty. Dodajemy ugotowaną kaszę i chwilę podgrzewamy. Rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą i lekko natłuszczamy olejem. Serek halloumi kroimy w grube plastry
cool and mintysię na Wigilię, ale i na inne uroczystości. Śledzie korzenne pachnące cynamonem, gałką muszkatołową i goździkami stają co roku na naszym wigilijnym stole obok tych z cebulą, po kaszubsku, curry czy pod tłustą pierzynką, które znajdziecie na blogu. Polecam spróbować nowej odsłony wszystkim miłośnikom śledzi! Składniki – śledzie korzenne: 250 g śledzi matiasów 50 g cebuli szalotki 1/3 łyżki cynamonu(...)Jeśli i Wy uwielbiacie śledzie to poza przepisem na śledzie korzenne polecam Wam też inne z nimi roli głównej: Po kaszubsku, Kolorowe śledzie z papryką Curry Pod tłustą pierzynką Faszerowane kapustą kiszoną W porach Terrina śledziowa Śledź pieczony Artykuł ŚLEDZIE KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFgrzybami Karp w panierce Karp smażony w głębokim tłuszczu Dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta i orzechami Dorsz a płatkach migdałowych Curry rybne Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź pieczony Pstrąg pieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie
Ola la LCHF