Przepis z bloga Blendman . Składniki: (na 4-6 porcji) czubata łyżka oleju kokosowego 2 cebule, oczyszczone i pokrojone w kostkę 2 łyżki czerwonej pasty curry (u mnie: łagodna 'korma') 350g czerwonej soczewicy, opłukanej na sicie 400g puszka siekanych pomidorów 650ml wody 400g puszka mleka kokosowego sól i pieprz, do smaku W sporym garnku rozgrzej na średnim ogniu olej kokosowy. Wsyp(...)cebulę i smaż do zeszklenia - okolice 10 minut. Dodaj pastę curry, dobrze wymieszaj i maż kolejne 2-3 minuty, często mieszając. Wsyp soczewicę, wymieszaj. Wlej pomidory i wodę. Dopraw do smaku sola i pieprzem, a jeśli pomidory są bardzo kwaśne dodaj dodaj małą szczyptę cukru. Całość zagotuj, zmiejsz ogień, przykryj i gotuj około 20-25 minut, aż soczewica będzie
Lejdi of the houseprzygotowania: 30 minut Składniki: 400 g fileta z łososia sól pieprz 1 puszka mleczka kokosowego 3 listki kafir 1 trawa cytrynowa 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryka 1/2 czerwonej cebuli 200 g groszku cukrowego 1 plaster świeżego ananasa 1 łyżka posiekanego szczypiorek 1 łyżeczka czarnego sezamu(...)limonki 100 g ryżu jaśminowego Wykonanie Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do szerokiego rondla wlewamy mleczko koksowe, dodajemy trawę, listki kaffir, pastę curry, cukier i delikatnie podgrzewając mieszamy, aż wszystko się połączy i gotujemy przez 5 minut. Papryki kroimy w paski, cebulę w ósemki, a ananasa w kostkę. Wszystkie warzywa, łącznie z groszkiem wrzucamy do rondla
Kulinarne przygody Gatityfileta z indyka 200 g ryżu 500 g brokułów 750 ml bulionu drobiowego (3 szklanki) 1 cebula 1 pomidor lub 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki kurkumy 3 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub koperku Przygotowanie: Mięso pokroić w niewielką kostkę, doprawić curry, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 10 minut. W dużym garnku
KuchniaWeDwoje.plpojedyncze filety z kurczaka (1,2 kg) 1 łyżka natki 5 – 6 łyżek sera (60 g) 2 łyżki masła 4 łyżki oleju ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki curry garść orzechów (opcjonalnie) Przygotowanie: Dynię obrać i usunąć włóknistą część oraz pestki. Dynię pokroić w małą kostkę. Cebulę drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać dynię i oprószyć warzywa solą(...)pieprzem oraz curry. Dusić na małym ogniu kilka minut. Odłożyć farsz do całkowitego wystygnięcia. Następnie do dyni dodać starty ser żółty oraz posiekaną natkę pietruszki (można również dodać posiekane orzechy). Wymieszać. W filetach z kurczaka ponacinać kieszenie na farsz. Mięso nafaszerować i spiąć wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków. Przyprawić solą i pieprzem. Mini roladki smażyć na oleju po kilka minut
KuchniaWeDwoje.plzdecydowanie będziemy robić je częściej. 500-600 g piersi kurczaka 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki majonezu 2 jajka mielona papryka słodka curry szczypta mielonego imbiru sól, pieprz Cebulę drobno siekamy. Oczyszczone mięso kroimy w drobną (około 1,5×1,5cm) kostkę. Doprawiamy mieloną papryką, szczypta mielonego imbiru, niewielką ilością curry oraz
Smaki Na Talerzuogranicza, bawcie się smakami. 1 mango 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 por biała część 200 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty curry czerwonej papryczka chili 1 garść kiełków sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 kawałek imbiru świeżego olej do smażenia 1 pierś z kurczaka natka pietruszki Cebulę i czosnek drobno kroję. Kurczaka kroję(...)kostkę, przekładam do miski, dodaję pastę curry, imbir starty, sól, pieprz i odstawiam na godzinę do lodówki. Cebulę i czosnek przesmażam, dodaję por pokrojony, marchewkę kroję w talarki, paprykę w kostkę, batata w kostkę. Całość chwilę przesmażam i wlewam litr wody. Gotuję na wolnym ogniu. W woku przesmażam na oliwie kurczaka. Dodaję go do warzyw, na końcu dodaję też mango
wesoła kuchniaprzekonuje Składniki (na 2 duże porcje): torebka ryżu brązowego 3 łyżki czerwonej soczewicy 1 mała cebula połówka czerwonej papryki szklanka mrożonej, zielonej fasolki szparagowej 1,5 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki mielonego imbiru kawałek czerwonego chili, bez nasion sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Do podania: 2 jaja na twardo 3-4 łyżki jogurtu nasiona czarnuszki, do posypania(...)wrzucamy na niego cebulę – szklimy przez chwilę, od czasu do czasu mieszając, około 3-4 minuty. Do cebuli dodajemy chili, smażymy przez minutę,. po czym dodajemy przyprawy – curry oraz imbir, smażymy kolejną minutę. Wrzucamy paprykę czerwoną i smażymy, często mieszając, aż odrobinę zmięknie – 3-4 minuty. Do tego wrzucamy ryż z dodatkami, dokładnie mieszamy, aby składniki pokryły
Smaczna Stronaszybka w przygotowaniu, lekka i świeża w smaku. Składniki słoik papryki konserwowej 250 g makaronu kolanka puszka kukurydzy puszka ananasa 6 ogórków konserwowych 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki curry tymianek majonez sól, pieprz do smaku Przygotowanie Pierś pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, tymiankiem, skropić olejem i odstawić na jakiś czas do lodówki. Makaron ugotować, resztę składników pokroić(...)kostkę. Pierś usmażyć do miękkości, wszystko razem wymieszać z majonezem, doprawić do smaku i gotowe. Autor przepisu: Anita Artykuł Sałatka makaronowa z kurczakiem curry pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyporcje) 2 łyżki oleju kokosowego (wersja wegańska), albo masła 1 cebula, obrana i pokrojona na cieniutkie półksiężyce 1 łyżeczka soli + ewentualnie odrobinę więcej, do smaku 1 1/2 łyżeczki łagodnego curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta mielonego chilli 2 x 400g puszki siekanych pomidorów 400g puszka mleka kokosowego ewentualnie posiekana świeża kolendra do podania(...)sporym garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj cebulę i 1/2 łyżeczki soli. Smaż na średnim ogniu , mieszając od czasu do czasu, aż będzie miękka - 10 minut. Wmieszaj curry, kolendrę, kumin i chilli, wymieszaj i smaż przez minutę (trzeba uważać, aby mieszanka się nie przypaliła). Dodaj pomidory, kolejne 1/2 łyżeczki soli i 2 szklanki wody (oryginalnie 3-4, ale ja wolę gęstsze
Lejdi of the housejednak nie stoi na przeszkodzie, aby stały się jedynie elementem większego talerza przekąsek. Możesz wymieszać ze sobą różne rodzaje farszy takie jak np. te z suszonymi pomidorami, chrzanem lub curry. Warto również dodać do nich inne przekąski takie jak chociażby koreczki z szynką, koreczki serowe, roladki z szynki, zawijasy z salami lub sałatkę z selerem konserwowym. Faszerowane jajka z musztardą(...)ostrą papryką w proszku. Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc Wiosenne jajka faszerowane Sernik wiedeński Wielkanocna zupa chrzanowa Biały lion – ciasto bez pieczenia Wielkanocna sałatka Dziadka Faszerowane jajka z curry Zobacz też nowe przepisy Przepisy na faszerowane jajka – 7 pomysłów Faszerowane jajka z musztardą Jajka faszerowane z pieczarkami Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami Ciasta wielkanocne – 12 przepisów Artykuł
okolicepalnika.plpowodzeniem służyć za samodzielne danie. Jeśli jednak przygotowujecie przyjęcie lub świąteczne spotkanie, możecie przygotować cały półmisek przekąsek, którego elementem będą także faszerowane jajka. Możesz podać faszerowane jajka z curry lub wiosenne jajka faszerowane . Do tego warto zrobić także roladki z szynki oraz proste koreczki z szynką . Całość idealnie uzupełni szybka sałatka z selerem konserwowym lub lekka sałatka z tortellini(...)wiedeński Wielkanocna zupa chrzanowa Wielkanocna sałatka Dziadka Zobacz też nowe przepisy Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami Ciasta wielkanocne – 12 przepisów Roladki z szynki z chrzanem Faszerowane jajka z curry Wiosenne jajka faszerowane Artykuł Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.pluniwersalne połączenie, które sprawdza się przy każdej okazji. Z resztą, sami się o tym przekonacie. Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc Roladki z szynki z chrzanem Faszerowane jajka z curry Wiosenne jajka faszerowane Wielkanocna zupa chrzanowa Wielkanocny barszcz biały Wielkanocna sałatka Dziadka Zobacz też nowe przepisy Ciasta wielkanocne – 12 przepisów Roladki z szynki z chrzanem Faszerowane jajka z curry
okolicepalnika.plprzygotowaniu. Przepis zawiera składniki na dwie porcje zupy, a do jej sporządzenia potrzebne nam będą 2 spore marchewki 3 średniej wielkości ziemniaki por ząbek czosnku 0,5l bulionu curry (ważne aby sprawdzić na opakowaniu czy jest bezglutenowy, ponieważ przy jego produkcji w niektórych firmach może się on tam pojawić) kurkuma szklanka mleka 2 kromki chleba bezglutenowego lub 2 bezglutenowe bułki(...)Warzywa pokroić w kostkę. Rozgrzać garnek, na dnie zeszklić por z czosnkiem. Dorzucić resztę warzyw i smażyć przez 10-15min. Zalać wszystko bulionem, dodać łyżeczkę curry, łyżeczkę kurkumy. Gotować przez 25min, a na koniec dolać mleko. Doprowadzić do wrzenia i zblendować na gładką masę. Chleb posmarować masłem i podawać jako dodatek do zupy. Bezglutenowa kolacja – zapiekanki z pieczarkami
Via Gustoczerwona 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1 kawałek korzenia selera 20 dkg pieczarek 1/2 papryczki chili 1 cukinia olej rzepakowy sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżki pasty curry 300 ml mleczka kokosowego paluchy cebulowe Warzywa obieram. Seler, korzeń pietruszki, paprykę kroję w kostkę. Marchewkę, cukinię, pieczarki w plastry. W głębokim garnku rozgrzewam olej, przesmażam pokrojoną cebule(...)wyjątkiem cukinii i chwil e przesmażam. Wlewam dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie. Na końcu dodaję cukinię i gotuję jeszcze dwie minuty. Dodaję pastę curry, paprykę wędzoną, mleczko kokosowe, doprawiam solą, pieprzem, chili. Chwilę gotuję. Zupę podaję z paluchami cebulowymi
wesoła kuchniasoczewicą Składniki: 1/2 dyni hakkido (ok. 1,5 kg ) dwa średnie pomidory 1 pietruszka 2 średnie marchewki 1/2 małego pora 1 średnia cebula 1 płaska łyżka curry pół szklanki czerwonej soczewicy 1-1,5 litra wody sól, pieprz 1 łyżka oleju kolendra Przygotowanie: Pokrój dynie, marchewkę i pietruszkę w kostkę. Pora pokrój(...)czasie dodaj czerwoną soczewice i gotuj jeszcze 15-20 minut. W między czasie pokrój pomidory w kostkę i posiekaj kolendrę. Na koniec dodaj pomidory, curry oraz sól i pieprz do smaku. Zupę podawaj posypaną kolendrą. Smacznego
wegujemy