czerwona papryka kilka surowych marchewek zielony ogórek sałata ugotowane krewetki awokado świeża kolendra Sos kokosowo - orzechowy: puszka mleka kokosowego (400ml) 2 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżki cukru Sos słodko - kwaśmy: 50ml wody 2 łyżki cukru 2 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki sosy rybnego 1 ząbek(...)środka, po czym zawinąć dolną część, aby powstała koperta, a następnie zrolować od dołu do góry. Przygotowanie sosu kokosowo - orzechowego: Do małego garnka wlać mleko kokosowe, pastę curry i masło orzechowe, gotować na małym ogniu, aż wszystkie składniki się połączą. Doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki i cukrem. W razie potrzeby doprawić do smaku. Przygotowanie sosu słodko - kwaśnego
Codzienne Gotowaniekurczaka 1 granat 100 g sera feta 250 g pomidorków koktajlowych 1/2 sałaty lodowej 1 mała czerwona cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki curry 1 łyżka oleju Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Pierś kurczaka nacieramy curry, solą oraz słodką i ostrą
Qchnia po prostuśmietany bez laktozy 18% – 80 g parmezanu – 1 por – 1ząbek czosnku – 3 duże jajka – sól i pieprz – łyżeczka cząbru – duża szczypta słodkiej i ostrej papryki – duża szczypta curry – łyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodka i ostrą. Dodajemy również curry. Cebulę pokroić drobno. Pora opłukać i pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić na rozgrzaną
I LOVE LIFEkurczaka 80g mozzarelli 8 sztuk suszonych pomidorów 2 garście świeżej rukoli 120g płatków kukurydzianych 1/3 szklanki mleka 14 łyżki maki pszennej 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1/3 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz olej Wykonanie: 1. Płatki kukurydziane pokruszyć dość drobno za pomocą dłoni, wałka lub w malakserze. 2. Mleko zmiksować z mąką, przyprawą do kurczaka, curry, a następnie doprawić
Szalona Kuchnia Ewelinysosie puszka groszku konserwowego 3 ogórki kiszone czerwona cebula duże winne jabłko pęczek szczypiorku sok z cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyża jogurtu naturalnego sól pieprz ostra papryka curry Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem Wykonanie: Groszek osączyć z zalewy. Ogórki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w cienkie(...)Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Do sałatki dodać odsączonego z zalewy rozdrobnionego tuńczyka. Posypać połową posiekanego szczypiorku. Przygotowanie sosu Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać sól, pieprz, odrobine ostrej papryki oraz curry niewielką ilość. Przed podaniem polać sosem. Podawać z pieczywem. Artykuł Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaryżu. Nam smakował bardzo, polecam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pasty curry czerwonej 1 świeży pomidor 1 opakowanie krojonych pomidorów lub passata (u mnie passata) 1/4 łyżeczki kurkumy 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 3-4 cm świeżego(...)imbiru 2 łyżki masła klarowanego sól natka pietruszki lub kolendry 1. Filety myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w kostkę. Przekładamy do miseczki dodajemy sól, kurkumę i pastę curry i dokładnie mieszamy rękami, aż wszystkie kawałki będą oblepione. Odstawiamy na 15 minut. 2. Obie cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki
kruche babeczkiobiad. Na 2-3 porcje: 1 filet z miruny 4-5 pieczarek 1 cebula sok z cytryny tarty żółty ser (u mnie gouda i red cheddar) mielona słodka papryka curry granulowany czosnek sól, pieprz masło klarowane Opłukany i osuszony ręcznikiem papierowym filet z miruny dzielimy na mniejsze porcje. Skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą, pieprzem i dodatkowo z jednej(...)strony szczyptą curry oraz granulowanym czosnkiem. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni na około 15-20 minut. Pieczarki kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy klarowane masło, wrzucamy pieczarki oraz cebulę. Smażymy do zrumienienia. Na koniec doprawiamy słodką papryką, solą oraz pieprzem do smaku. Na upieczonych filetach
Smaki Na Talerzuwarzywami. Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus, 10 sztuk pomidorków truskawkowych, ogórek gruntowy, 1/2 ostrej żółtej papryczki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 i 1/3 szklanki wody, szczypta soli, płaska łyżeczka curry Przygotowanie: Kaszę mieszamy z solą i curry, zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy aż wciągnie całą wodę. Pomidory kroimy na ćwiartki. Ogórka obieramy kroimy w kostkę, papryczkę drobno siekamy
Lena Gotujesznycli z filetu z piersi indyka 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 100 ml mleka 1,5 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka czosnku w proszku 2 łyżeczki curry sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Sznycle rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószamy wszystkimi przyprawami (curry, czosnek,sól, pieprz) i mieszamy aby były równomiernie nimi pokryte. Każdego kotleta z osobna obtaczamy
Qchnia po prostukokosowego 4-5 łyżek pasty orzechowej Radix-Bis 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 50 ml wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka curry szczypta papryki chili sól, pieprz Dodatkowo: ok. 100 g fistaszków Radix-Bis ryż basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej. Marynata: W misce łączymy ze sobą(...)Orzechy obieramy z łupin. Sos: W wysokim naczyniu mieszamy mleko kokosowe z wodą, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy pastę orzechową oraz cukier i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy curry, kuminem rzymskim, papryką chili oraz szczyptą soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnię (u mnie: patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL DIAMOND LITE ) i układamy na niej zamarynowane podudzia z kurczaka. Smażymy
Kuchnia MagdaLenypowstała trochę przez przypadek. Sałacie kończył się termin przydatności, a ze śniadania zostały dwa ugotowane jajka. Wystarczył szybki przegląd lodówki i wyciągnąłem słoik z pysznym konserwowym kalafiorem o smaku curry - dzieło mojej mamy, która przetwarza prawie wszystko :) Jako, że sałatka nam smakowała podam przepis :) Składniki : - mix sałat, - 2 ugotowane jajka, - 2 pomidory rzymskie, - słoik kalafiora konserwowego. Sos : - 2 łyżki jogurtu(...)naturalnego, - 1 łyżka majonezu, - 1 łyżeczka musztardy, - 1 łyżka soku z cytryny, - sól, pieprz, - curry. Wykonanie : Sałatę wyłożyć do miski, dodać pokrojone w ćwiartki lub ósemki jajka i pomidory. Dołożyć różyczki kalafiora i całość polać sosem wykonanym z podanych składników. Smacznego
Przepisy MikołajaSkładniki: ok. 1 kg karkówki 2 garście szpinaku świeżego 2 duże pieczarki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju/oliwy sól pieprz 2 łyżki tartego żółtego sera papryka słodka, curry sznurek Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kotlety. Każdy kotlet rozbijamy oraz oprószamy solą i pieprzem z obu stron-odkładamy. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i drobno kroimy(...)rozbijamy lekko mięso na całej powierzchni i rozkładamy na nim nadzienie z patelni. Zwijamy ciasno roladę z karkówki i obwiązujemy ją sznurkiem. Wierzch rolady oprószamy lekko papryką słodką i curry. Wkładamy roladę do blaszki, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy roladę w 200 stopniach przez 1 godzinę pod przykryciem i 30 minut bez przykrycia. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneSzybka do ugotowania zupka z czerwonej soczewicy i pomidorów. Przepyszna, idealna na zdrowy lunch lub lekki obiadek po pracy. Doprawiona curry w proszku i podana ze świeżą kolendrą i kleksem mleczka kokosowego, nabiera lekko orientalnego smaku i aromatu. W mięsnej wersji można podać ją z podsmażonymi, cieniutkimi plasterkami chorizo lub pokrojonym w kosteczkę boczkiem. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI(...)soczewicy 2 puszki (2x400g) pomidorów 500 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego PRZYPRAWY: po 1 łyżeczce: soli (można dać mniej jeśli bulion jest słony), curry w proszku, suszonego oregano i lubczyku, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku DO PODANIA: świeża kolendra, mleczko kokosowe, czarnuszka, cząstki limonki do wyciśnięcia, świeża papryczka chili WYKONANIE Cebulę
cool and mintypopcornu. Jeśli chcecie trochę odmienić jego smak to mam dla was mieszankę przypraw, która będzie bardzo ciekawą kompozycją. składniki: 125 g popcornu ( gotowy, usmażony) 80 g masła 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (cięty) 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego parmezan Popcorn przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masło roztapiamy, gdy nieco ostygnie dodajemy przyprawy ( curry, czosnek niedźwiedzi, pieprz cytrynowy
noteskulinarnyfigatofu wędzonego 300 g fasolki szparagowej 1 duża marchewka 1 łyżka oliwy z oliwek 200 ml mleczka kokosowego (Terrasana) marynata do tofu: 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka curry, 3 łyżki sosu sojowego (Terrasana) szczypta soli i chilli Przygotowanie: Tofu dokładnie odsącz z wody za pomocą ręcznika papierowego. Pokrój w kostkę i wymieszaj z sosem sojowym, wędzoną papryką(...)curry. Odstaw na co najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem, po chwili dodaj tofu i smaż przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i fasolkę szparagową. Duś przez 15 minut. W międzyczasie ugotuj makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu. Do patelni dodaj mleczko kokosowe, szczyptę soli
Zdrowie na języku :P