zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:63/230)

Grochówka z grochu łuskanego | Jak zrobić? 57

ziele angielskie. Dodaj pokrojone warzywa i czosnek zmiksuj na gładki krem. Postaw ponownie zupę na palniku  dodaj majeranek dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli po zmiksowaniu zupa jest bardzo gęsta dodaj według uznania wody lub rosołu całość zagotuj. Grochówka powinna mieć konsystencję kremu. Zupę krem podawaj z grzankami, podsmażoną kiełbasą i boczkiem oraz z odrobiną zieleniny(...)łuskanego ma to do siebie że gęstnieje, to przez błonnik i bardzo dobrze. A więc taka grochowa jak nam ostygnie może być jak galareta.  Polecam także: -   parzybroda - zupa grzybowa - fava puree z grochu    Jak gotować groch? Jak gotować groch na grochówkę? Moczyć groch czy nie moczyć? Połówki grochu nie musimy moczyć, wystarczy wypłukać

Dieta moja pasja
Tagliatelle z leśnymi grzybami 204

Tagliatelle z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym: makaron tagliatelle 15-20 grzybów leśnych ( takie jakie uda się zebrać bądź kupić; mogą być też mrożone) 1 duża cebula kilka ząbków czosnku oliwa z oliwek  1 łyżka masła  200-250 g śmietana kremówka 36% ( można dodać mniej procentową :) ) sól pieprz  świeży tymianek  kilka igieł rozmarynu szczypta cukru tarty(...)grzyby ( można je wcześniej lekko podgotować w osolonej wodzie a wywar zostawić na np. zupę grzybową lub sos grzybowy). Wszystko razem chwilę dusić. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. W tym czasie ugotować makaron tagliatelle około 7-8 minut( al dente) Ugotowane tagliatelle dodać do grzybów. Dodać śmietankę, szczyptę cukru i wszystko przez chwilę dusić na małym ogniu aby cały

Jemy Pijemy
Zupa grzybowa z makaronem 145

Zupę grzybową lubię pod każdą postacią i z różnymi dodatkami, z dodatkiem makaronu i suszonych grzybów jest bardzo smaczna i aromatyczna. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera  1 cebula 5 ziemniaków Garść suszonych grzybów 200 gram drobnego makaronu  2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Sól,pieprz Vegeta Przyprawa maggi(...)gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie, udka wyjmujemy. Pietruszkę, selera i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, zagęszczamy zupę, dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilością gorącej zupy, doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, ostudzony

Bajeczna Kuchnia
PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE 167

Idealne orkiszowe ciasto z genialnym grzybowym farszem. Dotychczas dodawałam grzybów tak "na oko", pierogi były bardzo smaczne, ale te dzisiejsze są wprost genialne. Mnóstwo grzybów, podsmażona cebulka i doskonałe elastyczne ciasto tworzą połączenie idealne. Polecam te pierogi nie tylko na święta, u nas już innych pierogów z kapustą i z grzybami nie będzie, smak i aromat tych powala... Ciasto(...)obrane warzywa (marchew i pietruszkę) i gotować na małym palniku do miękkości, ok.30 minut (uwaga grzyby lubią kipieć...). Pod koniec gotowania doprawić solą. Odcedzić dokładnie, odcisnąć. Wywar pozostawić np.do zupy grzybowej (ja mrożę sobie w woreczkach do lodu). Kapustę ugotować z dodatkiem wody do miękkości (u mnie ok.30-40 minut), dokładnie wycedzić, najlepiej jeszcze odcisnąć. Ja dodaję także 1/2-1 łyżki

Smaczne Zdrowe
Zupa grzybowa 128

Dzisiaj środa popielcowa więc w ramach postu ugotowałam zupę grzybową z pozostałości świątecznych grzybków;] Składniki: - 3l wody - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - 10cm białej części pora - 1/2 szklanki śmietany - 100g suszonych grzybów - 1/2 łyżki octu - 1  czubata łyżka mąki pszennej - pieprz i sól do smaku Wykonanie: Grzyby umyć i zamoczyć na 5 godzin(...)gotujemy. Gdy już grzyby będą miękkie dolewamy 1/2 łyżki octu. Robimy zaprawkę z 1/2 szklanki wody z łyżką mąki pszennej, dobrze rozrabiamy aby nie było grudek i wlewamy do zupy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy zupa się zagotuje wlewamy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany. Podajemy z makaronem. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Soljanka - pyszna, rozgrzewająca zupa rosyjska. 90

Soljanka, to gęsta, bardzo pożywna zupa, serwowana u naszych sąsiadów w Rosji i Ukrainie.  U nas także jest dość popularna, szczególnie w regionach, które były zajęte przez Rosję podczas zaborów. Polacy troszkę nazwę sobie zmienili - często nazywamy ją solanką, co w moim odczuciu nie zachęca niestety do zagłębienia się w przepis. Nazwa solanka kojarzy się raczej ze słoną zawiesiną(...)były smaczniejsze ;-). Ale nie o tym dzisiaj.  Dzisiaj pozostawiam w Waszych dłoniach dopracowany przepis na gęstą, aromatyczną rozgrzewającą Soljankę w wersji mięsnej (spotkać można także rybną lub grzybową). Zupa na bazie mięsa jest zawsze wykonywana z dodatkiem kwaszonych ogórków, co sprawia, że jest lekko kwaśna w smaku, przez co z pewnością posmakuje fanom kapuśniaczków. Mój mąż stwierdził

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa grzybowa z ryżem i kurczakiem 169

gościem, dobrze, że był wyrozumiały. Efektem tej karkołomnej gimnastyki była pięknie pachnąca,  ale niestety bardzo gorącą zupę, którą zaserwowałam Chłopakom na obiad... Chcecie o niej posłuchać? Zupa grzybowa z ryżem i kurczakiem 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 200g ryżu 200ml białego wina 200g grzybów leśnych (lub pieczarek) 1 pierś z kurczaka(...)kolejne 15minut. Na patelni podsmażyłam grzyby, po czym dorzuciłam je do bulionu. Doprawiłam solą i pieprzem i gotowałam jeszcze przez 5 minut. Pierś rozszarpałam na drobne kawałki. Każdą porcję zupy posypałam odrobiną tartego parmezanu

Zapiski Młodej Żony
Pierogi z karpiem na Wigilię 22

podczas świąt Bożego Narodzenia. W moim domu wigilijnego karpia przygotowuje się na na wiele sposobów. Pierogi z rybą w bulionie warzywnym doskonale mogą zastąpić barszcz czerwony z uszkami , czy zupę grzybową . Tym razem polecam wykorzystać mój prosty przepis na farsz z karpia, z podsmażoną cebulką i natką pietruszki, oraz na bardzo delikatne, elastyczne i miękkie ciasto na pierogi(...)znacznie ułatwia wałkowanie ciasta. Inne pomysły na pierogi znajdziecie TUTAJ. Pierogi z rybą , czyli sumem Składniki na farsz rybny: 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 dzwonka ugotowanego w zupie rybnej karpia bez skóry i ości sporo natki pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól i pieprz do smaku Składniki na Ciasto na pierogi ok. 80 sztuk: 3 szklanki mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ukraina - Zupa grzybowa z kaszą gryczaną (Hrybna juszka) 148

nazwie Pokucie, gdzie przygotował zupę grzybową z kaszą jaglaną , kolejny raz pokazując nam wspaniałość ukraińskiej kuchni! Hrybna juszka to już druga propozycja inspirowana przepisami z podroży Roberta Makłowicza. Ostatnio proponowaliśmy zweganizowany brodet z boczniakiem . Tym razem przyszedł czas na wegańską wersję pokuckiej hrybnej juszki. Składniki (4 porcje):  -100-120 g suszonych grzybów - 3-4 szklanki wody - cebula(...)solą i pieprzem. 3) Na patelni rozgrzewamy olej, cebule i marchewkę kroimy w kosteczkę. Smażymy na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Po 5-6 minutach smażenia dorzucamy do zupy. Mieszamy, gotujemy przez kolejne 10-15 minut.  4) Podajemy sowicie posypane koperkiem

Roślinożerni urlopowicze
Sos grzybowy ze świeżych grzybów 52

wołowiny oraz oczywiście do domowych placków ziemniaczanych. Zobacz koniecznie jak zrobić doskonały, domowy sos grzybowy. Nasz przepis na kremowy sos grzybowy ze świeżych grzybów nie zawiera mąki, ani innych dodatków zagęszczających. Ważne jest, aby zawsze używać grzybów świeżych. Najlepiej przyrządzić go z grzybów zebranych tego samego dnia. Jeśli już musimy je przechować do następnego dnia, powinniśmy grzyby obrać, aby wykluczyć(...)śmietanka 30 lub nawet 36 %. Zapraszamy na przepis! Sos grzybowy ze świeżych grzybów Składniki: grzyby leśne mieszane: 0,5 kg cebula: 1 szt. masło: 2 – 3 łyżki bulion warzywny: 150 – 200 ml śmietana 30 lub 36 %: 200 ml sól i pieprz do smaku Sos grzybowy ze świeżych grzybów Przygotowanie: Grzyby dokładnie czyścimy, myjemy (nie moczymy w wodzie

Kuchnia Na Wypasie
NAJLEPSZY GULASZ WIEPRZOWY 170

porcje: 500 g schabu wieprzowego 1 duża cebula (ok. 150 g) 1 średnia marchewka (ok. 80 g) 1/2 małej pietruszki (ok. 40 g) 500 ml wywaru z grzybów (ewentualnie warzywny też się sprawdzi) 2 woreczki kaszy gryczanej (ok. 200 g) 1 łyżka masła klarowanego (ok. 10 g) 1 łyżka mąki sojowej odtłuszczonej (inna też się nada(...)mięso. Podsmażałam na średnim ogniu aż się zarumieniły. Następnie dorzuciłam marchewkę i pietruszkę. 4. Całość zalałam wywarem (wykorzystałam wywar z zupy grzybowej, ale można również wykorzystać rosół, a dla smaku dorzucić kilka suszonych grzybów) i gotowałam na małym ogniu przez 40 minut. 5. Do małego słoika wsypałam łyżkę mąki, dolałam odrobinę wody, zakręciłam, rozmieszałam i dolałam do gulaszu

Vroblewska-fitlife
Świąteczna zupa grzybowa 142

dwie wigilie jeździmy do naszych mam, ale zawsze weekend przed, robimy taka swoją wyjątkową :D Świąteczna zupa grzybowa SKŁADNIKI: 80 g suszonych grzybów (borowików i/lub podgrzybków)  2 łyżki masła 1 cebula 4 szklanki  bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany kremówki sól i pieprz, liść laurowy ziele angielskie świąteczny makaron w renifery natka pietruszki(...)przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Ubić śmietanę , następnie wymieszać z mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki. Smacznych Świąt

MarciochaKucharzy
Makaron calamarata z grzybami leśnymi 168

zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na makaron z grzybami. 25 dkg makaronu calamarata pęczek zielonej cebulki 50 dkg grzybów leśnych 2 łyżki masła 1 łyżka soli 50 ml śmietanki 60 dkg sera Camembert 1 łyżeczka soli szczypta białego pieprzu 100 ml wody, w której gotowany był makaron Makaron calamarata(...)jednak odrobinę węższy i kawałki są zdecydowanie krótsze. Możecie użyć dowolnie wybranego makaronu. Grzyby leśne zastąpić można pieczarkami. Lubisz grzyby? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Zupę grzybową z gnocchi . The post Makaron calamarata z grzybami leśnymi appeared first on MeCooks

mecooks
Zupa grzybowa 169

Uwielbiam grzyby  i generalnie smakują mi we wszystkich wytrawnych potrawach, najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka  1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku(...)czasie dodać namoczone suszone podgrzybki wraz z wodą w której się moczyły. Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle  i również dodać do zupy razem z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami.  Gotować aż do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z gazu dorzucić koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podawać gorącą, można

Gosia gotuje