Kluski z makiem Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Do garnka wlać mleko zagotować, dolać 100 ml wrzącej wody, wsypać suchy mak mielony i na delikatnym ogniu gotować ok. 15 min. Po tym czasie do garnka z makiem wsypać przygotowane bakalie, miód, cukier waniliowy, olejek migdałowy, wlać ameretto i na bardzo delikatnym ogniu gotować 10 min, często mieszając. W razie potrzeby dolewać po trochu pozostałe 100 ml wrzącej wody tak aby na koniec mak z bakaliami był soczysty. Ugotowany mak z bakaliami pr...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...