zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:65/230)

Był taki dzień, wigilia w oczach dziecka 119

zamieniły się w błyszczące gwiazdki.   Leżałam pod ulubioną pierzynką. Jak cieplutko i przytulnie. Kot Maciek rozciągał się leniwie przy piecu, a z kuchni dochodził zapach pieczonych ciastek, kapusty, grzybów i innych smakowitości. Zapach ten mieszał się ze świeżo wypastowaną drewnianą podłogą, na której leżały kolorowe chodniki. Lekko uchylone drzwi od kuchni, wpuszczały do pokoju smugę światła. Wiedziałam, że mama(...)stołu to mnie będzie lepiej widać:) Usiądę przy mamie jak zwykle. Stół będzie zasłany śnieżnobiałym obrusem, a pod nim pachnące sianko. Na stole czerwony barszczyk z uszkami, zupa grzybowa, kapusta z fasolą, kapusta z grzybami, szczupak w galarecie, smażony karp, pyszne śledzie... Byłam po nie z tatą w sklepie. W wielkiej drewnianej beczce, leżały ułożone równiutko, olbrzymie

Leśny Zakątek
Półkruche paszteciki z farszem mięsnym 23

dolną grzałką. Do czasu aż się zrumienią. Czas to około 20-30 minut w zależności od wielkości pasztecików. Serwuj na ciepło lub zimno. Oczywiście idealne do barszczyku czy zupy grzybowej, ale jako przekąska też są spoko Smacznego! Artykuł Półkruche paszteciki z farszem mięsnym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Cebula w oleju konopnym – kuchnia podkarpacka 13

regionie od dawna niezwykle popularny. Wiele dań wigilijnych podawanych tu od pokoleń zawiera ten właśnie składnik. Na przykład na bazie oleju konopnego robi się tu zasmażkę do wigilijnych zup grzybowych. W Wiązownicy podaje się też danie, którego być może nie zjecie nigdzie indziej – jest do gotowana, pokrojona w plasterki cebula, podawana na zimno z olejem konopnym. Na wigilijnym stole

Trzeci talerz
ZUPA KREM Z DYNI BUTTERNUT Z ORZECHAMI WŁOSKIMI 14

Prosta acz wykwintna zupa sezonowa z dynią, którą dla odmiany możecie podać na święta, nawet jeśli w Polsce tradycyjnie serwuje się czerwony barszcz lub zupę grzybową. Udanych przygotowań świątecznych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Przygotowanie: 20 min. Gotowanie: 30 min. Porcja dla 4 osób: ● 1 dynia butternut (ok 1,3 kg) ●1 żółta cebula ● 300 g ziemniaków (najlepiej Bintje

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pyszne półkruche paszteciki z kapustą 23

dolną grzałką. Do czasu aż się zrumienią. Czas to około 20-30 minut w zależności od wielkości pasztecików. Serwuj na ciepło lub zimno. Oczywiście idealne do barszczyku czy zupy grzybowej, ale jako przekąska też są spoko Smacznego! Artykuł Pyszne półkruche paszteciki z kapustą pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Grzyby smażone z cebulą 21

mnie są kwintesencją jesieni! Zawsze w sezonie muszę przygotować takie grzyby smażone bo są doskonałe. Lubię też zamarynować grzyby albo ususzyć by dodawać potem do rosołów lub przygotować pyszną zupę grzybową . PRZEPIS GRZYBY SMAŻONE Z CEBULĄ Składniki: 1 kg grzybów lub mniej – mogą być prawdziwki, podgrzybki, koźlarze 2-3 cebule 2 łyżki masła łyżka oleju sól pieprz opcja

Dorota Smakuje
Śledzie w sosie tatarskim 12

Wiecie co miałam wczoraj na obiad? Zupę grzybową i łazanki z makiem. Tak zaczyna się grudzień blogera. Część potraw, które zrobię wcześniej, zamrożę. W sumie to dość wygodne, potem przed świętami będę miała więcej czasu na inne „przyjemności”. Na pierwszy bożonarodzeniowy strzał lecą śledzie w sosie tatarskim. Oczywiście w sosie domowej roboty.  Składniki: 5 filetów śledziowych

Kardamonovy
Śledzie pod pierzynką 14

mnie na blogu. Skąd pomysł na śledzie pod pierzynką? Parę tygodni temu zadzwoniłam do mojego brata z pytaniem co kojarzy mu się ze świętami. Klasycznie przywalił mi makiełkami i zupą grzybową , ale te na blogu już mam, więc czekałam na inne propozycje. Później wypalił: „śledzie pod pierzynką, może z burakami”. Pomyślałam spoko, pasuje, zrobię. Oczywiście bez buraków

Kardamonovy
Domowa maggi z lubczyku 49

Naturalna, domowa przyprawa do zup i sosów z lubczyku, czyli najlepszy przepis na maggi w płynie własnej roboty . Przygotowana z wypracowanych proporcji ziół, soli, cukru oraz odpowiednich dodatków. Jest idealnym dopełnieniem smaku wielu dań, począwszy od sałatek po kurczaka, wieprzowinę, ryby oraz warzywa. I wcale nie musisz długo czekać, ponieważ wykonanie przepisu nie zajmie więcej niż 1,5 godziny! Lista(...)używano zarówno jego liści, łodyg, korzeni jak i nasion. Współcześnie z lubczyku przygotować można min. herbatę, zupę krem lub zdrowe, orzeźwiające napoje. W Polsce lubczyk suszymy, mrozimy i coraz częściej przygotowujemy z niego domowe magi . To ostatnie doskonale uzupełnia smak domowych zup , grzybowych, mięsnych oraz warzywnych sosów , a także obiadów jednogarnkowych oraz dań z patelni i zapiekanek . Domowa maga

Kuchnia Na Wypasie
Flaczki z boczniaków 17

Flaczki to klasyczna zupa z żołądka o dość kontrowersyjnej nazwie, poniekąd bardzo smaczna, ale moja rodzina jeszcze nie dojrzała do jej smaku. Moja propozycja jest wegetariańska, a zupa wizualnie i smakowo przypomina flaczki wołowe. Niby zupa grzybowa, ale dość aromatyczna dzięki majerankowi i gałce muszkatołowej a sprężyste boczniaki zaskakują swoją chrupkością. Rodzinka zjadła ze smakiem, ale słowo

To co kocham
Zupa fasolkowa 29

Zupa. Coś, o czym mógłbym rozmawiać godzinami. Zupa taka, zupa owaka, z tym, z tamtym, rzadka, gęsta. Jakakolwiek. Z czymkolwiek. Uwielbiam. Po prostu jestem fanem zup wszelakich. Zupa to jest życie. Do tego stopnia, że nawet szkoda tracić czasu na czytanie moich wypocin. Od razu przejdźmy do przepisu. PRZEPIS NA ZUPĘ FASOLKOWĄ Zupa fasolkowa – składniki: 3 średniej wielkości ziemniaki(...)niej kilka łyżek zupy, mieszamy dokładnie i dopiero wlewamy do garnka. Ta zupa idealnie smakuje podawana z pieczywem. A jeszcze lepiej jeśli pieczywo będzie posmarowane masłem. Gorąca zupa będzie idealnie w ustach rozpuszczała to masło. Może i trochę kaloryczne, ale nawet nie wiecie jak smaczne! Smacznego! Polecamy również nasz przepis na postną zupę grzybową

Marder&Marder Manufacture
Krokiety z kapustą i grzybami 34

lubicie, te krokiety z pewnością bardzo godnie je zastąpią. Krokiety mogą być nie tylko jednym z dań głównych, ale również pysznym dodatkiem do jednej z wigilijnych zup, np. czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ

Kulinarne przygody Gatity
Wigilijne krokieciki z pieczarkami 33

można podać na Wigilijną kolację do barszczu . Krokieciki z grzybami to alternatywa do uszek , pasztecików drożdżowych, pasztecików z ciasta francuskiego , groszku ptysiowego i innych dodatków, które można podać do zupy grzybowej. Krokieciki z pieczarkami to idealny dodatek do wigilijnego czerwonego barszczu, jemy je też w trakcie roku jak tylko najdzie nas ochota. Przepis na krokiety z pieczarkami jest prosty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa grzybowo kalafiorowa 59

remowa zupa grzybowo kalafiorowa z korzeniem pietruszki z grzankami. Składniki:  2 suszone grzyby kafior mały  300 g pieczarrek korzeń pietruszki cebula 2 ząbki czosnku mleczko kokosowe 100 ml 1 kostka bulionu warzywnego lub grzybowego 2 łyżki miso sól, pieprz do smaku orzechy włoskie 2 łyżki oliwy ziele angielskie kilka ziarenek  gałka muszkatołowa grzanki oliwa do polania Przygotowanie

AZgotuj!
Flaki po warszawsku. Tradycyjny przepis na pyszne flaki wołowe z pulpecikami 44

dodaj do garnka na około 15 minut przed końcem gotowania. Flaczki podawaj z pieczywem. Wypróbuj także nasz przepis na flaczki z boczniaków: Fałszywe flaczki z boczniaków. Przepis na pyszną zupę grzybową bez mięsa Artykuł Flaki po warszawsku. Tradycyjny przepis na pyszne flaki wołowe z pulpecikami pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska