zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:62/230)

Zupa grzybowa na prawdziwkach 119

gdzieś jest ich mnóstwo, a z drugiej strony, że nie rosną wcale... Na szczęście u mnie było ich wystarczająco i Mężuś naniósł i nasuszył.  Obowiązkowo też przygotowałam zupę grzybową, w końcu coś mu się należy za to zbieranie ;) Ja obeszłam się smakiem. Ze względu na karmienie piersią, odpuściłam, z obawy przed nieprzespaną nocą. Nie byłabym jednak sobą gdybym(...)choć łyżki nie spróbowała... Żałuję tylko że kilku suszonych grzybków nie wrzuciłam do gotującej się zupy. Nadałaby jej jeszcze lepszego aromatu. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowo- warzywnego 2 marchewki 2 średniej wielkości ziemniaki 400g świeżych prawdziwków 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 70ml słodkiej 30% śmietanki 100g makaronu np. kokardka sól, pieprz do smaku pęczek natki pietruszki Sposób

Kuchnia w czekoladzie
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI 144

wykrawać szklanką krążki.Nadziewać farszem z grzybów i zlepiać pierogi.Ugotować we wrzącej ,osolonej wodzie .Smacznego!. Farsz: ************* 1mała główka słodkiej kapusty 10 dag.suszonych grzybków 2 jaja 2 cebule masło 2 łyżki sól i pieprz **************************** Grzybki namoczyć na noc.Ugotować je w wodzie w której się moczyły.Wywar wykorzystać np.na sos lub zupę grzybową albo barszcz.Odcedzić , pokroić drobno.Kapust

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Uszka z grzybami 61

Postny barszcz czerwony w wielu rejonach Polski podawany jest z uszkami nafaszerowanymi grzybami, jako pierwsza potrawa na wigilijnym stole. W wielu rodzinach gotuje się barszcz zabielany albo zupę grzybową, w moich stronach jest to czerwony barszcz i to koniecznie z małymi uszkami nadzianymi grzybami leśnymi. Na tego typu potrawę czekamy rodzinnie cały rok, jednym z [...] Artykuł Uszka z grzybami

Pieprzyć z Fantazją
Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 128

alergików. Dziecko ,,wyrosło" z alergii, a polenta weszła na stałe do naszego menu. Czasem urozmaicam jej smak dodatkiem ostrego żółtego sera albo ziół.  Polenta pasuje do rosołu, bulionu grzybowego, zup czystych. Kosteczkami z polenty można zastąpić grzanki dodawane do zmiksowanych, kremowych zup. Z gorącej polenty można również zrobić kluski, które formuje się za pomocą dwóch łyżek. Sposób wykonania takich

Codziennik Kuchenny
"flaczki" z kani 157

Lubicie kanie? Domyślam się, że nie wszyscy ale dla tych, którzy ją jadają mam fajną propozycję. Coś jakby gęsta zupa grzybowa z mięsem ale my mówimy na to flaczki. Dlatego, że pokrojone długie kawałki kani bardzo je przypominają. W ostatnich dniach był u nas wysyp taki, że w jednym miejscu było ponad sto więc taki obiad był(...)obowiązkowy. Najlepsze "flaczki z kani" robi moja Mama i to jej przepis dziś Wam przedstawię.  P.S. tą zupę robimy na rosole więc polecam na poniedziałek- będzie fajnym pomysłem na wykorzystanie mięsa i rosołu z niedzieli. Składniki: 2 litry rosołu mięso z rosołu (najlepiej kurczak- ilość dowolna) 4-5 kani 4-5 ziemniaków marchewka cebula majeranek sól, pieprz 2 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa z podgrzybków 121

Pachnąca lasem i jesienią aromatyczna zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków z dodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Składniki: 500 g świeżych podgrzybków 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka z łupinką(...)obieramy jej, dodanie jej do zupy spowoduje dodatkowy piękny brunatny kolor) 2 płaskie łyżki dobrego jakościowo masła opcjonalnie: 2-3 łyżki śmietany do zupy (nie każdy lubi;) 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony lubczyk i słodka papryka do smaku koperek Przygotowanie: na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w większą kostkę grzyby, chwilę podsmażamy, przyprawiamy lubczykiem

Zasmakuj Kuchni
Zupa grzybowa z gorgonzolą 125

Trudno o bardziej jesienną zupę niż zupa grzybowa. Aromat lasu połączony z kremową gorgonzolą to coś, na co warto skusić się tej jesieni. Polecam gorąco!  Składniki: 500 g leśnych grzybów 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu warzywnego 200 g gorgonzoli natka pietruszki 1/2 łyżki klarowanego masła sól pieprz Przygotowanie: Grzyby starannie czyścimy(...)siekamy i szklimy na klarowanym maśle. Następnie dodajemy pokrojone grzyby i ziemniaki pokrojone w kostkę. Podsmażamy przez chwilę, następnie zalewamy bulionem i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy do zupy pokruszoną gorgonzolę i gotujemy na małym ogniu, aż się rozpuści. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Smakowity Blog Kulinarny
Taki myk, że będzie gryk 127

Zupa grzybowa była u mnie zawsze na Wigilię. Ale w tym roku troszkę na przekór zamierzam podać ją na świąteczny obiad. Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie przekombinowała... zamiast makaronu będzie kasza gryczana. Co Wy na taki myk? 1 szklanka suszonych grzybów 1 litr rosołu warzywnego (marchew, pietruszka, por, ziele angielskie, liść laurowy) kasza gryczana sól, pieprz(...)warzywny, z którego na koniec gotowania usunęłam warzywa. Do wywaru dodałam grzyby wraz z wodą po nich. Gotowałam ok. 30min. Szczerze mówiąc ja nie przepadam za wielkimi grzybolami w zupie, więc pod koniec gotowania wyjęłam je, pokroiłam w mniejsze kawałki i dopiero takie pozostawiłam ostatecznie w zupie. W tym miejscu dodałam też kaszę i gotowałam na średnim ogniu ok. 15min

bastalena
Chrupiące smażone grzyby leśne 90

rumiano, dzięki czemu zyskują przepyszną, chrupiącą skórkę, a w środku pozostają mięciutkie i aromatyczne. Polecam!     Składniki: Dowolna ilość świeżych grzybów leśnych sól mąka do obtoczenia grzybów olej lub masło klarowane do smażenia świeże pieczywo lub grzanki do podania     *** Grzyby oczyszczamy i płuczemy *** *** W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą (użyłam pół łyżki soli), wrzucamy do niej(...)obgotowujemy przez około 3 minuty *** *** Po tym czasie grzyby odcedzamy i przelewamy czystą wodą *** *** Do smażenia używam samych kapeluszy, ogonki odkrawam i drobno pokrojone dodaje do sosu lub zupy grzybowej. Grzyby delikatnie solimy *** *** Kapelusze obtaczamy kolejno w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim grzyby *** *** Smażymy z dwóch stron do momentu, aż powstanie rumiana, chrupiąca skórka

Blog z Apetytem
Zupa grzybowa 90

lista jest dłuuuuga! Dostojne sowy, grubaśne prawdziwki czy chrupiące rydze … Podobnie jak dania z grzybami w roli głównej – dziś jedno z nich. Prosta i przepyszna zupa grzybowa. Przepis na czasie, w tym roku wysyp zaskoczył wszystkich i chyba wszędzie. Ja już mam zapasy na dwie kolejne zimy, jednak ciągle mi mało… Bo niby(...)grzybów (u mnie prawdziwki, kilka podgrzybków, koźlaki) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina (można ciut więcej) masło świeży tymianek śmietana 30% Wykonanie: Grzyby oczyść, umyj i pokrój. Cebulę pokrój w kostkę, posiekaj drobno czosnek. Podsmaż na maśle. Gdy cebula się zeszkli, na patelnię dodaj grzyby. Podsmaż chwilę, aż woda z grzybów wyparuje

Garniec Magalie
Domowa zupa pieczarkowa 634

się złożyło, że jakiś czas chorowałam a kiedy forma i pogoda były odpowiednie na poszukiwania zimowych rarytasów to nie mogłam ruszyć w teren. Kiedy więc zachciało mi się grzybowej zupy miałam do wyboru - kupić pieczarki albo użyć suszonych zbiorów . W sumie to pieczarkowej dawno nie gotowałam i nawet miałam na nią ochotę. Swoją drogą to ze wstydem przyznaję

Smaczna Pyza
Barszcz biały wigilijny – kuchnia podkarpacka 110

mogła się obejść również wigilia. W okolicach Kolbuszowej, od Widełki aż po Cmolas i Majdan Królewski, na bazie barszczu gotowano wigilijną zupę grzybową podawaną z ziemniakami. W okolicach Baranowa Sandomierskiego do barszczu dodawano zaś zaledwie kilka suszonych grzybów, natomiast barszcz zagęszczany był kaszą jaglaną i zaprawiony śmietaną. Poniżej, za Panią Anną Rzeszut z Zespołu Obrzędowego Lasowiaczki, podaję przepis(...)biały barszcz lasowiacki, możecie przeczytać tutaj: Barszcz (zwany też borszczem lub boscem) Zapraszam również na Barszcz grzybowy z Cmolasu , do którego osobiście mam największy sentyment :) Barszcz biały wigilijny - kuchnia podkarpacka Składniki: 1/2 l zakwasy na barszcz 2 l wody kilka suszonych grzybów 1 łyżka wypłukanej kaszy jaglanej 3 łyżki gęstej śmietany 1 ząbek czosnku sól Wodę zagotowujemy i dodajemy

Trzeci talerz
ZUPA GRZYBOWA Z KASZA JAGLANĄ 73

Zupa grzybowa to nieodłączny smak świąt. U nas nie może zabraknąć jej na świątecznym stole. Jest przygotowywana z suszonych grzybów, śliwkami suszonymi i podawana z makaronem. Tym razem jednak na stole pojawi się z dodatkiem kaszy jaglanej. salaterki ambition (miseczki do dipów) Składniki: 1 garść suszonych grzybów 10 śliwek suszonych 500 ml bulionu warzywnego sól pieprz majeranek(...)której gotowały się grzyby dodać do bulionu wraz ze pokrojonymi suszonymi śliwkami. Gotować 15 minut. Przyprawić solą i pieprzem i majerankiem. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu.  Zupę podajemy z kaszą jaglana oraz kleksem ze śmietany (jak ktoś lubi) Piękną zastawę możecie kupić na www.ambition.pl

Kuchnia w oparach
Domowy kompot 155

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!