zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:61/230)

Zupa grzybowa 61

Pyszna, aromatyczna zupa grzybowa zabielona słodką śmietanką, która dodaje kremowego posmaku. Najlepiej smakuje serwowana z ulubionym makaronem. Jest to pozycja, która idealnie sprawdzi się podczas świąt, ale również podczas rodzinnego obiadu. Składniki: 1 l bulionu lub czystego rosołu, 600 g grzybów (np. 300 g maślaków i 300 g podgrzybków), 2 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego(...)duża cebula, 2 czubate łyżki masła, 4 łyżki mąki, 150 ml słodkiej śmietanki 18% (do zup i sosów) sól,  pieprz. W jednym garnku podgrzać bulion. W drugim garnku zagotować wodę. Grzyby (mogą być mrożone) umyć i wrzucić na chwilę do gotującej się wody. Po około 3 minutach grzyby odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do bulionu. Dodać listki

Świat Domowej Kuchni
Sos grzybowy 142

codziennie chadzać na grzyby. Moi rodzice suszą wtedy grzyby (ja tak samo, przydadzą się do zupy grzybowej, placków, sosów do makronu, bigosu, itp.), robią sosy grzybowe, jajecznicę, czy grzybowe omlety i placki. Oczywiście nie trzeba być znawcą grzybów. Wystarczy znać 2-4 rodzaje grzybów, by czuć się w lesie dobrze, a innych po prostu nie zbierać

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki wigilijne z kaszą, grzybami i kapustą kiszoną 19

Suszone grzyby opłucz, a następnie zalej zimną wodą (wody powinno być niewiele ponad ilość grzybów), przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie grzyby ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gotowanie grzybów zajmie około 50 minut. Ugotowane(...)grzyby odsącz na sitku, ale nie wylewaj wody, w której się gotowały – możesz ją wykorzystać do przygotowania sosu do gołąbków lub innych dań (na przykład do bigosu lub zupy grzybowej). Grzyby odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój w kostkę. Kaszę pęczak zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut (do momentu wsiąknięcia całego bulionu

Via Gusto
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 152

każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym : 500 gram mąki orkiszowej jasnej ( może być krupczatka(...)twarde) 2-3 łyżki zimnej wody Mąkę umieścić na stolnicy, zrobić dołek, dodać posiekane w kostkę masło, żółtka, jogurt, wsypać sól i mielony kminek oraz dodać puder z mielonych grzybów. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Farsz z kiszoną kapustą i grzybami i jabłkiem 750 gram kiszonej kapusty kilka kapeluszy prawdziwków olej rzepakowy

AZgotuj!
Farsz do pierogów z kapusty i grzybów 26

rzepakowego -50 g masła -sól, pieprz    Grzyby zalać zimną wodą, moczyć 1-2 godz. Następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości, odcedzić. Wywar zachować np. do zupy grzybowej czy sosu. Kapustę zalać zimną wodą do jej wysokości, gotować 30-40 minut, wywar odcedzić -  zachować. Przydać się może do gotowania kwasiku lub zalewajki. W szerokim

Kulinarne przemyslenia
Dorsz z grzybami w cieście 162

podałem dokładnych proporcji. Dlaczego? Wszystko zależy od Was! Grzybów możecie dodać więcej, lub mniej – wedle upodobań. Nie bójcie się swoich decyzji w kuchni, a przepisy traktujcie jako inspirację! Zaczynamy. Suszone grzyby gotujemy w wodzie, aż będą miękkie, następnie wywar odlewamy (przydać się może w barszczu, albo zupie grzybowej – szkoda aromatu), a grzyby drobno siekamy i podsmażamy na patelni

MarcinChef
Najtańsza wigilia 119

pośrednictwem zwierząt. Problem był taki, że aby to wszystko działało, trzeba było organizm wprowadzić w odpowiedni stan. Szybko dostrzeżono, że pewne dary ziemi posiadają takie właściwości. Głównie niektóre gatunki grzybów, ale i mak, który trafił tu stosunkowo późno. Ot, cała tajemnica :) Zwyczajowo liczba dań powinna być nieparzysta. W najbiedniejszych rodzinach było ich 5 lub 7, a w bogatych(...)niepełność, tudzież niedostatek. To wigilia kryzysowa więc zgodnie z tradycją zamieszczam tutaj 5 potraw plus napój więc prawie 6 :) Tym razem cel był prosty. Zrobić to jak najtaniej. Zupa grzybowa Tu będą potrzebne grzyby, w które należało się zaopatrzyć wczesną jesienią i wysuszyć. Istotne było tu, żeby kapelusze były w całości. Jak ktoś tego nie zrobił

Kryzysowa Książka Kucharska
Pełna beta-karotenu zupa z soczewicy 103

Dzisiejsze grzybobranie okazało się totalną porażką. Najpierw planowałam sobie zrobić duszone grzyby, potem każdy kolejny przebyty metr weryfikował moje plany. Z duszonych grzybów zrezygnowałam na rzecz tarty z grzybami, z tarty na rzecz grzybowej zupy. Ilość tej zupy w mojej wyobraźni zatrważająco malała... Na koniec stwierdziłam, że z dziewięciu małych podgrzybków raczej nic nie zrobię, mogę je co najwyżej

Kuchenne zapiski Edyty
Wigilijna zupa grzybowa 14

mówiąc o swojskim makaronie. Może na emeryturze się skuszę.  Natka to już mój wymysł, nie jest niezbędna.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 duże garści suszonych grzybów 200 g makaronu łazanki 2 łyżki śmietany 18% 2 gałązki natki pietruszki (opcjonalnie) sól pieprz (przepis na 4 porcje)   Grzyby dokładnie przepłukujemy, zalewamy bulionem i odstawiamy na 2 godziny(...)kawałki, z powrotem wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy do niej śmietanę, mieszamy. Podajemy ją z łazankami i poszatkowaną natką pietruszki. Artykuł Wigilijna zupa grzybowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Wigilijna zupa grzybowa 58

mówiąc o swojskim makaronie. Może na emeryturze się skuszę.  Natka to już mój wymysł, nie jest niezbędna.  Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 2 duże garści suszonych grzybów 200 g makaronu łazanki 2 łyżki śmietany 18% 2 gałązki natki pietruszki (opcjonalnie) sól pieprz (przepis na 4 porcje)   Grzyby dokładnie przepłukujemy, zalewamy bulionem i odstawiamy na 2 godziny(...)kawałki, z powrotem wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodajemy do niej śmietanę, mieszamy. Podajemy ją z łazankami i poszatkowaną natką pietruszki. Artykuł Wigilijna zupa grzybowa pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Chleb kurki z borowikami 157

dodałam zupę grzybową borowikową Winiary dzięki czemu zyskał jeszcze fajniejszy smak. Domowy chlebek grzybowy jeszcze ciepły z masełkiem i nic więcej nie potrzebujemy do obkładu. Do pracy, do szkoły, na  śniadanie, przypomni nam zapach lasu, który działa na mnie jak magnes. 45 dkg mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 zupa borowikowa Winiary

wesoła kuchnia
Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie – kuchnia podkarpacka 158

smak. Sposób ten znały i gospodynie łemkowskie, z samego południa regionu, jak i gospodynie lasowiackie z Puszczy Sandomierskiej. Zagęszczano w ten sposób polewki na bazie kwasu z kapusty, zupy grzybowe, ale również biały barszcz. Kuchnia współczesna zapomniała o tej starej metodzie, a szkoda, bo wzbogaca ona i smak i wygląd dania. Może czas to odmienić… :) Przepis pochodzi z książki(...)Tradycijni lemkiwśki strawy” Terezy Kyszczak (za: „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”) Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty (polecam młodą kapustę) 1/2 kg ziemniaków 1 marchew, 1/2 szklanki kaszy (użyłam grubej kaszy jęczmiennej) 1/2 łyżki soli 2 żółtka 3 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki pieprzu Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Kapustę

Trzeci talerz
Zupa ziemniaczana z grzybami 142

bardzo prosta zupa, ale bardzo smaczna. Można o niej też powiedzieć, że to zupa grzybowa z ziemniakami, gdyż smak grzybów jest bardzo wyczuwalny. Kartoflanka z grzybami: Składniki: 5 ziemniaków ok. 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego po 150 g. grzybów shimeji białych i brązowych 1 cebula 1 marchew 1 łyżka masła 1 liść laurowy 3 ziarna ziela(...)angielskiego do smaku sól i pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% natka pietruszki 4 łyżki domowej prażonej cebulki Jak zrobić zupę ziemniaczaną z grzybami shimeji ? Grzyby delikatnie płuczemy na durszlaku, odcinamy końcówki. Większe grzyby kroimy na połówki lub ćwiartki, małe zostawiamy w całości. Jedynie korzonki kroimy drobniej. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Obraną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Farsz grzybowy do uszek 22

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Farsz do uszek – Składniki: ok. 60 g suszonych grzybów leśnych (np. podgrzybków, borowików) 2 cebule 2 łyżeczki bułki tartej sól i świeżo mielony pieprz czarny do smaku masło i oliwa do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na farsz grzybowy do uszek Grzyby zalać zimną wodą (do przykrycia) i odstawić na całą noc. Następnego(...)dnia wodę wraz z grzybami przelać do garnka i gotować przez około 30 minut. Po ugotowaniu odcedzić grzyby na sitku, a wywar z gotowania można wykorzystać do barszczu lub zupy grzybowej. Odcedzone grzyby pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło wraz z oliwą, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się lekko

Olcia gotuje!
Zupa grzybowa na prawdziwkach 119

gdzieś jest ich mnóstwo, a z drugiej strony, że nie rosną wcale... Na szczęście u mnie było ich wystarczająco i Mężuś naniósł i nasuszył.  Obowiązkowo też przygotowałam zupę grzybową, w końcu coś mu się należy za to zbieranie ;) Ja obeszłam się smakiem. Ze względu na karmienie piersią, odpuściłam, z obawy przed nieprzespaną nocą. Nie byłabym jednak sobą gdybym(...)choć łyżki nie spróbowała... Żałuję tylko że kilku suszonych grzybków nie wrzuciłam do gotującej się zupy. Nadałaby jej jeszcze lepszego aromatu. Składniki: 1,5 litra bulionu drobiowo- warzywnego 2 marchewki 2 średniej wielkości ziemniaki 400g świeżych prawdziwków 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 70ml słodkiej 30% śmietanki 100g makaronu np. kokardka sól, pieprz do smaku pęczek natki pietruszki Sposób

Kuchnia w czekoladzie
PIEROGI ZE SŁODKĄ KAPUSTĄ I SUSZONYMI GRZYBKAMI 144

wykrawać szklanką krążki.Nadziewać farszem z grzybów i zlepiać pierogi.Ugotować we wrzącej ,osolonej wodzie .Smacznego!. Farsz: ************* 1mała główka słodkiej kapusty 10 dag.suszonych grzybków 2 jaja 2 cebule masło 2 łyżki sól i pieprz **************************** Grzybki namoczyć na noc.Ugotować je w wodzie w której się moczyły.Wywar wykorzystać np.na sos lub zupę grzybową albo barszcz.Odcedzić , pokroić drobno.Kapust

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki