zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:60/230)

Tarta z rydzami i podgrzybkami 78

lasach grzybów zatrzęsienie i to jakich! Niedawno w moje ręce trafił kosz prawdziwych skarbów. Rydzów, prawdziwków, maślaków i podgrzybków… Oprócz klasycznej już mojej ZUPY GRZYBOWEJ powstało kilka innych dań, a Facebookową ankietę na pierwszeństwo wygrała prezentowana tarta na kruchym spodzie z rydzami i podgrzybkami. Składniki: Kruche ciasto (dla tarty o średniej wielkości, 6-8 porcji): 200 g mąki(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni dopóki nie zarumieni się. Cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy przez ok. 10 minut. Należy pamiętać, aby grzybów nie mieszać zbyt często, by nie straciły swojej struktury. Do rondelka wlewamy śmietankę 30% oraz wino. Dodajemy gałkę muszkatołową. Całość zagotowujemy, a następnie redukujemy na wolnym ogniu o mniej więcej

Kate's Kitchen
Tarta z rydzami i podgrzybkami 79

lasach grzybów zatrzęsienie i to jakich! Niedawno w moje ręce trafił kosz prawdziwych skarbów. Rydzów, prawdziwków, maślaków i podgrzybków… Oprócz klasycznej już mojej ZUPY GRZYBOWEJ powstało kilka innych dań, a Facebookową ankietę na pierwszeństwo wygrała prezentowana tarta na kruchym spodzie z rydzami i podgrzybkami. Składniki: Kruche ciasto (dla tarty o średniej wielkości, 6-8 porcji): 200 g mąki(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni dopóki nie zarumieni się. Cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy przez ok. 10 minut. Należy pamiętać, aby grzybów nie mieszać zbyt często, by nie straciły swojej struktury. Do rondelka wlewamy śmietankę 30% oraz wino. Dodajemy gałkę muszkatołową. Całość zagotowujemy, a następnie redukujemy na wolnym ogniu o mniej więcej

Kate's Kitchen
Wigilia na Kresach – bogactwo regionów 159

ważnym daniem w okolicach Lwowa, gdzie obok niego serwowano zupę migdałową oraz karpia po polsku – w szarym sosie. Rządził też w okolicach Mińska, gdzie pojawiał się w towarzystwie zupy grzybowej z uszkami oraz łamańców z makiem. Na Podolu natomiast jednym z najpopularniejszych dań był nadziewany kaszą gryczaną leszcz, w roli wigilijnej zupy występował tam zaś zakwaszany i zabielany barszcz

Codogara
Zupa borowikowa 137

Zupa borowikowa to królowa wszelkich zup grzybowych. Gościła w tym roku na moim wigilijnym stole. Grzybów w tym roku za dużo nie uzbierałam ale piaskowce modrzaki które udało mi się zebrać i kilka borowików zasuszyłam specjalnie na zupę wigilijną. Dzięki temu zupa jest aromatyczna, pachnąca jesiennym lasem, pięknym słońcem i smakuje wybornie. Polecam jeśli macie jeszcze ususzone prawdziwki

Moje Małe Czarowanie
Zupa kurkowa z ryżem 170

drugiej części zebranych jakiś czas temu kurek ugotowałam zupę, ale prezentuję ja dopiero dzisiaj bo wcześniejsze posty czekały w kolejce. Dla mnie najlepsza zupa grzybowa to ta z makaronem. Tym razem zrezygnowałam jednak z niego na korzyść ryżu i to nie białego, który najczęściej dodajemy do zup ale ryżu parboiled. Jego zaletą jest to, że gotuje się

Wiem co jem
Zupa z kurek z pęczakiem 126

jednak utrudniają. A już zupełnie nie myślę o ciastach, choć zawsze w sezonie owocowym piekłam często. Domownicy - fani mięsa, ryb i warzyw nie rzucają się na ciasta. Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę w podkarpackich lasach. Zupa z kurek na wywarze z kurczaka

Czerwień i błękit
Łopatka w sosie borowikowo – cebulowym 167

plasterki i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Smażyć tak długo, aż woda z grzybów wyparuje. Na dno rozłożyć połowę plastry mięsa, na to rozłożyć cebulkę, następna warstwa mięsa i obsmażone pieczarki. Do dużego kubka wsypać proszek gotowego sosu borowikowego i proszek zupy cebulowej. Wlać śmietanę i wywar warzywny. Dokładnie wymieszać. Wylać wszystko na mięso i wstawić na kilka godzin

Kuchnia Pokoleń
,,Wigilijna zupa midałowa” 86

Jaką zupę jada się u Was w Wigilię? U mnie w rodzinnym domu była to zupa grzybowa, u innych jada się czerwony barszcz z uszkami lub barszcz z grzybami. Są jednak rejony Polski, gdzie w czasie Wigilii je się zupę migdałową. Dzisiaj chciałam pokazać Wam zupełnie inną zupę wigilijną. Myślę, że jest ona raczej deserem, niż daniem

Podróż w kulinaria
Krem z pieczarek z pestkami dyni 175

zupa to wyjście awaryjne dla tych co w święta nie przepadają za zupą grzybową. Krem z pieczarek, mimo że nie wygląda za apetycznie dzięki swojemu buremu kolorowi, jednak smakuje naprawdę dobrze. Dodatek chrupkich pestek sprawia że zupa nie jest taka jednolita w swojej fakturze. Zamiast pestek dyni można dać pestki słonecznika podprażone albo płatki migdałów. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tatar z jelenia 133

sosem grzybowym (przepis na sos w książce), sosem tatarskim lub bez sosu. Podczas warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami. A zanim zaczęłyśmy gotować, Karol Okrasa pokazał nam co zrobić z dziczyzną i kaczką

królestwo garów
Sos grzybowy 101

przyniósł mi z lasu duuuuuże wiadro grzybów nie pozostało mi nic innego jak się z nimi "rozprawić" :). Większą część pozostawiłam do ususzenia a cała reszta wylądowała w sosie i w zupie grzybowej. A ja czekam już na następne grzybobranie;) Przyrządzając sos bazowałam na tym przepisie ( klik ), nie dodałam jednak ani wina ani piwa. Sos wyszedł gęsty i aromatyczny

My simple kitchen
Tradycyjne potrawy wigilijne, bez których nie ma Świąt 97

się go z grzybowymi uszkami. Niektórzy preferują spożywanie go wraz z krokietami z kapustą, inni zaś z fasolką albo makowymi kluskami. Jeśli nawet ktoś zdaje się być zwolennikiem zupy grzybowej, to jednak kwaśno-słodkiego barszczu nigdy nie może zabraknąć wśród 12 tradycyjnych potraw. Barszcz czerwony Przygotowanie barszczu idealnego to nie lada wyzwanie. Musi on smakować tak, by można

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 59

się kilka suszonych grzybów do krupniku i bitek wołowych . A ja grzyby zawsze lubiłam i było mi ich wiecznie mało, więc co roku mogłam tylko wyczekiwać na Wigilię i zupę grzybową , która pojawiała się wtedy na stole. Wszyscy moi znajomi zajadali się barszczem, a mi się uszy trzęsły na widok wspaniałej wigilijnej grzybowej z domowymi łazankami . W mojej

Na-talerzu.pl
Wigilijny barszcz z uszkami 179

nich nie ma świąt. Na moim wigilijnym stole zawsze są dwie zupy: grzybowa i barszczyk z uszkami. Jest to spóźniony wpis ponieważ uszka kleję z mamą w Wigilię a po chwili zasiadamy do stołu, więc wcześniej nie było czasu by zaktualizować blog :) Dziś odsłona barszczu. Zupa gotowana na sposób postny czyli(...)gotować tylko podgrzać i podawać z uszkami. Składniki na uszka: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka woda Nadzienie: około 20 suszonych grzybów 1 duża cebula łyżka masła sól, pieprz Farsz na uszka: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie około 30 minut do godziny. A następnie ugotować do miękkości odcedzić i drobno

Bon Appetit Małgorzaty
Barszcz czerwony na zakwasie 95

serem ), nie wyobrażam sobie, że mogłabym podać swojej rodzinie tę zupę ugotowaną w inny sposób. Składniki na barszcz: 1kg buraków 1 litr zakwasu 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule pół selera pół pora 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych i ziela angielskiego opcjonalnie: pół szklanki wywaru grzybowego* łyżeczka cukru, łyżka majeranku sól, pieprz, ocet Przygotowanie barszczu: Wszystkie warzywa obieramy, kroimy(...)będą nam już potrzebne ), dolewamy do niego zakwas buraczany i grzybowy, doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Teraz już tylko odgrzewamy barszcz za każdym razem kiedy chcemy go podać, nie gotujemy intensywnie. ———– * Wywar grzybowy otrzymamy mocząc przez noc sporą garść suszonych grzybów w niecałej szklance wody. Na drugi dzień można podgotować chwilę grzyby

NiePieprz.pl
Co to jest dehydrator 75

morza. To bardzo uniwersalne urządzenie, w którym przygotujesz także: domowy jogurt naleśniki z owoców chlebki, krakersy i ciastka dietetyczne batoniki   sosy i zupy instant np. sos do spaghetti, żurek i barszcz biały, zupę grzybową bezglutenową pizzę warzywną ekologiczną granolę do dehydratora możesz wstawić ciasto drożdżowe lub chleb do wyrastania oraz przygotować setki innych przystawek, przekąsek, deserów(...)efektywność energetyczna dehydratorów. Zużywają one znacznie mniej prądu niż piekarnik na wysuszenie takiej samej ilości produktów. Pozwalają też przyrządzić pełnowartościowe, pełne witamin dania gotowe. W dehydratorze możesz przygotować m.in. zupę w proszku czy zapiekankę i to bez żadnych konserwantów, barwników i tym podobnych dodatków.  Wystarczy, że zalejesz je na godzinę przed podaniem gorącą wodą, a następnie podgrzejesz. Jeśli więc

Cztery Fajery
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 186

litra wody.   Wywaru z grzybów nie wylewamy – jeśli nie macie akurat pomysłu jak go zużyć, zamroźcie go, np. w woreczkach na kostki lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno(...)soczewicy 2 szklanki wody liść laurowy kostka bulionowa warzywna /bez oleju palmowego- dla wegan/ lub mięsna 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 10g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)+0,5 litra wody sól pieprz po 1/2 łyżeczki cząbru i majeranku łyżeczka przyprawy do dań z fasoli, Apettita kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie

Karo in the Kitchen
Zupa grzybowa 74

Pyszna, aromatyczna zupa grzybowa zabielona słodką śmietanką, która dodaje kremowego posmaku. Najlepiej smakuje serwowana z ulubionym makaronem. Jest to pozycja, która idealnie sprawdzi się podczas świąt, ale również podczas rodzinnego obiadu. Składniki: 1 l bulionu lub czystego rosołu, 600 g grzybów (np. 300 g maślaków i 300 g podgrzybków), 2 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego(...)duża cebula, 2 czubate łyżki masła, 4 łyżki mąki, 150 ml słodkiej śmietanki 18% (do zup i sosów) sól,  pieprz. W jednym garnku podgrzać bulion. W drugim garnku zagotować wodę. Grzyby (mogą być mrożone) umyć i wrzucić na chwilę do gotującej się wody. Po około 3 minutach grzyby odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do bulionu. Dodać listki

Świat Domowej Kuchni
Sos grzybowy 182

codziennie chadzać na grzyby. Moi rodzice suszą wtedy grzyby (ja tak samo, przydadzą się do zupy grzybowej, placków, sosów do makronu, bigosu, itp.), robią sosy grzybowe, jajecznicę, czy grzybowe omlety i placki. Oczywiście nie trzeba być znawcą grzybów. Wystarczy znać 2-4 rodzaje grzybów, by czuć się w lesie dobrze, a innych po prostu nie zbierać

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki wigilijne z kaszą, grzybami i kapustą kiszoną 39

Suszone grzyby opłucz, a następnie zalej zimną wodą (wody powinno być niewiele ponad ilość grzybów), przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie grzyby ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Gotowanie grzybów zajmie około 50 minut. Ugotowane(...)grzyby odsącz na sitku, ale nie wylewaj wody, w której się gotowały – możesz ją wykorzystać do przygotowania sosu do gołąbków lub innych dań (na przykład do bigosu lub zupy grzybowej). Grzyby odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój w kostkę. Kaszę pęczak zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu przez 20-25 minut (do momentu wsiąknięcia całego bulionu

Via Gusto
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 164

każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym : 500 gram mąki orkiszowej jasnej ( może być krupczatka(...)twarde) 2-3 łyżki zimnej wody Mąkę umieścić na stolnicy, zrobić dołek, dodać posiekane w kostkę masło, żółtka, jogurt, wsypać sól i mielony kminek oraz dodać puder z mielonych grzybów. Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i umieścić w lodówce na 30 minut. Farsz z kiszoną kapustą i grzybami i jabłkiem 750 gram kiszonej kapusty kilka kapeluszy prawdziwków olej rzepakowy

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania