Moimi ulubionymi grzybami do marynowania są oczywiście podgrzybki :)Składniki:oczyszczone grzyby leśneZalewa:3 szklanki wody1 szklanka octu 10%1 łyżeczka soli4 łyżki cukruDo każdego słoika:1-2 krążki cebuli2-3 ziela angielskie1 liść laurowy1/4 łyżeczki ziaren gorczycySposób wykonania:1. Do marynowania wybieram te małe okazy grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem duże przeznaczam na suszenie.2. Oczyszczone grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy w ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...