Bardzo lubię kluski lane wg przepisu mojej mamy. Zwykle dodajemy je do rosołu i innych zup. A sam przepis jest bajecznie prosty ! ! ! Wszystko uzależnione jest jak dużo kluseczek chcemy ugotować. Tym razem użyłam: 5 jajek 5 kopiastych łyżek mąki Jajka i mąkę utrzeć na gładką masę. Wlewać cienkim strumieniem na osolony wrzątek lub wrzącą zupę, cały czas mieszając. W tym przypadku wlewałam je na zupę grzybową. Będą gotowe jak wypłyną na powierzchnię, po około 1-2 minutach. Prawda, że proste ? Zapomniałab... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...