Sezon na maliny w pełni , więc trzeba to wykorzystać!Z ciasta zrobiłam pyszne kokosowe naleśniki z musem z tych soczystych malin.Zapakowałam jak sakiewki!A , że słodkości nigdy za wiele , to nie obyło się też bez dodatkowej porcji czekolady!Takie naleśniki posmakują nie tylko dzieciom , ale i dorosłym!Nie tylko posmakują , ale i pięknie będą wyglądać na naszym stole(...)zachwycą na rodzinnych biesiadach! PS. zamiast malin śmiało możemy dodać inne sezonowe owoce.SKŁADNIKI:NALEŚNIKI:* mąka pszenna – 1 szkl* jajko – 1 szt* mleko – ok. 200 ml* sól – 1 szczypta* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olej rzepakowy – 30 ml* wiórki kokosowe – 4 łyżkiDODATKOWO:* maliny – ok. 30 dag* cukier puder – 4 łyżki* polewa
Ostra na Słodkoniego trochę słodkości i liczymy na odrobinę śniegu w te szare, brzydkie dni. Teraz zapraszamy Was do naszego małego lata - lekki bezowy tort z owocami porzeczkami, jeżynami, malinami doskonale potrafi przywołać letnie wspomnienia. Spód z brownie idealnie poprawi chłodny, zimowy nastrój. Chociaż użyte owoce były mrożone i tak idealnie spełniły swoją rolę. Tort jest łatwy w przygotowaniu - nie zrażajcie(...)dzień przed składaniem tortu, aby dobrze wyschła i była krucha (i piankowata w środku).Składniki na krem malinowy500 g serka mascarponeok. 200 ml śmietanki 30%200-300 g malin świeżych lub mrożonych2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny1/3 szklanki cukru pudru (zależy od tego jak słodki będziemy chcieli uzyskać krem)PrzygotowanieMaliny blendujemy na gładko. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania
Symfonia SmakówWczorajszego wieczoru, zrywając w ogródku karminowe maliny, natchnęła mnie myśl do ich wykorzystania w kulinarnym celu. Jako że do mojej lodówki „ wpłynął ” również świeży łosoś, prosto znad norweskich fiordów postanowiłem dokonać ich mariażu. Jak się później okazało, powstał duet znakomity, a tak właściwie to tercet, bo zza kontuaru wychyliły się płaty nori i koniecznie chciały wziąć udział(...)przytoczyć fragment rzeczonego wiersza Leśmiana, a następnie zabrać się do gotowania. :) "W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem Zapodziani po głowy, przez długie godziny Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny. Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem." B. Leśmian, " W malinowym chruśniaku " Rolady z łososia w nori (4 porcje) : duży filet łososia norweskiego (600-800 g) 8 płatów
Food Squarepostanowić wykonać. Chodziło mi dokładnie tylko o uzyskanie kwiatu 3D w żelatynie i pionowych pasków w torcie. W smaku jest nieziemsko lekki, lekko kwaskowy, Obłędnie śmietankowy z pysznymi malinami. Po niedzielnym obiedzie do kawy jak znalazł. Więc wszyscy zgodnie stwierdzili, że dzisiaj mamy urodziny Ani. Ani moje, ani twoje, ani nasze, ani wasze... Składniki: 5 jajek 3/4 szkl mąki(...)pszennej 1/4 szkl kakao 1/2 szkl cukru 700 ml śmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone) cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej, przegotowanej nalewka malinowa do smaku cukier do smaku sok z cytryny co smaku Wykonanie: Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy więc
Malinowe PocałunkiDzisiaj malinowo! W ogrodzie dojrzewają maliny, pyszne, słodkie, wprost idealne na sos do deserów. Moja propozycja to sos robiony na ciepło, smaczny również po wystygnięciu! W zależności od preferencji oraz przeznaczenia można dostosować jego słodkość. Składniki: 0,5 kg świeżych malin 2-6 łyżeczek brązowego cukru kilka listków świeżej mięty woda 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (10 min): Przygotowanie sosu(...)jest niesamowicie proste u szybkie. Maliny myjemy i wrzucamy do garnka podlewając odrobiną wody. Miętę, wystarczy kilka listków, aby nie zdominowała smaku sosu a jedynie go wzbogaciła, siekamy drobno i dodajemy do malin. Dodajemy cukier, ilość w zależności od gustu. Należy próbować w trakcie gotowania, aby ewentualnie dodać więcej. Całość gotujemy momentu, gdy maliny się rozgotują i rozpadną na ziarenka
PastelFoodDavida Lebowitza okazała się perfekcyjna. Śmietana, cukier i wanilia - oto panna cotta w swojej najbardziej klasycznej wersji. Od siebie dodałam do niej sos z moich ukochanych lekko kwaśnych wrześniowych malin. Deser ma aksamitną konsystencję i waniliowy, delikatny smak. Robi się go bez jajek i bez pieczenia. Polecam! Panna cotta z sosem malinowym na ok. 8 małych kokilek czas przygotowania(...)lodówce Składniki: 1 l tłustej śmietany (>30% tłuszczu) 100 g cukru 1 laska wanilii* 4,5 łyżeczki żelatyny w proszku 90 ml zimnej wody sos malinowy: 1 pojemnik malin, 3-4 łyżki cukru olej roślinny do nasmarowania kokilek Przygotowanie: Śmietanę wlej do rondla, dodaj cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel
Chilli Czosnek i OliwaTarta z karmelem malinowym to moje słodkie pożegnanie sezonu malinowego. Bo kto nie lubi malin? Albo karmelu? Choć rzadko łączy się te dwa pyszne składniki – razem smakują świetnie. Nie jest to jednak przepis dla początkujących – mimo, że składniki są bardzo proste, to przygotowanie tarty bez termometru wymaga nieco zdolności kulinarnych. Składniki trzeba połączyć w odpowiednim czasie, aby stworzyły(...)został nią poczęstowany! Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki (180 g) 1/2 kostki zimnego masła (100 g) 1 małe jajko 2 łyżki cukru pudru Karmel malinowy: 1 kubek malin (120 g) + około drugie tyle do dekoracji (ok. 120 g) 1 szklanka cukru (170 g) 2 łyżki wody 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7
Poezja smakuSezon malinowy trwa...więc jest kolejne ciasto z malinami...przepis na to ciasto podpatrzyłam tutaj ..no i jak to u mnie czasem bywa ..muszę coś "sknocić"..no ..tym razem w sumie nie z ciastem..ale chciałam leciutko podgrzać maliny i zostawić je w całości...aż tu nagle ..brzęk rozbijanego szkła....nie wiem jakim cudem z półki spadły dwie buteleczki octu(...)tortownicy,potem przecięłam je na połowę i przełożyłam.. biszkopt : 3 jajka 6 łyżek mąki 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli masa malinowa: 1/2 kg malin ( mogę być mrożone) 3/4 szkl. cukru 3 budynie waniliowe 2 szkl. wody wierzch: 1/2 litra śmietany kremówki 3 łyzki cukru pudru Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać
Moje domowe kucharzeniektóre lubią słodkości. To pyszny dodatek do deserów, ciast, lodów i gofrów. Sama produkcja trwa chwilę a zapach, aromat i smak frużeliny wyjątkowy i nie zapomniany. Składniki: 1 kg malin 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z limonki 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szkl zimnej wody 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl wody Przygotowanie: Maliny przebrać, opłukać w zimnej wodzie(...)przełożyć na durszlak. Odsączone maliny przełożyć do garnka wsypać cukier, wlać sok z cytryny doprowadzić do wrzenia i gotować około 2-3 minuty, mieszając by się nie przypaliły. Zdjąć z ognia i 3/4 malin przetrzeć przez sitko oddzielając nadmiar pestek. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie wlać do malin i ponownie zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać i wymieszać
Ala piecze i gotujelubią;) Poza tym nie wymagają pieczenia, a podczas letnich upałów jest to ogromną zaletą;) Ciasteczkowy spód, do którego tym razem dodałam wiórki kokosowe, i masa malinowa pokryta warstwą świeżych malin. Latem nie ma lepszego deseru:)) Spód: 200g herbatników, 200g masła, 50g wiórków kokosowych, 1,5 łyżki brązowego cukru. Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić(...)cukrem, dodać do ciastek wraz z wiórkami kokosowymi, krótko zmiksować. Rozłożyć równomiernie na dnie i bokach formy na tartę o śr. 27cm. Schłodzić. Nadzienie: 500g malin, 150g cukru pudru, skórka z 1/2 cytryny, 200g gęstej śmietany 18%, 200 g białego serka kremowego, 2 łyżeczki żelatyny. 350g malin podgrzać wraz z 100g cukru pudru. Ostudzić
Z miłości do słodkościznów mnie namówiliście na coś dobrego. Wiem, lubicie moje kulinarne fotki :P to dlatego takie do zjedzenia są czasami. Maliny-gdyby nie one to tylu wspaniałych rzeczy nie dane by nam było doświadczyć .Uboższy byłby świat gdyby nie ten piękny owoc. A wiecie że rzymskie legendy głoszą iż niegdyś wszystkie maliny były białe. Ponoć gdy Jowisz był jeszcze dzieckiem, bardzo(...)szczerze mówiąc nie pamiętam czemu,ale zapewne jak to dziecko miał powody). Jego opiekunka Ida , piękna nimfa, córka króla Krety, chciała go go lekko mówiąc uspokoić, napychając go malinami. Gdy zrywała maliny, zraniła się ostrym kolcem a kropla krwi spadająca z jej piersi( swoją drogą nimfy chyba były nudystkami) i zabarwiła wszystkie owoce na czerwono. No i bardzo dobrze
FarmażonyJUŻ SĄ !!!!! Moje ulubione Maliny :) Na pierwszy ogień poszły bułeczki nadziewane tymi pysznymi owocami. Nazwałam je MALINIANKI :) nie wiem czy taka nazwa istnieje , ale skoro mogą być jagodzianki to i malinianki :) Jakiś czas temu znalazłam na tym blogu przepis na drożdżowe bułeczki na jogurcie i wiedziałam ,ze muszę je zrobić . I własnie dziś nadszedł ten dzień(...)zawiodłam się , bułeczki są rewelacyjne . Puszyste , mięciutkie. Proste i szybkie w wykonaniu , a ciasto w czasie zlepiania świetnie współpracowało , nie klejąc się do rąk. Nadzienie z malin wspaniale do nich pasuje . Jak dla mnie bułeczki idealne . Z pewnością powtórzę ten wypiek z innym nadzieniem :) Składniki : 0,5 kg mąki 4 łyżki cukru 1 saszetka drożdży suszonych instant
Malinowa Kawiarenkaogórki , pomidory , papryka czy sałata . Oprócz witamin dostarczają one błonnika przy jednocześnie niewielkiej ilości węglowodanów. Również owoce o niskiej zawartości cukru mogą być świetnym wyborem – na przykład truskawki i maliny charakteryzują się niższym poziomem cukru w porównaniu do innych owoców. Zdecydowanie warto unikać żywności wysoko przetworzonej oraz produktów zbożowych, jak makarony czy pieczywo . Ich wysoka zawartość węglowodanów może wpłynąć niekorzystnie(...)których należą ziemniaki czy bataty . Wybierając produkty do diety niskowęglowodanowej, skup się na: mięsie (np. kurczak, wołowina), rybach (np. łosoś), jajach, warzywach niskowęglowodanowych (ogórki, sałata), owocach niskocukrowych (truskawki, maliny), zdrowych tłuszczach (oliwa z oliwek, awokado). Jaka jest rola białka i zdrowych tłuszczów? Białko oraz zdrowe tłuszcze odgrywają istotną rolę w diecie niskowęglowodanowej, stanowiąc alternatywne źródło energii zamiast węglowodanów. Białko jest
Marcepanowa kuchniajajka Na krem: 2 jajka 750ml mleka 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczane pół laski wanilii 100g miękkiego masła Na frużelinę malinową: 150g mrożonych malin łyżeczka cukru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka żelatyny + 2 łyżeczki wody łyżeczka mąki ziemniaczanej + łyżka wody Na wierzch: tabliczka białej czekolady 3 łyżki mleka 20g łuskanych pistacji Zaczynamy(...)zanika, ale istotne aby była jedna z tych większych, wtedy łatwiej jest szprycować gęste ciasto. Szprycujemy ciasto na wcześniej przygotowanych kółkach. Przygotowujemy także frużelinę – do rondelka przekładamy maliny, dodajemy do nich cukier oraz sok z cytryny i stawiamy na średni ogniu. Gotujemy delikatnie mieszając, do rozpuszczenia – około 5-6 minut. W tym czasie zalewamy łyżeczkę żelatyną podaną ilością
Smaczna Strona