maliny - 13977 przepisów (strona:80/932)

Kruche ciasto z pianką i malinami 183

Ostatnimi czasy jest to jedno z najbardziej popularnych ciast w sieci i nie tylko. Zwykłe ,a zarazem niezwykłe ciasto kruche z malinami w białkowej piance.  Spotkałam się z nazwą maliny w bezie ale beza nie opiera się przecież na dodatku budyniu ;) więc należy się nieco nad tą nazwą zastanowić , co nie zmienia oczywiście faktu ,że ciasto jest Boskie(...)jeszcze bardziej proste do zrobienia i wychodzi każdemu. Myślę, że można je zrobić nie tylko z malinami ;) Składniki: Na kruche ciasto: 5 żółtek 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 - 4 łyżek cukru pudru Na masę białkową:   5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (ja zalecam zwykły cukier

W Moim Magicznym Domu
Tort różowy 198

śmietanę na sztywno. Do ubitego serka, dodać połowę ubitej śmietany, delikatnie wymieszać, dodać resztę śmietany, delikatnie wymieszać. Krem wstawić do lodówki, na czas przygotowywania żelki. Malinowa żelka **: 500 gr malin 1/4 – 1/2 szklanki cukru 1 łyżka żelatyny Maliny umieścić w garnuszku dodać cukier, gotować na średnim ogniu, aż część wody odparuje. W 2 łyżkach wrzątku rozpuścić 1 łyżkę żelatyny(...)Wymieszać. Maliny zdjąć z ognia, przetrzeć przez sitko (koniecznie). Do żelatyny dodać 2 łyżeczki musu. Powoli wlewać żelatynę do gorących malin, dokładnie wymieszać. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Wykonanie: Na paterę położyć pierwszy blat, najciemniejszy różowy, posmarować 1/4 szklanki żelki, wyłożyć 1/4 szklanki śmietany, położyć kolejny blat i postępować identycznie. Ostatniego blatu nie smarować żelką, tylko posmarować śmietaną. Boki tortu również

moj przepis na
Sok z malin na zimę 148

Zawsze robię bardzo duży zapas soku malinowego na zimę, jest doskonałym dodatkiem do herbaty. Jest bardzo dobry na przeziębienie,działa rozgrzewająco.Idealny na jesienno-zimowe dni. Składniki: 3 kilogramy malin 3 kilogramy cukru Sposób przygotowania: Maliny nie myjąc przekładamy do dużego słoika, przesypując je cukrem, warstwa malin, warstwa cukru itd. do wykończenia cukru i malin. Słoiki przykrywamy gazą, odstawiamy(...)ciemne miejsce na tydzień, aż maliny puszczą sok a cukier się całkowicie rozpuści. Po tym czasie sok zlewamy przecedzając przez sitko, przelewamy do garnka, zagotowujemy. Przelewamy do umytych i wyparzonych butelek lub słoików. Pasteryzujemy 20 minut

Bajeczna Kuchnia
Tarta z kremem miętowym i malinami 196

Przepis powstał przypadkiem - zostałam obdarowana świeżymi malinami wprost z ogrodu podczas rodzinnego spotkania i stwierdziłam, że taki podarunek nie może się zmarnować. Przygotowałam kruche ciasto czekoladowe, pyszny krem miętowy konsystencją przypominający bardziej ptasie mleczko i wykończyłam całość malinami. Do tego pyszny sos malinowy na czerwonym winie :) Po prostu bomba :) Potrzebne nam: *Na kruche ciasto:   - 200 g mąki pszennej(...)łyżki kakao *Na masę miętową: - 200 g śmietany 30% - 250 g mascarpone - opakowanie żelatyny deserowej - 4-5 łyżek syropu barmańskiego o smaku miętowym * Poza tym: - 250 g świeżych malin - skórka z limonki - cukier puder Przygotowanie:  Ciasto zagnieść i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć nim formę na tartę i po nakłuwać spód widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

W poszukiwaniu inspiracji
Kruche Ciasto z Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką 292

Kruchutkie, puszyste ciasto, niezwykle delikatna, słodziutka pianka budyniowa i aromatyczne lekko kwaskowe owoce: maliny i jeżyny - wypiek idealny na niedzielny deser. Ciasto rozpływa się w ustach, jest przepyszne w smaku i przede wszystkim proste w przygotowaniu - klasyczne, domowe ciasto, które powinno znaleźć się w kuchennych zapiskach każdej pani (lub pana) domu. Kruche Ciasto z Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką(...)pudru cukier waniliowy 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 1/3 szklanki oleju ok. 300 g malin ok. 200 g jeżyn cukier puder do oprószenia Kruche Ciasto z Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką  - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto

Słodka Strona
Nalewka malinowo-żurawinowa 155

dłużej leżakuje, tym lepszy staje się smak. Moje najstarsze sztuki pochodzą z 2013 roku. Potrzebne przy robieniu nalewki: duży słój, lejek, gaza, sitko. SKŁADNIKI 300 g żurawiny 300 g malin 1 laska wanilii 1/2 kg cukru 1/2 litra spirytusu 1 litr wódki WYKONANIE Żurawinę najpierw zamrozić na minimum 2 dni. Po tym czasie żurawinę odmrozić i zblendować po czym przelać(...)słoja. Dodać umyte maliny, laskę wanilii i wlać wódkę i spirytus. Szczelnie zakręcić i zostawić do macerowania na tydzień w ciepłe i ciemne miejsce (można zarzucić ręcznik na słój). Co kilka dni należy poruszać słojem. Po tym czasie wsypać cukier i ponownie odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na miesiąc (poruszając słojem co kilka dni). Po tym czasie najpierw nalewkę

Passions hobbies life
Maliny z cukrem na zimę 159

Maliny z cukrem są bardzo aromatyczną propozycją na zamknięcie lata w słoiku. Wykorzystuję je do herbaty, polewania lodów, naleśników, ... Składniki: maliny cukier Wykonanie: Zdrowe maliny wkładamy do słoików. Staramy się, aby weszło ich jak najwięcej. Do słoików wsypujemy również cukier. Ponieważ ja lubię , gdy sok z malin jest mocno słodki, do słoików półlitrowych dałam 10 czubatych łyżeczek cukru. Jednak można(...)dać go mniej. Ilość cukru zależy od naszych upodobań. Słoiki zakręcamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, a na niej układamy słoiki z malinami. Do garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 25 - 30 minut lub do momentu rozpuszczenia się cukru. Smacznego

Smak mojego domu
Sernik śmietankowy z malinami. 166

Dzisiaj zapraszam na sernik śmietankowy z malinami. Sernik jest puszysty i mięciutki. Maliny zatopione w owocowej galaretce nadają mu smaku lekko kwaskowatego.  Składniki: duży jogurt naturalny (mój miał 350 ml) duże opakowanie śmietany 30% (moje miało 330 ml) 100 g cukru 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 4 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 2 czerwone galaretki(...)kupiłam z serii mocno owocowych galaretek frugo) opakowanie malin POST NIE JEST SPONSOROWANY :) Wykonanie: Małą tortownicę wstawiamy do lodówki.W zimnej sernik będzie szybciej zastygać. Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietanę lekko ubijamy mikserem, dodajemy cukier i cukier z wanilią i miksujemy jeszcze przez chwilę. Dolewamy jogurt i miksujemy do połączenia się składników. Żelatynę

Smak mojego domu
Jaglano–kakaowe drożdżówki z malinami i wiśniami 192

przeglądałam szafki w poszukiwaniu składników na jakieś dobre ciasto. Jest resztka drożdży! Hurrrrra! Są jajka, jakaś resztka wiśni z dnia poprzedniego, której dzieci nie zdążyły wmłócić i koszyczek malin, który kupiłam na śniadanie do pracy. Są też płatki migdałów. Aaaaa – idelanie! Wszystko zaczyna się pięknie układać! Ale nie mam tyle mąki… jest jakaś resztka pszennej i tyle. Nie mam ochoty(...)pszennej  220 g mąki jaglanej (zmielone płatki jaglane) 40 g cukru 2 jajka  1 żółtko 50 g miękkiego masła mała szczypta soli nadzienie: ok. 100 g świeżych malin ok. 100 g wydrylowanych wiśni 50 g płatków migdałów Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, część cukru pudru, 1 łyżkę mąki. Mieszamy całość, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy

bistro mama
Tort bezowy z kremem i owocami 245

Bezę uwielbiam! A szczególnie tą z kawowy kremem mascarpone i malinami, którą znajdziecie pod linkiem  TUTAJ . Dzisiaj trochę zmieniony przepis na dwuwarstwowy tort bezowy z kremem i owocami. Składniki: Beza- zgodnie z przepisem z bloga na  Bezę z kremem mascarpone i malinami : szklanka białek 2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem: słodka śmietanka(...)kartonik 300 ml opakowanie serka mascarpone, ok 250 g płaska łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: maliny borówka amerykańska listki świeżej mięty opcjonalnie mrożona mieszanka owoców kompotowych (truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) Wykonanie: Bezę wykonujemy w dwóch fazach, czyli z każdy z dwóch placków z połowy podanych składników wg przepisu z linku  TUTAJ . Maliny i borówki myjemy, a jeśli macie również osoce

Taste Of My Day
Leśny deser na zimno 270

Lekki deserek, w sam raz na letnie dni, kiedy nie chcemy włączać piekarnika. Leśne jagody zatopione w galaretce i maliny w lekkim, owocowym kremie to prosta i smaczna propozycja na małe co nie co :) SKŁADNIKI: 1 galaretka agrestowa 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki jagód 200g malin 1/3 szklanki cukru 250g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki 30% 1 łyżka żelatyny(...)pozostawić w temperaturze pokojowej. Galaretka z jagodami powinna się ściąć na tyle, żeby trzymała jagody. Wtedy można wylać pozostałą galaretkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Maliny umieścić w garnuszku razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż się rozpadną, a cukier rozpuści. Mieszając co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sitko i mieszając wlać

https:KKuchniaMniam
Czekoladowo-malinowy pudding chia 166

dodatkiem nasion chia inaczej znanych szałwią hiszpańską. Przygotowujemy je wieczorem, wkładamy do lodówki i na rano śniadanie będzie gotowe. Przepyszna warstwa czekoladowa pokryta warstwą malinową. Pysznie i zdrowo! Maliny z natury są kwaskowate, więc możecie dodać trochę cukru, syropu z agawy bądź innego rodzaju cukru. Ja jednak zrezygnowałam z dosładzania. Dla mnie kwaskowate maliny idealnie komponują się z czekoladą(...)układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Mają również niski indeks glikemiczny. Składniki na 2 porcje: 2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 150 g malin (około 1,5 szklanki) 6 łyżek nasion chia 1. Jedną szklankę mleka przelać do rondelka, włożyć do niego czekoladę. Ciągle mieszając rozpuścić czekoladę. Nie doprowadzić go zagotowania mleka! Odstawić do wystygnięcia

Moja Galeria Smaku
KOKOSOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIEM MALINOWYM, ORZECHAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 177

Dziś kokosowy smak ( przypominający moje ukochane rafaello ) przemyciłam do naleśników. Delikatne, puszyste naleśniki wypełnione po brzegi domowym budyniem malinowy smakują obłędnie! Bita śmietana, prażone orzechy włoskie i soczyste maliny to taka kropka nad I, która sprawia , że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam SKŁADNIKI: ( 5 szt ) NALEŚNIKI : * mąka pszenna – 1 szkl * mleko kokosowe – 0,5 szkl * mleko(...)pieczenia – 1 łyżeczka * duże jajko – 1 szt * olej – 4 łyżki * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * mleko – 1 l * mąka ziemniaczana – 4 płaskie łyżki * maliny – 2,5 szkl * cukier puder – 3-4 łyżki * śmietana kremówka – 200 ml * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy

Ostra na Słodko
Pierogi z malinami 200

Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda  Farsz: maliny ( mogą być mrożone ) cukier puder Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 1 szklanki ). Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. Odkroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką, aby nie wysychało. Stolnice(...)podsypać lekko mąką. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać na ich środek 2-3 maliny ( mrożone maliny wyjąć przed samym lepieniem ), ewent. dosłodzić szczyptą cukru pudru. Ciasto złożyć i zlepić. Gotowe pierożki układać luźno aby się nie skleiły. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować

Atlas Smaków
Jak mrozić maliny 224

Krótki post o tym w jaki sposób mrozić maliny by każda była zamrożona osobno a porcjowanie było proste :) Tak samo postępujemy z jagodami! Maliny wybieramy nieuszkodzone, jędrne, suche. Jeżeli mamy pewność, że nie były pryskane mrozimy od razu. W przeciwnym wypadku delikatnie płuczemy maliny na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie bardzo dokładnie osuszamy i dopiero mrozimy. Suche owoce(...)wykładamy na tacy mrozoodpornej, układamy JEDNĄ warstwę malin! Gdy owoce zamarzną przekładamy do woreczka lub pudełka. Mrożone maliny wykorzystujemy do ciast, deserów, galaretek, pierogów, owsianek, kisieli itp. Przechowujemy do 12 miesięcy

Atlas Smaków