maliny - 13477 przepisów (strona:82/899)

Pavlova 150

Prawdziwy deser Pavlovej to beza z bitą śmietaną i malinami. Zanim spróbowałam ją zrobić wydawało mi się, że będzie ona zbyt słodka. Okazało się, że słodycz bezy i bitej śmietany cudownie łamią kwaśne maliny. Choć zrobienie a raczej wysuszenie bezy zajmuje bardzo dużo czasu, to naprawdę warto ją przygotować. tego deseru nie ma się dość. Jest naprawdę pyszny. Składniki(...)bezę: 4 białka ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Pozostałe składniki: 300 ml. śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru ½ kg malin Wykonanie: Przygotować bezę: Piekarnik nagrzać do temperatury 80 o C Białka ubijać przez około 20 minut na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier i sok z cytryny, miksować przez kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Mama Gotuje
Desernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami 126

Desernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami Śliwki i dynie zapowiadają już co prawda nadejście jesieni, jednak lato w ten weekend wyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym słońcem i wysoką temperaturą. W takie dni żal mi każdej minuty spędzonej w domu. Dlatego zamiast brownie z malinami lub szarlotki powstał bardzo szybki deser malinowy. W sumie ciężko jednoznacznie określić czy to deser(...)dosłownie rozpływa się w ustach bez najmniejszego oporu. Polecam więc go wszystkim. Również tym, którzy narazili swoje gardła dopingując siatkarzy. Warto było. ;) Składniki na małą tortownicę: 600 g malin 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru według smaku 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wrzątku 150 g podłużnych biszkoptów Maliny opłukać

Pełny talerz
Malinowe pancakes 233

Zapraszam na pyszne placuszki podwójnie malinowe. Wielbiciele malin będą zachwyceni, ponieważ maliny są składnikami ciasta i gęstej polewy malinowej. Nic dziwnego, że te smaczne amerykańskie placuszki zawojowały świat. Bardzo proste, szybkie do przygotowania i smaczne. Pieczenie ich to sama przyjemność, patrzeć jak puchną, rosną, bąbelkują. W dosłownym tłumaczniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne do polskich(...)maślanki lub kefiru 2 jaja L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 100 ml przecieru malinowego 150-200 g mrożonych malin + sok z cytryny+ cukier Wykonanie: makę, kefir, żółtka,cukier, proszek do pieczenia, olej i sodę wymieszać krótko przy pomocy miksera na jednolitą masę białka ubić na sztywną pianę około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Skazana na sukces, czyli tarta malinowo-czekoladowa wg Michela Roux 178

Tarta, czekolada, maliny to musiało się udać. A skoro skoro autorem przepisu jest mistrz ciast Michael Roux to był to wypiek skazany na sukces. Ciasto: 125 g mąki tortowej 50 g masła pokrojonego w kostkę 50 g cukru pudru, przesianego przez sitko szczypta soli 1 jajko o temperaturze pokojowej W mące zrobić dołek,  dodać masło, sól i cukier puder(...)Ciasto uformować w kulę, owinąć w przezroczystą folię  i schłodzić w lodówce 1-2 h przed użyciem.  Następnie rozwałkować na grubość 3 mm. Nadzienie: 250 g malin 20 g mięty, porwanych na drobno Polewa: 250 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady  drobno posiekanej 50 g masła pokrojonego w kawałki 25 g płynnej glukozy Wylepić ciastem formę

Humanistka w kuchni
Kokosowy budyń jaglany z gorącaym musem malinowym i czekoladą 244

lepszego w chłodny wieczór niż pełna miseczka gorącego budyniu z pysznymi malinami i roztopioną gorzką czekoladą... Gwarantuje, że Was rozgrzeje i poprawi  humor na długi czas :) Możemy wykorzystać świeże lub mrożone maliny. Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, mleczna również się sprawdzi. Proponuję ugotować większą ilość kaszy, ponieważ deser jest tak pyszny, że z pewnością zechcecie go przygotować jeszcze(...)Składniki : 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mleka krowiego, koziego lub w wersji dla alergików - sojowego 1 łyżka wiórków kokosowych 1 kostka gorzkiej czekolady  200 g malin Maliny zmiksować i podgrzać w mikrofali lub na palniku uważając, aby się nie przypaliły.   W garnku wymieszać kaszę, mleko i wiórki. Podgrzewać na małym ogniu ok. 5 minut. Zmiksować

Chocolate Muffin Blog
Czekoladowe placuszki żytnio-orkiszowe z jogurtem i malinami 192

Poszukiwań nowych smaków ciąg dalszy :) Dziś co nieco o malinach. Każdy je zna, ale czy wszyscy wiemy jak bardzo są wartościowe? Zawierają min. kwasy organiczne, witaminę C, E, B1, B2 oraz B6, a także wiele substancji mineralnych. Są niskokaloryczne - jedna szklanka malin to tylko 35 kcal! W prawdzie świeże owoce nie są jeszcze dostępne, ale z powodzeniem możemy wykorzystywać zamrożone(...)łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka  1 łyżeczka ciemnego kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Dodatkowo :  jogurt naturalny garść mrożonych malin   Maliny rozmrozić , pozostawiając je na noc w misce. Można również  wykorzystać odpowiednią funkcję naszej mikrofali. Rozmrożone maliny zmiksować.   Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce

Chocolate Muffin Blog
Shake malinowy 170

moją pracą codziennie rano stoi Pan, który sprzedaje kanapki, soki i owoce. Ostatnio wypatrzyłam u niego cudne maliny, a że nie udało mi się dać rady całej łubiance w pracy - przywiozłam ze sobą trochę do domu. Było ich naprawdę trochę - garść, może dwie. A że dni coraz cieplejsze ostatnio, postanowiłam - zrobię shake'a!Wyszedł pyszny :) Składniki: około szklanki malin - najlepiej(...)połowy cytryny lub limonki Wszystkie powyższe składniki wrzucamy do blendera* i miksujemy do uzyskania jednolitej, jedwabistej konsystencji. Przelewamy do szklanek i... smacznego :) *Jeśli ktoś nie lubi pestek z malin, to warto najpierw zblendować maliny i przetrzeć je przez sitko. Z tym, że w takim przypadku malin nie mrozić - dodać świeże

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Na upał. Słodkie wspomnienia. Podróż w czasie. Semifreddo. 192

MALINY Lato. Upalne wakacje. Malinowy zagajnik. Popołudniowy skwar.  Babcia w słomkowym kapeluszu. Ja z malinową buzią, palcami i plamami soku na sukience.  Beztrosko. Czas stanął w miejscu, bo i jemu nigdzie nie spieszno. Ale tylko na chwilę. Od wielu lat w malinowym zagajniku stoję sama.  W Babcinym kapeluszu. BEZY Mam 8 lat. Czekam na powrót Taty(...)wypraw do kawiarni.  W dzieciństwie. We wspomnieniach.  Podróż w czasie. Powroty. Wspomnienia. Słodko. Bezpiecznie. Domowo. Znalazłam wspaniały sposób, by połączyć wspomnienia i smaki.  Są w nim maliny, bezy, Maltesers i bita śmietana, i wszystkie moje wspomnienia. Na ochłodę, na ukojenie, na dalsze zapamiętanie, na wspólne popołudnie z bliskimi. SEMIFREDDO Z BEZAMI I MALINAMI  /przepis w cytuję

KUCHARNIA
A co ze środkiem biszkoptu?! 397

pozostaje biszkopt - zawsze kiedy go piekę, myślę o L. i wspominam nasze dziewczęce pogaduszki. I oczywiście w myślach głośno wołam "Dziękuję za ten przepis!".  BISZKOPT BEZ ŚRODKA Z MALINAMI Na ciasto 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Jajka ubić z cukrem do białości. Masa powinna być niemal(...)suchego patyczka. Upieczone ciasto trzymać w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiami do momentu całkowitego wystudzenia.Dopiero wtedy wyciągnąć z formy. Na nadzienie 250 ml śmietany kremówki cukier waniliowy kilka garści malin (mogą być mrożone) cukier puder (do smaku) kubeczek pokruszonego miąższu ze środka biszkoptu kilka łyżek syropu z czarnego bzu (można zastąpić innym płynem lub sokiem) konfitura truskawkowa do wysmarowania biszkoptu

KUCHARNIA
Szafirowa torebka i malinowy rabarbar. 144

siedząc na ryneczku przeglądałam wiosenny numer FOOD & FRIENDS i zachwycił mnie przepis na rabarbar malinowy z białym kremem czekoladowo-pistacjowym . Nie myliłam się. Tak przygotowany rabarbar smakuje cudownie. Maliny dodają rabarbarowi uroku nie tylko jeśli chodzi o smak, ale także o piękny rubinowy kolor. Biała czekolada delikatnie dosładza całość, a pistacje w tym kwartecie wydają się po prostu niezastąpione(...)zakończenie kolejnej wspaniałej soboty!  RABARBAR MALINOWY Z BIAŁYM KREMEM CZEKOLADOWO-PISTACJOWYM /składniki na 4 porcje/ 500 g rabarbaru 200 ml malinowego puree /zastąpiłam domową galaretką z malin, jeszcze z zimowych zapasów/ 400 ml bitej śmietany 150 g białej czekolady 100 ml pistacjowego pure / zastąpiłam drobno zmiksowanymi orzeszkami pistacjowymi/ garść malin do ozdobienia - użyłam mrożonych z zeszłego lata

KUCHARNIA
Wpadła gruszka do ... clafoutis. Czekoladowego. I maliny też. 148

wersja czekoladowa może zmienić mój punkt widzenia, jak to w innych wypadkach już wielokrotnie bywało.  I wiecie co? Bardzo lubię clafoutis!  Czekoladowe. Z gruszką.  I z malinami, bo mimo pierwszych oznak jesieni, one nadal pięknie czerwienią się na krzakach.  Clafoutis z gruszką i malinami. Szybkie, pyszne, bardzo proste. Idealne na niespodziewane wizyty.  Wiem na pewno(...)wrócę do tego przepisu. Nie wiem tylko jak nazywa się ta gruszka, która do niego wpadła. A Wy wiecie?  CZEKOLADOWE CLAFOUTIS Z GRUSZKĄ I MALINAMI /przepis Julii Child z książki Mastering the Art of French Cooking, Vol. 1, znaleziony tu - klik ) 1/2 szklanki przesianej mąki ( to ważne, by w cieście nie powstały grudki) 1/4 szklanki dobrej jakości kakao (także

KUCHARNIA
Malinowy obłok - puszysty deser malinowy 877

Prosty, właściwie 3- składnikowy deser malinowy. Lekki, delikatny i puszysty. Pomijam smak świeżych malin kupionych o tej porze roku - tych użyłam wyłącznie do dekoracji. Do przygotowania masy użyłam pysznych owoców zamrożonych pod koniec lata. To już chyba najwyższy czas żeby zacząć wyjadać zapas mrożonek :)  Składniki na 4-6 deserów (w zależności od wielkości szklanek/pucharków): na piankę malinową(...)galaretka malinowa 250 ml kremówki 36 % 2 garści mrożonych (lub świeżych) malin  do dekoracji 150 ml kremówki 36 % kilka świeżych malin  listki świeżej mięty Przygotowanie: PIANKA: Galaretkę rozrobić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić. Schłodzoną kremówkę ubić. Dodać tężejącą galaretkę i dwie garści świeżych bądź mrożonych malin. Zmiksować. Masę nałożyć do pucharków lub szklaneczek. DEKORACJA: Ubić

Ze smakiem i z pasją
Sos malinowy na ciepło 395

Dzisiaj malinowo! W ogrodzie dojrzewają maliny, pyszne, słodkie, wprost idealne na sos do deserów. Moja propozycja to sos robiony na ciepło, smaczny również po wystygnięciu! W zależności od preferencji oraz przeznaczenia można dostosować jego słodkość. Składniki: 0,5 kg świeżych malin 2-6 łyżeczek brązowego cukru kilka listków świeżej mięty woda 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie (10 min): Przygotowanie sosu(...)jest niesamowicie proste u szybkie. Maliny myjemy i wrzucamy do garnka podlewając odrobiną wody. Miętę, wystarczy kilka listków, aby nie zdominowała smaku sosu a jedynie go wzbogaciła, siekamy drobno i dodajemy do malin. Dodajemy cukier, ilość w zależności od gustu. Należy próbować w trakcie gotowania, aby ewentualnie dodać więcej. Całość gotujemy momentu, gdy maliny się rozgotują i rozpadną na ziarenka

PastelFood
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 288

KAJMAKUTort, który powstał, bo miałam ochotę "na coś słodkiego", ale sama dokładnie nie wiedziałam na co... "Chodziło" za mną coś kawowego, później stwierdziłam, że może jednak zrobię brownie z malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam(...)szklanka oleju (użyłam rzepakowego)2 szklanki cukru brązowego2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 jajka1 szklanka mąki3/4 szklanki kakao1/4 łyżeczki soli3/4 łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA FRUŻELINĘ MALINOWĄ:500 g malin (użyłam mrożonych)4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody3/4 szklanki cukru3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wodySKŁADNIKI NA KREMY - KAWOWY I KOKOSOWY:500 g mascarpone (całkowicie zimnego

Słodko-Słony Świat Ilony
Placek malinowo migdałowy 194

Lato kusi nas owocami. Maliny, truskawki, jagody, porzeczki… i nie tylko, są jego bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy.     Składniki: - 8 jaj- 3 szklanki mąki luksusowej(...)szklanki drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka oleju- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- esencja waniliowa lub migdałowa- 600g świeżych malin- ok. 100g płatków migdałowych   Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy, cały czas ubijając, olej oraz esencję migdałową. Przesianą mąkę z proszkiem dodajemy porcjami

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania