maliny - 13477 przepisów (strona:81/899)

Maliny z cukrem na zimę 148

Maliny z cukrem są bardzo aromatyczną propozycją na zamknięcie lata w słoiku. Wykorzystuję je do herbaty, polewania lodów, naleśników, ... Składniki: maliny cukier Wykonanie: Zdrowe maliny wkładamy do słoików. Staramy się, aby weszło ich jak najwięcej. Do słoików wsypujemy również cukier. Ponieważ ja lubię , gdy sok z malin jest mocno słodki, do słoików półlitrowych dałam 10 czubatych łyżeczek cukru. Jednak można(...)dać go mniej. Ilość cukru zależy od naszych upodobań. Słoiki zakręcamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, a na niej układamy słoiki z malinami. Do garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 25 - 30 minut lub do momentu rozpuszczenia się cukru. Smacznego

Smak mojego domu
Sernik śmietankowy z malinami. 147

Dzisiaj zapraszam na sernik śmietankowy z malinami. Sernik jest puszysty i mięciutki. Maliny zatopione w owocowej galaretce nadają mu smaku lekko kwaskowatego.  Składniki: duży jogurt naturalny (mój miał 350 ml) duże opakowanie śmietany 30% (moje miało 330 ml) 100 g cukru 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 4 czubate łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki gorącej wody 2 czerwone galaretki(...)kupiłam z serii mocno owocowych galaretek frugo) opakowanie malin POST NIE JEST SPONSOROWANY :) Wykonanie: Małą tortownicę wstawiamy do lodówki.W zimnej sernik będzie szybciej zastygać. Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Zimną śmietanę lekko ubijamy mikserem, dodajemy cukier i cukier z wanilią i miksujemy jeszcze przez chwilę. Dolewamy jogurt i miksujemy do połączenia się składników. Żelatynę

Smak mojego domu
Jaglano–kakaowe drożdżówki z malinami i wiśniami 179

przeglądałam szafki w poszukiwaniu składników na jakieś dobre ciasto. Jest resztka drożdży! Hurrrrra! Są jajka, jakaś resztka wiśni z dnia poprzedniego, której dzieci nie zdążyły wmłócić i koszyczek malin, który kupiłam na śniadanie do pracy. Są też płatki migdałów. Aaaaa – idelanie! Wszystko zaczyna się pięknie układać! Ale nie mam tyle mąki… jest jakaś resztka pszennej i tyle. Nie mam ochoty(...)pszennej  220 g mąki jaglanej (zmielone płatki jaglane) 40 g cukru 2 jajka  1 żółtko 50 g miękkiego masła mała szczypta soli nadzienie: ok. 100 g świeżych malin ok. 100 g wydrylowanych wiśni 50 g płatków migdałów Przygotowujemy rozczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, część cukru pudru, 1 łyżkę mąki. Mieszamy całość, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy

bistro mama
Tort bezowy z kremem i owocami 234

Bezę uwielbiam! A szczególnie tą z kawowy kremem mascarpone i malinami, którą znajdziecie pod linkiem  TUTAJ . Dzisiaj trochę zmieniony przepis na dwuwarstwowy tort bezowy z kremem i owocami. Składniki: Beza- zgodnie z przepisem z bloga na  Bezę z kremem mascarpone i malinami : szklanka białek 2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem: słodka śmietanka(...)kartonik 300 ml opakowanie serka mascarpone, ok 250 g płaska łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: maliny borówka amerykańska listki świeżej mięty opcjonalnie mrożona mieszanka owoców kompotowych (truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) Wykonanie: Bezę wykonujemy w dwóch fazach, czyli z każdy z dwóch placków z połowy podanych składników wg przepisu z linku  TUTAJ . Maliny i borówki myjemy, a jeśli macie również osoce

Taste Of My Day
Leśny deser na zimno 247

Lekki deserek, w sam raz na letnie dni, kiedy nie chcemy włączać piekarnika. Leśne jagody zatopione w galaretce i maliny w lekkim, owocowym kremie to prosta i smaczna propozycja na małe co nie co :) SKŁADNIKI: 1 galaretka agrestowa 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki jagód 200g malin 1/3 szklanki cukru 250g serka mascarpone 1/2 szklanki kremówki 30% 1 łyżka żelatyny(...)pozostawić w temperaturze pokojowej. Galaretka z jagodami powinna się ściąć na tyle, żeby trzymała jagody. Wtedy można wylać pozostałą galaretkę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Maliny umieścić w garnuszku razem z cukrem i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż się rozpadną, a cukier rozpuści. Mieszając co jakiś czas. Gorące przetrzeć przez sitko i mieszając wlać

https:KKuchniaMniam
Czekoladowo-malinowy pudding chia 152

dodatkiem nasion chia inaczej znanych szałwią hiszpańską. Przygotowujemy je wieczorem, wkładamy do lodówki i na rano śniadanie będzie gotowe. Przepyszna warstwa czekoladowa pokryta warstwą malinową. Pysznie i zdrowo! Maliny z natury są kwaskowate, więc możecie dodać trochę cukru, syropu z agawy bądź innego rodzaju cukru. Ja jednak zrezygnowałam z dosładzania. Dla mnie kwaskowate maliny idealnie komponują się z czekoladą(...)układzie pokarmowym pomaga zapobiegać zbyt szybkiemu wchłanianiu niektórych węglowodanów. Mają również niski indeks glikemiczny. Składniki na 2 porcje: 2 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady 150 g malin (około 1,5 szklanki) 6 łyżek nasion chia 1. Jedną szklankę mleka przelać do rondelka, włożyć do niego czekoladę. Ciągle mieszając rozpuścić czekoladę. Nie doprowadzić go zagotowania mleka! Odstawić do wystygnięcia

Moja Galeria Smaku
KOKOSOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIEM MALINOWYM, ORZECHAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 164

Dziś kokosowy smak ( przypominający moje ukochane rafaello ) przemyciłam do naleśników. Delikatne, puszyste naleśniki wypełnione po brzegi domowym budyniem malinowy smakują obłędnie! Bita śmietana, prażone orzechy włoskie i soczyste maliny to taka kropka nad I, która sprawia , że danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Polecam SKŁADNIKI: ( 5 szt ) NALEŚNIKI : * mąka pszenna – 1 szkl * mleko kokosowe – 0,5 szkl * mleko(...)pieczenia – 1 łyżeczka * duże jajko – 1 szt * olej – 4 łyżki * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * mleko – 1 l * mąka ziemniaczana – 4 płaskie łyżki * maliny – 2,5 szkl * cukier puder – 3-4 łyżki * śmietana kremówka – 200 ml * orzechy włoskie – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy

Ostra na Słodko
Pierogi z malinami 180

Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda  Farsz: maliny ( mogą być mrożone ) cukier puder Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą ( ok 1 szklanki ). Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. Odkroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką, aby nie wysychało. Stolnice(...)podsypać lekko mąką. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wykrajać kółka np. brzegiem szklanki i nakładać na ich środek 2-3 maliny ( mrożone maliny wyjąć przed samym lepieniem ), ewent. dosłodzić szczyptą cukru pudru. Ciasto złożyć i zlepić. Gotowe pierożki układać luźno aby się nie skleiły. Zagotować wodę w dużym płaskim garnku. Lekko posolić. Pierogi władać partiami na wrzątek, gotować

Atlas Smaków
Jak mrozić maliny 201

Krótki post o tym w jaki sposób mrozić maliny by każda była zamrożona osobno a porcjowanie było proste :) Tak samo postępujemy z jagodami! Maliny wybieramy nieuszkodzone, jędrne, suche. Jeżeli mamy pewność, że nie były pryskane mrozimy od razu. W przeciwnym wypadku delikatnie płuczemy maliny na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie bardzo dokładnie osuszamy i dopiero mrozimy. Suche owoce(...)wykładamy na tacy mrozoodpornej, układamy JEDNĄ warstwę malin! Gdy owoce zamarzną przekładamy do woreczka lub pudełka. Mrożone maliny wykorzystujemy do ciast, deserów, galaretek, pierogów, owsianek, kisieli itp. Przechowujemy do 12 miesięcy

Atlas Smaków
Tiramisu z malinami 307

deser bez pieczenia, zatem najlepszy na lato. Podłużne biszkopty nasączone aromatycznym espresso z amaretto, przełożone kremem mascarpone nie znudzi się nigdy. Dziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem malin. Jestem pewna, że ta wakacyjna wersja zachwyci Cię smakiem. Wcześniej robiłam tiramisu jagodowe, które zostało dosłownie pochłonięte. Malinowe jest równie pyszne, ale właściwie każde miękkie owoce sprawdzą się super. Tiramisu(...)mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ksylitolu lub cukru 100 ml esperesso 1 łyżka amaretto lub rumu 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru 2 łyżeczki kakao 200 g malin Wykonanie: zaparzyć espresso. Posłodzić kawę 2 łyżeczkami ksylitolu lub cukru i dodać łyżkę likieru amaretto. Ostudzić foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DOMOWY BUDYŃ MALINOWY – z bitą śmietaną i orzechami 246

przepis na taki pyszny domowy budyń. Beż żadnych chemikaliów, konserwantów i innych podejrzanych literek E. Tym razem malinowy! Ostatnio skusiłam się i zakupiłam paczkę pysznych słodkich malin – zajdałam aż mi się uszy trzęsły. Taki budyń jest fantastycznym pomysłem na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Pięknie ozdobiony zachwyci nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbujcie! CIEKAWOSTKA! Ps. wiecie(...)zasadzie – przez doprowadzenie płynnej masy do stanu galarety. Aż w końcu została przy słodkim budyniu… SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mleko – 500 ml * mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki * maliny – 1,5 szkl * cukier – 2 łyżki DODATKOWO: * śmietana kremowka * orzechy włoskie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Maliny miksujemy, przecieramy przez sitko, by usunąć pestki. 1 szklankę mleka łączymy z malinami, zagotowujemy

Ostra na Słodko
Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 160

Pyszny, soczysty, delikatny sernik z dodatkiem malin ukrytych pod lekką budyniową pianką. Jest wyjątkowy!!! Piekłam go zazwyczaj z brzoskwiniami, ale dopiero dodatek malin wydobył z tego ciasta niesamowity, wyrafinowany smak. Polecam!!! Składniki na sernik z malinami i lekką budyniową pianką na blachę o wymiarach 28x40 cm SZKLANKA - 250 ml CIASTO KRUCHE: 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)białego sera, mielonego 250 g masła, rozpuszczonego, przestudzonego 1 szklanka cukru 5 całych, dużych jaj 3 łyżki kaszy manny 1 łyżka proszku do pieczenia BUDYNIOWA PIANKA: 250-300 g malin (mogą być mrożone) 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1/3 szklanki oleju      Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy

Rozpustne gotowanie
Malinowe fale dunaju 222

Dwukolorowe ciasto z malinami i słodką śmietanową pianką to wspaniały deser na różne okazje,zachwyca wyglądem i smakiem:) Przepis na ciasto znalazłam w książce kulinarnej, nie byłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała go po swojemu i wyszło całkiem nowe ciasto. Składniki: Ciasto na formę o wym 24/28 cm: 5 jaj 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 25 dag margaryny(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 2 szklanki świeżych malin Masa: 500 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan fiks 1/2 szklanki malin 100 g mlecznej czekolady Sposób wykonania: Ciasto Margarynę rozpuścić w rondelku przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę,zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać po łyżce mąki wymieszanej

Wanilia i Kardamon
Batoniki Malinowo – Orzechowe 145

Coraz bliżej lata, wakacji, urlopu, wypoczynku zatem pora na coraz to lżejsze, zdrowsze, mniej kaloryczne słodkie przekąski. Owsiane batoniki z malinami i orzechami są genialną zdrową a zarówno słodką propozycją na drugie śniadanie, podwieczorek, do pracy, szkoły, na piknik. Są chrupiące i sycące a soczyste maliny orzeźwiają smak owsianego batonika. Bardzo Wam polecam. Składniki około 10 sztuk: 200 g mąki(...)pszennej 200 g płatków owsianych 250 g masła 175 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny 100 g pokrojonych orzechów włoskich, pekan lub piniowych 250 g świeżych malin Mąkę, płatki owsiane i pokrojone na kawałki masło wrzucamy do misy. Rękoma wyrabiamy tak, żeby powstała nam konsystencja kruszonki. Dodajemy cukier, otartą skórkę z cytryny i połowę orzechów. Ponownie wyrabiamy rękoma

Made By Mom And Son
Malinowy pocałunek pod chmurką. 796

upieczonego wcześniej ciasta kruchego. Bezę pieczemy w temp 140 stopni ok 60 min. Beza musi być wypieczona, popękana i chrupiąca. Kiedy jest gotowa wyjmujemy ją i studzimy. Galaretka z malinami: 600 g malin (świeże/mrożone) 3 galaretki malinowe 3 szkl wrzącej wody opcjonalnie 2-3 łyżki cukru do smaku.  Mrożone maliny rozmrażamy w durszlaku.Galaretki rozpuścić dokładnie we wrzącej(...)wodzie i odstawić aby przestygła. Następnie dodać maliny i wymieszać. Kiedy zacznie się delikatnie zsiadać wylewamy na wcześniej upieczony spód. Całość wstawiamy do lodówki. Krem: 750 ml mleka ( Wypasione Mlekovita ) 3 żłótka 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5-6 łyżek cukru ziarna z laski wanilii/cukier waniliowy 250 g masła 500 ml mleka wlać do garnka

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania