Składniki: – ok. 230 g ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 1 opakowanie galaretki malinowej – 500 g malin – 250 ml śmietany kremówki 30% schłodzonej Polewa – 100-120 g białej czekolady – 40 ml śmietany kremówki 36% – 250 g malin – małe bezy do dekoracji ( bez konserwantów) Przygotowanie: Składniki wyciągnąc(...)kilka minut wcześniej z lodówki. Masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i przestudzić. 200g malin przetrzeć przez sito, odrzucić pesteki. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20-24 cm (wyłożyć papierem do pieczenia boki) Spód wyłożyć ciasteczkami. Wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez 10-15 minut w lodówce. Do większego naczynia
I LOVE LIFEMaliny w cukrze to pomysł na wykorzystanie zbyt dużej ilości świeżych/mrożonych malin. Takie owoce są idealne do herbaty, ciasta jak i gofrów. Smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Składniki: maliny cukier sok z cytryny odrobina przegotowanej wody Owoce umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Do umytych, wyparzonych i suchych słoików wkładać maliny, następnie przesypać(...)łyżką zwykłego cukru. Delikatnie ubić i ponownie ułożyć maliny oraz cukier. Ostatnia warstwa musi kończyć się cukrem. Na sam koniec całość skropić odrobiną soku z cytryny i do każdego słoiczka dolać 1-2 łyżki przegotowanej wody. Słoiki zakręcić i pasteryzować (małe słoiczki pasteryzowałam 15 minut - czas liczyłam od momentu wrzenia wody
UgotowaćTarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką . Inspiracją do stworzenia tego deseru był austriacki Linzer Torte, czyli tarta z Linzu, charakteryzująca się kruchym, orzechowym spodem, nadzieniem malinowym i kratką z tego samego ciasta co spód. Początkowo to właśnie te ciasto chciałam przygotować, ale szkoda mi było zamieniać na dżem tak pięknych i jędrnych malin, jakie udało(...)pomysłu. Postanowiłam, że upiekę coś innego. Zaczęłam od przygotowania ciasta kruchego z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Chciałam, aby mój spód był mocno orzechowy. Do tarty planowałam zużyć cały koszyczek malin, ale wiedziałam, że nie mogę wszystkich surowych owoców wrzucić na spód, dlatego część zmiksowałam i przetarłam przez sito (aby pozbyć się pestek), połączyłam z cukrem, skrobią kukurydzianą, sokiem i skórką
Moja Delicjadziś zrobiłam. No takie fajne a przy tym tanie, że polecam jak najbardziej. Koleżanka miała imieniny i przyniosła takie ciasto do pracy jakiś czas temu. No pyszne było, miód malina! Okazało się, że to najłatwiejsze ciasto w świecie :) Ciasto kruche z pianką z białek i malinami. Fakt, dla tych co malin swoich nie mają, to nie jest tani barszcz(...)Piekarnik nagrzany na 180 stopni. W tym czasie robimy masę z białek: * 5 białek * 1 cukier waniliowy 16 g * 1/2 szklanki oleju * 1 szklanka cukru * 1 opakowanie budyniu śmietankowego * maliny albo borówki mrożone albo świeże Ubijamy białka z odrobina soli - żeby lepiej się ubiły. Dodajemy cukier, jak już mikser troszkę wszystko ubije, dodajemy kolejno cukier waniliowy, dwa budynie, na koniec
Pieprzyć z Fantazjąprzywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla. Nie Katarzyny, lecz moje, ale dla króla… też mogą być – Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami. Składniki: - 1 litr maślanki - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej - 3 szklanki mąki tortowej - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego(...)łyżki oleju rzepakowego Masa z mascarpone: - 500 g serka mascarpone - 2 żółtka - 2 łyżki cukru pudru - esencja waniliowa i rumowa (do smaku) Dodatkowo: - świeże maliny - cukier puder do oprószenia Do przygotowania naleśników nie będzie potrzebny robot. Wystarczy trzepaczka lub rózga. Maślankę, wodę i jajka ubijamy trzepaczką do połączenia składników. Dodajemy cukier, przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do chwili
mojewypiekiinietylkoKolejny ekspresowy keto deser bez pieczenia. Tym razem coś dla miłośników czekolady i malin. Aksamitny mus, w którym znakomicie komponują się przełamując ze sobą słodkie i lekko kwaskowate smaki. Składniki na mus malinowy: 125 g świeżych malin 5 g żelatyny 25 ml wody opcjonalnie słodzik Składniki na mus czekoladowy: 250 ml schłodzonej śmietany 30% 2 żółtka 100 g gorzkiej czekolady(...)mnie 81%) opcjonalnie słodzik Maliny zmiksować dodając opcjonalnie słodzik. Żelatynę rozpuścić w ciepłej ale nie gorącej wodzie a następnie dodać do malin i wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka nad garnkiem z gotującą się wodą). Rozpuszczoną czekoladę lekko przestudzić ale nadal powinna być płynna. Schłodzoną śmietanę ubić. W drugim naczyniu ubić na puszystą masę żółtka. Opcjonalnie podczas ubijania
Ola la LCHFtargach pojawiły się już świeże maliny, truskawki i borówki, więc grzechem byłoby ich nie spróbować! Może nie są one jeszcze tak wspaniałe jak w sezonie, ale do ciast i koktajli nadają się idealnie! Do popołudniowej kawki na zachciankę przygotowałam najszybsze i chyba najłatwiejsze ciacho na świecie – biszkopt z malinami. Potrzebne tylko 4 składniki, 2 minuty mieszania i pół godziny(...)piekarniku. Zaraz potem możemy się cieszyć smakiem pysznego puszystego biszkoptu z malinami. Najlepszy gorący! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 22×24 ) * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 1 szkl * maliny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Wlewamy po 1 żółtku, miksujemy, a następnie wsypujemy przesianą mąkę
Ostra na SłodkoTorcik składający się z kakaowego biszkoptu pieczonego na samych białkach. Przełożony alkoholowym kremem, którego bazą jest domowy, gęsty ajerkoniak. Całości dopełnia mus z malin, który wnosi kwaskowaty i owocowy smak. Torcik jest delikatny i bardzo smaczny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 3 łyżki kakao woda z cytryną do nasączenia biszkoptu MUS MALINOWY: 280 g mrożonych malin Hortex 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka wody KREM ajerkoniakowy: 1 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 50 g masła 4 łyżeczki żelatyny 1 szklanka kremówki 1 szklanka kremu adwokatowego: 6 żółtek 1/3 szklanki cukru pudru
https:KKuchniaMniamCiasto, które zachwyci każdego. Delikatne, rozpływające się w ustach, z duża ilością malin i chrupiącą bezą. Brzmi genialnie i tak też smakuje 😋 Nie należy do szybkich ciast ale naprawdę warto poświecić trochę czasu bo efekt jest zniewalający. Muszę się przyznać, że robiłam je pierwszy raz w życiu ale na pewno nie ostatni. Polecam 😀 Ciasto: 100 g masła 50 g cukru(...)pudru cukier waniliowy 4 żółtka 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 500 g malin mrożonych Hortex lub świeżych 2 galaretki malinowe Krem: 500 ml śmietanki 30 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej płatki migdałowe do posypania Przygotowanie
Słodka Strefazostał. Zimnego nie cierpię, więc bym nie tknęła. Wyrzucić ? Szkoda...a i nie wpisuje się to wcale, a wcale w politykę niemarnowania żywności. Szybki przegląd szafek kuchennych, zamrażarki. Są maliny mrożone, jest mleko kokosowe, kilka połamanych bezików ... i jest pomysł na DESER ! Czasem wystarczy chwila, by skomponować coś ekstra. Dajcie się ponieść kulinarnej fantazji i twórzcie sami nowe połączenia(...)dziś - zróbcie deser kokosowy z mojego przepisu. PRZEPIS NA DESER KOKOSOWY Z MALINAMI Składniki: 1 ugotowany budyń - waniliowy lub śmietankowy ( budyń na 0,5 l mleka ) puszka mleka kokosowego - tylko gęsta część 200 g mrożonych malin 2 łyżki cukru trzcinowego kilka bez Przygotowanie deseru 1. Do zimnego budyniu dodać mleko kokosowe. Nie wlewać całej puszki, a dodać jedynie
kolorowotorcikowowyobrażam sobie śniadania bez świeżego pieczywa z ulubionym dżemem. Przygotowany z dodatkiem soku z cytryny, zachowuje piękny i intensywny kolor, a owoce z drobnymi pestkami, nadają mu charakterystycznej konsystencji. Maliny są owocami, które doskonale nadają się na dżem, ponieważ bardzo dobrze się je konserwuje. Składniki: 1 kg malin 600-800 g cukru Sok z 1 cytryny Sposób przygotowania: Maliny dokładnie(...)myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wrzucamy do miski. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 godziny. Do wysokiego garnka dodajemy maliny z cukrem i powstałym sokiem oraz dodajemy do tego sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, tak by cukier się rozpuścił. Całość delikatnie mieszamy. Następnie zwiększamy ogień, aż syrop z malinami zacznie mocno bulgotać. Podczas gotowania zbieramy powstałą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewyobrażam sobie śniadania bez świeżego pieczywa z ulubionym dżemem. Przygotowany z dodatkiem soku z cytryny, zachowuje piękny i intensywny kolor, a owoce z drobnymi pestkami, nadają mu charakterystycznej konsystencji. Maliny są owocami, które doskonale nadają się na dżem, ponieważ bardzo dobrze się je konserwuje. Składniki: 1 kg malin 600-800 g cukru Sok z 1 cytryny Sposób przygotowania: Maliny dokładnie(...)myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wrzucamy do miski. Owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 1-2 godziny. Do wysokiego garnka dodajemy maliny z cukrem i powstałym sokiem oraz dodajemy do tego sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, tak by cukier się rozpuścił. Całość delikatnie mieszamy. Następnie zwiększamy ogień, aż syrop z malinami zacznie mocno bulgotać. Podczas gotowania zbieramy powstałą
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneprzywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla. Nie Katarzyny, lecz moje, ale dla króla… też mogą być – Naleśniki na maślance z mascarpone i malinami. Składniki: - 1 litr maślanki - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej - 3 szklanki mąki tortowej - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego(...)łyżki oleju rzepakowego Masa z mascarpone: - 500 g serka mascarpone - 2 żółtka - 2 łyżki cukru pudru - esencja waniliowa i rumowa (do smaku) Dodatkowo: - świeże maliny - cukier puder do oprószenia Do przygotowania naleśników nie będzie potrzebny robot. Wystarczy trzepaczka lub rózga. Maślankę, wodę i jajka ubijamy trzepaczką do połączenia składników. Dodajemy cukier, przesianą mąkę z proszkiem i sodą. Mieszamy do chwili
mojewypiekiinietylkoświat nam oferuje tu i teraz – co sami sobie też niejednokrotnie zawdzięczamy. Szczęście to na przykład smak wspomnień i smak konkretnych dań. To przypominanie sobie dojrzałego lata pachnącego malinami. Może warto te wspomnienia urzeczywistnić, kiedy za oknem panuje zima. Kiedy malinowy kolor i smak przywróci sernik z musem malinowym. Sernik z musem malinowym Składniki: 1 kg twarogu 5 jajek(...)serka homogenizowanego ½ kostki masła (100g) ½ szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru waniliowego 200 g herbatników, 100 g masła 100-150g malin Wykonanie: Herbatniki zmielić na miałki proszek za pomocą blendera. Masło roztopić, lekko ostudzić i dodać do zmielonych herbatników. Wymieszać, powinno przypominać mokry piasek ugniatający się w dłoniach. Tortownicę o wymiarach 24cm wykładamy papierem do pieczenia
KulinarneImpresje.plDaktylowe babeczki brownie z kremem kokosowym i malinami T ych babeczek po prostu musicie spróbować. W brownie daktylowym zakochałam się od pierwszego wejrzenia, a pierwsza degustacja była zapowiedzią poważnego uzależnienia od tego smaku. Mięsiste, wilgotne, mocno czekoladowe babeczki wspaniale komponują się z kremowym, kokosowym nadzieniem, a wieńczące wszystko maliny stanowią kwaskowy, odświeżający akcent. Zapewniam Was, że jeśli tylko upieczecie(...)gorzkiej czekolady 1 łyżka (czubata) masła orzechowego 2 łyżki (czubate) oleju kokosowego 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia 1 łyżeczka (płaska) sody oczyszczonej świeże maliny, do dekoracji cukier puder, kakao i wiórki czekoladowe do udekorowania Składniki na krem: 1 puszka mleka kokosowego, mocno schłodzonego 100 gramów mascarpone 2 łyżki cukru pudru D aktyle zalać wrzątkiem
olalacooking