Akurat miałam w tym czasie u siebie wnuki więc musiałam im podawać coś co nie dość, że lubią to jeszcze co ich ochłodzi. I tak powstał pyszny napój z malinami, który teraz robimy co drugi dzień, jak tylko maliny dojrzeją w ogrodzie :) -TRUDNOŚĆ: łatwe(...)CZAS: 1-30 min -PORCJI: 3-4 Koktajl z malin, bananów i mrożonych lodów 20 dag malin 2 banany 3 łyżki cukru 450 ml jogurtu naturalnego 200 ml lodów waniliowych Do blendera wkładamy maliny i jogurt naturalny i miksujemy, następnie dokładamy pozbawione skórki i pokrojone w mniejsze kawałki banany. Dosładzanych cukrem. Całość ponownie miksujemy blenderem. Teraz przyszedł
Gotuję Testujętylko na zdrowie. Zachęcam do robienia takich zdrowych deserów. Uwierzcie mi,wcale nie zajmuje to dużo czasu a smak i jakość bez porównania. ok 500 g malin 1 łyżka miodu 1 szkl. wody 2 łyżki mączki ziemniaczanej Maliny włożyć do garnka i doprowadzić do zagotowania. Przelać na sito,przetrzeć mocno aby odcisnąć z malin to co najlepsze,pestki(...)zgęstnienia. Kisiel przelać do pucharków i odstawić do wystygnięcia. Można spożyć od razu gorący jeżeli ktoś lubi lub nie może się powstrzymać ostrzegam! kisiel bardzo kusi,bo pachnie nieziemsko malinami. Ja jednak poczekałam,wystudziłam,udekorowałam kleksem bitej śmietany i ozdobiłam malinami
Kolorowa kuchnia ElkiCiasto drożdżowe z malinami i kruszonką to klasyka wśród wypieków. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste, rozpływa się w ustach, a kruchutka kruszonka idealnie komponuje się z aromatycznymi owocami . Ciasto Drożdżowe z Malin ami i Kruszonką - Składniki: ok. 400-500 g malin Ciasto: 350 g mąki pszennej 125 ml mleka 50 g masła 2 żółtka 1/3 szklanki cukru(...)drożdży cukier waniliowy szczypta soli Kruszonka: 1 1/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 115 g masła odrobina soli Ciasto Drożdżowe z Malin ami i Kruszonką - Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 3 łyżki mąki - dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Będzie ono miało rzadką konsystencje
Słodka Stronapudrem. Dodać letnią czekoladę, wymieszać na gładki krem. Na paterze ułożyć spód biszkoptu, wyłożyć krem czekoladowy. Przykryć kolejnym blatem, schłodzić w lodówce. (na dwupiętrowy tort) krem malinowy: 225 g malin (świeżych lub mrożonych) 100 g cukru 3 listki żelatyny 500 ml śmietany kremówki (38%) krem maślany: 2 białko 130 g cukru 170 g miękkiego masła 150 g malin (świeżych(...)mrożonych) dodatkowo: 1 kg marcepanu różowy, brązowy i czarny barwnik spożywczy w paście różowe cukrowe perełki Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maliny z cukrem zagotować, przetrzeć przez sitko. Dodać odciśniętą żelatynę, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Do śmietany dodać maliny, delikatnie wymieszać. 1/3 kremu malinowego wyłożyć na biszkopt cytrynowy, przykryć ostatnim blatem i schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej przez całą
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Sernik z malinami i śliwkami na kakaowym spodzie Czy sernik może być bez sera? A czy może być na kakaowym, pełnoziarnistym, kruchutkim i delikatnym a jednocześnie nie rozwalającym się spodzie? A czy może być pełen sezonowych owoców? Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi: TAK. Zapraszam na sernik na bazie śmietany kremówki i jogurtu naturalnego, z dodatkiem sezonowych owoców, na pysznym(...)przestudzić. Masa serowa: 660 ml śmietany 30% 360 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1/4 szklanki cukru pudru 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 500 g malin (mogą być zamrożone bez wcześniejszego rozmrażania) kilka śliwek (5-6), pokrojonych na półksiężyce Wszystkie składniki oprócz owoców umieścić w misie miksera, zmiksować, krótko, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać
moj przepis naktóre nadają mu odświętnego charakteru. Torcik, bo upieczony w małej foremce o przekroju 20 cm. Biszkopt wykonany z mąki orkiszowej i krem o smaku mango świetnie harmonizuje ze świeżymi malinami. Na uwagę zasługuje kruchy, razowy spód, przełamujący delikatną strukturę tortu. Opis jest dość przydługi, ale tort jest bardzo łatwy do przygotowania. Jeśli dzień wcześniej upieczesz kruchy spód i biszkopt, pracy(...)cytryny 1 łyżka cukru dodatkowo: 1 małe mango 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 1 op. (100 g) płatków migdałowych 4 łyżki ulubionego dżemu maliny - dowolna ilość Wykonanie: wymieszaną mąkę rozetrzeć z masłem między palcami na kruszonkę. Zlepić ciasto w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Foremkę o średnicy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!owsianka z kakao (czekoladowa) z sosem z mrożonych malin i podprażonymi chipsami kokosowymi Upały dają się we znaki, ale pomimo wysokich temperatur na śniadanie gościła dzisiaj owsianka - gęsta, czekoladowa ze słodkim sosem z malin. Przepis: / własny, 2 porcje / 100 g płatków owsianych górskich 250 ml wrzątku (szklanka) 250 ml mleka roślinnego lub krowiego 10 g kakao naturalnego(...)wody 100 g malin mrożonych łyżka cukru 1 łyżka podprażonych na suchej patelni płatków kokosowych (ew. wiórków) Płatki owsiane wieczorem wsypać do garnka, zalać wrzątkiem i przykryć. Maliny wyjąć z zamrażarki, wstawić do lodówki, aby się rozmroziły. Rano do płatków wlać mleko, wymieszać i podgrzewać, dodać kakao wymieszane z wodą. Owsiankę gotować, aż do zgęstnienia. Maliny podgrzewać w garnku (bądź
tost z dżememmleka 10 dag cukru 2 budynie biszkoptowe lub bananowe 25 dag masła 1 galaretka cytrynowa Dr.Oetker 50 ml likieru waniliowego Warstwa malinowa: 1 szklanka świeżych malin 2 galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: Bita śmietana do dekoracji Tarta gorzka i biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania galaretki malinowej(...)torebki galaretki zalewamy ½ litra wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, do zimnej ale płynnej galaretki wsypujemy maliny, wylewamy do wyłożonej folią tortownicy o wym 18 cm lub miski o podobnych wymiarach. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo cukier, dodajemy żółtka, miksujemy, do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem
Wanilia i KardamonZamykamy maliny i brzoskwinie, aby zimą móc cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Maliny i brzoskwinie, to bardzo dobre połączenie wyrazistego smaku, jaki mają maliny i nieco łagodniejszego, będącego tutaj raczej "wypełniaczem", smaku brzoskwiń. Dżem z typu niskosłodzonych zagęszczanych pektyną, to mój sposób na tegoroczne przetwory owocowe. Potrzebujemy: 750 g malin 250 g brzoskwiń 3 łyżki cukru 10 g pektyny(...)odrobina wody Maliny, pokrojone brzoskwinie i cukier zagotowujemy i gotujemy przez 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy rozpuszczoną we wrzątku pektynę i dodajemy do owoców. Dokładnie mieszamy i przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy od razu i stawiamy do góry dnem. Skomentuj
MamaOskarkamusiałam zużyć przed urlopem. Na wierzch - krem maślany z przyczyn praktycznych. Gdybym serwowała je u siebie, zwieńczyłabym je kremem na bazie mascarpone. Choć muszę przyznać, że maślany z dodatkiem malin smakował całkiem nieźle. Soczyste dzięki owocom, wcale nie ciężkie, jak można by się obawiać, podbiły serca gości i zniknęły niemal wszystkie. Spróbujecie...? To w końcu takie jeszcze letnie(...)smaki... Muffiny kokosowe z malinami, jagodami i malinowym kremem maślanym Składniki: (na 24 muffinki) 500 g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g serka kremowego 400 ml mleka kokosowego (z kartonu) 160 ml oleju 2 jajka 170 g malin 130 g borówek amerykańskich dodatkowo: 1 białko 65 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSmaczny deser z owocami, bezami i drobinkami czekolady. W sam raz dla niezapowiedzianych gości, bo robi się go naprawdę szybko. Osłodzony głównie przez bezy, więc miękkie, kwaskowate maliny i jeżyny sprawdzają się tutaj rewelacyjnie. Deser najlepiej podać tuż po przygotowaniu, ponieważ bezy są jeszcze chrupiące. 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 50 g bez 50 g czekolady(...)gorzkiej maliny jeżyny ciasteczka Dobrze wysuszone bezy, takie bez piankowatej części w środku, rozkruszyć na niezbyt drobne kawałki. Czekoladę zetrzeć na tarce. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wsypać czekoladę i pokruszone bezy. Wymieszać i nakładać do pucharków naprzemiennie ze świeżymi owocami. Maliny przed nałożeniem można trochę rozgnieść. Wierzch udekorować ciasteczkami typu oreo, jeżynami, malinami
https:KKuchniaMniamwiecie, że na upieczenie ciasta zawsze znajdę chwilę. Wykorzystałam fakt, że miałam już ugotowane buraki, walcząc z komarami (wiecie, że one gryzą nawet jak pada deszcz?) zerwałam trochę malin, dodałam kilka innych składników, Miśka ciut pomogła, ja wymieszałam i v’ila brzydkie a dobre ciasto gotowe. Jest bardzooo fit, bo w 3/4 składa się z warzyw i owoców(...)zabieg ciut uszlachetni to brzydkie ciasto, i niesamowicie podkręci smak. Składniki na małą blachę lub tortownicę 20 cm: 2 średniej wielkości ugotowane buraki (300-350 g) 200-250 g malin (lub jeżyn) 200 g mąki pszennej 100 g oleju roślinnego (użyłam kokosowego, który roztopiłam nagrzewając piekarnik) 50-100 g cukru (im słodsze maliny tym mniej cukru) 1 duży banan płaska
greenscarfpyszny letni deser malinowy zrobiłam już jakiś czas temu, bo naszła mnie ochota zjeść kaszkę manną, a zwykle tego nie robię. Chyba że kończąc porcję Zuzi. ;) Kisiel z malin miałam zamknięty w słoiczku, bo robiłam wcześniej, gdy miałam rozmrożony nadmiar swojskich malin. Robiłam go na oko, jednak wg zasad z tego przepisu, bo to podstawy. Dałam jednak mniej(...)wody, tylko trochę na miseczkę malin - kisiel wyszedł obłędnie malinowy. Wyszły mi wtedy 2 i pół słoiczka po mniejszym dżemie. Jeden cały Zuzia wrąbała po spacerze jednych tchem. :) Drugi słoiczek dodałam do tego deseru. Mniam! Co do nocnej owsianki: robiłam ją wtedy po raz pierwszy, bo gdzieś przeczytałam o takiej możliwości zamiast gotowania. Wczoraj znów zrobiłam, ale bez czekania
Anioszek w kuchnibardzo lubimy ten deser, szybko się go przygotowuje, jest orzeźwiający, a owocowy sos znakomicie dopełnia całości. Tę panna cottę nie wyciągałam z miseczek, polałam jedynie sosem malinowym i udekorowałam malinami. Ale możecie ją wyciągnąć na talerzyk, będzie bardziej reprezentacyjna - ja po prostu nie miałam czasu. Jeśli macie ochotę na coś szybkiego i lekkiego to panna cotta jest idealna(...)mleka 250 ml mleczka zagęszczonego (użyłam niesłodzonego) 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżeczki żelatyny garść malin 1 łyżka cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mleko, mleczko zagęszczone i cukier waniliowy wlać do garnuszka, najlepiej z grubym dnem. Postawić na ogniu i podgrzać tak, by cukier się rozpuścił. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Płynną żelatynę wlać do gorącego mleka, dokładnie rozmieszać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie