nazwy angielskiej miejscowości Eton, gdzie deser został wymyślony. Był on tradycyjnym deserem, który serwowano uczniom tamtejszej szkoły średniej (college'u). Tradycyjnie podaje się go z truskawkami, ale z malinami jest równie pyszny, a może nawet lepszy! Maliny się już kończą także kupujcie i spróbujcie! Dla kogo: dla szukających pomysłu na szybki deser dla zastanawiających się co zrobić z zalegającym(...)lodówce pojemnikiem z malinami dla chcących spróbować zrobić samodzielnie ten słynny deser Składniki: 800g malin 500ml śmietany kremówki (30 lub 36%) 100g bezów 2 łyżeczki syropu grenadine lub octu balsamicznego (opcjonalnie) Wykonanie: Maliny delikatnie rozgnieść widelcem by puściły sok. Można je zalać syropem grenadeine lub octem balsamicznym o odstawić na chwilę. Kremówkę ubić, ale tylko chwilę by zrobiła się
Mania WypiekaniaBiszkopt, maliny w galaretce i śmietana... Brzmi bajkowo i kolorowo i tak smakuje:) Znajomi zachwycali się smakiem tego ciasta, dla którego najlepszą rekomendacją będzie to, że koleżanki pieką ten smakołyk na ten weekend:) Polecam:) Składniki na formę o wymiarach 33x23 cm: Ciasto biszkoptowe: 6 dużych jaj; 1 szklanka cukru kryształu; 1 op.cukru waniliowego; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na pół. Blaty ciasta delikatnie nasączyć sokiem z pomarańczy. Masa malinowa: 3 galaretki malinowe; 2 łyżki żelatyny w proszku; około 1 kg malin; Galaretki i żelatynę wymieszać, zalać 1,25 l gorącej wody i dobrze wymieszać do momentu, aż galaretki będą rozpuszczone. Odstawić do przestudzenia. Formę do pieczenia (o takich samych wymiarach
In my kitchenJagody, maliny, jeżyny, poziomki czyli owoce leśne zainspirowały mnie do stworzenia zestawienia z 11 przepisami . Smaczne, mają mało kalorii, a ich zbieranie to przyjemność. Sprawdzą się w sałatkach, lodach, koktajlach, a gofry z bitą śmietaną i maliny to obowiązkowy deser, który jeszcze tego lata koniecznie musicie przygotować. O koktajlach piszę bardzo często, a jeżynowy z płatkami owsianymi(...)maślance jest przepyszny i ten kolor! Zobaczcie sami i zapraszam na owocową, leśną przygodę! Więcej owocowych i nie tylko leśnych inspiracji znajdziecie w kategorii owoce Gofry z malinami i bitą śmietaną Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl z jeżyn na maślance Makaron z serem twarogowym Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami
Moja smaczna kuchniaDziś pierwszy dzień jesieni. Na straganie kupiłam bordowe maliny. Zmarzłam - zamarzłam. Więc gorące maliny znalazły swe uzasadnienie w użyciu:) Z mąki gryczanej, mleka sojowego i jajka zrobić gęste ciasto. Smażyć z dwóch stron. Znacznie wcześniej (ok.godziny) myjemy maliny i zaczynamy je gotować, kiedy puszczą sok zmniejszamy temperaturę smażenia malin. Zacznij przygotowywać placuszki (uwaga ja smażę(...)patelni, na której nie trzeba tłuszczu). Kiedy maliny się lekko rozgotują, rozpuszczam w małej ilości łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i zagęszczam sok malinowy. Podawaj gorące na wcześniej usmażonych gryczanych placuszkach! Składniki: 250 gram mąki gryczanej 1 szklanka mleka sojowego 1 jajko pudełko malin 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
AZgotuj!Usmażyłam placki z mąki pełnoziarnistej z malinami na maślance. Polecam Wam, bo są smaczne. Maliny możecie zastąpić innymi owocami takimi jak truskawki, jabłka czy jagody. Dzięki temu będziecie mieli za każdym razem inne placki i inny smak. Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 2 jajka 2 szklanki maślanki 1/2 szklanki cukru ( lub według własnego smaku) 2 łyżki oleju(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka malin olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie Do miski wlać maślankę, olej, wbić jajka, wsypać cukier, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać widelcem lub mikserem. Gdy ciasto jest zbyt gęste można dolać odrobinę mleka. jeśli zbyt rzadkie dosypać mąki. Maliny włożyć do ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką. Ja jeszcze
O kuchni z uczuciempapierem do pieczenia). Przełożone ciasto dociskamy dłonią lub spodem szklanki. Masa biała: 50 dag serka śmietankowego lub waniliowego 25 dag serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 20 dag malin 2,5 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącego mleka 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Łączymy ze sobą sery i miksujemy z przesianym przez sito(...)cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę z mlekiem, ponownie miksujemy. Mniejszą część masy wykładamy na ciemne ciasto, wysypujemy maliny i przykrywamy resztą białej masy. Różowa masa: 25 dag serka mascarpone 20 dag malin 3-4 łyżek gorącego mleka 1 łyżeczka żelatyny 1. Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, zostawiamy na kilka minut do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z malinami, na końcu
Apetyczna babeczkalekkim musem malinowym wykonanym z domowej frużeliny malinowej. Cudowny! Bardzo polecam!! Dla kogo: dla nieprzepadających za tortami na biszkoptach dla fanów czekoladowych ciast dla chcących spróbować zniewalającego połączenia malin i czekolady Składniki na ciasto: 7 małych jajek (lub 6 dużych) 340ml mleka 285ml oleju rzepakowego (lub słonecznikowego) 2,5 szklanki brązowego cukru 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego 340g mąki pszennej(...)135g kakao płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem malinowy: 720g malin 4,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 2/3 szklanki gorącej wody szklanka cukru 3 łyżeczki soku z cytryny 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody 720g serka mascarpone Składniki na polewę malinową: 200g dżemu malinowego (najlepiej bezpestkowy) 1,5 łyżeczki żelatyny
Mania Wypiekaniakokosowy* serniczek z malinami (równiez w środku)~ *z mąką kokosową Maliny i kokos...zbyt dobre! :) Dzisiejszy poranek był nieco bardziej spokojny i leniwy, nie musiałam się śpieszyć jak przez ostatnie 4 dni. Ale do końca leniwie dzisiaj nie będzie - od 12.00 do 17.00 zajęcia praktyczne. Achhh moja szkoła! ♥♥♥ Ale gdy wrócę będzie na mnie czekać ta oto cudowna ruda istota(...)Simba" (dziękuję Agata!), może ktoś z Was ma jeszcze jakis pomysł? PRZEPIS /1 porcja/ ~300g mielonego twarogu ~jajko ~30g mąki kokosowej ~cukier/stevia/inna subst. słodząca do smaku ~100g malin Wymieszać ser, jajko, mąkę. Posłodzić do smaku. Można teraz dodać maliny i delikatnie wymieszać lub przełożyć połowę masy do foremki, na to 3/4 malin, pozostała masa i na wierzchu ułożyć maliny
breakfast of dreamsMaliny kojarzą mi się z latem i ogródkiem w ukochanym Terespolu :) Jest tak gorąco, więc stwierdziłam, że właśnie malinami można się dodatkowo ochłodzić :) Sorbet malinowy to idealny pomysł dla tych, którzy lubią dość kwaskowy smak malin, a jednocześnie sś fanami sorbetów. Zdecydowanie zaliczam się do tej grupy :) Wypróbujcie :) Składniki : 3 szklanki malin szklanka cukru pudru (może być też drobny cukier(...)pół cytryny (wyciśnięty sok) łyżeczka nalewki ( u mnie wiśniowa, propozycja opcjonalna) 1,5 szklanki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Cukier, maliny, jogurt, sok z cytryny oraz nalewkę umieszczamy w dużej misce. Dokładnie blendujemy, aż masa będzie jednolita. Warto pamiętać o tym, żeby spróbować maliny i ewentualnie dosypać odrobinę więcej cukru do smaku. Masę najlepiej przelać do pojemnika po lodach i wstawić
ChilliJemychmurka" - to delikatne, puszyste ciasto na podkładzie z kruchego ciasta, z galaretką malinową i kremem śmietanowym, pokryte delikatną, kruchutką bezą. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim miłośnikom malin - i nie tylko! :) Na początek kilka ważnych rzeczy: Jeżeli używamy malin mrożonych, wcześniej należy rozmrozić je na durszlaku. Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny być schłodzone. Pieczenie ciasta(...)cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g) 150 g mąki pszennej 100 g masła Galaretka z malinami: 600 g malin (świeżych lub mrożonych) 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) 1,5 l wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
Świat Ciastaciasta ostudzić. Uwaga: Autorka bloga ciasto wyłożyła na pokrytą papierem formę do pieczenia rolad, ciasto upiekła, wystudziła i wykroiła 2 krążki o średnicy tortownicy. Składniki na malonową wkładkę: 200g malin (mogą być mrożone); 20g cukru kryształu; 15 ml zimnej wody; 1,5 łyżeczki żelatyny; Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Maliny zagotować z cukrem kryształem(...)gorących malin dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Pamiętajmy, że przy dodawaniu żelatyny do masy malinowej, maliny nie mogą się gotować. Dno tortownicy wyłożyć folią spożywczą i wylać masę malinową. Przestudzić i włożyć do lodówki, by masa zastygła. Składniki na poncz: 50g cukru kryształu; 1 łyżeczka wody różanej; 100 ml przegotowanej gorącej wody; W gorącej wodzie
In my kitchenmasła- w zależności od herbatników- te bardziej maślane i wilgotne potrzebują mniej masła. Masa serowa: 600 g sera twarogowego- mielonego najlepiej podwójnie 2 łyżki cukru pudru 200 g malin 20-30 g cukru 150 g śmietany kremówki 36% 1 łyżka żelatyny na 2 łyżki wody Mus czekoladowy: 250 g śmietany kremówki 30% 100 g czekolady deserowej 2 łyżki żelatyny(...)łyżki wody Dekoracja: Mrożone maliny Przygotowanie: Spód: 1. Herbatniki pokruszyć. Następnie używając blendera zmielić je na proszek. 2. Dodać ciepłe masło- ale nie klarowane- ma być miękkie. Wymieszać- zagnieść do otrzymania konsystencji mokrego piasku. 3. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy, rozprowadzić na cały spód, delikatnie przycisnąć i włożyć do lodówki. Masa serowa: 1. Maliny podgrzać w garnuszku na małym
KreatywnePinyPucharek z malinami to prawdziwa uczta dla naszych kubków smakowych. Pokruszone herbatniki z orzechami z dodatkiem kremowego serka, świetnie komponują się z lekko kwaskowatymi malinami. Przygotowanie tego pysznego deseru zajmie nam przysłowiowe 5 minut i pokochają go wszyscy wielbiciele słodkości. składniki na 2 porcje 300 g malin 150 g serka homogenizowanego waniliowego 125 g serka mascarpone 50 g orzechów włoskich(...)drugiej miski przekładamy serek waniliowy i łączymy go z serkiem mascarpone dokładnie mieszając. Na dnie pucharków układamy pokruszone herbatniki z orzechami. Na warstwie ciastek i orzechów kładziemy część malin, na malinach rozprowadzamy warstwę serową a wierzch deseru dekorujemy pozostałymi malinami
Smakowite DaniaSkładniki: galaretka malinowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, maliny mrożone 30 dag, twaróg wiaderko bezsmakowy 90 dag, cukier 4 łyżki, herbatniki kokosowe 14 sztuk, biszkopty okrągłe 10 sztuk, maliny do sernika 14 sztuk, maliny do dekoracji przygotowanie pysznego deseru było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "kliknij i ZOBACZ-blender HR1677/90" maliny mrożone zalać(...)szklanką wrzącej wody, w 1 szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę malinową i wlać do malin, przelać na dno formy silikonowej 24 cm z kominkiem i do lodówki do stężenia ser z wiaderka przełożyć do wyższego pojemnika, galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, wlać do sera i pałką blendera zmiksować z 1 minutę na galaretkę malinową dać herbatniki kokosowe
W Mojej Kuchni LubięZniewalający smakiem deser w postaci malin wypełnionych musem z białej czekolady i oblanych polewą czekoladową. Maliny, w tym okresie, niestety nie należą do słodkich, a i wypełnienie z białej czekolady też nie jest przesłodzone więc spokojnie można pokusić się o polewę mleczną- no, chyba, że wolicie bardziej wytrawne smaki więc wybierzcie czekoladę gorzką. Trochę zabawy jest przy napełnianiu, potem oblewaniu(...)polewie, ale... ... co tu więcej pisać, po prostu trzeba je zrobić, bo są niesamowicie smaczne! :) * maliny- 300 g * biała czekolada- 50 g * mleczna czekolada- 100 g * kremówka- 100 g * kakao- do oprószenia (opcjonalnie) Białą czekoladę z 1 czubatą łyżką kremówki rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Kremówkę (1 czubatą łyżkę odłożyć) ubić na sztywno i połączyć z roztopioną białą czekoladą
Kraina Miodem Płynąca