maliny - 13977 przepisów (strona:60/932)

Muffinki brownie z malinami 138

Uwielbiamy w domu wszystkie połączenia czekolady z malinami. Brownie z malinami w wersji klasycznej czy muffinkowej piekę dość często, znika w zastraszającym tempie. Jednego dnia jest, drugiego nic nie ma ;). Inspiracją do powstałego przepisu, był przepis z bloga  Doroty . Zmieniłam proporcję, dodałam cynamon i mielone migdały. Nam bardzo smakuje. Spróbujecie?  Składniki: (12 sztuk) 120 g gorzkiej czekolady(...)masła, 185 g cukru, 3/4 łyżeczki cukru, 90 g mąki pszennej, 30 g mielonych migdałów, szczypta cynamonu, 2 duże jajka, 150 g malin (u mnie mrożone) śmietana kremówka 30%, cukier puder, maliny Czekoladę rozpuścić razem z masłem, lekko ostudzić. W misce umieścić wszystkie suche składniki, całość wymieszać. Dodać jajka i roztopioną czekoladę. Zmiksować całość przy pomocy miksera, do połączenia się

Plate of Joy
Tarta z malinami i białą czekoladą 174

Tarta z malinami i białą czekoladą to prosta, pyszna w smaku tarta. Bardzo delikatne i słodkie nadzienie przyjemnie kontrastuje z kwaskowatymi malinami. Nie jest przesłodzona, taka jak lubię. Powstała przez przypadek, późnym wieczorem – uznałam, że po ciężkim, ale bardzo satysfakcjonującym dniu należy mi się coś słodkiego z ulubionymi owocami. Na drugi dzień o tej samej porze nie było już(...)żadnego kawałeczka. Nie było by pewnie nic w tym dziwnego, gdyby nie to, że jest nas tylko dwójka… Idealna na letnie popołudnia. Tarta z malinami i białą czekoladą – ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 200 g śmietanki 30% (3/4 szklanki

Poezja smaku
Racuchy z Malinami 227

Lubie eksperymentować w kuchni więc pomyślałam, że skoro mamy w koło mnustwo malin, to czemu nie usmażyć racuszków z malinami. I udało się, byłam zaskoczona, że mogą być one takie dobre. Polecam wszystkim, nie tylko miłośnikom malin. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 jajko 350 g malin (lub więcej) cukier Wykonanie: Maliny opłukać i osuszyć. Mąkę przesiać(...)ciasto. Dodać cukier i jajko, wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju  z obu stron na złoty kolor. Podawać same, posypane cukrem lub z bitą śmietaną

Mama Gotuje
Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 236

Advocatem, czy te kawowe? A ja jak nie wiem co wybrać, wybieram wszystko! Więc postanowiłam połączyć wszystko! A do tego jakiś głos w  mojej głowie krzyczał: "Maliny! Nie zapomnij o malinach!", a jak maliny to mięta koniecznie. I następnego dnia od samego rana zaczęłam bawić się w kuchni. Do książki jeszcze wrócę, ale nie do końca(...)sekrety mojej fantazji, sposób przygotowania kremu z książki też zmieniłam pod siebie, ale nie martwcie się, te eklerki na pewno Wam wyjdą! Daję słowo!  ZACZYNAMY: DODATKOWO: 2 garstki malin (ja użyłam mrożonych i też się dało) Kilkanaście listków mięty CIASTO PARZONE (ok.30 szt niewielkich): 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli

Blondynka Gotuje
Jak sprawić przyjemność dziecku. 314

pół mąki pszennej i pół ziemniaczanej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa do tortu 3 śmietany kremówki cukier puder 2 opakowania utrwalacza do śmietany śmietan-fix maliny mrożone około 300 g 2 galaretki malinowe wykonanie: Przygotowujemy galaretkę według przepisu. Odstawiamy na bok. Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy(...)równe krążki. 2 kremówki ubijamy z cukrem pudrem i usztywniaczem do śmietany. Ubitą śmietanę dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy 100 g zmiksowanych malin. Jeden blat biszkoptu układamy na paterze i spinamy obręczą.Na biszkopt wykładamy śmietanę połączoną z malinami. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Na nim rozprowadzamy resztę ubitej wcześniej śmietany. Na wierzchu układamy pozostałe maliny

Przysmaki Karolki
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 210

morze bez figli bosych stóp ze spienionymi falami. Jak spacer po deszczu bez chlapnięcia w kałużę. Obiad bez deseru?! To nie przystoi! Choćby jabłko zerwane wprost z drzewa, miseczka malin, kilka łyżek konfitury, kogel-mogel... Kropka nad "i". Deser ma tyle obliczy. Ulegam im z rozkoszą. Codziennie. Nie czekam na specjalne okazje. Wyjątek robię jedynie jeśli zjadam obiad w restauracji(...)jakości tiramisu, suchego kawałka tortu czy podgrzanych w mikrofalówce naleśników z nutellą... Deser czeka w domu. Taki jak lubię - uszyty na miarę naszych zachcianek. Latem najczęściej królują w nim maliny i porzeczki. Czerwone z kokosem w tartaletkach, czarne w serniku na zimno, białe w nalewce. Jest też deser, który łączy je wszystkie razem otulając delikatnym biszkoptem. Klasyczny, letni deser - ponoć

KUCHARNIA
Zbiorowy błogostan w szczelinie dnia i stół. A na nim brzoskwinie. Poached peaches with raspberries. 162

obowiązkowo brzoskwinie.  Dojrzałe, soczyste, kuszące, z tym budzącym lekkie zakłopotanie meszkiem.  Ugotowane w syropie z białym winem, wanilią, cynamonem, skórką limonki i czarnym pieprzem, dopieszczone malinami, muśnięte chmurką lekkiego kremu. Doskonałe. Rozkosz, której trzeba się poddać.  Najlepiej zaraz po wyjściu ze szczeliny dnia. BRZOSKIWNIE W SYROPIE MALINOWYM Z WANILIĄ, PIEPRZEM I KREMEM MASCARPONE POACHED PEACHES WITH RASPBERRIES(...)szklanki wody 1 1/4szklani cukru 3/4 szklanki białego wytrawnego szczypta soli laska cynamonu  laska wanilii skórki z limonki 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu 6 brzoskwiń ok. 3 szklanek malin opakowanie mascarpone sok z limonki cukier waniliowy Brzoskwinie umyć, przepołowić i usunąć pestki. Do dużego płaskiego rondla włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem brzoskwiń i malin. Doprowadzić do wrzenia

KUCHARNIA
Tort malinowy 412

krem 2:- ok. 350ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudru- 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku)Dodatkowo:- dżem malinowy- ok. 500g świeżych malin- wiórki kokosowe (do posypania boków)- listki mięty do dekoracji Biszkopt pieczemy dzień (można nawet dwa dni)  wcześniej, jest wtedy bardziej podatny na krojenie. Tym razem wykorzystałam przepis na biszkopt rzucany. Białka(...)folią spożywcza. Na drugi dzień ostrym szerokim nożem przekrajamy go na trzy blaty. W osobnych naczyniach rozpuszczamy galaretki – malinową i cytrynową. Każdą w 200ml wrzątku i odstawiamy do ostudzenia. Maliny płuczemy na sitku i pozostawiamy do osączenia z wody. Wybieramy ok. 25 najładniejszych sztuk do dekoracji. Pozostałe kroimy na połówki. Jak galaretki ostygną, ale będą jeszcze płynne, szykujemy kremy

mojewypiekiinietylko
Domowe lody jogurtowo-malinowe 205

przygotowaniu i do podania sa wlasnie lody.Dziesiejsze przygotowane sa na bazie jogurtu z niewielkim dodatkiem smietany kremowki.Zamiast kremowki mozna uzyc mleczka kokoswego .Sa smaczne i zdrowe,a dodatek malin czyni z nich prawdziwie letni smakolyk.Zrobilam wieksza ilosc musu malinowego i podalam go do lodow.Takze sa podwojnie malinowe.Mus zrobilam z malin mrozonych,nie mialam sumienia maltretowac tych cudownych,pachnacych latem owocow.Swieze(...)zjedlismy jako dodatek do lodow.Skladniki:350 g jogurtu greckiego150 g kremowki lub mleczka kokosowego4 lyzki cukru pudru400 g mrozonych malin+2 lyzki cukrusok z 1/2 cytrynyPrzygotowanie:maliny umiesc w garnuszku z cukrem i postawic na malym ogniu,by sie rozmrozily.Dodac sok z cytryny.Pogotuj kilka mnut,by owoce sie rozpadly. Przetrzyj maliny przez sitko i odstaw od przestudzenia.Najlepiej maliny przygotowac wczesniej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Powrót do przeszłości, czyli sernik urodzinowy 150

cieście i zastanawiają się, jak w elegancki sposób tych rodzynek się pozbyć. Szukałam więc dalej. W Najlepszych sernikach świata trafiłam na dwa, które mi się spodobały - cytrynowy i z malinami. Połączyłam je więc w jeden, i wyszło prawdziwe cudo. Na twarogu, więc jest polski akcent, ale konsystencję ma raczej kremową i ciężką. Słodko-kwaśny za sprawą cytryn, niezwykle świeży dzięki(...)malinom. Ja niestety nie mogłam znaleźć świeżych, ale z mrożonymi też był pyszny. Poza Mamą C. wszyscy konsumujący zgodnie stwierdzili, że jest pycha. Mi smakował bardziej od tortu, ale ja na punkcie serników mam jednak lekkiego hopla... Tak czy inaczej - polecam serdecznie. Naprawdę warto spróbować. Cytrynowy sernik z malinami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 120 g ciastek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malinowy sernik na Dzień Taty 185

owocowy. Po prostu niebo w buzi. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 1/2013 i od dawna miałam na niego ochotę. Ten śliczny, różowiutki kolorek, intensywna barwa świeżych malin, kruchy spód i wierzch z idealnie białej bitej śmietany... Wygląda zjawiskowo.  Można zamiast kruchego spodu zrobić zwykły spód z pokruszonych ciastek. Można dać dowolne owoce sezonowe: jagody czy pokrojone(...)mniejsze kawałki truskawki. Można kombinować do woli. Mi wersja z malinami zasmakowała ogromnie - nie za słodka, cudownie owocowa, pyszna. Polecam bardzo. Razem ze mną pyszności na Dzień Taty przygotowały Siankoo , Martynosia i Justinka . Ogromnie dziewczynom dziękuję za wspólne pieczenie - już się nie mogę doczekać, żeby zobaczyć, jakie pyszności przygotowały. Malinowy sernik na zimno Składniki: (na tortownicę o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort z malinami i bitą śmietaną 490

Puszysty biszkopt przełożony bitą śmietaną i świeżymi malinami, posypany czekoladowymi wiórkami. Pyszny, lekki i delikatny… Naprawdę warto zrobić Składniki: Z podanego przepisu na biszkopt wyjdą trzy warstwy, ale dosyć cienkie. Radzę przekroić go na pół i jeszcze dodatkowo upiec pół porcji. Tort będzie idealny Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa z bitej śmietany: 800g śmietanki 30% 500g świeżych malin 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki mleka Do nasączenia biszkoptu: 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: po dwa rządki czekolady białej, mlecznej i deserowej Przygotowanie: Biszkopt: Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować

Oryginalny smak
1447. Dżem malinowo-jabłkowy 160

Taki dżem robiłam już kilka lat temu...przepis znalazłam w gazetce Przyślij Przepis..ja robiłam z większej porcji..i nie ważyłam ani malin, ani jabłek...robiłam na oko..[ zepsuła mi się waga]..i cukier dodałam według własnego smaku...wiadomo...zależy też od rodzaju jabłek..No i ja malin nie płukałam [ ale w opisie jest , żeby to zrobić]..mam maliny(...)własnej działce..bez żadnych oprysków.itp..i nie widzę potrzeby,aby je płukać.. 50 dkg malin 1 kg jabłek 60 dkg cukru Maliny przebrać, opłukać na sicie, osączyć i zasypać cukrem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobne kawałki, przełożyć do garnka i wlać tyle wody, by tylko je przykryła. Gotować na małym ogniu, często mieszając

Moje domowe kucharzenie
Sernik jagodowo-malinowy na zimno 1335

owoców sprawia, że zamiast pieczonych tortów, na specjalną okazję możemy przygotować pięknie wyglądający sernik na zimno. Do przygotowania sernika użyłam typowo leśnych owoców i jest to połączenie idealne, gdyż maliny bardzo dobrze komponują się z jagodami. Sernik został przygotowany w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik jagodowo-malinowy na zimno Składniki: 100g herbatników 60g masła 550g twarogu gęstego z wiaderka(...)trzykrotnie zmielonego 200g malin 150g jagód 4 płaskie łyżki cukru pudru 200g śmietanki 30% 20g żelatyny (5 łyżeczek) 6 łyżek wody 1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku 150ml wody maliny i jagody do dekoracji Wykonanie: - tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia - herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy

Smakołyki Bereniki
Kilka wspomnien i malinowy deser 151

zrealizowalam polowy przepisow, ktore chcialam wyprobowac tego lata. Dlatego tez szybko postanowilam nadrobic te zaleglosci i razem z Viki wybralysmy sie na targ by kupic swieze, pachnace maliny. Z nich jest nasz dziesiejszy deser, na ktory serdecznie zapraszam. Deser z malin z biala czekolada i amaretti skladniki: 200g malin 80g bialej czekolady 200g naturalnego serka homogenizowanego okolo 10 sztuk ciasteczek(...)amaretti 1 lyzka soku malinowego 1 lyzka cukru 40g orzechow laskowych 20g platkow migdalowych wykonanie:. Ciasteczka amaretti kruszymy i wysypujemy na dno szklanek. Maliny posypujemy cukrem, delikatnie mieszamy i przekladamy do szklanek na ciasteczka. W kapieli wodnej roztapiamy 50g czekolady. Dodajemy ja do serka razem z sokiem malinowym. Mieszamy i przekladamy na maliny. Orzechy siekamy i razem z platkami migdalowymi

Przysmaki Karolki