maliny - 13477 przepisów (strona:57/899)

Lemoniada malinowa 147

lepszego niż orzeźwiająca, pyszna, owocowa lemoniada :) W ten weekend chciałabym zaproponować Wam kilka pomysłów na (nie tylko owocowe) świetne letnie napoje. Dziś soczyste maliny, świeża mięta i limonka. Składniki (na 2 duże kubki ok. 330 ml): 0,5 l wody (może być gazowana) 0,5 szklanki malin 2 limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego świeża mięta lód Maliny myjemy i odkładamy(...)ściereczkę. Myjemy limonki. Z jednej wyciskamy sok, drugą kroimy na cząstki – będzie potrzebna do dekoracji. Kilka najładniejszych malin zostawiamy do dekoracji, resztę rozgniatamy widelcem. Do szklanki lub słoika wkładamy świeże gałązki mięty, wsypujemy brązowy cukier i wlewamy sok z limonki. Całość ugniatamy drewnianą łyżką (lub innym drewnianym przyrządem kuchennym :) ) – listki mięty muszą puścić sok, a cukier ma rozpuścić

Ciastkozercy
Ciasto na poniedziałek 191

słodki akcent ma swoje plusy, szczególnie gdy niektórzy muszą iść do pracy. Niech więc im osłodzi ten pracowity dzień. Zapewne znacie już nie jeden sernik z białą czekoladą i malinami. Ja sama proponowałam takie połączenie już kilka razy. Tym razem na spód sernika użyłam ciasteczek amaretti, które są przyjemnie słodkie i dają bardzo fany efekt smakowy. Masa serowa nie jest(...)zbyt słodka, ale rekompensują to grudni białej czekolady wyczuwalne w serniku. Całości dopełniają maliny, które są lekko kwaskowe. Co tu będę więcej się rozpisywać, chcecie wiedzieć jak smakuje to po prostu go upieczcie. Sernik z malinami i białą czekoladą składniki 200 g ciasteczek amaretti 60 g masła 500 g twarogu półtłustego 200 g serka homogenizowanego 4 jajka 200 ml śmietany

Przysmaki Karolki
Crumble z malinami i mascarpone 166

Dostałam w prezencie książkę “Cukiernia Lidla”. Znalazłam w niej fajne przepisy na słodkości, a jeden z nich już wypróbowałam, a mianowicie crumble z malinami i mascarpone . Skorzystałam z przepisu prawie w całości. Jedyną ze zmian jest to, że użyłam prawdziwej wanilii. Sądzę, że każdy szanujący się cukiernik używa naturalnej wanilii, więc minus dla autora. No ale jeśli Lidl(...)dostaje się do kawy w restauracji. Nie marudząc więcej polecam ciasto na niedzielę , bo jest proste w robieniu, a duży plus, że można wykorzystać różne sezonowe owoce, nie tylko maliny. Crumble z malinami i mascarpone Składniki: okrągła foremka o średnicy 28 cm Kruszonka 225 g zimnego masła, u mnie solone 180 g brązowego cukru 1 łyżeczka vaniliowej pasty

codojedzenia
Torcik z Kremem Patissiere Toffee i Musem Malinowym 193

rewelacja! Żałuję, że nie mogłam pokazać przekroju, ale z relacji taty wyglądał świetnie i obłędnie smakował. O smaku wiem, bo przygotowując go próbowałam wszystkiego. Krem Toffee i mus z malin świetnie się zgrały te smaki a go tego czekoladowe biszkopty, mmmmusicie tej kombinacji spróbować w Waszych kuchniach :) W składnikach podlinkowałam Mus z malin, wpadniecie na przepis, taki robiłam w zeszłym(...)roku, musicie w tym roku go przygotować w słoiki, potem jest niezwykle przydatny kiedy na krzakach malin już brak. A ten torcik to kawałek mojej fantazji, która przełożyłam na talerz :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki na tort o średnicy 18cm

Blondynka Gotuje
Miętowy sernik z sosem malinowym 187

sera - 1 szklanka cukru - 1/2 kostki masła - cukier waniliowy - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 opakowanie śmietany 200 ml 36% - garść świeżej mięty - 1 opakowanie malin - 1 opakowanie biszkoptów + 40 g masła   W pierwszej kolejności śmietanę przekładamy do garnka i zagotowujemy. Wrzucamy do niej pocięte listki mięty, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Biszkopty wrzucamy(...)stopni ok. 35-40 minut, do momentu kiedy góra sernika lekko zbrązowieje. Po upieczeniu sernika zostawiamy go w piekarniku do wystygnięcia. W między czasie przygotowujemy sobie sos z malin. Połowę opakowania malin wrzucamy do garnka i dusimy, dodajemy 2 łyżki wody i 2 łyżki cukru. Ilość cukru zależy od słodkości malin więc warto cukier dodawać po trochę, żeby

Kuchenne Wariacje
Czekoladowy deser z gorącymi malinami Pawła Małeckiego 162

żółtka - 40ml wody - 150g czekolady deserowej - 200ml śmietanki 30% UHT 3. Kruszonka migdałowa - 80g mąki pszennej - 80g mączki migdałowej - 90g masła - 80g cukru pudru - 1 limonka (skórka) 4. Gorące maliny: - 500g mrożonych malin - 150ml wytrawnego czerwonego wina - 100g cukru - 3 szczypty cynamonu 5. Czekoladowy kołnierz: - 150g czekolady deserowej 6. Dekoracja: - 100g świeżych malin - 100g świeżych borówek - listki świeżej mięty Przepis(...)rozpuszczamy czekoladę (mikrofala lub kąpiel wodna) i dodajemy do ubitych żółtek, dokładnie mieszamy i stopniowo łączymy z ubitą śmietanką. Gotowy mus wkładamy do lodówki. Ostatnim elementem deseru są gorące maliny. Do garnka przekładamy maliny, cukier i wlewamy wino. Całość doprowadzamy do zagotowania i na małym ogniu odparowujemy wodę do momentu aż z naszych mail i wina uzyskamy konsystencji sosu

Kuchenne Wariacje
Biszkoptowe serduszka z kremem malinowym 172

duże, podwójne ciastka): Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka Krem malinowy: 75 g masła (temp. pokojowa) pół szklanki suszonych malin (zamiast suszonych można użyć świeżych, lub też kilka łyżek dżemu malinowego, ale wtedy trzeba zmniejszyć ilość cukru) 200 g śmietany kremówki (30-36%) pół szklanki cukru pudru łyżeczka zagęstnika do śmietany(...)ostudzeniu można wycinać serduszka, posłużyła mi do tego foremka o boku 11 cm (jak na zdjęciu). Wyszło 8 serduszek. Krem malinowy: W malakserze (lub blenderze) mielimy suszone maliny. Do misy miksera wrzucamy masło pokrojone na kawałki i ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier puder, następnie zmielone maliny. W drugiej misie ubijamy śmietankę kremówkę, dodając pod koniec zagęstnik. Śmietanę przekładamy

Domowa Cookierenka Agi
syrop malinowy niskocukrowy 137

domowym. Sklepowe soki "owocowe" powodują, że mam ochotę załamać ręce. Tyle w nich owoców, ile śniegu w lipcu ;) Ostatnio specjalnie sprawdziłam skład jednego z popularniejszych - wiecie ile miał malin? AŻ 0,5%! I to śmie się nazywać syropem malinowym. Na pierwszym miejscu oczywiście cukier, lub w innych syropach jeszcze gorszy syrop g-f. A przecież zrobienie domowego syropu z malin(...)tego przepisu jest idealnie słodki. Dobry będzie nie tylko do rozrobienia z wodą, ale i np. do deserów :) SYROP MALINOWY przepis autorski // 6 słoiczków po ok. 300ml ~2kg malin ~400g cukru (w tym 2 łyżki cukru z wanilią) Maliny układamy warstwami w garnku, każdą warstwę zasypując cukrem. Odstawiamy na ok. 40 minut. Następnie całość zagotowujemy i gotujemy

chili & sugar
Sernik z białą czekoladą i malinami. 458

Serniki uwielbiam ... maliny kocham miłością wielką ... Zatem ich połączenia musiało dać w efekcie coś wyśmienitego. I tak właśnie jest :) Sernik ten piekłam już kilkakrotnie , ale jakoś nigdy nie zdążyłam zrobić fotek i wrzucić tu przepis . Pyszny kremowy sernik , delikatnie słodki ,z posmakiem białej czekolady .... do tego spód ciasteczkowy z dodatkiem kakao i wieńczące dzieło kwaskowate maliny  .... Skuście się koniecznie(...)pół szklanki cukru (110g) 1 duże jajko Czubata łyżka budyniu waniliowego - proszku. (ok pół opakowania czyli 20g) 1/4 szklanki (60ml) śmietany 30% 130 g białej czekolady 2-3 garści malin ( ja korzystałam z mrożonych) 50 g białej czekolady na polewę  Wykonanie : Ciastka , masło i kakao zmiksować aż do otrzymania konsystencji mokrego  piasku. Masę wsypać do wyłożonej papierem

Malinowa Kawiarenka
Na słodkie śniadanie 329

pojawia się coś nowego, co trzeba zrobić już, zaraz, natychmiast! A do tego wszystkiego kuszą mnie pierwsze prawdziwe truskawki, szczyt sezonu rabarbarowego nie daje o sobie zapomnieć, promocje na maliny i borówki nie dają przejść obok nich obojętnie, a ostatnio mój wzrok padł na piękne, dojrzałe morele... Jak ja mam z tym wszystkim zdążyć, kiedy się tymi dobrociami nacieszyć(...)maślanka, i muszę przyznać, że to właśnie jej resztki w lodówce połączone z chęcią na pyszne śniadanie skłoniły mnie do natychmiastowego sięgnięcia po ten właśnie przepis. Od siebie dodałam maliny (bo zapasy w lodówce chyba nigdy się nie skończą) i orzechy laskowe, które do wyżej wspomnianych malin pasują idealnie, a w dodatku przyjemnie chrupią. Całość - boska. Lekko słodka, idealna bułeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mascarpone z malinami 191

Nieskomplikowany, błyskawiczny deser. Składniki dobre więc i efekt jest smaczny. Można użyć malin świeżych, mrożone są zdecydowanie bardziej mokre niż świeże, ale akurat w tym przypadku mokre maliny są zaletą. Polecam ! składniki - 2 porcje 125 g mascarpone 125 g zimnej śmietanki 30% 2 łyżki ksylitolu 120 g malin - u mnie mrożone 6 małych biszkoptów (po 3 na porcję(...)szklanki mocnej kawy przygotowanie Maliny rozmrozić. Odsączyć, niezbyt dokładnie. Odłożyć kilka do dekoracji. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać po łyżce ser i ksylitol. Zaparzyć kawę, ostudzić. Kawą nasączyć biszkopty. W szklaneczkach układać warstwami: 1 biszkopt, porcja kremu, maliny, pozostałe biszkopty, maliny, krem. Deser przybrać, schłodzić przed podaniem . Smacznego

Stare Gary
Muffinki brownie z malinami 118

Uwielbiamy w domu wszystkie połączenia czekolady z malinami. Brownie z malinami w wersji klasycznej czy muffinkowej piekę dość często, znika w zastraszającym tempie. Jednego dnia jest, drugiego nic nie ma ;). Inspiracją do powstałego przepisu, był przepis z bloga  Doroty . Zmieniłam proporcję, dodałam cynamon i mielone migdały. Nam bardzo smakuje. Spróbujecie?  Składniki: (12 sztuk) 120 g gorzkiej czekolady(...)masła, 185 g cukru, 3/4 łyżeczki cukru, 90 g mąki pszennej, 30 g mielonych migdałów, szczypta cynamonu, 2 duże jajka, 150 g malin (u mnie mrożone) śmietana kremówka 30%, cukier puder, maliny Czekoladę rozpuścić razem z masłem, lekko ostudzić. W misce umieścić wszystkie suche składniki, całość wymieszać. Dodać jajka i roztopioną czekoladę. Zmiksować całość przy pomocy miksera, do połączenia się

Plate of Joy
Tarta z malinami i białą czekoladą 151

Tarta z malinami i białą czekoladą to prosta, pyszna w smaku tarta. Bardzo delikatne i słodkie nadzienie przyjemnie kontrastuje z kwaskowatymi malinami. Nie jest przesłodzona, taka jak lubię. Powstała przez przypadek, późnym wieczorem – uznałam, że po ciężkim, ale bardzo satysfakcjonującym dniu należy mi się coś słodkiego z ulubionymi owocami. Na drugi dzień o tej samej porze nie było już(...)żadnego kawałeczka. Nie było by pewnie nic w tym dziwnego, gdyby nie to, że jest nas tylko dwójka… Idealna na letnie popołudnia. Tarta z malinami i białą czekoladą – ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 150 g zimnego masła (3/4 kostki) 1 jajko 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 200 g śmietanki 30% (3/4 szklanki

Poezja smaku
Racuchy z Malinami 203

Lubie eksperymentować w kuchni więc pomyślałam, że skoro mamy w koło mnustwo malin, to czemu nie usmażyć racuszków z malinami. I udało się, byłam zaskoczona, że mogą być one takie dobre. Polecam wszystkim, nie tylko miłośnikom malin. Składniki: 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 1 jajko 350 g malin (lub więcej) cukier Wykonanie: Maliny opłukać i osuszyć. Mąkę przesiać(...)ciasto. Dodać cukier i jajko, wymieszać (ilość cukru zależy od własnych upodobań, ja daje 1 płaską łyżkę, jeżeli owoce są bardzo kwaśne to posypuje cukrem już upieczone racuszki). Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju  z obu stron na złoty kolor. Podawać same, posypane cukrem lub z bitą śmietaną

Mama Gotuje
Eklerki z Kremem z Advocatem i Kremem Kawowym polane Polewą Czekoladowo Kawową, czyli Eklerki Blondynki ;) 210

Advocatem, czy te kawowe? A ja jak nie wiem co wybrać, wybieram wszystko! Więc postanowiłam połączyć wszystko! A do tego jakiś głos w  mojej głowie krzyczał: "Maliny! Nie zapomnij o malinach!", a jak maliny to mięta koniecznie. I następnego dnia od samego rana zaczęłam bawić się w kuchni. Do książki jeszcze wrócę, ale nie do końca(...)sekrety mojej fantazji, sposób przygotowania kremu z książki też zmieniłam pod siebie, ale nie martwcie się, te eklerki na pewno Wam wyjdą! Daję słowo!  ZACZYNAMY: DODATKOWO: 2 garstki malin (ja użyłam mrożonych i też się dało) Kilkanaście listków mięty CIASTO PARZONE (ok.30 szt niewielkich): 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka szczypta soli

Blondynka Gotuje