Lubicie naleśniki? To mam dla Was oryginalny pomysł na deser z naleśnikami w roli głównej... czekoladowe naleśniki z serem zapiekane pod pierzynką biszkoptową z malinami. To naprawdę jest pyszne! Z połączenia zwykłych naleśników i biszkoptu powstał niebanalny deser a'la ciasto, który nie tylko świetnie smakuje, ale również super się prezentuje. Całość dopełniają świeże maliny, których kwaśny smak przełamuje słodycz(...)postaci sprawdzą się również jako propozycja śniadaniowa np. na weekend, gdy mamy więcej czasu na jego przygotowanie. P.S. Najlepiej smakuje na świeżo lekko ciepły, bo na drugi dzień maliny puszczają sok 😉 Składniki: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju szczypta soli
Kuchnia MagdaLenyperdu roulé to tosty francuskie w formie roladek. Idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub deser . Pycha! Chleb tostowy należy najpierw rozwałkować, żeby łatwo się zwijał. Farsz przygotowałam z malin i ricotty. Użyłam mrożonych malin Hortex, dzięki którym jesienią i zimą można poczuć smak lata Jest to też wygodne, bo mamy je zawsze pod ręką. Idealnie sprawdzą się do różnego(...)kromek chleba tostowego 3 jajka 1/2 szklanki mleka 5 łyżeczek domowego cukru waniliowego masło cukier puder do posypania świeża mięta do dekoracji Nadzienie: 125 g ricotty 280 g malin mrożonych Hortex 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Maliny rozmrozić, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miseczki i lekko rozgnieść widelcem. Dodać ricottę i cukier puder. Wymieszać. Chleb tostowy rozwałkować wałkiem
Oryginalny smakdeser, to połączenie smaku malin z kisielem, pysznym musem czekoladowym na bazie jogurtu greckiego i dodatkową odrobiną słodyczy w postaci śmietany. Taki deser zasmakuje nie tylko naszym małym łasuchom, ale również dorosłym. Do przygotowania deseru można wykorzystać maliny świeże lub mrożone. Jeżeli zdecydujecie się na mrożone, to ich wcześniej nie odmrażajcie. Jeżeli deser serwujecie latem, to najlepiej schłodzić go przed(...)podaniem w lodówce. Na 6 porcji w szklankach. SKŁADNIKI 400 g malin (świeżych lub mrożonych) 2 kisiele malinowe z cukrem 900 ml wody 330 g jogurtu greckiego 1 łyżka kakao 2 łyżki miodu 200 g śmietany 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 2 kostki gorzkiej czekolady WYKONANIE Maliny umyć (jeżeli są mrożone, to ich nie odmrażać
Passions hobbies lifepyszny deser i listę składników przedstawiam poniżej. Składniki: 100 ml mleka krowie lub roślinne 3 łyżki nasion chia 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka płynnego miodu 100 g malin Przepis na nasiona chia z malinami: Do miski wsyp nasiona chia. Dodaj miód, oba mleka. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie Tak przygotowany deser odstaw do lodówki na 15 minut, ponownie wszystko wymieszaj(...)wszystko się dobrze wymieszało. Ponownie wstaw do lodówki na całą noc Następnego dnia wyciągnij deser i udekoruj malinami. Smacznego! Artykuł Nasiona chia z malinami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Robiłam już podobne połączenie smakowe, jednak zazwyczaj wybierałam drogę na skróty czyli na wierzch deseru po prostu układałam rozgniecone maliny lub dżem. Tym razem pokusiłam się o nieco zmodyfikowaną frużelinę tak, żeby konsystencją przypominała mus. A najważniejsze (czego pożałowałam juz po 3 minutach, ale jednak było warto) było to, że przecisnęłam maliny przez sito czyli nie miały ani jednej pesteczki(...)chwilę pomiędzy zębami Zwłaszcza, że moja chałwa miała w sobie całe migdały, więc jednak było co chrupać. Składniki na 3-4 desery w szklance: Frużelina malinowa : – 500 g malin świeżych – 0,5 listka żelatyny (można pominąć jeżeli po dodaniu mąki ziemniaczanej konsystencja będzie dla was odpowiednia) – 3 łyżki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego
Relaxtimelicznymi eksperymentami. Nie zawsze kończą się one powodzeniem, ale na bloga trafiają tylko te sprawdzone przepisy. Niedawno ukazał się przepis jak zrobić sok z malin: http://kuchniawedwoje.pl/sok-z-malin-z-sokownika/ Rok temu proponowałem wykorzystać maliny do zrobienia nalewki: http://kuchniawedwoje.pl/malinowka/ A dzisiaj pokażę Wam jak zrobić z nich dżem malinowy. Czas wykonania(...)Ilość porcji: słoik 0,3 l Składniki: 300 g malin („odpadu” po przygotowaniu soku) 50 g cukru (opcjonalnie) Przygotowanie dżemu malinowego z odzysku Skrócić czas przygotowania syropu, aby nieco go pozostało w owocach. Maliny z sokownika przełożyć z sokownika do garnka. W razie konieczności można dolać trochę soku/syropu i/lub dosłodzić
KuchniaWeDwoje.plowoce w galaretce. Oba sposoby, które pokazuję nie są złe! Smak jest ten sam :). Jeśli jednak chcemy dodać frużelinę do kremu musimy dodać do niej żelatynę. Składniki: 150 g malin mrożonych/świeżych 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) 1,5 – 2 łyżek cukru trzcinowego, do smaku 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody Większą część malin (2/3) umieszczamy(...)garnuszku i zasypujemy cukrem (do mrożonych możemy dodać wodę). Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Podgrzewamy całość, aż dodane maliny zmiękną. Gdy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z palnika
Słodki Pomysłmojej kuchni jak zwykle królują owoce i warzywa sezonowe. Wykorzystuję ostatnie maliny, a już za chwilę biorę się za dynię. W planach mam tradycyjnie zupę i ciasto, ale dyni u mnie dostatek dlatego zaczęłam szukać inspiracji. Podczas szperania w sieci moją uwagę przykuł dżem z dyni o smaku pomarańczowym i chyba zrobię kilka słoiczków na próbę, myślę, że będzie idealnie(...)posmakowała, że postanowiłam jeszcze coś z nią zrobić. I tak powstało to eleganckie ciasto, powstało z połączenia delikatnych placków z ciasta ucieranego, słodkiego kremu budyniowego i orzeźwiającej galaretki z malinami. Przysłowiową kropkę nad i stanowi polewa czekoladowa. Ciasto: 1 margaryna 3 jaja 4 żółtka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Margarynę ucieramy
Cynamonowe szczęściesztucznych „uzdrawiaczy” czy leków, wierząc dużo bardziej w zdrowe jedzenie , zaczęłam szukać przepisów z wykorzystaniem wiekszej ilości warzyw i owoców. Oto pierwszy z nich. Domowy kisiel z malin . Dla dzieci idealny deser, a przy okazji solidna porcja naturalnych witamin . Robiłam go z pewną nieśmiałością, ale kiedy spróbowałam wiedziałam że teraz będę go robić częściej. Jest zdrowy, naturalny(...)przy tym przepyszny i szybki w wykonaniu. Może też służyć jako polewa do ciasta albo owoców. Domowy kisiel z malin Składniki: Większa kobiałka malin (ok. 500 g) 2 łyżki cukru 2-3 łyżeczki skrobii ziemniaczanej Wykonanie : Na głębszą patelnię wsypujemy maliny i leciutko dusimy kilka minut w soku własnym. Gdy owoce się już rozpadną przecieramy je przez sitko żeby pozbyć
Mama z miastaDziś kolejny przepis na letnie muffinki ze świeżymi malinami. Muffinki wykonane są ze zdrowszych i wartościowych składników, ale tym razem zamiast gorzkiej czkolady jest pyszne masło orzechowe. Nie dałam dodatku żadnego tłuszczu, ale mleko migdałowe, a do ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej i owsianej (sprawdzą się też zmiksowane na mąkę płatki owsiane). Muffinki są mięciutkie i puszyste, a dzięki(...)dodatkowi banana słodkie i wilgotne. Zamiast malin można użyć innych owoców, ale maliny pasują tu chyba najlepiej (polecam je napierw oprószyć mąką, żeby nie puściły zbyt dużo soku podczas pieczenia). Muffinki dealnie sprawdzą się na szybkie śniadanie lub smaczną przekaskę do kawy. Bardzo polecam :) Składniki (12 muffinek): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Healthy food explorerSłynne już połączenie dwóch znanych i lubianych ciast: sernika i brownie, czyli sernikobrownie z malinami wg przepis Nigelli Lawson. Po mojemu oczywiście, gdyż zmniejszyłam nieco ilość cukru, a malin dałam zdecydowanie więcej. Jak smakuje?Tak jak lubię;) Brownie - charakterystyczne, ciężkie, zakalcowate (to chyba jedynie na świecie ciasto, w którym zakalec jest wskazany). Z kolei sernik jest kremowy i aksamitny(...)maliny świetnie przełamują słodycz całości. Inne sezonowe owoce jagodowe w nim również się sprawdzą, zatem można upiec sernikobrownie z wiśniami lub czereśniami (wydrylowanymi oczywiście), z truskawkami, porzeczkami, jagodami albo agrestem. Smakowite wyszło, więc upiekę jeszcze nie raz:) Sernikobrownie z malinami Składniki: sernik: 500g tłustego lub śmietankowego twarogu 100ml śmietanki 30% 1 duże jajko 70g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Obiad gotowymałe, słodkie wypieki, który sprawdzą się idealnie jako przekąska na piknik, grilla czy imprezę w stylu finger party. Rogaliki są łatwe do przygotowania, miękkie i bardzo smaczne. Kwaśne maliny idealnie komponują się z ciastem drożdżowym jak i cukrową polewą. Zachęcam do pieczenia! 😋 Składniki na 20-24 rogalików: ciasto drożdżowe 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej(...)szklanki mleka 75 g miękkiego masła 2 łyżki zwykłego cukru 2 jajka (1 do ciasta i 1 do posmarowania rogalików) 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli do nadziania świeże maliny* do dekoracji 1 szklanka cukru pudru + odrobina przegotowanej wody * ilość malin według uznania; jednego rogalika nadziewałam około 5-7 malinami Maliny umyć i osuszyć. Mleko wlać do rondelka
Ugotowaćulubionych ciast i chyba nigdy mi się nie znudzą. Można wyczarować naprawdę wiele połączeń, a tym razem postanowiłam zrobić lekki sernik z serkami wiejskimi na spodzie brownie, dodatkowo urozmaicony malinami Zdecydowanie najbardziej lubię kremowe i delikatne ciasta tego typu, które często piekę bez spodu. Chciałam jednak spróbować czegoś nowego i tak powstał ten lekko wilgotny spód, który smakiem jest zbliżony(...)brownie (nie ma nic wspólnego z czekoladą, bo dodałam karob ;)). Słodycz pochodzi głównie z daktyli, a warstwa serowa dzięki serkom wiejskim wyszła naprawdę bardzo delikatna. Maliny oczywiście przełamują słodycz całego deseru i idealnie pasują do reszty. Dzisiaj otrzymał po degustacji ocenę 11/10, więc mam nadzieję, że to was przekona Sernik jest oczywiście bez cukru, a dodatkowo na bazie twarogu, serka
FitkotDeser z nasionami szałwii hiszpańskiej, która sprawiła, że sok marchewkowy zamienił się w pudding. Do tego mus z malin, który fantastycznie orzeźwia i w połączeniu z marchewką smakuje wyśmienicie. Nie przepadam za nasionami chia, ale w takim wydaniu są bardzo dobre i nawet mnie przekonały ;) 1 buteleczka (300 ml) soku marchewkowego Hortex 280 g mrożonych malin Hortex 1 łyżeczka mąki(...)łyżki soku marchewkowego. Pozostały sok wymieszać z jogurtem i nasionami chia. Osłodzić wszystko miodem do smaku. Odstawić na parę godzin lub najlepiej na całą noc, aby chia napęczniały. Parę malin pozostawić w całości, a resztę rozmrozić i zmiksować w blenderze. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Można ten etap pominąć, bo maliny z pestkami równie dobrze smakują. Przelać
https:KKuchniaMniamjest kwaskowy i wyrazisty, świetnie równoważy go delikatny i słodki krem z białej czekolady. Całość smakuje wybornie, połączenie smaków jest wyjątkowo harmonijne. Dekoracja to urocze mini makaroniki i świeże maliny - prosta, a jednocześnie efektowna. Na C. zrobiła wrażenie; mam nadzieję, że i Wam się spodoba. Tarta malinowo-hibiskusowa z kremem z białej czekolady Składniki: (na tortownicę o średnicy(...)kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 65 g cukru 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnej wody kisiel malinowo-hibiskusowy: 185 g malin 1 łyżka suszonych kwiatów hibiskusa 35 g cukru 75 ml wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej krem z białej czekolady: 250 ml śmietany kremówki (38%) 120 g białej czekolady 2 listki żelatyny dodatkowo: kilka malin makaroniki malinowo
Pożeraczka, czyli raz adobrze