kosza daje maliny, A on jej kwiatki do wianka: Pewnie kochankiem jest tej dziewczyny, Pewnie to jego kochanka"* Pamiętacie jeszcze te wersy? Kiedy to było! Dawno temu, kiedy słowa jeszcze w młodych ludziach powodowały rumieniec i spuszczenie wzroku. Nawet wówczas, kiedy nauczyciel tłumaczył, że rozumienie słowa "kochanek" nie powinno nam nasuwać na myśl żadnych zdrożnych skojarzeń. Mam wrażenie(...)tydzień od wszystkich wieści. Gorzej, że mam też zamiar skończyć z podnoszeniem poziomu endorfin za pomocą słodkości. Choćby takich jak cudowne torciki bezowej pianki z malinami. Zróbcie sobie. To najprostszy chyba deser o wysokim wskaźniku relacji trudność versus efekt. Dzisiaj mini Pavlova o wyglądzie lekko zbliżonym do małych białych koszyczków. Ja karmiłam nie tylko malinami, mój
I tu będę miała takie teMaliny najlepiej smakują zerwane prosto z krzaka. Te do przetworów też najsmaczniejsze świeże. Składniki : żelfix 2:1 maliny cukier Przygotowanie : Przebrane maliny zasypać żelfix-em i cukrem, wymieszać dokładnie, tzn. postąpić wg instrukcji na opakowaniu Po krótkim zagotowaniu przelać masę do czystych, suchych słoiczków pod sam dekiel, zakręcić Napełnione słoiczki odstawiamy w ciemne, suche miejsce. Moje uwagi : jeśli chcemy(...)konfitura malinowa była bez ziaren to rozgotowane owoce przecieramy przez sito. Dalej postępujemy jak wyżej tzn. zasypać przetartą masę cukrem i żlefixem - gotować. Włożyłam też maliny w cukier. Warstwę malin zasypywałam cukrem, lekko ugniatałam. Słoiczki z owocami w cukrze gotowałam około 15 min. Maliny w soku zużyję do deserów : ) Już
Proste PotrawyMaliny, jagody... owoce lata kuszą smakami i pięknymi kolorami. Nie ma na co czekać, tylko trzeba je zbierać i za zdrowych owoców zjadanie się zabierać. A jeśli nie macie w domowym ogródku takich smakołyków to na bazarze, w sklepach jest ich bez liku. Ja tartę z malin i jagód przygotowałam i powiem szczerze, że w jej smaku(...)mąki pszennej, 1 jajo, 1 żółtko, szczypta soli, 2 łyżki cukru białego, opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej wody, masa czerwona - mus malinowy: 400 ml soku z świeżych malin (z ok. 2 l świeżych malin), żelatyna, cukier puder do smaku, masa biała - pana cotta miodowa: 150 ml mleka 2,0%, 200 ml śmietanki 30%, żelatyna, 3 łyżki miodu, ponadto: świeże
Moniki SmakołykiNieprzeciętna tarta owsiana. Użycie samej mąki owsianej powoduje, że spód jest wyjątkowy w smaku, z charakterystyczną delikatną goryczką owsa. Jogurtowy środek i dodatek malin nadaje tarcie lekkości i przełamuje gorycz owsa. Idealna propozycja na lato. Lekka, pyszna, soczysta. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Owsiana tarta z jogurtem i malinami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)zmielone migda\u0142y)","1\/4 szklanki erytrol (lub inne s\u0142odziwo)","7 \u0142y\u017cek mas\u0142o","400 g jogurt grecki","1 1\/4 szklanki m\u0105ka owsiana","1 szklanka maliny","3 listki \u017celatyna","2-3 \u0142y\u017cki erytrol (lub inne s\u0142odziwo)"],"recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki na ciasto \u0142\u0105czymy w zwart\u0105 mas\u0119, kt\u00f3r\u0105 wk\u0142adamy
Kucharzycabędziemy mieć ochotę i jeżeli coś da się zamrozić to mrozimy. Przyda się, gdy akurat nie ma sezonu na daną rzecz. Tak właśnie było z żurawiną i malinami. Zalegały nam gdzieś w czeluściach zamrażarki. Postanowiliśmy więc coś z nimi zrobić. Samej żurawiny było raczej za mało na porządną porcję nalewki. Malin tym bardziej, bo dwa razy mniej było. Ale stwierdziliśmy(...)Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 0,5 kg żurawiny 0,25 kg malin 0,5 l spirytusu 95% 315 ml wody syrop cukrowy: 400 g cukru 200 ml wody Podobno żeby żurawina nie była cierpka to przed użyciem chowa się ją na dobę do zamrażalnika. Nasza
Marder&Marder Manufacturelata jak tylko się da. Codziennie kupuję świeże owoce, dla urozmaicenia inne i miksuję koktajle. Tak niewiele do szczęścia potrzeba. Dzisiaj wybrałam się do lasu zobaczyć, czy są maliny i jeżyny. Niestety, wiele z krzaków owocowych lata temu zostało wyciętych. Malin może jedną łyżkę nazbierałam, a jeżyny dopiero myślę w sierpniu. Znalazłam za to maliny na osiedlowym starganie. Coś(...)jest, że smaki zmieniają się wraz z wiekiem. Od kilku lat smakują mi czarne oliwki i rukola. Nigdy nie lubiłam tak bardzo malin, a teraz uwielbiam, zwłaszcza w koktajlach. To już koktajl # 52. Korzystajmy z bogactwa smaków jakie oferuje nam lato! Koktajl malinowo - brzoskwiniowy Składniki: 250 ml maślanki 2 garście malin 1/2 dużej brzoskwini cukier lub miód do smaku opcjonalnie
Moja smaczna kuchnianalewce pokładaliśmy naprawdę wielkie nadzieje. Zawsze w okresie letnim dostajemy od Madzi babci doskonały syrop z malin. Naprawdę rewelacyjny. Gęsty i słodki. Tak dobrego syropu z malin nie piłem nigdy. Latem pijemy go z wodą gazowaną, a zimą z herbatą. I własnie ta nalewka jawiła nam się jako coś w stylu tego szlachetnego syropu. Wyobrażaliśmy sobie, że też taka pyszna(...)samym końcu tego wpisu. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg malin 1,5 litra spirytusu 60% 0,4 kg miodu skórka z 1 cytryny sok z 1 limonki Maliny układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą żółtą skórkę
Marder&Marder Manufactureostatnich takich porządków znalazłam kawałek zamrożonego kruchego ciasta i greckiego ciasta kataifi. Każdego z osobna było za mało aby zrobić ciasto, więc żeby nie wyrzucać połączyłam je masą z malinami i także odnalezionymi w lodówce resztkami masy karmelowej. I może wyglądem nie zachwyci,ale muszę przyznać szczerze, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło tym jak bardzo mi smakowało (myślałam, że będzie(...)gorzej). Nie do końca wiem jak je nazwać, w wersji roboczej to maliny w stogu siana, bo makaronikowe ciasto kataifi na wierzchu trochę mi przypomina taki polny stóg siana. A może mi podpowiecie w komentarzach jak je nazwać? CIASTO MALINY W STOGU SIANA Składniki: (forma 20x30cm) 1/2 opakowania ciasta kataifi 3/4 kostki masła kruche ciasto na 1 blaszkę
Bon appetit mon amieWitam serdecznie Propozycja na smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z malinami. Ciasto z malinami jest puszyste i szybkie w przygotowaniu więc idealnie nadaje się do upieczenia gdy mamy mało czasu a chcemy podać coś słodkiego do kawy lub herbaty:). Będziemy potrzebować: 250 g mąki pszennej 160 g cukru pudru 240 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowe 5 jajek(...)łyżeczka cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny około 300 g malin opcjonalnie cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta wymiary foremki 24 cm x 20 cm Link do filmu z przygotowania: Ciasto z malinami https://www.youtube.com/watch?v=yfuuwr29qzk&lc=z12mgt5hdvrpddzfe232trvhgle4jxflz Przygotowanie: Ciasto możemy przygotować robotem, mikserem lub w makutrze (jeżeli użyjemy makutry to białka ubijamy oddzielnie
Uwaga Babcia GotujeCiacho, które zauroczyło nas zarówno swym wyglądem jak i smakiem. Jest po prostu bajeczne. Cudownie kruchy spód, olbrzymia ilość malin, zanurzonych w malinowej galaretce, z delikatnym kremem śmietanowym z mascarpone, a wszystko to zwieńczone chrupiącą migdałową bezą - po prostu rozkosz dla podniebienia. Ciasto choć wydawałoby się sezonowe, to tak nie do końca..., ja użyłam malin mrożonych i uważam, że skracają(...)ponakłuwać widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy ok.15-20 minut , do lekkiego zezłocenia, na programie z termoobiegiem. Następnie blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Galaretka z malinami: - 600g malin (dałam mrożone) - 3 galaretki malinowe (każda na 0,5l wody) - 750ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie rozmieszać i odstawić na chwilę, gdy dodajemy maliny mrożone
Smaczne ZdrowePuszysty biszkopt przełożony masą malinową i czekoladową oblany galaretką ze świeżymi malinami. Niebo w gębie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa malinowa: 250 g malin 200 g śmietany 30 % 1 galaretka malinowa Masa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 200 g śmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie(...)śmietan-fix Galaretka malinowa: 250 g malin 1 galaretka malinowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia
Na Ciasteczkowych PapierachMaliny to moje ulubione owoce. Szkoda, że sezon na nie trwa tak krótko, ale od czego mamy słoiki i zamrażarki! Zawsze robię zapasy i mrożonych malin i dżemów, ponieważ rośnie mi mały miłośnik tych pysznych owoców :) To ciacho robiłam właśnie z mrożonych malin, wcześniej rozmrożonych i zblendowanych. I jest naprawdę pyszne! Pachnące i pełne smaku, przywodzi na myśl gorące(...)tłustego 200 g masła 250 g drobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat cytrynowy Mus malinowy: 300 g malin (u mnie były to mrożone maliny, wcześniej rozmrożone) 100 g cukru pudru (lub mniej albo więcej, do smaku) 5 łyżek żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki
Cakes By Kejtciasta z bezą są u nas na ‚tak’. Gdy dochodzi do tego krem śmietankowy i owoce jesteśmy wniebowzięci. Blaty ciasta są wilgotne, smakiem zbliżone do ciast ucieranych z owocami. Maliny w cieście działają orzeźwiająco. Beza, na wierzchu każdego z blatów jest chrupiąca. Całość przełożona (nie)zwykłym kremem śmietankowym z dodatkiem dżemu mailowego nadaje ciastu inny wymiar smakowy i wprowadza(...)masła 200 g cukru kryształu 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 łyżki mleka 150 g malin Wszystkie składniki na ciasto (oprócz malin) wkładamy do misy miksera. Ucieramy do połączenia się składników, do kremowej konsystencji. Wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy. 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem
Made By Mom And SonSezon na maliny mamy już w pełni. A ciasta z malinami to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Jeśli lubcie serniki na zimno, wypróbujcie koniecznie wersję z malinami i białą czekoladą. Dzięki dodatkowi białej czekolady, sernik zyskuje ciekawy smak. A kwaskowate maliny, zatopione w galaretce, cudownie równoważą słodycz czekolady. Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm ) Spód: 440 g herbatników tpu Petit(...)sernikowego ( z wiadereczka ) 200 g białej czekolady 2 pełne łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 2 galaretki ( malinowe lub owoce leśne ) 250-300 g malin Wykonanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować
kolorowotorcikoworoku czarne maliny u nas obrodziły więc stwierdziliśmy że wykorzystamy ten fakt i zrobimy z nich kilka słodkości Jedną z nich jest pyszny torcik z czarnymi malinami i serkiem mascarpone Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową: - 200 g śmietany(...)serka mascarpone - 70 g cukru pudru - kilka czarnych malin Składniki na wierzch: - czarne maliny Najpierw robimy biszkopt – białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej chwilkę miksujemy. Na końcu dodajemy proszek, obie mąki i mieszamy łyżką do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy
Kuchenne Wariacje