przepis jest genialny. Owoce sezonowe i radość całkowita. Dzisiaj maliny. Przełamują smak słodkiego biszkopcika i masy. Potrzebujemy: maliny galaretka malinowa – przygotowuję według instrukcji na opakowaniu Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)chwilę miksujemy dalej. Do masy dodałam 1/4 szkl galaretki malinowej (reszta na wierzch torcika). Ostudzony biszkopt kroimy tak by powstały 3 krążki. Na dolny smarujemy pół masy, układamy maliny. Kładziemy drugi krążek biszkoptu i przyciskamy. Kładziemy drugą część masy, maliny i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu. Jeśli masa wyjdzie Wam płynna, włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje
MojaQchnia.plmojprzepisna.pl | Tarta migdałowa z białej fasoli z malinami (wegańska, bezglutenowa, bez cukru) Oj bardzo, bardzo chciałam zrobić tę tartę, zachęcona słowami autorki przepisu, że jest przepyszna i nikt nie dojdzie z czego jest zrobiona. Autorka, Ina Rybarczyk , nie myliła się, tarta jest pyszna, i nikt, ale to nikt nie poznał się, że w swym składzie zawiera gotowaną, białą fasolę. Poza(...)jest przepyszna i aksamitna, sycąca i fajnie podkręcona kwaśnymi malinami. Zdecydowanie polecam. Składniki na formę 22-24 cm (u mnie 21 i była troszkę za gruba): Spód: 100 ml oleju kokosowego (u mnie 50 ml oleju i 50 ml mleka ryżowego, aby zmniejszyć kaloryczność) 50 g migdałów/płatków migdałowych, blanszowanych (pozbawionych skórek), uprażonych na suchej patelni na złoto, zmielonych
moj przepis napłynną poprzez dodanie dodatkowej żelatyny. Powoli zbliża się sezon na owoce, więc mam nadzieję, że taki przepis się wam przyda. Składniki na około 400 ml frużeliny: – 400 g malin mrożonych (jest to waga malin zamrożonych) – 1,5 listka żelatyny – 3 łyżki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie są owoce(...)łyżka soku z cytryny – 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1,5 łyżki letniej wody Mąkę rozpuszczamy w wodzie. Żelatynę zalewamy zimna wodą, żeby napęczniała. Maliny wrzucamy do garnka wraz z cukrem. Podgrzewamy, aż całkowicie się rozmrożą, puszczą sok a cukier się rozpuści. W przypadku innych owoców, można zostawić całe kawałki owoców, ale maliny rozleciały mi się całkowicie
RelaxtimeLekkie desery na jogurcie naturalnym z malinami i nasionami chia. Do deseru użyłam mrożonych malin ale w sezonie można użyć świeżych. Desery stanowią doskonałą przekąskę na drugie śniadanie. Składniki: 400 ml. jogurtu naturalnego 0,5 szklanki świeżych lub mrożonych malin 2 łyżeczki cukru brązowego 3 łyżki nasion chia 50 gram ziaren zbóż ekspandowane Cenos 2 szklanki lub pucharki Sposób przygotowania(...)połowy jogurtu dodajemy nasiona chia oraz 1 łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy i na kilka godzin wstawiamy do lodówki. Resztę jogurtu blenderujemy z cukrem i malinami, kilka malin pozostawiamy do dekoracji. Jogurt z nasionami wykładamy na dno szklanek, na to wylewamy jogurt z malinami. Na wierzch wsypujemy ziarna zbóż ekspandowanych, dekorujemy odłożonymi malinami
Bajeczna KuchniaPrzepyszny tort, który przygotowałam na urodziny Dominika. Z cudownym kokosowym aromatem i przełamującymi smak kwaskowatymi malinami. Świetnie będzie wyglądał na świątecznym stole - polecam! :) Kocham piec torty! Wbrew temu, co może się wydawać są to bardzo proste w przygotowaniu wypieki, o ile dysponujemy sprawdzonym przepisem na biszkopt. Jest tysiące kombinacji kremów, którymi możemy je przełożyć, ponczów, którymi możemy je nasączyć(...)woda kokosowa odsączona z mleka kokosowego 4 łyżki likieru kokosowego (np. Malibu lub domowej roboty - przepis TUTAJ ) Do miseczki z wodą kokosową dodajemy likier i mieszamy. Gotowe! :) Nadzienie z malin: ok. 500 g mrożonych lub świeżych malin sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru 1 łyżka masła W rondelku rozgrzewamy masło i wrzucamy maliny. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier
Cooking MonsterDziś przedstawiam pomysł na deser. Łatwe ciasto z malinami i budyniem na pewno dostarczy przyjemnych wrażeń smakowych, szczególnie z pyszną kawką w komplecie:) Zainspirowałam się przepisem z kultowego już bloga Kwestia Smaku , dokonałam tylko nieznacznych zmian kosmetycznych. Maliny może nie są teraz w sezonie, jednak można użyć tych mrożonych i efekt też jest pyszny. Zapraszam! Scroll down for recipe(...)English Ciasto z malinami i budyniem (blaszka 20 x 30 cm) Składniki: 1 budyń waniliowy (37 lub 40 g) 3 łyżki cukru cukier puder do posypania Składniki na ciasto: 450 g mąki pszennej (3 szklanki) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru (około 150 g) 2 łyżki cukru waniliowego 250 g masła 2 jajka Składniki na owoce
karmelowyOryginalne tiramisu wprost uwielbiam, więc gdy tylko nadszedł czas moich urodzin postanowiłam przygotować tort urodzinowy w stylu tiramisu, dodatkiem przełamującym kawowy posmak są maliny - REWELACJA! :) Już w poniedziałek świętować będę 26 urodziny - niestety latka lecą - ale z rodziną świętowałam już dziś, w iście włoskim stylu, z pysznym tortem tiramisu. Przygotowuje się go w miarę szybko i jest bardzo smaczny(...)jest przesadnie słoki, z posmakiem kawy i amaretto i przełamującym wszystko smakiem malin. Jeśli wolicie słodsze wypieki to pomińcie posypywanie każdej warstwy gorzkim kakao i dodajcie więcej cukru pudru do masy mascarpone, ale mniej słodkiego tortu więcej wejdzie, więc wybór należy do Was. :D Do pieczenia używam tortownicy o wymiarach 23-25 cm. Ten biszkopt zawsze się sprawdza, rośnie bardzo
Cooking Monsterwrzesień się rozpoczął nie oznacza że jest już zimno! Świeży szpinak dostępny niemal w każdym markecie oraz Polskie maliny to składniki bazowe naszego wrześniowego odświeżenia! Jak wiecie taki szpinak jest w dużych paczkach i ciężko zużyć taką paczkę jeśli nie ma się rodziny która z chęcią go spałaszuje :). Dlatego też 2/3 takiej paczki możecie przeznaczyć na ten genialny chłodnik, wystarczą(...)maliny, trochę świeżej bazylii, mięty, limonki i cukru brzozowego. Zapraszam! Czas przygotowania: 1 godzina Dla 3 osób Składniki: 150g malin 200g świeżego szpinaku 150 ml mleka 2-3 łyżki cukru brzozowego kilka listków świeżej mięty oraz bazylii Sok z 1 limonki 3 świeże figi Przygotowanie: 1/ Szpinak zagotowujemy w garnku na małym ogniu 5 minut w mleku. Schładzamy
Kuchnia PROzdrowotnaZrywasz dorodne maliny, w ustach słodki ich smak, maliną zostać czerwoną, maliną zostać o tak…” Nie ma dla mnie bardziej aromatycznych owoców nad maliny. Barwą, smakiem i zapachem kuszą latem, a potem są jego wspomnieniem. Najlepsze świeże, nie przetworzone, ale również są pyszne zamknięte w słoikach (przepyszne konfitury), czy butelkach (wyśmienite soki). Zanim lato się skończy i minie sezon(...)maliny uraczę Was Ciastem na niedzielę - Malinowa tarta. Składniki na ciasto półkruche (forma do tarty o średnicy 28 cm): - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany - 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: - 5 opakowań budyniu waniliowego bez cukru - 1 litr mleka - 6 łyżek cukru - 227g
mojewypiekiinietylkoDziś na słodko. Zapraszam na pyszny torcik z malinami, zerwanymi z własnego ogródka. Przepis na biszkopt zaczerpnęłam ze strony Kwestia smaku . Wyszedł pyszny i pasował do śmietanowego kremu. Biszkopt: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej różowy barwnik Krem: 300 g malin 500 ml kremówki ok. 5 łyżek cukru pudru(...)śmietan fixy Dodatkowo: maliny do dekoracji 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru śmietan fix kolorowa posypka Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić prawie na sztywną pianę, potem dodawać stopniowo cukier, a potem miksować jeszcze około 2 minuty, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Następnie dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując. Na koniec dodać barwnik spożywczy i dokładnie
Ewusiowe SmakiUwielbiam owoce jagodowe, maliny, truskawki, borówki, jagody… są nie tylko pyszne, ale tak pięknie prezentują się na każdym deserze :) Dzisiaj mam dla Was kruche czekoladowe tarteletki wypełnione nadzieniem malinowo-czekoladowym. Z podanych składników zrobiłam 10 tarteletek w foremkach o średnicy 9 cm. Do przygotowania bazy wykorzystałam przepis na moje ulubione kruche ciasteczka czekoladowe . Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki(...)pudru 3/4 kostki masła (150 g) szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko Składniki na nadzienie: 200 ml śmietany kremówki 100 g ciemnej czekolady 0,5 szklanki malin + maliny do dekoracji Maliny myjemy i odkładamy do wyschnięcia. Suche składniki ma ciasto mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy
Ciastkozercykilka rodzajów nalewek malinowych, które jesienią i zimą są niezastąpione - rozgrzeją, poprawią nastrój i przywołają wspomnienie lata, o walorach zdrowotnych nie wspominając :) Poniższe przepisy na przepyszne nalewki na malinach pochodzą z drugiego wydania książki "Okowita, przepalanka, nalewki i miody pitne" Andrzeja Fiedoruka , najlepszego moim zdaniem specjalisty w dziedzinie produkcji wszelkich alkoholowych smakołyków. Recenzja książki "Okowita, przepalanka, nalewki(...)miody pitne" jest dostępna tutaj Nalewka malinowa Składniki 0,5 l spirytusu 1,5 kg malin 1 kg cukru 0,5 l wody Przygotowanie Połowę przebranych, wymytych i osączonych malin wsypujemy do naczynia. Zalewamy owoce spirytusem, tak aby były całkowicie przykryte alkoholem i pozostawiamy do następnego dnia. Zlewamy spirytus z malin i zalewamy nim pozostałe maliny, powtarzając operację. Ponownie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamojprzepisna.pl | Czekoladowa tarta z malinami bez pieczenia Prosta tarta do wykonania w 20 min plus chłodzenie. Mocno czekoladowa, mało słodka, bezproblemowa. Ja wykonałam wersję ekspresową, bo miałam mało czasu, Wy możecie sami upiec spód czekoladowy, np. wieczór wcześniej z tego przepisu i w dniu podania przygotować tylko krem. Krem jest pyszny, musowy, maliny świetnie do niego pasują. Rodzinie i gościom(...)czas przygotowywania kremu. Mus czekoladowy: 140 gr gorzkiej czekolady (u mnie Wedla) 350 gr śmietany 30% schłodzonej 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie) Fix do śmietany (opcjonalnie) 500 gr malin Czekoladę pokroić na drobne kawałki, umieścić w miseczce i dolać 70 gr śmietany. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, najlepiej podgrzewać tylko do rozpuszczenia, aby mocno jej nie zagrzać, ostudzić
moj przepis naZostało mi jeszcze trochę mrożonych malin z zeszłego roku. Miałam wielką ochotę na muffinki, więc postanowiłam je ozdobić czapą z bitej śmietany i musu z malin. Wyszły rewelacyjne. Dawno nie jadłam tak pysznych muffinów. Włożone do ozdobnych papilotek i ładnie udekorowane miętą będą wspaniałym prezentem, np. na Dzień Matki lub na Urodziny. Wypróbujcie koniecznie :) Babeczki: 1,5 szkl mąki pszennej(...)szkl cukru brązowego Diamant 2 kopiate łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 1 szkl mleka 6 łyżek oleju 2 jajka Krem: 250 ml śmietanki kremówki 1,5 szkl malin 2 łyżki cukru łyżka cukru pudru śmietan fix Babeczki: W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce mokre. Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką i nakładać do papilotek
Smakołyki AsiSernik z malinami na spodzie brownie – prawdziwa rozpusta. Deser, któremu trudno się oprzeć. Maliny doskonale łączą się zarówno ze smakiem ciemnej czekolady, jak i z kremową śmietanką i ricottą. Trzy różne smaki, ale i trzy różne konsystencje sprawiają, że sernik jest pyszny. Wbrew pozorom robi się go dość łatwo. Spód brownie: 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao(...)pudru (1 szklanka) 3 jajka 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (proszek) Wierzch: 400 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka galaretki malinowej (proszek) ok. 150 g malin + do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Brownie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w metalowej lub szklanej misce postawionej na rondelku z małą ilością gotującej się
Poezja smaku