Maliny, jagody... owoce lata kuszą smakami i pięknymi kolorami. Nie ma na co czekać, tylko trzeba je zbierać i za zdrowych owoców zjadanie się zabierać. A jeśli nie macie w domowym ogródku takich smakołyków to na bazarze, w sklepach jest ich bez liku. Ja tartę z malin i jagód przygotowałam i powiem szczerze, że w jej smaku(...)mąki pszennej, 1 jajo, 1 żółtko, szczypta soli, 2 łyżki cukru białego, opcjonalnie 2-3 łyżki zimnej wody, masa czerwona - mus malinowy: 400 ml soku z świeżych malin (z ok. 2 l świeżych malin), żelatyna, cukier puder do smaku, masa biała - pana cotta miodowa: 150 ml mleka 2,0%, 200 ml śmietanki 30%, żelatyna, 3 łyżki miodu, ponadto: świeże
Moniki SmakołykiNieprzeciętna tarta owsiana. Użycie samej mąki owsianej powoduje, że spód jest wyjątkowy w smaku, z charakterystyczną delikatną goryczką owsa. Jogurtowy środek i dodatek malin nadaje tarcie lekkości i przełamuje gorycz owsa. Idealna propozycja na lato. Lekka, pyszna, soczysta. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Owsiana tarta z jogurtem i malinami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)zmielone migda\u0142y)","1\/4 szklanki erytrol (lub inne s\u0142odziwo)","7 \u0142y\u017cek mas\u0142o","400 g jogurt grecki","1 1\/4 szklanki m\u0105ka owsiana","1 szklanka maliny","3 listki \u017celatyna","2-3 \u0142y\u017cki erytrol (lub inne s\u0142odziwo)"],"recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki na ciasto \u0142\u0105czymy w zwart\u0105 mas\u0119, kt\u00f3r\u0105 wk\u0142adamy
Kucharzycabędziemy mieć ochotę i jeżeli coś da się zamrozić to mrozimy. Przyda się, gdy akurat nie ma sezonu na daną rzecz. Tak właśnie było z żurawiną i malinami. Zalegały nam gdzieś w czeluściach zamrażarki. Postanowiliśmy więc coś z nimi zrobić. Samej żurawiny było raczej za mało na porządną porcję nalewki. Malin tym bardziej, bo dwa razy mniej było. Ale stwierdziliśmy(...)Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 0,5 kg żurawiny 0,25 kg malin 0,5 l spirytusu 95% 315 ml wody syrop cukrowy: 400 g cukru 200 ml wody Podobno żeby żurawina nie była cierpka to przed użyciem chowa się ją na dobę do zamrażalnika. Nasza
Marder&Marder Manufacturelata jak tylko się da. Codziennie kupuję świeże owoce, dla urozmaicenia inne i miksuję koktajle. Tak niewiele do szczęścia potrzeba. Dzisiaj wybrałam się do lasu zobaczyć, czy są maliny i jeżyny. Niestety, wiele z krzaków owocowych lata temu zostało wyciętych. Malin może jedną łyżkę nazbierałam, a jeżyny dopiero myślę w sierpniu. Znalazłam za to maliny na osiedlowym starganie. Coś(...)jest, że smaki zmieniają się wraz z wiekiem. Od kilku lat smakują mi czarne oliwki i rukola. Nigdy nie lubiłam tak bardzo malin, a teraz uwielbiam, zwłaszcza w koktajlach. To już koktajl # 52. Korzystajmy z bogactwa smaków jakie oferuje nam lato! Koktajl malinowo - brzoskwiniowy Składniki: 250 ml maślanki 2 garście malin 1/2 dużej brzoskwini cukier lub miód do smaku opcjonalnie
Moja smaczna kuchnianalewce pokładaliśmy naprawdę wielkie nadzieje. Zawsze w okresie letnim dostajemy od Madzi babci doskonały syrop z malin. Naprawdę rewelacyjny. Gęsty i słodki. Tak dobrego syropu z malin nie piłem nigdy. Latem pijemy go z wodą gazowaną, a zimą z herbatą. I własnie ta nalewka jawiła nam się jako coś w stylu tego szlachetnego syropu. Wyobrażaliśmy sobie, że też taka pyszna(...)samym końcu tego wpisu. Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,5 kg malin 1,5 litra spirytusu 60% 0,4 kg miodu skórka z 1 cytryny sok z 1 limonki Maliny układamy w słoju, wrzucamy startą skórkę z cytryny (samą żółtą skórkę
Marder&Marder Manufactureostatnich takich porządków znalazłam kawałek zamrożonego kruchego ciasta i greckiego ciasta kataifi. Każdego z osobna było za mało aby zrobić ciasto, więc żeby nie wyrzucać połączyłam je masą z malinami i także odnalezionymi w lodówce resztkami masy karmelowej. I może wyglądem nie zachwyci,ale muszę przyznać szczerze, że bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło tym jak bardzo mi smakowało (myślałam, że będzie(...)gorzej). Nie do końca wiem jak je nazwać, w wersji roboczej to maliny w stogu siana, bo makaronikowe ciasto kataifi na wierzchu trochę mi przypomina taki polny stóg siana. A może mi podpowiecie w komentarzach jak je nazwać? CIASTO MALINY W STOGU SIANA Składniki: (forma 20x30cm) 1/2 opakowania ciasta kataifi 3/4 kostki masła kruche ciasto na 1 blaszkę
Bon appetit mon amieWitam serdecznie Propozycja na smaczne i proste w przygotowaniu ciasto z malinami. Ciasto z malinami jest puszyste i szybkie w przygotowaniu więc idealnie nadaje się do upieczenia gdy mamy mało czasu a chcemy podać coś słodkiego do kawy lub herbaty:). Będziemy potrzebować: 250 g mąki pszennej 160 g cukru pudru 240 g masła lub margaryny o temperaturze pokojowe 5 jajek(...)łyżeczka cukru waniliowego 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny około 300 g malin opcjonalnie cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta wymiary foremki 24 cm x 20 cm Link do filmu z przygotowania: Ciasto z malinami https://www.youtube.com/watch?v=yfuuwr29qzk&lc=z12mgt5hdvrpddzfe232trvhgle4jxflz Przygotowanie: Ciasto możemy przygotować robotem, mikserem lub w makutrze (jeżeli użyjemy makutry to białka ubijamy oddzielnie
Uwaga Babcia GotujeCiacho, które zauroczyło nas zarówno swym wyglądem jak i smakiem. Jest po prostu bajeczne. Cudownie kruchy spód, olbrzymia ilość malin, zanurzonych w malinowej galaretce, z delikatnym kremem śmietanowym z mascarpone, a wszystko to zwieńczone chrupiącą migdałową bezą - po prostu rozkosz dla podniebienia. Ciasto choć wydawałoby się sezonowe, to tak nie do końca..., ja użyłam malin mrożonych i uważam, że skracają(...)ponakłuwać widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy ok.15-20 minut , do lekkiego zezłocenia, na programie z termoobiegiem. Następnie blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia. Galaretka z malinami: - 600g malin (dałam mrożone) - 3 galaretki malinowe (każda na 0,5l wody) - 750ml wrzącej wody Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie rozmieszać i odstawić na chwilę, gdy dodajemy maliny mrożone
Smaczne ZdrowePuszysty biszkopt przełożony masą malinową i czekoladową oblany galaretką ze świeżymi malinami. Niebo w gębie! Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa malinowa: 250 g malin 200 g śmietany 30 % 1 galaretka malinowa Masa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 200 g śmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie(...)śmietan-fix Galaretka malinowa: 250 g malin 1 galaretka malinowa Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm z wyłożonym na dnie papierem do pieczenia
Na Ciasteczkowych PapierachMaliny to moje ulubione owoce. Szkoda, że sezon na nie trwa tak krótko, ale od czego mamy słoiki i zamrażarki! Zawsze robię zapasy i mrożonych malin i dżemów, ponieważ rośnie mi mały miłośnik tych pysznych owoców :) To ciacho robiłam właśnie z mrożonych malin, wcześniej rozmrożonych i zblendowanych. I jest naprawdę pyszne! Pachnące i pełne smaku, przywodzi na myśl gorące(...)tłustego 200 g masła 250 g drobnego cukru 4 duże jajka, oddzielnie białka i żółtka 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat cytrynowy Mus malinowy: 300 g malin (u mnie były to mrożone maliny, wcześniej rozmrożone) 100 g cukru pudru (lub mniej albo więcej, do smaku) 5 łyżek żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki
Cakes By Kejtciasta z bezą są u nas na ‚tak’. Gdy dochodzi do tego krem śmietankowy i owoce jesteśmy wniebowzięci. Blaty ciasta są wilgotne, smakiem zbliżone do ciast ucieranych z owocami. Maliny w cieście działają orzeźwiająco. Beza, na wierzchu każdego z blatów jest chrupiąca. Całość przełożona (nie)zwykłym kremem śmietankowym z dodatkiem dżemu mailowego nadaje ciastu inny wymiar smakowy i wprowadza(...)masła 200 g cukru kryształu 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 3 łyżki mleka 150 g malin Wszystkie składniki na ciasto (oprócz malin) wkładamy do misy miksera. Ucieramy do połączenia się składników, do kremowej konsystencji. Wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy. 2 okrągłe formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem
Made By Mom And SonSezon na maliny mamy już w pełni. A ciasta z malinami to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Jeśli lubcie serniki na zimno, wypróbujcie koniecznie wersję z malinami i białą czekoladą. Dzięki dodatkowi białej czekolady, sernik zyskuje ciekawy smak. A kwaskowate maliny, zatopione w galaretce, cudownie równoważą słodycz czekolady. Składniki ( na tortownicę średnicy 26-28cm ) Spód: 440 g herbatników tpu Petit(...)sernikowego ( z wiadereczka ) 200 g białej czekolady 2 pełne łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 2 galaretki ( malinowe lub owoce leśne ) 250-300 g malin Wykonanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze. Jeśli nie mamy malaksera, ciastka pokruszy można przy pomocy wałka. Należy wówczas połamać ciastka w rękach ( najlepiej jeszcze w paczce ), wysypać na stolnicę i wałkować
kolorowotorcikoworoku czarne maliny u nas obrodziły więc stwierdziliśmy że wykorzystamy ten fakt i zrobimy z nich kilka słodkości Jedną z nich jest pyszny torcik z czarnymi malinami i serkiem mascarpone Składniki na biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 3/4 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę truskawkową: - 200 g śmietany(...)serka mascarpone - 70 g cukru pudru - kilka czarnych malin Składniki na wierzch: - czarne maliny Najpierw robimy biszkopt – białka oddzielamy od żółtek i wrzucamy do miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i dalej chwilkę miksujemy. Na końcu dodajemy proszek, obie mąki i mieszamy łyżką do momentu połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy
Kuchenne Wariacjetwarogu mielonego przynajmniej 2 razy ps. pamiętaj, że jeśli nie posiadasz sprzętu do mielenia twarogu zawsze możesz użyć sera twarogowego- mielonego, sprzedawanego w sklepach w wiaderku :) 100 g malin 100 g jagód/borówki amerykańskiej 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny na 8 łyżek wody łyżka soku z cytryny Biała czekolada z gorącymi malinami: 200 g białej czekolady(...)serowa: 1. Twaróg podzielić na 2 części i włożyć go do dwóch miseczek 2. Owoce zblendować osobno na gładki mus, po czym przełożyć jagody do jednej miseczki z twarogiem, maliny zaś do drugiej. Dokładnie wymieszać obie masy mikserem. 3. Do każdej miski włożyć po 1 łyżce cukru pudru 4. Do miseczki z jagodowym twarogiem wlać sok z cytryny
KreatywnePinySzampan i maliny zamiast truskawek... właściwie dlaczego nie?? Duet ten okazał się rewelacją w tym cieście. Cisto pyszne, interesujące w smaku. Nam smakowało:) Przepis od Ruletki . Składniki na biszkopt: 150 g mąki pszennej; 200 g cukru; 50 g masła (o temperaturze pokojowej); 4 duże jaja lub 5 mniejszych; skórka otarta z 1 limonki; 8 g cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku(...)Cisto przełożyć do wyłożonej papierem pergaminowym prostokątnej formy o wymiarach 30x22 cm. Piec 15 minut w temp. 200 st.C. Po upieczeniu wystudzić. Składniki na masę malinową: 1000 g mrożonych malin; 200 g cukru; 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego; 30 g żelatyny; Wykonanie: Żelatynę zalać 4 łyżkami przegotowanej wody, odstawić aby napęczniała. Maliny wymieszać z cukrem i zagotować. Odstawić i do gorących
In my kitchen