Jedne z najprostszych ciast jakie znam, które przygotujecie ekspresowo. Wystarczy wszystko wymieszać, przełożyć na blachę, posypać malinami i upiec. Proste, prawda? Zero wysiłku! Można użyć malin świeżych lub mrożonych i nie trzeba ich wcześniej rozmrażać. Ładnie rośnie, jest mięciutkie i wilgotne. Ekspresowe ciasto z malinami to idealne ciasto dla zabieganych lub niespodziewanych gości. Polecam do popołudniowej kawki na poprawę nastroju(...)szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3 pełne łyżki gęstej śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 500 g malin (świeże lub mrożone) Przygotowanie: Do miski przesiać mąkę i dodać resztę składników (oprócz malin!). Wymieszać, tylko do połączenia składników. Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Oryginalny smakprzepis na początku był dla mnie wielką zagadką, a potem… kolejną miłą niespodzianką. Sposób pieczenia pewnie i Was zaskoczy. Torcik jogurtowy z malinami przełożony bardzo prostą (złożoną zaledwie z trzech składników) masą jogurtową. Lekki deser na upały… i nie tylko. Składniki na ciasto jogurtowe (forma okrągła 7 cali – ok. 18 cm): - 200 g naturalnego jogurtu greckiego - 48 g oleju słonecznikowego(...)cukru do wypieków Masa do przełożenia: - 600 g naturalnego jogurtu greckiego - 2 galaretki (smak do wyboru, u mnie – z owoców leśnych) - 240 ml wrzątku (do rozpuszczenia dwóch galaretek) Dodatkowo: - maliny (125 g lub więcej) Dno formy (tylko dno, boków nie) wykładamy papierem do pieczenia. Jeżeli forma nie ma stałej podstawy tylko wyjmowaną, należy ją zabezpieczyć, np. folią aluminiową, aby podczas
mojewypiekiinietylkoTrójkolorowy sernik z czekoladą i malinami. Idealnie kremowy, a jednocześnie lekki. Maliny idealnie pasują do czekolady, zarówno do białej, jak i ciemnej czekolady. Sernik wygląda jak torcik, a w dodatku nie wymaga pieczenia Pyszności, polecam! SPÓD: 170 g ciastek oreo 50 g masła SERNIK NA ZIMNO: 1 kg Twarogu Sernikowym z Mascarpone Président 1/2 szklanka cukru 3 łyżki żelatyny(...)łyżki wody 200 g czekolady białej 100 g czekolady gorzkiej 500 g malin POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 70% 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% Przygotować spód pod sernik. Zmielić ciasteczka w rozdrabniaczu i wymieszać z miękkim masłem. Wyłożyć na spód tortownicy lub rantu o średnicy 22 cm. Docisnąć do dna i odstawić. Żelatynę wymieszać z zimną wodą i odstawić
https:KKuchniaMniamwykorzystałem go jak należy. Nie próżnowałem w kuchni, robiłem ciasta, salse z truskawek oraz placki. Teraz przerzucam się na moje ulubione maliny. Z tej okazji mam dla Was rewelacyjny w smaku i prosty w przygotowaniu shake malinowy. Będziecie zachwyceni Składniki: 500 g malin 2 łyżki cukru, miodu(...)cytryny 500 ml mleka (ja użyłem świeże ZIMNE MLEKO od Robico ) 500 g lodów śmietankowych bita śmietana oraz mięta do dekoracji Przygotowanie: Połowę malin zmiksuj za pomocą ręcznego blendera z dodatkiem cukru lub jego substytutu oraz soku z cytryny. Zmiksuj na gładką masę, jeżeli przeszkadzają ci pestki to możesz dodatkowo
kuron.com.plOpis Naleśniki z malinami i serkiem mascarpone: Naleśniki z malinami i serkiem mascarpone – proste danie na słodko, które uwielbiają wszyscy. Są wspaniałe, ponieważ można je podawać z dowolnymi składnikami. Występują w formie na słodko oraz na słono. U mnie w rodzinie zdecydowanie wolimy opcję na słodko. Naleśniki na słodko najchętniej podaję ze świeżymi owocami (oczywiście kiedy jest na nie sezon(...)nasze inne przepisy na naleśniki . Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka wody gazowanej szczypta soli masło i olej do smażenia ½ szklanki cukru Garść malin 100 g serka mascarpone Opcjonalnie sos malinowy Sposób przygotowania: Do wysokiej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego jajka, łyżkę ostudzonego masła lub olej oraz wodę i mleko. Musimy wlać
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMazurki z malinami i białą czekoladą Proste, pyszne i piękne mazurki z musem malinowo-czekoladowym, na delikatnym kruchym spodzie. Są bardzo proste w wykonaniu. Z podanych składników wyjdzie około 6-7 mazurków, w zależności od wielkości. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 20dkg masła lub margaryny (lub pół na pół) 1/2 szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka 1 płaska(...)łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 300g malin – mogą być mrożone 100g białej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu Do ozdoby: suszone owoce (żurawina, morele, śliwki,…), płatki migdałowe, słonecznik, orzechy, itp. *** W pierwszej kolejności przygotowujemy nadzienie: maliny wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy *** *** Maliny gotujemy na małym ogniu przez około
Blog z ApetytemDelikatny, rozpływający się w ustach torcik bezowy z kremem na bazie śmietanki i rozgniecionych malin. To propozycja wielkanocnego wypieku dla miłośników bezowych deserów. Tort nie tylko pięknie prezentuje się na świątecznym stole, ale i pysznie smakuje. Maliny świetnie przełamują słodycz bezy, a sam krem jest lekki i zawiera minimalną ilość cukru (tylko tyle, aby przełamać wytrawny smak śmietanki). Blaty(...)cukru mała szczypta soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny KREM 500 ml śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin 125 g malin (można dać więcej) 1 pełna łyżka żelatyny 1 pełna łyżka cukru pudru WYKONANIE BLATY BEZOWE: Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni C bez termoobiegu. Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem
cool and mintyLubicie naleśniki? To mam dla Was oryginalny pomysł na deser z naleśnikami w roli głównej... czekoladowe naleśniki z serem zapiekane pod pierzynką biszkoptową z malinami. To naprawdę jest pyszne! Z połączenia zwykłych naleśników i biszkoptu powstał niebanalny deser a'la ciasto, który nie tylko świetnie smakuje, ale również super się prezentuje. Całość dopełniają świeże maliny, których kwaśny smak przełamuje słodycz(...)postaci sprawdzą się również jako propozycja śniadaniowa np. na weekend, gdy mamy więcej czasu na jego przygotowanie. P.S. Najlepiej smakuje na świeżo lekko ciepły, bo na drugi dzień maliny puszczają sok 😉 Składniki: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju szczypta soli
Kuchnia MagdaLenyLubicie naleśniki? To mam dla Was oryginalny pomysł na deser z naleśnikami w roli głównej... czekoladowe naleśniki z serem zapiekane pod pierzynką biszkoptową z malinami. To naprawdę jest pyszne! Z połączenia zwykłych naleśników i biszkoptu powstał niebanalny deser a'la ciasto, który nie tylko świetnie smakuje, ale również super się prezentuje. Całość dopełniają świeże maliny, których kwaśny smak przełamuje słodycz(...)postaci sprawdzą się również jako propozycja śniadaniowa np. na weekend, gdy mamy więcej czasu na jego przygotowanie. P.S. Najlepiej smakuje na świeżo lekko ciepły, bo na drugi dzień maliny puszczają sok 😉 Składniki: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru 2 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki oleju szczypta soli
Kuchnia MagdaLenyperdu roulé to tosty francuskie w formie roladek. Idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub deser . Pycha! Chleb tostowy należy najpierw rozwałkować, żeby łatwo się zwijał. Farsz przygotowałam z malin i ricotty. Użyłam mrożonych malin Hortex, dzięki którym jesienią i zimą można poczuć smak lata Jest to też wygodne, bo mamy je zawsze pod ręką. Idealnie sprawdzą się do różnego(...)kromek chleba tostowego 3 jajka 1/2 szklanki mleka 5 łyżeczek domowego cukru waniliowego masło cukier puder do posypania świeża mięta do dekoracji Nadzienie: 125 g ricotty 280 g malin mrożonych Hortex 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Maliny rozmrozić, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miseczki i lekko rozgnieść widelcem. Dodać ricottę i cukier puder. Wymieszać. Chleb tostowy rozwałkować wałkiem
Oryginalny smakdeser, to połączenie smaku malin z kisielem, pysznym musem czekoladowym na bazie jogurtu greckiego i dodatkową odrobiną słodyczy w postaci śmietany. Taki deser zasmakuje nie tylko naszym małym łasuchom, ale również dorosłym. Do przygotowania deseru można wykorzystać maliny świeże lub mrożone. Jeżeli zdecydujecie się na mrożone, to ich wcześniej nie odmrażajcie. Jeżeli deser serwujecie latem, to najlepiej schłodzić go przed(...)podaniem w lodówce. Na 6 porcji w szklankach. SKŁADNIKI 400 g malin (świeżych lub mrożonych) 2 kisiele malinowe z cukrem 900 ml wody 330 g jogurtu greckiego 1 łyżka kakao 2 łyżki miodu 200 g śmietany 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 śmietan-fix 2 kostki gorzkiej czekolady WYKONANIE Maliny umyć (jeżeli są mrożone, to ich nie odmrażać
Passions hobbies lifepyszny deser i listę składników przedstawiam poniżej. Składniki: 100 ml mleka krowie lub roślinne 3 łyżki nasion chia 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka płynnego miodu 100 g malin Przepis na nasiona chia z malinami: Do miski wsyp nasiona chia. Dodaj miód, oba mleka. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie Tak przygotowany deser odstaw do lodówki na 15 minut, ponownie wszystko wymieszaj(...)wszystko się dobrze wymieszało. Ponownie wstaw do lodówki na całą noc Następnego dnia wyciągnij deser i udekoruj malinami. Smacznego! Artykuł Nasiona chia z malinami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Robiłam już podobne połączenie smakowe, jednak zazwyczaj wybierałam drogę na skróty czyli na wierzch deseru po prostu układałam rozgniecone maliny lub dżem. Tym razem pokusiłam się o nieco zmodyfikowaną frużelinę tak, żeby konsystencją przypominała mus. A najważniejsze (czego pożałowałam juz po 3 minutach, ale jednak było warto) było to, że przecisnęłam maliny przez sito czyli nie miały ani jednej pesteczki(...)chwilę pomiędzy zębami Zwłaszcza, że moja chałwa miała w sobie całe migdały, więc jednak było co chrupać. Składniki na 3-4 desery w szklance: Frużelina malinowa : – 500 g malin świeżych – 0,5 listka żelatyny (można pominąć jeżeli po dodaniu mąki ziemniaczanej konsystencja będzie dla was odpowiednia) – 3 łyżki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego
Relaxtimelicznymi eksperymentami. Nie zawsze kończą się one powodzeniem, ale na bloga trafiają tylko te sprawdzone przepisy. Niedawno ukazał się przepis jak zrobić sok z malin: http://kuchniawedwoje.pl/sok-z-malin-z-sokownika/ Rok temu proponowałem wykorzystać maliny do zrobienia nalewki: http://kuchniawedwoje.pl/malinowka/ A dzisiaj pokażę Wam jak zrobić z nich dżem malinowy. Czas wykonania(...)Ilość porcji: słoik 0,3 l Składniki: 300 g malin („odpadu” po przygotowaniu soku) 50 g cukru (opcjonalnie) Przygotowanie dżemu malinowego z odzysku Skrócić czas przygotowania syropu, aby nieco go pozostało w owocach. Maliny z sokownika przełożyć z sokownika do garnka. W razie konieczności można dolać trochę soku/syropu i/lub dosłodzić
KuchniaWeDwoje.plowoce w galaretce. Oba sposoby, które pokazuję nie są złe! Smak jest ten sam :). Jeśli jednak chcemy dodać frużelinę do kremu musimy dodać do niej żelatynę. Składniki: 150 g malin mrożonych/świeżych 2 łyżki zimnej wody (opcjonalnie) 1,5 – 2 łyżek cukru trzcinowego, do smaku 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody Większą część malin (2/3) umieszczamy(...)garnuszku i zasypujemy cukrem (do mrożonych możemy dodać wodę). Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‚rozpaćkają’ dodajemy resztę malin. Podgrzewamy całość, aż dodane maliny zmiękną. Gdy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gotowa frużelina będzie mieć konsystencję kisielu. Zdejmujemy rondelek z palnika
Słodki Pomysł