czekoladowy i rozpuszczoną czekoladę. Wszystko oczywiście razem krótko miksuję, do połączenia składników. Gotowy krem kładę na jednym biszkopcie i przykrywamy drugim. Masa malinowa: około pół kg mrożonych lub świeżych malin pół szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Mieszam masę malinową. Maliny wsypuję do garnka i dodaje cukier. Całość gotuję i mieszam, aby się nie przypaliło. W przypadku(...)malin świeżych można oczywiście podlać odrobiną wody. W zimnej wodzie (1/4 szklanki) rozprowadzam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotujących się malin. Mieszam energicznie, tak aby powstał gęsty kisiel. Masę po lekkim wystudzeniu wykładam na biszkopt. Biszkopt smaruję malinami. Masa biała, śmietankowa 500 ml śmietanki 30% 3/4 wrzątku (woda) 1 galaretka winogronowa (bezbarwna) Ta masa smakuje jak ptasie mleczko i jest
Ania gotujelata. Wszystko to sprawia, że przyroda w ogrodzie ciągle nie umie zdecydować się, czy iść ku zimie czy wspominać lato. Myślałam, że będzie dzisiaj czas na obcięcie krzaków malin, jednak ciągle są zbyt zielone i kierując się radą mamy, czekam z tym jeszcze. Co więcej między listkami czasem znajduję ostatnie owoce, nie są już tak duże i słodkie(...)środka sezonu, ale wciąż cieszą. Ten gatunek malin przy sprzyjającej aurze owocuje prawie do przymrozków. Nie tak dawno udało się zebrać jeszcze na tyle owoców, żeby zrobić z nimi placek. Zresztą ten przepis można wykorzystać dysponując tylko mrożonymi, a brzoskwinie mogą być świeże lub z puszki. Znam to ciasto ze starego zeszyty przepisów "Ciasta domowe". Dla własnego dobrego
I tu będę miała takie teIdealne miejsce na zrobienie przedświątecznych zakupów, zarówno tych potrzebnych do przygotowania świątecznych potraw, jak i prezentów dla bliskich. W związku z okresem sprzyjającym przeziębieniu skusiłam się na syrop z malin. Zrobiony on jest tylko z 2 składników, gdzie na 100 ml syropu wykorzystano 75 g malin. Dodatkowo zaopatrzyłam się w pigwę z imbirem i cynamonem, która jest świetnym dodatkiem(...)pszennej 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżki masła 3 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki syropu z malin 200 ml śmietanki 30% (schłodzić) 2 łyżki cukru pudru świeże maliny i borówki masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki
Kuchcik gotujetego tortu na moim blogu, poprzednim razem przygotowywałam dla Was tort z klasycznym białym kremem i owocami leśnymi, a dziś postawiłam na wersję z dużą ilością czekolady, lekko kwaskowatymi malinami i bardzo wilgotnym ciastem. Całość należy przechowywać w lodówce, tort jest bowiem delikatny i wysoka temperatura mu nie służy. Do zrobienia tortu wykorzystałam czekoladę z nowej kolekcji Auchan. Koniecznie zwróćię(...)zakupach, znajdziecie wśród nich zarówno pyszne gorzkie czekolady klasyczne z wielu regionów świata, czekolady gorzkie z dodatkami takimi jak karmel czy mięta, czy mleczne, delikatniejsze wersje. TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI Przygotowanie : 2 h + chłodzenie Składniki tort: 3 jajka 150 g mąki pszennej 130 ml oleju 300 g cukru trzcinowego 60 g kakao 150 ml mleka 1 łyżeczka proszku
nietylkopasta.pludding chia, jest bogaty w białko, zawiera kwasy omega-3, błonnik i zapewnia uczucie sytości przez cały dzień. Wystarczy dodać świeże owoce i przyprawy, żeby uzyskać idealne śniadanie z malinami i nutką cytryny. Z podanych składników wychodzą 2 porcje puddingu. Białe nasiona chia można dostać w większości sklepów z eko-żywnością lub w internecie. Składniki na pudding: 3 łyżki białych(...)nasion chia, 1 łyżka syropu klonowego, skórka z 3/4 cytryny, 2/3 szklanki mleka migdałowego. Dodatkowo: 1/2 szklanki świeżych malin (+ kilka sztuk do dekoracji). opcjonalnie 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitolu). Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, odłożyć trochę do dekoracji. Pozostałą skórkę i wszystkie składniki na pudding wymieszać razem w małej misce. Odstawić na około 30-40 minut w temperaturze
Świat Domowej Kuchniudding chia, jest bogaty w białko, zawiera kwasy omega-3, błonnik i zapewnia uczucie sytości przez cały dzień. Wystarczy dodać świeże owoce i przyprawy, żeby uzyskać idealne śniadanie z malinami i nutką cytryny. Z podanych składników wychodzą 2 porcje puddingu. Białe nasiona chia można dostać w większości sklepów z eko-żywnością lub w internecie. Składniki na pudding: 3 łyżki białych(...)nasion chia, 1 łyżka syropu klonowego, skórka z 3/4 cytryny, 2/3 szklanki mleka migdałowego. Dodatkowo: 1/2 szklanki świeżych malin (+ kilka sztuk do dekoracji). opcjonalnie 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitolu). Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, odłożyć trochę do dekoracji. Pozostałą skórkę i wszystkie składniki na pudding wymieszać razem w małej misce. Odstawić na około 30-40 minut w temperaturze
Świat Domowej Kuchniprzykładem jest tradycyjny pleśniaczek. W najbardziej pierwotnej formie znam go z domowym dżemem, najlepiej kwaskowym, jednak najczęściej przygotowuję pleśniak wybierając dostępne sezonowo owoce. W kończącym się sezonie jedliśmy już maliny w różnej postaci, oczywiście królową malinowych deserów jest malinowa chmurka, którą robiłam już także na blogu, ale w dzisiejszej odsłonie tez jest niczego sobie. Zróbcie sobie, nie bądźcie(...)maki tortowej - 1 kostka masła - 2 łyżki ciemnego kakao - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru - 4 jajka + 2 białka (niekonieczni) - szczypta soli - ok. 600-700g malin Mąką łączę z proszkiem i przesiewam na stolnicę. Najważniejsze, żeby kruche ciasto z dodanymi 4 żółtkami i zimnym masłem wyrobić jak najszybciej. Najpierw siekając nożem, następnie szybko zagnieść
I tu będę miała takie teowocami, bitą śmietaną i dla słodkości z bezikiem. Tak podany może być doskonałym deserem. Oczywiście możecie pominąć bitą śmietanę i bezy, ale nie rezygnujcie chociaż z owoców. Ja użyłam malin i borówek, ale możecie dodać Wasze ulubione owoce. Co potrzeba na kisiel: 300 g malin (mogą być mrożone), 3 szklanki wody (750 ml), 3 łyżki cukru kryształu, 1 łyżeczka(...)beziki: 2 białka, 100 g cukru kryształu Co potrzeba na bitą śmietanę: 100 g śmietanki słodkiej 30%, 1 łyżeczka cukru kryształu Potrzebujemy owoce do wykończenia deseru: świeże maliny i borówki Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia bezików: Do wyższej miski dajemy białka, ubijamy na dużych obrotach, jak piana będzie się zawiązywać, wsypujemy cukier. Ubijamy 5-10 minut do ubicia
Bułka z Chlebemnieco w zaciszu domowym, ale też exclusive na deser dla gości np. po obiedzie. Lekki, owocowy, zdrowy i po prostu pyszny. Domowy kisiel owocowy najbardziej nam smakuje z malin lub mieszanki malin z borówkami. Jednak możecie go zrobić z dowolnych owoców lub gęstego soku. Moje dzieci są jednak wybredne i nie lubią pesetek z malin , dlatego napiszę(...)likwiduję Nasz domowy kisiel owocowy jest prosto z malin z krzaczka z ogrodu. Dużą garść malin wrzucam do wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki czemu, eliminuję wszelkie pestki. Dlatego domowy kisiel jest identyczny z tym, z torebki, ale o niebo zdrowszy! Mój deser to spora porcja, bo dla 5 osób, więc jeśli nie potrzebujecie takiej ilości podzielcie wszystkie składniki na połowę. – PRZEPIS
W KawiarenceCoś dla miłośników kawowych słodkości - pyszne ciasto na biszkopcie kakaowym z delikatnym, piankowym kremem cappuccino i malinową żelką. Wspaniałe połączenie smaków; osobiście uwielbiam duet: kawa + maliny ( ale chyba już gdzieś kiedyś o tym wspominałam :) ). Ciasto musi spędzić całą noc w lodówce - po takim czasie chłodzenia będzie się świetnie kroiło i dzięki temu będzie wyglądało nie tylko pysznie, ale i bardzo(...)duże jajka 120 g cukru 60 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 75 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Żelka malinowa: 800 g malin 2 galaretki malinowe 4 - 5 łyżek cukru lub więcej/mniej - do smaku Krem cappuccino: 700 ml śmietanki kremówki 30% 10 g żelatyny + 100 ml wody lub mleka 5 łyżek cukru pudru
Opowieści z piekarnikamogłam wyjść z aparatem do ogrodu! :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny deser bez pieczenia, idealny na takie ciepłe dni. Jest to puszysty jak chmurka mus z malin i mascarpone podany z sałatką owocową z dodatkiem słodko-kwaśnej Glassy Malinowej i pokruszonymi ciasteczkami. Jedzony pod chmurką - na balkonie lub ogrodzie, smakuje fantastycznie. Zapraszam Was na przepis ze zdjęciami krok(...)przygotujcie ten deser. Jest prosty do zrobienia, a wygląda tak efektownie, że wszyscy będą pod wrażeniem. Mus malinowy to tylko 4 składniki - owoce ugotowane na sos z dodatkiem cukru (maliny możecie zamienić np. na truskawki albo jagody), przetarte i wymieszane z serkiem mascarpone i bitą śmietaną. Dla przełamania słodyczy deseru udekorowałam go sałatką owocową z dodatkiem Glassy Malinowej od Monini
Chilli Czosnek i OliwaNajlepsze brownie z malinami Mega wilgotne i delikatne ciasto czekoladowe, które wprost rozpływa się w ustach. To jeden z moich ulubionych wypieków, więc często do niego wracam. Ciasto ma jeden tajemny składnik, który nadaje mu rewelacyjnej wilgotności , którym jest… cukinia! Tak, wydaje się dziwne, że do ciasta dodajemy warzywo, ale nic się nie martwcie, cukinia jest zupełnie nie wyczuwalna(...)gęstego jogurtu naturalnego 125ml oleju 350g cukinii 50g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół) Polewa czekoladowa: 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 50ml mleka Dodatkowo: ok 200g malin *** Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka i ucieramy, aż składniki się połączą. Pomału wlewamy olej nie przestając ucierania, a następnie
Blog z ApetytemCiasto z malinami Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z malinami. To jeden z moich ulubionych przepisów na letni wypiek. Prosty w przygotowaniu i taki pyszny. Moja rodzina go uwielbia. Co zresztą widać nawet na zdjęciach. Córeczka zawsze śledzi każdą taką sesję fotograficzną po to by po chwili zniknąć w swoim pokoiku z kawałkiem ulubionego ciasta A chwilę(...)później przychodzi drugi mały pomocnik lub tatuś Ach… i jak tu robić spokojnie zdjęcia dla Was? Ciasto z malinami możecie przygotować z dodatkiem świeżych owoców lub tych z syropu. Możecie też je śmiało zabrać ze sobą w plener – nie rozpadnie się. Ja zazwyczaj moje ciasta z owocami oprószam cukrem pudrem, ale śmiało możecie przygotować np. lukier z połączenia
Słodkie okruszkistworzyć 😎 Inspiracją było ciasto z pysznego bloga Ewy Z cukrem pudrem . Wyszło bardzo smacznie 😍 Na masę malinową I: 500 g jogurtu owocowego (u mnie malinowy) 100 g malin 2 galaretki malinowe 200 ml gorącej wody. Warstwa malinowa przezroczysta: 2 galaretki malinowe 800 ml gorącej wody Na masę malinową II : 500 g jogurtu malinowego 100 g malin 2 galaretki(...)malinowe 200 ml gorącej wody Na wierzch: ok 300 g malin 2 galaretki malinowe 900 ml gorącej wody Wykonanie: Galaretki rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, studzimy. Wystudzone miksujemy z jogurtem, wrzucamy maliny i delikatnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki, kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją do foremki, wstawiamy do lodówki do zgęstnienia. 2 galaretki
Walijskie Pichceniesamodzielne ciasto i podać z polewą czekoladową, bitą śmietaną i na przykład sezonowymi owocami. W trakcie, kiedy brownie siedzi już w piekarniku możemy zabrać się za przygotowanie musu z malin, można zrobić go z malin świeżych lub mrożonych, maliny musimy lekko rozgotować i przetrzeć przez sito pozbywając się w ten sposób pestek. Następnie wystarczy dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać(...)łyżeczki sody 120 g masła miękkiego 220 g drobnego cukru 100 g gorzkiej czekolady minimum 70% 375 ml mleka 2 duże jajka Składniki na mus malinowy 600 g malin można użyć mrożonych 3 łyżki cukru 480 ml śmietany 30% zimna 1,1/2 opakownia galaretki malinowej Przygotowanie brownie Piekarnik rozgrzać do temperatury 165-170 st C. Do miski przesiać mąkę, dodać
KUCHNIA POLSKA