maliny - 13977 przepisów (strona:73/932)

Budyń malinowo-bananowy 107

słodki, prosty w przygotowaniu. Oczywiście bez dodatku cukru. Dedykowany maluchom choć oczywiście rodzice także mogą się nim zajadać. Polecamy, nam bardzo smakuje Do przygotowania tego budyniu użyłam liofilizowanej, sproszkowanej maliny. To bardzo fajna alternatywa na zimę, gdy sezon na maliny minął. Owoce liofilizowane zachowują swoją wartość odżywczą więc jak najbardziej polecam je do wykorzystania w swojej diecie. Budyń bananowo-malinowy(...)składniki: 1/2 bardzo dojrzałego banana, czubata łyżka skrobi ziemniaczanej, 2 łyżki sproszkowanej, liofilizowanej maliny, 1,5 szklanki mleka, wybrane owoce i bakalie do dekoracji. Budyń malinowo-bananowy – sposób przygotowania Najpierw blendujemy ze sobą banana, skrobię, malinę liofilizowaną i pół szklanki mleka. Następnie w garnuszku zagotowujemy szklankę mleka. Gdy mleko zacznie się gotować, to dodajemy malinowo-bananową masę i całość

Natka Pietruszki
Pieczona owsianka - bez grama cukru 158

Pomysł na śniadanie, które możecie przygotować dzień wcześniej - pieczona owsianka nadziana bananem, daktylami i malinami. Prosta i szybka do przyrządzenia. Wbrew pozorom przygotowanie składników to dosłownie 1-2 minuty, a najdłuższy czas zajmuje pieczenie owsianki :) Maliny możecie zastąpić wiśniami, porzeczką czy śliwkami.  Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 szklanka mleka 1 jajko 2 duże, świeże daktyle lub garść(...)rodzynek 1 duży, dojrzały banan 1/2 szklanki malin 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do miski przełożyć surowe płatki, pokrojone w paski daktyle (lub rodzynki w całości) , wsypać cynamon, proszek do pieczenia, wlać mleko i wbić jajko. Składniki połączyć ze sobą i odstawić na 15-30 minut. Na wierzchu naczynia żaroodpornego ułożyć plasterki banana (kilka plasterków pozostawić do dekoracji!) . Do mokrych

Ugotować
Kasza jaglana z karmelizowanymi malinami, ziarnami i miodem 161

wolne dni lub weekendy starajmy się urozmaicać nasze śniadania, z miłości do wartościowej kaszy jaglanej powstał właśnie ten przepis. Kasza jaglana z karmelizowanymi malinami i miodem od Pasieki Rodziny Sadowskich  jest najbardziej efektownym daniem, jakie można podać na śniadanie. Pyszne, zdrowe i sycące,   czego chcieć więcej ? jedno z ulubionych propozycji na ciepłe śniadanie moich dzieci.     Składniki(...)porcje/ 3/4 szklanki kaszy jaglanej 3 szklanki chudego mleka szczypta soli 1 łyżka miodu z maliną  1 laska wanilii 25 dag malin 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki mieszanych ziaren-siemię lniane, dynia, słonecznik, sezam     Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut

Wanilia i Kardamon
Lody malinowe bez maszynki 124

Jaki jest najlepszy, letni deser? Nie mam żadnych wątpliwości co do tego, że odpowiedź powinna brzmieć: domowe lody. Dzisiaj mam dla was wersję z kawałkami malin, która natychmiast skradła moje serce. Jakiej śmietany użyć robiąc domowe lody? Aby zrobić domowe lody bez jajek i maszynki będziesz potrzebować tłustej śmietanki, nadającej się do ubijania. W tym wypadku sięgnij po taką, która(...)umieszczaj ich w tej samej szufladzie co lody. Przepis na lody malinowe bez maszynki Składniki na lody malinowe bez maszynki 500 ml śmietany 36% (dobrze schłodzonej) 300 g malin 400 g zagęszczonego mleka słodzonego Jak zrobić lody malinowe bez maszynki Maliny przesyp do miseczki. Rozgnieć je przy pomocy widelca, tak aby masie wciąż były kawałki owoców. Jeśli chcesz, możesz też

okolicepalnika.pl
Deser malinowy 132

zewnętrzną skorupką). Szczerze? Mnie to przekonało 🙂 Dzisiejszy deser malinowy to pyszny kogiel-mogel z dodatkiem serka mascarpone w towarzystwie pysznego miąższu malinowego i świeżych truskawek. Sok powstały podczas przygotowania malin przelejcie do buteleczki i przechowujcie w lodówce. Jest pyszny i słodki od miodu. Można go pić rozcieńczony wodą. Deser malinowy – Składniki: (6 porcji) 500 g malin mrożonych 3 łyżki miodu(...)serka mascarpone 4 żółtka 100 g cukru pudru garść truskawek 1 łyżka soku z cytryny Deser malinowy – Przygotowanie: Do rondla włożyć mrożone maliny, dodać miód i sok z cytryny. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 5 minut , mieszając od czasu do czasu. W tym czasie maliny puszczą sok, ale się nie nagrzeją. Po 5 minutach odsącz maliny na sicie

Moja Delicja
Sernik na zimno z jagodami i malinami 118

Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy z nich póki możemy. Dzisiaj proponuję Wam pyszny deser bez pieczenia – Sernik na zimno z jagodami i malinami. Idealny na lato. Wymaga tylko dłuższego chłodzenia w lodówce. Składniki: 700 g serka homogenizowanego (użyłam Danio o smaku waniliowym) 250 g śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 4 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżki żelatyny(...)malin + 200 g jagód okrągłe biszkopty 1 galaretka o smaku owoców leśnych Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć biszkoptami. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo serek. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody (około 1/4 szklanki). Ostudzić, ale ma zostać ciepła (nie gorąca). Łyżeczkę masy

Moja Delicja
Gęsty sos malinowy 138

muszę martwić się o konserwowanie cukrem. Jako słodzików używam naturalnych miodów lub ziołomiodów. W wersji wegańskiej polecam syrop klonowy lub syrop z agawy. Zimą można przygotować sos malinowy z malin mrożonych Składniki: koszyczek malin (400 – 500 g) – poza sezonem użyć malin mrożonych 1 laska wanilii z ziarenkami lub bez* 1-2 łyżki naturalnego miodu o neutralnym smaku lub ziołomiodu (używam(...)ziołomiodu malinowego) lub syropu z agawy/klonowego Przygotowanie: Maliny delikatnie opłukać, przełożyć do rondelka z grubym dnem. Dodać przepołowioną laskę wanilii oraz wyskubane ziarenka (jeśli używamy*) oraz miód. Gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu (odparowując wodę, jaką puszczą maliny) do uzyskania odpowiedniej konsystencji, pamiętając że w trakcie studzenia sos malinowy trochę zgęstnieje (w dużym rondlu o dużej średnicy

Moja Delicja
Surowa tarta z malinami – bez glutenu, bez mąki, bez cukru, bez nabiału 124

Surowa tarta z malinami to wegańska tarta bez pieczenia , którą wykonuje się z surowych produktów, takich jak orzechy, płatki, bakalie. Tarta jest bez dodatku rafinowanego cukru, bez glutenu (jeśli wykorzystacie bezglutenowe płatki owsiane), bez nabiału, bez mąki. Spód do tarty przygotowany jest ze zmiksowanych orzechów włoskich, płatków owsianych, łyżki kakao i suszonych owoców, takich jak suszone śliwki, suszone morele(...)suszone daktyle. Nadzienie tarty to zmiksowane mrożone maliny z namoczonymi orzechami nerkowca (oczywiście w sezonie możecie użyć świeżych malin). Spód do tarty oraz orzechy nerkowca można przygotować wieczorem, a na drugi dzień położyć krem. Do przygotowania tego zdrowego deseru należy użyć namoczonych wcześniej bakalii. Najlepiej wieczorem zalać bakalie wodą i moczyć całą noc. Jeśli nie chcecie jednak tyle czekać, możecie

Moja Delicja
Deser kawowy z malinami 167

Znowu coś pysznego i słodkiego na szybko. Kawa i maliny to pyszny duet. składniki: 300 ml śmietanki 30 % 250 g mascarpone 7 podłużych biszkoptów ok 250 g malin 1/2 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia biszkoptów ok 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalenej starta czekolada lub kruche ciastko czy wafelek do posypania Kawę do nasączenia biszkoptów przygotować wcześniej(...)oraz cukier do smaku. Całość dobrze zmiksować aby składniki się rozpuściły. Na dno każdego pucharka nałożyć czubatą łyżkę kremu. Na krem ułożyć kawałki biszkopta nasączonego w kawie. Potem warstwa malin, kilka zostawić na dekorację na wierzchu. Na maliny znowu warstwa kremu. Na wierzchu udekorować pozostałymi malinami, listkiem mięty i posypać delikatnie pokruszonym ciastkiem.  Oczywiście można sobie warstwy ułożyć wedle

Monia miesza i gotuje
Tiramisu z malinami makiem i herbatą matcha 152

oprószona jest obficie kakao, uwielbiam. Dzisiaj proponuję tiramisu malinowe z dodatkiem zielonej herbaty matcha i maku. To bardzo smaczna i wyjątkowa wersja popularnego deseru, szczególnie w sezonie, kiedy świeże maliny są najpyszniejsze. Przy okazji pochwalę się swoim nowym pomocnikiem kuchennym, z którym przygotowanie tiramisu jest bardzo łatwe, szybkie i przyjemne. Składniki 300 g malin plus garść do dekoracji 4 żółtka(...)Przestudzoną herbatę słodzimy syropem malinowym i opcjonalnie dodajemy malinową nalewkę. W szklankach, słoikach lub w jednym dużym naczyniu układamy połowę biszkoptów lekko nasączonych malinowym naparem. Na wierzch układamy połowę malin i przykrywamy połową kremu. Następnie układamy drugą warstwę, czyli nasączone biszkopty, maliny i krem. Całość oprószamy herbatą matcha i dekorujemy malinami. Schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny. Smacznego! * Prosty

Tajemnice Smaku
Ciasto drożdżowe z serem i malinami 118

zakończenie leniwej niedzieli zapraszam Was na pyszne ciasto drożdżowe z dodatkiem malin. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto drożdżowe z serem i malinami Składniki 4 szklanki mąki 100 g miękkiego masła 300 g sera białego (z wiaderka) 200 g jogurtu naturalnego 30 g drożdży 3 jajka ½ szklanki cukru 0,5 łyżeczki soli 4 łyżki śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru(...)szklanki malin Instrukcje W małej miseczce mieszamy drożdże, łyżeczkę mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut. W dużej misce mieszamy pozostałe składniki, wyrośnięte drożdże, sól, cukier i 2 jajka. Dokładnie wyrabiamy, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Serek mieszamy z cukrem pudrem i śmietaną kremówką. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy na pół i każdą część rozwałkowujemy

To co lubię - gotuję i polecam
Sok malinowy 136

Maliny to kolejny owoc, który powinno się zapakować w słoiczki na zimę. Jak pewnie wiecie ma mnóstwo witamin, zawiera potas, magnez. Jest doskonały podczas wszelkich infekcji i przeziębień. Działa rozgrzewająco i napotnie. Nie powinno go zabraknąć w każdej domowej spiżarni. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sok malinowy Składniki 1,5 kg malin 0,75 g cukru (ilość cukru zależna(...)tego jak słodkie macie maliny) Instrukcje Do sokownika wsypujemy umyte maliny i podgrzewamy do czasu, aż wszystkie puszczą sok. Pozostały sok zlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Gorący wlewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Jeśli nie posiadacie sokownika, sok możecie przygotować w garnku. Umyte maliny gotujemy, aż puszczą sok. Następnie przecedzamy je przez sitko, sok wlewamy

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik malinowy bez piecznenia 196

Jesienne maliny kusząco zerkają z krzaczków i pojemników na straganach, więc jak tu nie zrobić z nimi ciasta? Tym razem wymyśliłam sobie serniczek z serków homogenizowanych na biszkoptach, tak by było prosto i szybko, a przy tym smakowicie. Składniki:  1 kg serka homogenizowanego (dałam waniliowy) 4 łyżeczki żelatyny 3 galaretki malinowe 700 g malin  opakowanie biszkoptów okrągłych(...)galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. 1 galaretkę razem z żelatyną rozpuszczamy w szklance wody. 400 g malin blendujemy, a następnie przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek. Serki przekładamy do miski, dodajemy przetarte maliny i ostudzoną galaretkę z żelatyną. Mieszamy całość. Ciasto można zrobić w tortownicy, ja tym razem zrobiłam je w blaszce (23x33 cm), na której spodzie rozkładamy

Cynamonowe szczęście
Domowy sok owocowy – jak przygotować? 248

Lato, to idealny moment na szykowanie przetworów z owoców. Robimy dżemy, domowe soki owocowe i syropy. Sok z malin, z porzeczek, a może wieloowocowy? My uwielbiamy wszystkie rodzaje. Domowy sok zawsze wypełnia półki w piwnicy. Idealny latem do zimnej wody gazowanej lub niegazowanej. Idealny zimą do herbaty. Ale jak przygotować taki domowy sok owocowy ? Co nam będzie potrzebne? Dziś(...)nasze babcie? Wykorzystywały do tego duży słój. W słoju umieszczały owoce i cukier. Ta metoda oczywiście sprawdza się nadal. Przepis zostawiam Wam poniżej. Jedyną wadą tak przygotowywanego soku z malin jest czas oczekiwania – 4 dni. Dodatkowo złe proporcje owoców i cukru mogą też doprowadzić do fermentacji. Dlatego należy uważać. Poniżej sprawdzony przepis. Składniki: 3 kilogramy malin 2 kilogramy cukru

Słodkie okruszki