maliny - 13977 przepisów (strona:77/932)

Ptysie z bitą śmietaną i sosem malinowym 211

Uwielbiam ptysie ze śmietaną, uwielbiam też maliny. Dlatego też połączyłam te dwa smaki i wyszedł mi z tego niebiańsko pyszny deser. Na prawdę trudno się oprzeć i nie mogłam poprzestać na zjedzeniu jednego. A mój dwuletni syn, to już zupełnie był wniebowzięty. Nie miał żadnego problemu z nauczeniem się słowa "ptysie" ;-) Myślę, że taka wersja ptysi będzie idealna na walentynki(...)mąki pszennej tortowej 6 jajek Bita śmietana: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru 1 śmietan-fix Sos malinowy: 400 g mrożonych malin 100 g cukru Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ptysi WYKONANIE Ciasto parzone: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Dwie blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. W garnuszku podgrzać wodę, dodać

Passions hobbies life
Owocowa sałatka z rukolą i figami w sosie malinowo-musztardowym 206

słodkawe orzeszki piniowe po to, żeby każdy kubek smakowy odczuł to, co powinien odczuć : ) Jeszcze tylko pytanie – czy jesteście fanami sosu musztardowo-miodowego? Jeśli tak, to spróbujcie kombinacji maliny, miód i musztarda Myślę, że zakochacie się w niej tak, jak i ja Jako sos do sałatek – po prostu obłędne połączenie! Sos jest oczywiście tylko uzupełnieniem przedstawionego na zdjęciu(...)zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie SAŁATKA Umyj rukolę i rozłóż ją na talerzach. Umyj figi, odkrój twarde ogonki. Figi pokrój je na ósemki. Rozłóż na rukoli. Umyj borówki, maliny i jeżyny i rozrzuć je na rukoli. Gorgonzolę pokrój w niedużą kostkę i porozrzucaj jej kawałki równomiernie na sałatce. Posyp orzeszkami piniowymi lub ziarnami słonecznika. Składniki SAŁATKA 100 g rukoli

Eat me! Fit me!
Ciasto kruche z malinami i pianą 252

Pyszne ciasto, które robi się bardzo szybko, a na pewno zasmakuje całej rodzinie.U nas poszło w mig. Można przygotować z malin świeżych jak i mrożonych. PYCHA!   Ciasto kruche z malinami i pianą CIASTO: 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 3 łyżki śmietany 18% MASA: 50 dag malin 3 galaretki(...)wyjąć. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną margaryną brytfannę a pozostałość dać znowu do lodówki. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi. MASA: Zagotować galaretki w 3 szklankach wody. Odstawić do lekkiego tężenia. Maliny zmiksować blenderem, a następnie dodać do tężejącej galaretki. Zimne, wyłożyć na ciasto. Pianę ubić z białek. Dodać cukier. Tak powstałą sztywną pianę wyłożyć na maliny. Z lodówki wyjąć pozostałość ciasta

Gotuję Testuję
Deser o smaku mango z malinami 197

dzięki temu połączyć przyjemne z pożytecznym. Pomysł na deser przyszedł wraz z zimnymi, jesiennymi dniami. Chciałam zaserwować coś smacznego, a zarazem wspomagającego odporność. Dlatego też mój wybór padł na maliny i miód. Tym bardziej, że cała moja rodzina się rozchorowała. Zawsze po chorobie staram się zjadać odpowiednią ilość nabiału, dlatego też w deserze znalazł się jogurt i mleko(...)porcji. SKŁADNIKI 660 g jogurtu greckiego 1 puszka mango 500 ml mleka 60 g żelatyny 3,5 łyżki miodu 400 g malin (u mnie mrożone) do dekoracji: maliny, małe kwiaty lub liście mięty WYKONANIE Mango odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Dodać jogurty greckie i całość zmiksować (np. blenderem ręcznym). Żelatynę zalać odrobiną mleka i zostawić do napęcznienia. Pozostałe

Passions hobbies life
Migdałowe ciasto z malinami 202

Migdałowe ciasto z malinami-  delikatne, pachnące malinami i dzięki mące migdałowej wilgotne.  Składniki na ciasto: 160 g miękkiego masła 170 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 100 g mąki z migdałów (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka mielonej wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka olejku migdałowego Ponadto: szklanka malin(...)wanilię, proszek do pieczenia, jogurt, olejek migdałowy i całość ucieramy, na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie gęste. Ciasto wykładamy na blaszkę. Na wierzchu równomiernie rozkładamy maliny oraz  migdały i całość posypujemy cukrem trzcinowym. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w temperaturze 175 stopni. Grzałki: dolna + grzałka z termoobiegiem. Przed wyciągnięciem ciasta

Smak mojego domu
Sernik z wiórkami kokosowymi i malinami. 183

już pisałam. Sernik to najlepsze ciasto na świecie, idealne na podwieczorek z rodziną, na święta czy dla gości, i dodam, że zawsze się udaje. U mnie dziś pyszny z malinami z własnego ogródka, co prawda moje maliny są kwaśne, ale w wypiekach się super sprawdzają. Sernik powstał tak spontanicznie z tego co znalazłam w lodówce i kuchennej szafce. Warto było(...)pół litra mleka każdy ) 3 małe jajka pół szklanki cukru 165 ml śmietanki kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka wiórek kokosowych Dodatkowo: około 2 szklanki świeżych malin Wykonanie pysznego sernika z malinami i wiórkami kokosowymi: 1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy

Izabelawkuchni
Proste ciasto z malinami 213

Proste ciasto z malinami. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ciasta z owocami. W szczególności te, przy których jest minimum pracy, a maksimum smaku. I takie jest właśnie dzisiejsze proste ciasto z malinami. Możecie je przygotować zarówno ze świeżymi owocami, jak i tymi mrożonymi. Ja dziś właśnie takie wykorzystałam. Ostatnio pokazywałam Wam jak mrożę maliny (zainteresowanych zapraszam tutaj ). Pamiętajcie(...)jajka M 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu – u migdałowy maliny świeże lub mrożone (około 2 mniejsze garście, tylko na wierzch ciasta) Dodatkowo: papier do pieczenia Stella do wyłożenia blaszki. U mnie dziś blaszka o wymiarach 18×28, ale możecie również

Słodkie okruszki
Ciasto drożdżowe z budyniem i malinami. 228

mnie zaczyna się sezon malinowy. Maliny czerwienią się w moim ogrodzie na krzaczkach, w sumie to czekałam na nie cały rok. Uwielbiam wykorzystywać je w ciastach i różnych deserach. Uwielbiam ich zapach i kwaskowaty smak. A dzisiaj częstuję Was pysznym drożdżowym ciastem. Ciasto jest bardzo wilgotne, budyniowe i pysznie pachnące malinami. Upieczcie koniecznie na podwieczorek. Zachęcam i smacznego życzę(...)cukru pudru 2 i pół szklanki mąki tortowej 20 dag masła lub margaryny 2 jajka Budyń: 2 szklanki mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru Dodatkowo: 2 szklanki świeżych malin mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie ciasta drożdżowego z malinami i budyniem: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem waniliowym i śmietaną.  2. Do mąki wsypujemy cukier puder, dodajemy masło

Izabelawkuchni
Kremowy sernik z malinami 194

wywołał niemałą burzę w internecie. Pisząc to wiem, że kilkaset wygłodniałych kobiet czeka na przepis :) :) tak więc nie przedłużając dodam, że do tej pasy serowej można dodać nie koniecznie maliny, ale dowolne owoce, lub pokrojone w mniejsze kawałki ulubione wafelki. Ten sernik przyjmie wszystko, ogranicza Was tylko wyobraźnia. Składniki:  (na tortownicę o śr. 24 cm) spód(...)masła masa serowa -  1 kg twarogu z wiaderka  - 200 ml śmietanki 30%  - 5 jajek - 1 i 3/4 szklanki cukru - 1 budyń śmietankow - 300 g malin polewa -  100 g czekolady mlecznej - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżka masła - kilka zamrożonych wcześniej malin Ciastka kruszę na jak najmniejsze kawałki. Masło rozpuszczam w rondlu. Dodaję z ciastek, powinna powstać

Cook&Love
Nocna owsianka malinowa 164

się apetytu na ciepłe posiłki :) W takiej sytuacji polecam pyszną owsiankę na zimno, prosto z lodówki. Owsianka jest orzeźwiająca i gęsta, wzbogacona o nasiona chia i świeże maliny. Dodałam też do niej kilka czarnych porzeczek, dlatego ma bardziej intensywny kolor. Taką owsiankę można zrobić z większością owoców lata, doskonale sprawdzą się na pewno borówki lub jeżyny.  Wykonanie jest szybkie(...)słoiczek można zabrać też ze sobą na drugie śniadanie lub sycący deser.  Składniki: 4 łyżki płatków owsianych 2 łyżki nasion chia 1/2 szklanki mleka roślinnego 1/2 szklanki świeżych malin szczypta cynamonu 2 łyżki ksylitolu, erytrytolu lub innego słodzika Wykonanie: W blenderze zmiksować do gładkiej konsystencji maliny, mleko roślinne, ksylitol oraz cynamon. Po zmiksowanie najlepiej przelać gotową mieszankę przez sitko

Healthy food explorer
Fit ciasto z malinami, budyniową pianką i kruszonką 217

mnie znów słodkości z pysznymi sezonowymi owocami. Dziś polecam popularne ciasto z budyniową pianką i malinami, ale w wersji nieco przerobionej i lekko "uzdrowionej". Spód zrobiony jest z mąki owsianej i pełnoziarnistej. Zamiast owsianej dobrze sprawdziłaby się również mąka orkiszowa. Do pianki dałam oleju kokosowego, ale w mniejszej ilości, a zamiast cukru użyłam ksylitolu. Do tego mnóstwo pysznych świeżych malin(...)łyżki ksylitolu  Bydniowa pianka: 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 5 białek 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (2 x 40g) 1/2 szklanki ksylitolu Dodatkowo: ok. 500 g świeżych malin płatki migdałów Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Mąkę przesiać na stolnicę, doda ksylitol, pokrojone masło, żółtka i wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto podzielić na dwie części - na spód zostawić około

Healthy food explorer
Sałatka z pomidorów i malin 177

super, bo w sumie dlaczego do letniego słodkiego pomidora nie dodać innej słodyczy. W moim dzisiejszym daniu nie dodałam jednak jednak białego cukru, a dużo lepiej pasujące do niego maliny. Trochę słodkiego, trochę kwaśnego. Smaki gdzieś powtórzone z pomidora, dlatego tradycyjne dodatki w postaci czerwonej cebuli lub szalotki skomponują się idealnie. Tym razem zamiast szczypioru do sałatki zaproponuję listki mięty(...)pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Sałatka z pomidorów i malin Ilość porcji: 3-4 Przygotowanie: 15 minut Składniki: – 3-4 dojrzale pomidory – 20-30 świeżych malin – 1 mała czerwona cebula lub 304 szalotki – 100 g sera

nietylkopasta.pl
Malinowy sernik na zimno 190

Składniki: – ok. 230 g ciasteczek maślanych – 100 g roztopionego masła – 250 g serka mascarpone – 1 opakowanie galaretki malinowej – 500 g malin – 250 ml śmietany kremówki 30% schłodzonej Polewa – 100-120 g białej czekolady – 40 ml śmietany kremówki 36% – 250 g malin – małe bezy do dekoracji ( bez konserwantów) Przygotowanie: Składniki wyciągnąc(...)kilka minut wcześniej z lodówki. Masło rozpuścić i ostudzić. Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z masłem. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i przestudzić. 200g malin przetrzeć przez sito, odrzucić pesteki. Przygotować okrągłą formę o średnicy 20-24 cm (wyłożyć papierem do pieczenia boki) Spód wyłożyć ciasteczkami. Wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez 10-15 minut w lodówce. Do większego naczynia

I LOVE LIFE
Maliny w cukrze 208

Maliny w cukrze to pomysł na wykorzystanie zbyt dużej ilości świeżych/mrożonych malin. Takie owoce są idealne do herbaty, ciasta jak i gofrów. Smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest banalnie proste.  Składniki: maliny cukier sok z cytryny odrobina przegotowanej wody Owoce umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Do umytych, wyparzonych i suchych słoików wkładać maliny, następnie przesypać(...)łyżką zwykłego cukru. Delikatnie ubić i ponownie ułożyć maliny oraz cukier. Ostatnia warstwa musi kończyć się cukrem. Na sam koniec całość skropić odrobiną soku z cytryny i do każdego słoiczka dolać 1-2 łyżki przegotowanej wody. Słoiki zakręcić i pasteryzować (małe słoiczki pasteryzowałam 15 minut - czas liczyłam od momentu wrzenia wody

Ugotować
Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście 170

Tarta z malinami na kruchym, orzechowym cieście z malinową pianką . Inspiracją do stworzenia tego deseru był austriacki Linzer Torte, czyli tarta z Linzu, charakteryzująca się kruchym, orzechowym spodem, nadzieniem malinowym i kratką z tego samego ciasta co spód. Początkowo to właśnie te ciasto chciałam przygotować, ale szkoda mi było zamieniać na dżem tak pięknych i jędrnych malin, jakie udało(...)pomysłu. Postanowiłam, że upiekę coś innego. Zaczęłam od przygotowania ciasta kruchego z dodatkiem mielonych orzechów włoskich. Chciałam, aby mój spód był mocno orzechowy. Do tarty planowałam zużyć cały koszyczek malin, ale wiedziałam, że nie mogę wszystkich surowych owoców wrzucić na spód, dlatego część zmiksowałam i przetarłam przez sito (aby pozbyć się pestek), połączyłam z cukrem, skrobią kukurydzianą, sokiem i skórką

Moja Delicja