Dżem malinowo-brzoskwiniowy.

Dżem malinowo-brzoskwiniowy.

Dżem malinowo-brzoskwiniowy.

Co to się porobiło! Marzena robi owoce na sposób nieoczywisty , a ja - klasycznie i łagodnie... I to te same owoce, czyli maliny. Chyba moje ulubione. Chyba, bo może później przypomną mi się jakieś inne? Mój dżem nie należy do tych najsłodszych. Użyłem do zagęszczenia preparatu pektynowego, ale jeżeli nie jesteście entuzjastami takich środków, to po prostu zwiększcie dwukrotnie ilość cukru. Cukier zagęszcza i konserwuje, no ale wiadomo - ma to konsekwencje ;) Oczywiście kluczową kwestią dla smaku dżemu jest jakość... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu zadanie-gotowanie

Warto przeczytać

Niskokaloryczna dieta hiszpańska

Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.

Czytaj dalej...

Jakich owoców nie powinno się ze sobą łączyć?

To, że zdrowa dieta powinna być bogata w duże ilości warzyw i owoców każdy z nas wie, lecz gdy nie jesteśmy specjalistami od zdrowia często nie mamy pojęcia, których produktów nie powinno się ze sobą łączyć.

Czytaj dalej...

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.