papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1 duża biała cebula 300g sera typu feta 150 ml białego półwytrawnego wina 1/2 łyżeczki przyprawy curry pieprz do smaku olej roślinny 100 g kaszki kuskus 250 ml bulionu Papryki myje, usuwam z nich gniazda nasienne i pestki, kroję w wąskie paski. Cebulę siekam drobno, szklę na oleju roślinnym. Wrzucam paprykę i chwilę przesmażam(...)czym dodaję wino, częściowo je odparowuję, przykrywam pokrywką i chwilę podduszam. Następnie dodaję pokruszony ser typu feta, rozpuszczam go, doprawiam curry i pieprzem. Kaszkę kuskus zalewam wrzącym bulionem, pozostawiam na chwilę, aż wchłonie płyn. Podaję z gorącym curry. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiporcji:- u mnie części odcięte od 6 płatów karpia- 1 marchew- 1 korzeń pietruszki- 1 łodyga selera naciowego- kawałek pora- sól- 3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub kaszka manna)- natka pietruszkiMożna także dodać ziele angielskie i liść laurowy, ja nie daję.Do garnka włożyć umyte, poodcinane części karpia, zalać wrzątkiem i zagotować. Dodać obrane warzywa , sól i gotować pod przykryciem(...)pietruszkę) oraz pokrojony seler i por . Obrać mięsko z obgotowanych kawałków ryby i dorzucić bez ości do wywaru z warzywami. Całość zagotować, dorzucić ok.3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub dodać kaszkę mannę) uzupełnić do 2l wodą , dodać soli do smaku i pogotować jeszcze kilka minut, (ok.10) i odstawić. Posypać natką pietruszki. Smacznego
Smaczne Zdroweksylitolem na puch. Dodać do nich jeszcze ciepłe masło, zmiksować. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i proszek do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały (lub tak jak w oryginale kaszkę mannę i proszek do pieczenia). Dodać mak, wymieszać i na samym końcu dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka (najlepiej winne) oraz Amaretto lub aromat migdałowy.Całość wylać do przygotowanej(...)wcześniej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, boki posmarowane i obsypane mąką bezglutenową lub kaszką manną.Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50-55 minut (termoobieg)- do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać mielonym ksylitolem lub polać przygotowaną polewą z cukru trzcinowego i kremówki z kilkoma kroplami olejku migdałowego. Smacznego
Smaczne Zdrowełyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl wody 0,5 szkl kaszki kukurydzianej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Z szparagów odłamać zdrewniałe końce. Górne łodygi obrać cieniutko z skórki i wkładać do wody z sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Dolne części(...)kilka szparagów do dekoracji. Resztę zmiksować na krem. Kremówkę zmiksować z żółtkami, wlać i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kluseczkami kukurydzianymi. Kluski kukurydziane: zagotować wodę z solą, wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień i mieszając gotować około 2-3 minuty. Rozsmarować cienko na foli i ostudzić. Za pomocą foremek wykroić różne wzorki
Ala piecze i gotujeUcieszą się z nich również dzieci i będą zajadać zdrowy dodatek w zupie. Ja użyłam ich jako dodatek do kremu z szparagów. Składniki: 1 szkl wody 0,5 szkl kaszki kukurydzianej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: W naczyniu zagotować szklankę wody z dodatkiem soli. Wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać żeby się nie przypaliło. Zmniejszyć ogień cały czas mieszać
Ala piecze i gotujePolecam Wam jednak przygotować to moje dzisiejsze ciasto kokosowo-truskawkowe, a słodka pianka jogurtowa jest uwieńczeniem mojego kulinarnego dzieła! SKŁADNIKI: 100 g margaryny 1 szkl. mąki pszennej 1/3 szklanki kaszki manny 1 szkl. wiórek kokosowych 1 łyżka mąki kartoflanej 5 łyżek cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia świeże truskawki do ciasta + truskawki do dekoracji na piankę jogurtową(...)PRZYGOTOWANIE: Do misy robota wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy kilka minut na puszystą masę. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z wiórkami kokosowymi i kaszkę manną, oraz proszkiem proszku do pieczenia, mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, wlewamy do masy jajecznej, dodajemy sypkie składniki, wszystko dokładnie miksujemy. Tortownicę (20 cm) smarujemy margaryną, przekładamy do niej ciasto. Na cieście układamy truskawki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBlaszki wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok. 15 minut w 160 stopniach. 2. Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, masłem. Odstawić. Po trochu wsypywać kaszkę, cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Całość chwilkę pogotować, aż będzie konsystencja budyniu. 3. Placki przełożyć ostudzoną masą z kaszy. Dodatkowo można placek posmarować powidłami. 4. Całość polać polewą
Kuchnia smakówPolenta jest włoską potrawą przyrządzaną na ogół z mąki lub kaszki kukurydzianej. Przygotowanie jej to bardzo prosta sprawa. Polenta może być dodatkiem do wielu różnych dań, lecz ja przygotowałam ją jako samodzielne danie. Podana z różnego rodzaju sosami smakuje wyśmienicie. Składniki: 3 szklanki wody 2 szklanki polenty 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 10 suszonych pomidorów 10 czarnych oliwek oliwa
Taste Therapykaszka gryczana na mleku owsianym z borówkami w słoiku po maśle orzechowym~ Wczoraj, tak jak pisałam, mnie tutaj nie było, ale wstałam o 14.00 i byłam niedożycia :D Jednak to świadczy o tym, że zabawa była świetna, wytańczyłam się za wszystkie czasy (zwłaszcza, że od dwóch tygodni nie byłam na salsation :p) i wstałam z zakwasami, serio :D Nie wierzę
breakfast of dreamskaszka gryczana z borówkami i domową tahini~ Chyba czas się pożegnać z letnimi owocami i powoli przyzwyczajać się do jesiennych? :( Od kilku dobrych dni bez przerwy pada, chyba niedługo dostanę jesiennej depresji...Gdzie moje słońce?! :( P.S. Na zdjęciowego bloga dodałam ostatnio 3 posty ze zdjęciami z wakacji - jest tam kilkanaście zdjęć które nie były publikowane na tym blogu więc zapraszam
breakfast of dreamsświetnie chronią skórę przed słońcem. Ten bardzo pożywny owoc połączymy z nierafinowanym olejem kokosowym który prócz wielu wspaniałych właściwości dodatkowo chroni zęby przed próchnicą. Zapraszam do wypróbowania tej ekspresowej kaszki z prozdrowotnej mąki jaglanej :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 4 morele przepołowione bez pestki 2 płaskie łyżki oleju kokosowego Mąka jaglana do obtoczenia moreli cukier trzcinowy
Kuchnia PROzdrowotnakaszka orkiszowa na budyniu czekoladowym z kakao, jabłkiem (w środku - dodane podczas gotowania) i domową pigwą z syropu ; yerba mate miodowo-karmelowa~ Pigwę dostałam od Karoliny , pychaaa! Nieźle się namęczyłam żeby otworzyć ten słoik, ale było warto, haha
breakfast of dreamszapiekana kakaowa kaszka manna orkiszowa z ricottą~ Przykre, że w tak małym i mogłoby się wydawać zaufanym gronie zawsze znajdzie się ktoś fałszywy
breakfast of dreamsmigdałowa kaszka orkiszowa z gruszką (w środku) i migdałami~ Wczorajsze praktyki nie były złe, było luźno, za zadanie mieliśmy jedynie posprzątać :3 Wypuścili nas 2 godziny wcześniej! Niestety przez cały rok tak nie będzie i już niedługo zaczyna się ciężka praca... A od 24 listopada do 19 grudnia będę mieć tylko zajęcia praktyczne, zero szkoły. Z jednej strony fajnie
breakfast of dreams