kaszka - 1004 przepisów (strona:22/67)

Migdałowa manna 102

migdałów  250 ml mleka krowiego lub migdałowego ew. kilka kropli aromatu migdałowego  cukier  jak zrobić? Zmielone migdały i kaszę manną podprażyć na suchej patelni. Później kaszkę ugotować na mleku, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Opcjonalnie dosłodzić, dodać kilka kropel aromatu migdałowego. Swoją kaszkę podałam z sosem śliwkowym (śliwki pokrojone i podgrzane wraz z cukrem w kuchence mikrofalowej

tost z dżemem
Manna dla Małego i Dużego 155

dodajemy 2 łyżki miodu a następnie zimne mleko z manną  Całość cały czas mieszamy żeby kasza nie przywarła do garnka Po upływie ok 5 minut odstawiamy z palnika Kaszkę przelewam do miski Do kaszki dodaję sos truskawkowy Oczywiście sos według preferencji  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Filet drobiowy faszerowany kalafiorem 122

podziela entuzjazmu mojego do takich wynalazków . Na szczęście większość oznajmiła że jet to dobre. Składniki 2 duże filety drobiowe 1 kalafior 1 łyżka musztardy ostrej 3 łyżki kaszki mammy błyskawicznej sól pieprz do smaku. Wykonanie --  Filety umyć i przekroić na połówki . Rozbić delikatnie . Oprószyć solą i pieprzem -- Kalafior ugotować w osolonej wodzie . Rozgnieść na papkę .  -- Do masy kalafiorowej(...)dodać : musztardę , kaszkę mammą , dokładnie wymieszać . Dodać      sól i pieprz     według uznania ,wymieszać . -- Filety ułożyć tak aby utworzył sie kwadrat , krawędzie  zakłożyć na siebie (ok 1 cm) . Przykryć       folią i     miejsca łączeń rozbić tak aby krawędzie połączyły się . -- Na płat filetu wyłożyć masę kalafiorową ,uformować

Eli Gotowanie
Szarlotka japońska 348

średnicy 24 cm: 125 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 150 g mielonego maku 4 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kaszki manny garść ulubionych bakalii 300 g jabłek, startych na dużych oczkach Składniki na polewę: 60 g masła 1 czubata łyżka kakao 1/4 szklanki cukru 1 łyżka wody CZAS PRZYGOTOWANIA(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masło ucieramy z cukrem pudrem aż do uzyskania jednolitej jasnej masy, a następnie do dajemy po 1 żółtku. Nie przerywając ubijania, dodajemy mak, kaszkę manną i proszek do pieczenia. Dodajemy utarte jabłka i bakalie, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do makowej masy i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do formy o średnicy

My Culinary Art
Faszerowana cukinia mielonym, fetą z grilla 188

możemy cieszyć się pysznościami. SKŁADNIKI cukinia średnia 3 szt    2 jajka   mielone 1 kg  sól, pieprz, majeranek wedle uznania  cebula 1 średnia  kaszka manna 3-4 łyżki  bułka tarta 3 łyżki (w razie potrzeby dosypujemy) woda zimna 1/4 szklanki  feta 1 opakowanie   Dodatkowo folia srebrna spożywcza trochę oleju do posmarowania(...)SPOSÓB WYKONANIA :  Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry. Przekrawamy na pół wyciągamy nasiona z miąższem. Doprawiamy mielone przyprawami, łączymy z jajkiem, kaszką, bułką tartą, wodą  oraz cebulą. Gotowe mielone nakładamy na wydrylowaną cukinie, na to rozkruszamy fetę. Każdy kawałek kroimy na 3-4 części. Odrywamy kawałek foli, posmarujemy olejem i w ten sposób zwijamy każdy kawałek cukinii. Pieczemy

Basia w kuchni
Pide z cukinią i fetą 166

ciasto: 1 łyżka suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy 500 g mąki pszennej typ 650 lub mąki chlebowej 2 łyżeczki soli semolina lub kaszka kukurydziana do posypania blachy do pieczenia na wierzch: 2 małe cukinie 200 g sera feta 4 łyżki oliwy pul biber lub płatki chilli do smaku Przygotowanie: W miseczce wymieszaj drożdże(...)cienkie placki na blacie obsypany, mąką. Każdy placek przykryj 1/4 plastrów cukinii oraz 1/4 pokruszonego sera feta. Blachę lub kamień do pizzy wyjmij z piekarnika, obsyp semoliną lub kaszką kukurydzianą, przełóż na nią przygotowaną pide i piecz przez 8-10 minut. U mnie 2 placki mieściły się na jednej blasze, dlatego piekłam pide w dwóch turach. Gorącą pide podawaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Jeżynowo czyli wypiek po raz pierwszy 114

najpierw przepis i wykonanie ;-) SKŁADNIKI: ciasto: - 200 gr mąki - 50 gr margaryny do pieczenia - 1/2 szklanki oleju - 50 gr cukru - 1 jajo - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka kaszki manny - jeżyny ze słoika (mogą być prawdziwe) kruszonka: - 100 gr mąki - 50 gr masła - 20 gr cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego Do mąki dodaję posiekaną na kawałki margarynę, jajo, cukier(...)proszek do pieczenia i olej. Wszystko szybko ze sobą mieszam i wykładam na blaszkę (ja użyłam okrągłej do tarty). Ciasto posypuję kaszką manną, aby sok z owoców nie wsiąknął za bardzo w ciasto. Wykładam owoce. Dobrze, jeśli zakrywają całość ciasta - u mnie było ich niestety trochę mniej. Przygotowuję następnie kruszonkę- mieszam szybko wszystkie składniki, robię z nich kulę

Wielopokoleniowo
W kuchni Kari: ryż i kasze 163

się podczas gotowania, idealnie nadaje się więc do sałatek i lunchów na wynos. Do gotowania można dodać kurkumę, dzięki czemu ryż zyska ładne, żółte zabarwienie. Czas gotowania: 15 minut - KASZKA KUKURYDZIANA (na pojemniczku napis 'polenta'): otrzymywana z obłuszczonego i połamanego ziarna kukurydzy. Jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin: E, A oraz z grupy B. Stanowi także źródło cennych(...)choć oryginalnie polenta robiona jest z mąki kasztanowej. Można też ugotować ją na 'paćkę', dodać owoce i bakalie, i pyszne śniadanko gotowe. Czas gotowania: 8- 15 minut (zależy od kaszki; warto sprawdzić na opakowaniu). - RYŻ BASMATI: uznawany za najszlachetniejszy ryż na świecie. Rośnie u podnóża Himalajów. Jego charakterystyczny, niepowtarzalny  aromat wynika ze specyfiki klimatu: kombinacji mrozu

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: polenta+ kotlety z fasoli + brokuł w tahini 122

LunchBox:   Kotlety z czerwonej fasoli + polenta + brokuł w tahini Składniki: - 100g kaszki kukurydzianej                                - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła(...)mała marchewka - ½ białej cebuli cukrowej - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka tahini * Można oczywiście użyć fasoli z puszki, ale gotowana w domu jest zdrowsza Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać kaszkę kukurydzianą, sól i kurkumę - Gotować przez 5 minut, ciągle mieszając (kasza wchłania dużo wody, więc w razie potrzeby dolewać wrzątku podczas gotowania) - Polentę przełożyć do pojemniczka (powinna być lekko płynna

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł w tahini 133

LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł i szparagi w tahini Składniki: - 100g kaszki kukurydzianej                           - ¼ łyżeczki kurkumy - 150g brokuła(...)płatkach - kilka suszonych pomidorów                         - sól himalajska - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać kaszkę kukurydzianą, sól i kurkumę - Gotować przez 5 minut, ciągle mieszając (kasza wchłania dużo wody, więc w razie potrzeby dolewać wrzątku podczas gotowania) - Polentę przełożyć do pojemniczka (powinna być lekko płynna, potem

Wegańska kuchnia orientalna
Nuggetsy rybne w tajskim stylu 236

mnie łosoś) 1 papryczka chilii 1 ząbek czosnku 1 cm świeżo utartego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1 jajko łyżka płaska mąki ziemniaczanej pęczek kolendry dymka olej  kaszkę kukurydzianą lub mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, posiekaną kolendrę ( zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny(...)jajo i makę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i... smażyć na złoto lub piec w piekarniku nagrzanym do 200  C około 10-15 minut. Podawać z ulubionym dipem np. jogurt, czosnek, sok i skórka z limonki, reszta posiekanej kolendry

AZgotuj!
Pieczeń z piersi kurczaka 286

kanapki postanowiłam przygotować domową pieczeń drobiową. Smak poniższej pieczeni jest rewelacyjny!  Składniki na 1 keksówkę: 1,3 kg piersi z kurczaka 2 małe cebule 2 jajka 3 łyżki kaszki kukurydzianej  (lub manny) olej przyprawy: tymianek cząber lubczyk czosnek granulowany papryka ostra sól  pieprz Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Zmielić na średnich oczkach. Cebulę(...)obrać, drobno posiekać i przesmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Przesmażoną cebulkę również można zmielić. Do mięsnej masy wbić 2 jajka, dodać 3 łyżki kaszki kukurydzianej i przyprawy: lubczyk, tymianek, cząber, czosnek granulowany, paprykę ostrą i dosyć sporo soli oraz pieprzu. Za pomocą łyżki lub dłoni wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę przełożyć do foremki. Wierzch pieczeni posmarować olejem

Ugotować
Faszerowane pieczarki prażonym kuskusem 186

nóżki od kapeluszy poodcinałam, które również wydrążyłam i z cebulką wysmażyłam. Z kuskusem połączyłam, jajkiem skleiłam, kapelusze wypełniłam do piekarnika włożyłam. Poczekałam i pyszną przystawkę uzyskałam. Składniki: 150 g kaszki kuskus Kupiec, 7 jak największych białych pieczarek, 1 duża biała cebula, 2 łyżeczki kapary, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 50 ml oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól(...)sera camembert. Przygotowanie: Kuskus wysypujemy na blachę i prażymy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Przesypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą 2 mm powyżej powierzchni kaszki, odstawiamy. Pieczarki oczyszczamy ze skórki, odcinamy nóżki i wydrążamy kapelusze za pomocą łyżeczki do arbuza (kapelusze odkładamy). Nóżki i wydrążoną część pieczarek kroimy w drobne kawałeczki. Cebulę kroimy w kostkę

Moniki Smakołyki
Lawendowo- melisowe gnocchi z sosem jagodowym! 195

oczami wyobraźni przenoszę się do fioletowych pól Prowansji ;-). Smak równoważy sos z naszych polskich jagód, z dodatkiem kilku ziarnek wanilii. Hmmm to jest coś ;) SKŁADNIKI: na gnocchi: - 1/2 paczuszki kaszki kuskus Kupiec - 2 łyżki czubate serka śmietankowego - świeża lawenda 1/2 łyżeczki - listki melisy posiekane - 2 łyżki mąki pszennej - 1 duże jajko  Kaszkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu

SMYKWKUCHNI
Greckie placuszki z pora i szpinaku 179

Składniki: 700 g świeżego szpinaku 2 pory, same białe części, drobno pokrojone 5 cebulek dymek, drobno posiekanych pęczek natki pietruszki, drobno posiekany pęczek koperku, drobno posiekany 3-4 łyżki kaszki kukurydzianej 2 jajka mąka do obtoczenia sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Szpinak umyj, wrzuć do wrzątku na 2 min. Gdy zwiędnie, odcedź, dobrze odciśnij z wody i drobno posiekaj(...)Przełóż do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami placuszków, czyli posiekanymi porami, cebulkami, natką i koperkiem. Dodaj jajka i kaszkę kukurydzianą. Dopraw masę solą i pieprzem. Odstaw masę do lodówki na 1-2 godziny, aby zgęstniało.  Z masy formuj nieduże placuszki, które obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania