kaszka - 1004 przepisów (strona:23/67)

.840. budyniowa bez budyniu...? 194

deserową czekoladą z cząstkami jagód i karmelizowanych migdałów~ Tego mi było trzeba...Trochę lata też się znalazło w miseczce :) Żadne wymyślne śniadania nie pobiją tej pysznej prostoty. Przyznam, że kaszka miała być jeszcze "budyniowa", ale budyniu...zbrakło. Sytuację uratowała mąka z tapioki Fresano , której 10g rozmieszałam w małej ilości wody i pod koniec gotowania dodałam do kaszki - tak samo

breakfast of dreams
.858. a dzisiaj ugotowałam 133

kaszka kukurydziana na mleku migdałowym z mandarynką i suszonymi jagodami inkaskimi ~ Drugi dzień z kaszką kukurydzianą. Wczoraj ją smażyłam, dzisiaj jem w "tradycyjnej" gotowanej wersji, na ulubionym mleku migdałowym. Uwielbiam ten lekki posmak migdałów! ♥ Po przerwie świątecznej zmienił nam się plan i teraz sobotnie praktyki będę mieć na rano - czyli od 8.00 do 12.00/13.00 :( A było tak fajnie, mogłam

breakfast of dreams
.892. ostatnie 114

kaszka kukurydziana na ubitym białku z malinami (większość w środku), proszkiem maca i miodelką (kremem czekoladowym)~ Maliny, które wylądowały w dzisiejszej kaszce to już ostatnie jakie miałam w zamrażarce :( Teraz czekam do lata na świeże ♥ Całe szczęście, że zostały mi jeszcze jagody, borówki i truskawki, może jakoś przetrwam! :D Badania krwi będę musiała powtórzyć w przyszłym tygodniu :( Znowu kłucie

breakfast of dreams
Drożdżowe paluchy z żółtym serem 98

substancja zgęstnieje i osiągnie 65 stopni. Zdjąć z palnika i poczekać aż wystygnie. Jeśli nie mamy stosownego termometru to po prostu podgrzewajmy kilka minut, aż uzyskamy konsystencję gęstej kaszki dla niemowląt. Ja osobiście nie mam pojęcia co to jest gęsta kaszka dla niemowląt, cytuję tylko za blogiem Moje Wypieki :) Na szczęście termometr mam, a przyznam szczerze, że kupiłem go jakieś

Marder&Marder Manufacture
Polenta z suszonymi pomidorami i ziołami 174

olenta to włoska potrawa ludowa przyrządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, a obecnie na ogół z mąki lub kaszki kukurydzianej. Potocznie zwana mamałygą może nie kojarzyć się najlepiej. Ale jeśli ją odpowiednio potraktujemy, podając ją w ciekawych kombinacjach, będzie wspaniałym dodatkiem do wielu dań i zachwyci  nie jednego konesera. Do jej przygotowania potrzeba tylko mąki kukurydzianej, wody, soli i dużo(...)smażymy na małym ogniu posiekaną dymkę i czosnek, aż staną się szkliste. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pomidory, kapary i posiekane zioła. Do gotującej się osolonej wody wsypujemy stopniowo kaszkę lub mąkę kukurydzianą. Musimy przy tym cały czas energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 8 minut (nie zapominając o mieszaniu), aż masa będzie kleista

Smakowity Blog Kulinarny
Mini serniczek na śniadanie 148

już wrócić, trzymam go za słowo! ;D (choć to co widzę za oknem nie potwierdza jego słów) Składniki (1 porcja): 1 jajko 5 łyżek serka białego Emilka 1 łyżka kaszki manny firmy Kupiec 1.5 łyżki stewii 0, łyżeczki kakao aromat waniliowy Sposób przygotowania: Białko ubić na sztywną pianę ser,żółtko, kaszkę, stewię, aromat wymieszać dodać białko i delikatnie wymieszać przekładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Nietypowy bananowy sernik 138

gęstej części bez śmietanki) 1 bardzo dojrzały banan (najlepiej aż brązowy) 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko kilka kropel olejku kokosowego (nie jest to konieczne) 2 łyżki kaszki manny firmy Kupiec ewentualnie do dosłodzenia ksylitol (wszystko zależy jak słodki i duży będzie banan, ja zawsze próbuję surowej masy przed wstawieniem do piekarnika) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera(...)miksujemy na w miarę jednolitą masę tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 5 minut, żeby kaszka manna spęczniała ponownie miksujemy masę, a następnie wykładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie chowamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Polenta 179

Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. Rodzaj mamałygi. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony(...)paski, trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem 224

wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym , czy klopsiki w pikantnym sosie . Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego z chilli 1 łyżka kaszki manny sól morska i pieprz do smaku majeranek prażona cebulka zielone szparagi ok. 100 g suchego makaronu Mielimy mięso, dodajemy pikantny sos, doprawiamy solą, pieprzem Cayenne, majerankiem, dodajemy jeszcze(...)łyżkę kaszki manny, prażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy, hakiem robota. Formujemy okrągłe klopsiki, które układamy w formie do zapiekania. Pomiędzy klopsikami układamy pokrojone w kostkę szparagi, suchy makaron, a na wierzchu kawałki szparagów wraz z główkami, zalewamy sosem (tym razem gotowym, gdyż testowałam nowy produkt Winiary, bazę do jasnych sosów) i wstawiamy do piekarnika. Całość zapiekamy w piekarniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z kaszką manną 151

zajmuje nie przesadzając 20 minut, dodatkowo jest bardzo tanie. Masa: 1 litr mleka  2 łyżki masła (włożyc do mleka) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1,5 szkl kaszki manny rodzynki Dodatkowo:  6 paczek dużych herbatników typu Petit Beurre Sposób Na spód blachy układamy duże herbatniki- ja zazwyczaj wykorzystuję pospolicie dostępne Petit Beurre od Jutrzenki, przy czym najodpowiedniejsze(...)tego wypieku wykorzystałam jednak niebieskie extra kruche, jednak wszystko jest ok gdy pasują idealnie na blachę, ja jednak byłam zmuszona do przycinania, więc te niebieskie strasznie się kruszą. Kaszkę ugotować na mleku z dodatkiem kakao, pod koniec gotowania dodać rodzynki. Na rozłożone na blaszce herbatniki wyłożyć gotową masę, całość nakryć herbatnikami, polać polewą. Wierzch udekorować wiórkami kokosowymi, rozdrobnionymi orzeszkami

Kuchenne aromaty
964. Po raz pierwszy.. 134

Kaszka orkiszowa, z karmelizowaną gruszką,  daktylami i migdałami  Po raz pierwszy widzimy dzisiaj.. kaszkę orkiszową, tak ostatnio nią niektórzy kusili, że i ja postanowiłam ją odnaleźć i wypróbować, jak w smaku? Jak dla mnie bardzo dobra, delikatna, przypomina kaszę manną, którą uwielbiam, więc nic dziwnego, że mi smakuje :D Wczorajsze prawie 21km bardzo udane, niespodziewane spotkania zawsze

More food, love and dreams
Sałatka z kaszką kuskus 217

Kaszka kuskus... genialna w swojej prostocie. Aby ją przygotować, wystarczy zalać ją wrzątkiem i po paru minutach jest gotowa do spożycia.   Kuskus jest produktem otrzymywanym z pszenicy twardej durum. Ma postać okrągłych ziarenek o średnicy około 1 mm.  Obecnie kuskus bardziej przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się ją, granulując mąkę pszenną z wodą i dodatkami, a następnie(...)zalewamy je wrzącą wodą. Mieszamy energicznie, tak aby nam się rozpuściły. Wsypujemy do wody kuskus i przykrywamy miseczkę talerzykiem.  Pozostawiamy ją na parę minut.  Następnie dodajemy do kaszki 2 łyżeczki masła i skrapiamy ją cytryną. Rozgniatamy ją widelcem tak aby nam się ładnie rozdzieliła. Przygotowujemy resztę składników. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę w nieduże

Taste Therapy
Kokosowo-limonkowa manna z karmelem 135

samego rana! Najpopularniejsze w Polsce kanapki nie są idealnym rozwiązaniem gdyż powodują szybko powracające uczucie głodu! A może wrócić do dzieciństwa i przypomnieć sobie gdy babcie karmiły nas kaszką manną!? Idealne źródło energii na długi czas! Ale tradycyjna kaszka? Eee trochę wieje nudą ;p dlatego polecam Wam ciekawą alternatywę!  Składniki:  -> 1 szklanka mleka -> 4 -5 łyżek

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Wątróbka drobiowa z Morelami w Malinowym sosie 255

wątróbki drobiowej 1 puszka moreli w lekkim syropie, lub 7-10 świeżych moreli 1 kubek świeżych malin 1 kubek ciemnych winogron oliwa z oliwek sól  pieprz 1 kubek kaszki kuskus 2 kubki ciepłej wody kurkuma mięta Przygotowanie: wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na około 30 minut morele odcedzamy, smażymy na suchej patelni, dorzucamy umyte(...)winogrona oraz maliny, dolewamy odrobinę oliwy wstawiamy wodę, gorącą zalewamy kaszkę kuskus, doprawiamy miętą oraz kurkumą wątróbkę obsmażamy na suchej patelni, przekładamy na talerzyk, aby odpoczęła kiedy maliny się rozlecą do owoców przekładamy wątróbki, podgrzewamy, dolewamy pół kubka soku z moreli, doprawiamy solą i pieprzem podajemy gorące

Luźna Kuchnia
Tarta na cieście francuskim z pomidorami i serem kozim. 175

mąki plus 4 łyżki oliwy z oliwek plus 1/2 szklanki wody. 1 rulonik sera koziego, 4 lub 5 pomidorów, natka pietruszki, 10 g masła, 1 łyżka kaszki manny. Przygotowanie: Podgrzać piekarnik do temperatury 200 °C. Natrzeć masłem formę do pieczenia. Rozłożyć w niej ciasto na tartę. Ponakłuwać widelcem. Posypać 1 łyżeczką kaszki manny. Pokroić pomidory w cieńkie plasterki. Rozłożyć

MODA NA BIO

Proponowane wyszukiwania