kaszka - 1004 przepisów (strona:23/67)

Polenta z suszonymi pomidorami i ziołami 198

olenta to włoska potrawa ludowa przyrządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, a obecnie na ogół z mąki lub kaszki kukurydzianej. Potocznie zwana mamałygą może nie kojarzyć się najlepiej. Ale jeśli ją odpowiednio potraktujemy, podając ją w ciekawych kombinacjach, będzie wspaniałym dodatkiem do wielu dań i zachwyci  nie jednego konesera. Do jej przygotowania potrzeba tylko mąki kukurydzianej, wody, soli i dużo(...)smażymy na małym ogniu posiekaną dymkę i czosnek, aż staną się szkliste. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pomidory, kapary i posiekane zioła. Do gotującej się osolonej wody wsypujemy stopniowo kaszkę lub mąkę kukurydzianą. Musimy przy tym cały czas energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 8 minut (nie zapominając o mieszaniu), aż masa będzie kleista

Smakowity Blog Kulinarny
Mini serniczek na śniadanie 173

już wrócić, trzymam go za słowo! ;D (choć to co widzę za oknem nie potwierdza jego słów) Składniki (1 porcja): 1 jajko 5 łyżek serka białego Emilka 1 łyżka kaszki manny firmy Kupiec 1.5 łyżki stewii 0, łyżeczki kakao aromat waniliowy Sposób przygotowania: Białko ubić na sztywną pianę ser,żółtko, kaszkę, stewię, aromat wymieszać dodać białko i delikatnie wymieszać przekładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Nietypowy bananowy sernik 164

gęstej części bez śmietanki) 1 bardzo dojrzały banan (najlepiej aż brązowy) 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko kilka kropel olejku kokosowego (nie jest to konieczne) 2 łyżki kaszki manny firmy Kupiec ewentualnie do dosłodzenia ksylitol (wszystko zależy jak słodki i duży będzie banan, ja zawsze próbuję surowej masy przed wstawieniem do piekarnika) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucamy do blendera(...)miksujemy na w miarę jednolitą masę tak przygotowane ciasto odstawiamy na około 5 minut, żeby kaszka manna spęczniała ponownie miksujemy masę, a następnie wykładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 35 minut w temp. 180 stopni studzimy sernik przy otwartych drzwiczkach piekarnika, a następnie chowamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Polenta 217

Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów, np. sosu pomidorowego. Rodzaj mamałygi. Popularnym sposobem podawania i przygotowywania polenty jest przełożenie gotowej mamałygi do niskiego naczynia. Po ostygnięciu kroi się ją na dowolne kawałki, a następnie grilluje z każdej strony(...)paski, trójkąty… Polentę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka. Klopsiki wieprzowe ze szparagami i makaronem 250

wieprzowe w sosie pomidorowym. Klopsiki w sosie pomidorowym , czy klopsiki w pikantnym sosie . Składniki: 40 dag mięsa wieprzowego z łopatki, 4 łyżki pikantnego sosu pomidorowego z chilli 1 łyżka kaszki manny sól morska i pieprz do smaku majeranek prażona cebulka zielone szparagi ok. 100 g suchego makaronu Mielimy mięso, dodajemy pikantny sos, doprawiamy solą, pieprzem Cayenne, majerankiem, dodajemy jeszcze(...)łyżkę kaszki manny, prażoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy, hakiem robota. Formujemy okrągłe klopsiki, które układamy w formie do zapiekania. Pomiędzy klopsikami układamy pokrojone w kostkę szparagi, suchy makaron, a na wierzchu kawałki szparagów wraz z główkami, zalewamy sosem (tym razem gotowym, gdyż testowałam nowy produkt Winiary, bazę do jasnych sosów) i wstawiamy do piekarnika. Całość zapiekamy w piekarniku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z kaszką manną 170

zajmuje nie przesadzając 20 minut, dodatkowo jest bardzo tanie. Masa: 1 litr mleka  2 łyżki masła (włożyc do mleka) 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 1,5 szkl kaszki manny rodzynki Dodatkowo:  6 paczek dużych herbatników typu Petit Beurre Sposób Na spód blachy układamy duże herbatniki- ja zazwyczaj wykorzystuję pospolicie dostępne Petit Beurre od Jutrzenki, przy czym najodpowiedniejsze(...)tego wypieku wykorzystałam jednak niebieskie extra kruche, jednak wszystko jest ok gdy pasują idealnie na blachę, ja jednak byłam zmuszona do przycinania, więc te niebieskie strasznie się kruszą. Kaszkę ugotować na mleku z dodatkiem kakao, pod koniec gotowania dodać rodzynki. Na rozłożone na blaszce herbatniki wyłożyć gotową masę, całość nakryć herbatnikami, polać polewą. Wierzch udekorować wiórkami kokosowymi, rozdrobnionymi orzeszkami

Kuchenne aromaty
964. Po raz pierwszy.. 157

Kaszka orkiszowa, z karmelizowaną gruszką,  daktylami i migdałami  Po raz pierwszy widzimy dzisiaj.. kaszkę orkiszową, tak ostatnio nią niektórzy kusili, że i ja postanowiłam ją odnaleźć i wypróbować, jak w smaku? Jak dla mnie bardzo dobra, delikatna, przypomina kaszę manną, którą uwielbiam, więc nic dziwnego, że mi smakuje :D Wczorajsze prawie 21km bardzo udane, niespodziewane spotkania zawsze

More food, love and dreams
Sałatka z kaszką kuskus 243

Kaszka kuskus... genialna w swojej prostocie. Aby ją przygotować, wystarczy zalać ją wrzątkiem i po paru minutach jest gotowa do spożycia.   Kuskus jest produktem otrzymywanym z pszenicy twardej durum. Ma postać okrągłych ziarenek o średnicy około 1 mm.  Obecnie kuskus bardziej przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się ją, granulując mąkę pszenną z wodą i dodatkami, a następnie(...)zalewamy je wrzącą wodą. Mieszamy energicznie, tak aby nam się rozpuściły. Wsypujemy do wody kuskus i przykrywamy miseczkę talerzykiem.  Pozostawiamy ją na parę minut.  Następnie dodajemy do kaszki 2 łyżeczki masła i skrapiamy ją cytryną. Rozgniatamy ją widelcem tak aby nam się ładnie rozdzieliła. Przygotowujemy resztę składników. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę w nieduże

Taste Therapy
Kokosowo-limonkowa manna z karmelem 155

samego rana! Najpopularniejsze w Polsce kanapki nie są idealnym rozwiązaniem gdyż powodują szybko powracające uczucie głodu! A może wrócić do dzieciństwa i przypomnieć sobie gdy babcie karmiły nas kaszką manną!? Idealne źródło energii na długi czas! Ale tradycyjna kaszka? Eee trochę wieje nudą ;p dlatego polecam Wam ciekawą alternatywę!  Składniki:  -> 1 szklanka mleka -> 4 -5 łyżek

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Wątróbka drobiowa z Morelami w Malinowym sosie 277

wątróbki drobiowej 1 puszka moreli w lekkim syropie, lub 7-10 świeżych moreli 1 kubek świeżych malin 1 kubek ciemnych winogron oliwa z oliwek sól  pieprz 1 kubek kaszki kuskus 2 kubki ciepłej wody kurkuma mięta Przygotowanie: wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na około 30 minut morele odcedzamy, smażymy na suchej patelni, dorzucamy umyte(...)winogrona oraz maliny, dolewamy odrobinę oliwy wstawiamy wodę, gorącą zalewamy kaszkę kuskus, doprawiamy miętą oraz kurkumą wątróbkę obsmażamy na suchej patelni, przekładamy na talerzyk, aby odpoczęła kiedy maliny się rozlecą do owoców przekładamy wątróbki, podgrzewamy, dolewamy pół kubka soku z moreli, doprawiamy solą i pieprzem podajemy gorące

Luźna Kuchnia
Tarta na cieście francuskim z pomidorami i serem kozim. 193

mąki plus 4 łyżki oliwy z oliwek plus 1/2 szklanki wody. 1 rulonik sera koziego, 4 lub 5 pomidorów, natka pietruszki, 10 g masła, 1 łyżka kaszki manny. Przygotowanie: Podgrzać piekarnik do temperatury 200 °C. Natrzeć masłem formę do pieczenia. Rozłożyć w niej ciasto na tartę. Ponakłuwać widelcem. Posypać 1 łyżeczką kaszki manny. Pokroić pomidory w cieńkie plasterki. Rozłożyć

MODA NA BIO
Sypana szarlotka 142

dodaje do akcji Jedz polskie jabłka . Składniki na 6 dosyć sporych porcji: 1 kg polskich jabłek (waga po obraniu i starciu!) 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka kaszki manny 150 g masła 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia + do podania lody waniliowe/śmietankowe Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych(...)oczkach. Posypać cukrem waniliowym, cynamonem i za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Do miski wsypać zwykły cukier, kaszkę, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szybkie składniki. Zamrożone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, dodać 1/3 składników sypkich, 1/3 startego zimnego masła i połowę startych jabłek. Następnie ponownie dodać 1/3 składników sypkich, 1/3 startego masła

Ugotować
BUŁKI BEZGLUTENOWE KUKURYDZIANE JEDNODNIOWE. 206

Schar), 100 gram, - jajka - 2 żółtka (a białka do posmarowania), - drożdże - pół kostki - 50 g, - mleko - 200 ml, - cukier - 2 łyżeczki, - sól - płaska łyżeczka, - masło - 5-6 łyżeczek, - kaszka kukurydziana do posypania, WYKONANIE: Rozczyn - drożdże, cukier, mała ilość ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu. Mieszamy mąki. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy(...)wcześniej smakują tak, że i tak raczej swojej drugiej doby nie doczekają. Są lekko słodkawe, bardzo aromatyczne i delikatne. Skórka jest bardzo chrupiąca, szczególnie tam gdzie posypane były kaszką - tworzy się tam szorstka skorupa. I na słodko i na ostro powinny skraść serca. Nam skradły. Faceci oszaleli :)))  W najbliższym czasie te "jednodniówki" będą u nas gościć praktycznie codziennie. Już

Wypisz Wymaluj
Manna z syropem mniszkowym, cynamonem, morelami i orzechami włoskimi na gęsto. 143

moreli Do wody wsypujemy kaszę manną. Mleko doprowadzamy do wrzenia, po czym wlewamy do niego kaszę manną, słodzimy i gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając, aż kaszka zgęstnieje. Gotową mannę przelewamy do miseczki robiąc dwie warstwy: najpierw warstwa kaszki, potem posypujemy cynamonem, dodajemy drobno połamane orzechy i pokrojone morele. Całość przykrywamy resztą manny i górę tak samo

Smakowy Raj
Domowe gotowane klopsy w sosie koperkowym. 269

gotuje klopsy z mięsa wieprzowego, ale równie dobrze sprawdzi się też mięso z drobiu czy indyka. SKŁADNIKI : mielone (używam wieprzowego) 1 kg  2 jajka  2 łyżki kaszki mannej 2 łyżki bułki tartej  sól, pieprz do smaku  szczypiorek pocięty 2 łyżki  sos koperkowy  1 większą marchew 1 korzeń pietruszki  3 łodygi selera naciowego(...)całości obraną z pierwszych liści). Przyprawy, warzywa wrzucamy do zimnej wody i gotujemy ok 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nasze mielone. Doprawiamy wedle naszego uznania, dodajemy jajka, kaszkę, bułkę tartą. Jeśli lubimy majeranek również możemy go dodać. Formujemy mniej więcej jednakowe kule i wrzucamy do naszego wywaru z warzyw. Zmniejszamy ogień i powoli sobie gotujemy ok 5 minut przed

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania