jogurtu greckiego 1-2 łyżki oleju 2-3 ząbki czosnku słodka papryka w proszku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz biały bukiet warzyw kwiatowy firmy Hortex 200 g kaszki kuskus Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym piersi kurczaka kroimy na mniejsze porcje. Doprawiamy pieprzem oraz niewielką ilością soli. W misce mieszamy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, 1 łyżeczkę(...)kuskus posypujemy około 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i zalewamy bulionem (lub wodą, dodając trochę soli i 1 łyżeczkę masła) w takiej ilości, by płyn był około 1 cm powyżej kaszki. Gdy kuskus wchłonie caly płyn „przeczesujemy” go widelcem. Dodajemy ugotowane, przecedzone warzywa oraz upieczonego kurczaka. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki
Smaki Na Talerzusłodkie (ale to zależy od ilości użytego przez Was miodu ;)). Prawda, że cudne? 😊 No to do dzieła! PRZEPIS VIDEO Składniki : 100 g płatków owsianych 100 g drobnej kaszki kukurydzianej 1 jabłko 1 małe jajko 1/3 szklanki rodzynek 1 łyżka słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 50 g mieszanki orzechów płynny miód (ilość(...)Jabłko myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny i przekładamy do większej miski. Wsypujemy kolejno : płatki owsiane, kaszkę kukurydzianą, odrobinę ciepłej wody, siemię lniane i słonecznik. Dodajemy również miód (dowolna ilość), rodzynki i jajko. Mieszamy całość przy pomocy drewnianej szpatułki, następnie schładzamy ciastkowo-owsianą masę
Kuchnia Elliejajek „zerówek” 200 g mielonych migdałów (można kupić gotowe np. w Lidlu lub zmielić płatki migdałowe) 200 g ksylitolu (lub po prostu cukru) 2 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej (lub kaszy manny) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia płatki migdałowe do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 duże, najlepiej ekologiczne pomarańcze z cienką skórką(...)jajek "zerówek" 200 g mielonych migdałów (można kupić gotowe np. w Lidlu lub zmielić płatki migdałowe) 200 g ksylitolu (lub po prostu cukru) 2 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej (lub kaszy manny) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia płatki migdałowe do posypania'; document.write(" "); Pomarańcze dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i zdejmujemy szypułki. Musimy je ugotować – możemy to zrobić w wodzie
Poezja smakupiekarniku pół kilo kalafiora ugotowane lub upieczone 2 duże obrane cebule, pokrojone w piórka i podsmażone na patelni 2 ząbki czosnku przciśnięte przez praskę 5 łyżek kaszy manny lub kaszki kukurydzianej 3 surowe jajka po pół łyżeczki zmielonych kurkumy, curry, papryki i pieprzu odrobina soli 4 łyżki pestek dyni puszka groszku czarnuszka lub gorczyca brązowa do dekoracji kilka łyżeczek(...)chrzanu ze słoika do dekoracji Jak przygotować pasztet z marchewki? Marchewkę i kalafiorą misujemy. Do dużej miski przekładamy zmieloną marchew z kalafiorem, kaszkę, surowe jajka, cebulę, czosnek i przyprawy. Mieszamy mikserem. Następnie dodajemy dynię i groszek z puszki. Mieszamy bez miksowania. Przekładamy masę do wysmarowanej masłem lub olejem keksówki. Bardzo dobrze sprawdzą się też indywidualne porcje upieczone
Ugotowane pozamiatanemusztardy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki miodu 2 łyżki masła klarowanego pieprz czarny sól Polenta 500 ml wody 500 ml mleka 180 g kaszki kukurydzianej 20 g masła 60 g parmezanu 1 łyżeczka soli Dodatkowo gałązki rozmarynu Instructions Mięso wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 20 minut, aby nabrało temperatury pokojowej. Po tym czasie(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Polenta W wysokim garnku o grubym dnie doprowadzamy do wrzenia wodę, mleko i sól. Stopniowo dodajemy kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż polenta zgęstnieje. Podczas gotowania należy dość często mieszać polentę, aby była gładka i nie przywarła do dna. Kiedy już uzyskamy
Wędrówki po kuchnijajka 200 g cukru pudru (4/5 szklanki) 2 łyżki miodu 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka sody Masa: 1 opakowanie cukru waniliowego 750 ml mleka (3 szklanki) 6 łyżek kaszki manny (krupica) 200 g masła (1 kostka) 150 g cukru pudru (3/5 szklanki) Dodatkowo: 180 – 240 g powideł śliwkowych cukier puder Przygotowanie: Masa grysikowa: Mleko z cukrem waniliowym(...)kaszką manną gotować przez 7 min ciągle mieszając. Następnie przykryć czystą ścierką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto: Na stolnice wysypać 1 szklankę mąki. W wysokim naczyniu za pomocą miksera utrzeć ciepłe masło z cukrem. Następnie dodać 2 jajka, stopniowo łyżką wsypywać resztę mąkę, miód, śmietanę i sodę – wymieszać łyżką. Gdy wszystkie
KuchniaWeDwoje.plobranych) 3 małe cebule w piórka pokrojone i podsmażone na patelni 2 jajka pół szklanki oleju po pół łyżeczki pieprzu, soli, majeranku, papryki (opcjonalnie) pół szklanki kaszy manny lub kaszki kukurydzianej (nie ugotowanej) 250 g tłustego twarogu małe opakowanie bryndzy (80 g) jajko 2 łyżki chrzanu kwaśna gęsta i szczypiorek śmietana do podania Jak upiec babkę ziemniaczana(...)tarce lub końcówką blendera i odsączam z soku. W dużej misce miksuję razem ugotowaną fasolę, ziemniaki, jajka,, olej i przyprawy. Jeśli chcę, żeby babka była bardziej zwarta to dodaję kaszkę, ale nie jest to konieczne, bo fasola sama też da radę z zagęszczeniem babki. Dodaję połowę usmażonej cebuli i mieszam. W 2 misce ucieram twaróg z bryndzą, jajkiem i chrzanem
Ugotowane pozamiatanePolenta ma konsystencję kleistej, żółtej papki, formowanej z mąki lub kaszki kukurydzianej. Kiedyś do jej sporządzenia używano mąki kasztanowej. Polenta występuje w trzech głównych odmianach – żółtej, białej oraz czarnej (polenta nera). Innym rodzajem jest polenta con la zucha, podobnie jak nera przygotowuje się ją z gryki, z dodatkiem masy dyniowej i serwuje z ciepłym mlekiem. Polentę gotujemy w wysokim naczyniu(...)ponieważ pryska i można się poparzyć. Aby sporządzić polentę, należy systematycznie dodawać kaszkę kukurydzianą do gotującej się, osolonej wody. Aby ze zbitej mąki nie utworzyły się kluseczki trzeba mieszać wodę łyżką. Sekret przygotowywania polenty polega na tym, by nadać jej odpowiednią twardość, ale też z tym nie przesadzić. W tym celu można przygotować dwa garnki z wrzącą wodą i kiedy
Słodki Kompromisciekawszych połączeniach. Ten przepis pochodzi z szóstego odcinka czwartej serii. Jednym z głównych składników jest Pablum. Swego czasu była to nazwa własna pożywienia dla dzieci – coś w rodzaju połączenia kaszki z owsianką. Z czasem przeszło do języka potocznego określającego każde śniadanie tego typu. Sama pizza pojawia się pod koniec odcinka :) Składniki: - mąka - ćwierć kostki drożdży - woda - pół łyżeczki cukru - kasza(...)taką ilością mleka, żeby było w miarę rzadkie. Tzn. żeby łyżka nie stała J Szpinak dusimy i doprawiamy. Najlepiej czosnkiem. Kiedy ciasto urośnie wykładamy nim blachę. Smarujemy wierzch kaszką i na to dajemy szpinak. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Ja wyciągam jak brzegi są rumiane. Tylko uwaga przy wyciąganiu, żeby nie spadła, gdyż zadziała zjawisko, które zbadał fizyk
Kryzysowa Książka Kucharskawięcej tyle co Cisza, szczenięta To jedna z historii, która najbardziej mi się podoba, choć mało prawdopodobna, bo wątpię czy dobrze karmione psy łakomiłyby się na ciasto kukurydziane :) Składniki: - kaszka kukurydziana - kukurydza konserwowa - mąka Wykonanie: Kaszką gotujemy na gęsto. Odstawiamy aż ostygnie dodajemy kukurydzy, jakiś ulubionych przypraw i trochę mąki. Formujemy kotleciki i smażymy. Oryginalnie powinny być małe okrągłe
Kryzysowa Książka Kucharskagęsto 2 - 3 kalarepki razem z listkami 1 pęczek dymki sól, cukier i pieprz do smaku 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka mąka sklarowanego dodatkowo na zdjęciu: kotleciki dowolne, kaszka kukurydziana kwiaty szczypioru do dekoracji Obierz warzywa. Cebulę dymkę pokrój - białą część w kosteczkę, zieloną drobniutko. Kalarepkę - bulwę pokrój w drobną kosteczkę, listki bez łodyg drobne paseczki. Kalarepę(...)odrobiną wody z gotowania by mąka z cebuli się rozkleiła i powstał sos. Dopraw potrawkę solą i pieprzem do smaku. Układaj kalarepkę na talerzu razem z kotletem i kaszką. Udekoruj kwiatami szczypioru. Tak podana jarzynka smakuje wszystkim moim domownikom i jest bardzo zdrowa! hashtag #Ambition 10% zniżki na produkty Ambition dla czytelników na hasło ZDROWE-GOTOWANIE
Gotuj Sam!Świadomi rodzice, dla których zdrowa dieta ich pociech jest ważnym aspektem mogą z powodzeniem wybrać się na zakupy do JUSTORGANIC . W ofercie sklepu są takie produkty jak: mleka i kaszki, owocowe desery, warzywne puree, soki, dżemy i wiele innych. Wszystkie dostępne artykuły są ekologiczne, wysokiej jakości, bez dodatków środków chemicznych, konserwantów, barwników. Po prostu czysta, naturalna żywność . Dużą uwagę zwraca(...)dziecka." Płatki zbożowe można przygotować jako posiłek do butelki lub do wyjadania łyżeczką. Wystarczy odpowiednią porcję wymieszać z mlekiem matki lub letnią wodą. Po chwili tworzy się kremowa konsystencja. "Kaszka" smakuje bardzo zbożowo. Owoców prawie nie czuć. Słodyczy nie ma w ogóle albo można ją odczuć jedynie subtelnie. Mimo to produkt ten wypada w mojej ocenie bardzo pozytywnie! Świetny skład
Zdrowie na języku :Płyżek manny 3 łyżki wiórków kokosowych łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Sos. przepis na sos ---> TU 2 pomarańcze Gotujemy mleko, dodajemy cukier, sól i wiórki, a następnie kaszkę. Gdy masa zacznie gęstnieć przekładamy do dwóch jednakowych naczynek przepłukanych zimną wodą i odstawiamy do całkowitego stężenia. Dzięki wiórkom masa nie będzie tak zwarta i zbita jak to gęsta(...)więcej, to już zależy od upodobań i smaków. Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, a drugą filetujemy tzn wycinamy nożem cząstki z przegródek owocu i dodajemy wszystko do sosu. Zimną kaszkę wyjmujemy na talerzyk, polewamy gorącym sosem i możemy jeść. Proste prawda? A jakie dobre i aromatyczne. I po co sięgać po niezdrowe przekąski, jak można zjeść smaczny, pożywny deser
Dieta moja pasjadań głównych ale również znakomity dodatek do sałatek, przystawek, zup i deserów. Ja zapraszam Was dziś na propozycję sałatkową: Sałatka z kuskusem, warzywami i kotletami sojowymi Składniki: 250 g kaszki kuskus 100g kotletów sojowych (a'la schabowe) 3szklanki bulionu papryka konserwowa puszka kukurydzy 2 marchewki 1 mały seler 1 cebula natka pietruszki 1 łyżka oliwy szczypta pieprzu Kotlety sojowe włóż(...)przykryciem na małym ogniu około 5-7 minut. Zakończ gotowanie, wyjmij kotlety a po przestudzeniu podziel je na mniejsze kawałki. Do gorącego (nie gotującego się już) bulionu wsyp kaszkę kuskus, przykryj i odczekaj aż kuskus wchłonie cały płyn. Marchewkę i seler pokrój w cienkie paseczki (idealnie sprawdza się w tym zadaniu obieraczka do warzyw), cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamasy makowej 0,5 kostki masła Garść rodzynek oraz posiekanych włoskich orzechów 5-6 jabłek/ 700g tartych na tarce, na dużych oczkach, odsączonych z nadmiaru soku 7 płaskich łyżek kaszki manny 6 jajek Opcjonalnie olejek migdałowy lub rumowy Kruszonka 0,5 kostki masła 1 szklanka maki 0,5 szklanki cukru+ łyżeczka cukru waniliowego Z podanych składników utrzeć w palcach kruszonkę(...)Przygotowanie/masa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać kaszkę mannę, masę makową, kilka kropel olejku oraz potarte jabłka a także posiekane orzechy i rodzynki. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowanym kruchym spodzie ( bez wcześniejszego podpiekania) na masie ułożyć kruszonkę. Piec przez 50 minut w 180stopniach
W garach u Gosi