POTRZEBUJEMY:(na 1 porcję) szklankę mleka 3 łyżki szklanki manny 1 gruszkę 1 łyżkę masła 1 łyżkę syropu klonowego lub miodu pół łyżeczki cynamonu Mleko zagotowujemy i dodajemy kaszkę mannę. Chwilkę gotujemy, odstawiamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną gruszkę, posypujemy cynamonem. Smażymy kilka minut. Do kaszki dodajemy łyżkę syropu klonowego i mieszamy. Kaszkę przekładamy do miseczki
WYSPA SZCZĘSLIWAkaszy manny 1 łyżka zwykłego cukru borówki do dekoracji Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, śmietanę 30%, wsypać cukier i dodać szczyptę soli. Całość zagotować. Do pozostałego mleka wsypać kaszkę manną. Wymieszać. Gdy masa z rondelka zacznie się gotować to wlać mleko rozrobione z kaszą. Całość gotować kilka minut. Masa powinna lekko stężeć. Gorącą kaszkę przelać do salaterek. Ozdobić borówkami(...)innymi owocami, np. malinami, jagodami) i od razu podawać. Jeżeli kaszkę schowacie do lodówki to stężeje, ale pomimo tego w smaku będzie bardzo delikatna i kremowa
UgotowaćCrumble w słoiku - Rabarbar i truskawki pod migdałowo - pistacjową kruszonką Składniki crumble / na 6 słoików ok. 200 ml: 300 g truskawek 400 g rabarbaru 3 łyżki cukru 2 łyżki kaszki kukurydzianej, kaszki manny lub mąki 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie) na kruszonkę: 150 g mąki (u mnie pół na pół biała i pełnoziarnista), 70 g cukru, 100 g zimnego masła(...)truskawek odetnij szypułki, przekrój je na pół, a następnie na plasterki. Z rabarbaru odetnij końce i obierz z włókien. Truskawki i rabarbar umieść w misce, posyp cukrem i kaszką, dodaj wodę różaną i wymieszaj. W drugiej misce przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę i cukier i wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Rozcieraj rękami, aż postanie kruszonka o konsystencji
Chilli Czosnek i Oliwaserdecznie Propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie lub podwieczorek z kaszą jaglaną i bananami, tak przygotowana kasza jaglana będzie smakowała zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam wypróbować przepis bo kaszka jest naprawdę bardzo smaczna. Będziemy potrzebować: 1 kiwi 2 banany 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 1 kubek 400 g jogurtu naturalnego dodatkowo kaszkę możemy dosłodzić miodem, cukrem lub cukrem(...)jaglaną przekładam do pojemnika w którym przygotuję „deser”, dodaję pokrojone banany, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki kiwi, jogurt naturalny dosładzam cukrem i całość dokładnie rozdrabniam blenderem. Tak przygotowaną kaszkę przed podaniem możemy schłodzić w lodówce. Kasza jaglana z bananami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeWitam serdecznie Propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie lub podwieczorek z kaszą jaglaną, tak przygotowana kasza jaglana będzie smakowała zarówno dzieciom jak i dorosłym. Polecam wypróbować przepis bo kaszka jest naprawdę bardzo smaczna. Będziemy potrzebować: 2 duże gruszki (około 500 g) 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem) 1 kubek 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki kakao ciemnego dodatkowo kaszkę możemy(...)kaszę jaglaną przekładam do pojemnika w którym przygotuję „deser”, dodaję kakao, obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki gruszkę, jogurt naturalny dosładzam cukrem i całość dokładnie rozdrabniam blenderem. Tak przygotowaną kaszkę przed podaniem możemy schłodzić w lodówce. Kasza jaglana z gruszkami jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujefrużeliny (sam mus jest trochę mdły) Wieczorem - mleko wlać do garnka i podgrzewać, aż będzie ciepłe, wtedy wrzucić 2 łyżki kaszy manny i mieszać, aby nie powstały grudki. Kaszkę zagotować, a następnie zmniejszyć ogień /moc kuchenki/ na najmniejszy i gotować pod przykryciem około 3 minut. Gotową kaszkę zostawić do ostudzenia na 10-15 minut. Po tym czasie białko ubić(...)sztywną pianę. Ubite białko, cukier puder i kaszkę manną wymieszać, przełożyć do lodówki na całą noc. Rano wyjąć z lodówki, podawać z ulubionymi dodatkami / polecam mus przed podaniem ponownie wymieszać/ . smacznego
tost z dżemempocząwszy od serii limitowanych, po to stałe w ofercie, aż w końcu docierając do nowości. Poniżej przedstawię Wam właśnie dwie takie nowości oraz jedną propozycję stałą. KUKURYDZIANO-JAGLANE kaszka kukurydziana (79%) * kasza jaglana (20%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 23 kcal białko: 0,6 g tłuszcze: <0,5 g węglowodany: 5 g błonnik(...)KUKURYDZIANO-GRYCZANE kaszka kukurydziana (81%) * kasza gryczana prażona (18%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 22 kcal białko: 0,5 g tłuszcze: <0,5 g węglowodany: 4,4 g błonnik: 0,8 g ŻYTNIE żyto krojone pełnoziarniste (78%) * kaszka kukurydziana (21%) * sól Wartości odżywcze w 1 kromce: energia: 25 kcal białko: 0,6 g tłuszcze
Zdrowie na języku :PDelikatne i bezglutenowe kopytka przygotowane na kaszce kukurydzianej. Podałam razem z sosem śmietankowym, w którym znalazł się zielony groszek i kawałki świeżych pomidorów . Pomimo tego, że danie nie zawiera mięsa to zaspokoi nie jeden głód :) KOPYTKA KUKURYDZIANE: 3 szklanki wody 1 szklanka kaszy kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki kukurydzianej sól SOS: 1 cebula 2 łyżki mąki kukurydzianej(...)szklanki śmietanki 30% 1 szklanka groszku zielonego (świeży lub mrożony) 2 pomidory sól pieprz biały tymianek bazylia olej rzepakowy do smażenia Wodę zagotować ze solą i stale mieszając wsypać kaszkę. Gotować według wskazówek na opakowaniu, aż uzyskamy gęstą masę. Użyłam kaszki błyskawicznej, która gotowała się przez 3 minuty. Kiedy będzie gotowa, odstawić do przestudzenia. Do jeszcze ciepłej kaszy wsypać mąkę
https:KKuchniaMniamakcji Wypiekanie na śniadanie tym razem Małgosia z bloga Smaki Alzacji wybrała dla nas przepis pochodzący z bloga Food porn vegan style , przygotowany na bazie kaszki kukurydzianej, czyli polenty. Ziołowe trójkąty z polenty z pastą tuńczykową Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 3/4 szklanki polnety (drobnej kaszki kukurydzanej) 2 i 3/4 szklanki wody(...)opakowanie serka śmietankowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pastę bulionową i doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy kaszkę cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Kaszę przelewamy do formy o wymiarach 18 x 18 cm i odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie zimna wkładamy
Kulinarne przygody Gatitywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Do zagęszczania zupy kaszką kuskus zainspirowała mnie Asia K. Uwielbiam ten sposób i często stosuję. Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*). mięso na wywar (użyłam drobiowego) 20 dag brukselki 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki(...)laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki kaszki kuskus sól, pieprz Opcjonalnie: śmietana Ugotować wywar mięsny z listkami laurowymi i zielem angielskim. Do garna wrzucić pokrojone (wg uznania) warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera), oczyszczoną brukselkę (użyłam mrożonej) i fasolkę szparagową. Gotować do miękkości warzyw. 10 minut przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora. Na samym końcu wsypać
Di gotujezblendowania masa : 200 g maku 150 ml syropu daktylowego/z agawy lub czegoś podobnego 150 ml wody po gotowanej ciecierzycy 100 g orzechów włoskich 250 ml mleka roślinnego 50 g kaszki kukurydzianej lub manny 2-3 gruszki Przygotowanie: Mak zalej gorącą wodą tak aby przykryła mak 2 cm ponad poziom i gotuj aż do odparowanie wody (w tym czasie przygotujesz ciasto(...)komplikować życia więc po tych 15 minutach w lodówce podpiecz ciasto w piekarniku w temp. 190 C przez 10 minut. W między czasie wlej mleko ma małego garnka, wsyp kaszkę kukurydzianą i zagotuj, gdy zgęstnieje lekko przestudź. Mak zmiel dwa razy (mnie Mikołaj nie wysłuchał i ponownie przepuszczałam mak przez praskę do czosnku, to prawie jak medytacja). W dużej misce
greenscarfchrzan i żurawina, to dla mnie połączenie idealne. Polecam, taki pasztet, jest bardzo lekki, a zarazem pożywny. Ja wprowadziłam tylko małe zmiany, zamiast bułki tartej do swojego użyłam kaszkę kukurydzianą, myślę, że nic na tym nie stracił, może nawet zyskał. Moja wersja jest więc dodatkowo bezglutenowa. Składniki: - 2 mniejsze cukinie (u mnie trochę ponad 3 szklanki* startej, już odciśniętej(...)średnie marchewki lub 1 duża - 2 cebule obrane i drobno posiekane - 5 ząbków czosnku - 1/2 szklanki* kaszki kukurydzianej lub bułki tartej - 1/2 szklanki* oliwy (dałam stopiony bezzapachowy olej kokosowy z minimalną ilością oliwy z oliwek, tak może 1/10) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka curry - 4 jajka - 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej - duży pęczek natki pietruszki (drobno posiekany) - świeżo
Smaczne ZdroweSkładniki 3 porcje: 8 łyżeczek kaszy manny 500 ml mleka 1,5% 2 banany 1,5 łyżki płatków migdałów 2 łyżki wiórków kokosowych Kaszkę gotujemy według przepisu na opakowaniu z mlekiem, dodając wiórki kokosowe. Banany miksujemy razem z migdałami. Kiedy kaszka będzie już gotowa przekładamy ją do pucharków, czekamy aż ostygnie. Następnie masę powstałą z bananów przelewamy na kaszkę
Moje-pitraszeniebiszkopt z 4 jajek białka, 5 sztuk cukier, 250g prince polo, 2 sztuki orzechy włoskie mielone, 100g orzechy włoskie siekane, 100g masa krówkowa, 1 puszka margaryna, 250g mleko, 200ml kaszka manna błyskawiczna, 4 łyżki czekolada gorzka, 100g Przygotowanie Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy po trochu cukier. Wafelki scieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do piany wraz(...)200st około 20-30 minut, aż ciasto się zrumieni. Od razu po wyciągnięciu z piekarnika odrywamy papier z gorącego ciasta, inaczej się przyklei. Studzimy. W rondlu zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 2 minut, pozostawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę miksujemy na puch, dodajemy po łyżce masy krówkowej i kaszki manny, aż do wykończenia składników. Masę wykładamy na przygotowany wcześniej
Gotowanie moimi oczamiKaszka zapiekana ze śliwkami Od dawna twierdzę, że to najlepszy pomysł na śniadanie w ponury jesienny poranek. Kaszka dla czterech osób, czyli co nam będzie w kuchni potrzebne 200 g kaszy manny 1 l mleka 12 śliwek 3 łyżki masła 5 łyżek cukru co i jak po kolei Środek czterech niewielkich żaroodpornych naczyń, najlepiej porcelanowych bulionówek, smarujemy cienko masłem(...)następnie do każdego z naczyń wkładamy po trzy śliwki, z których usuwamy pestki. W garnku zagotowujemy mleko, mieszając wsypujemy do garnka kaszę, dosypujemy trzy łyżki cukru, a kiedy kaszka zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika. Jeszcze gorącą wlewamy do uprzednio przygotowanych naczyń. Na wierzchu każdej porcji układamy po kilka wiórów masła, posypujemy ostatnimi dwiema łyżkami cukru i wstawiamy
Kuchnia Babci Basi