gęsty deser, który warto podać w salaterce i udekorować świeżymi owocami. Składniki na 3 porcje: 1 szklanka malin mrożonych lub świeżych 1-2 łyżki wody 1 kopiasta łyżka kaszki kukurydzianej 1 banan 1 duże jabłko ugotowane w grubszej kostce lub surowe, ale miękkie i soczyste, obrane, bez gniazd nasiennych 1 łyżka rodzynek bez konserwantów 1 łyżka płatków owsianych(...)łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Maliny wrzuć do garnuszka, podlej 1-2 łyżkami wody. Mrożone zagotuj na małym ogniu, aby zdążyły się rozmrozić. Do gotujących się malin wsyp kaszkę dobrze wymieszaj. Gotuj kilka minut na małym gazie. W międzyczasie dodaj rodzynki. Cały czas mieszaj. Możesz też zrobić inaczej, aby maliny i cały koktajl były jeszcze zdrowsze: mrożone rozmróź wcześniej
Anioszek w kuchnijeśli wśród gości pojawia się prawie roczny maluch? Jak więc ugościć takiego człowieczka? Na pewno zdrowo i deser dostosować do jego diety. Ja postawiłam na prostotę, czyli jego ulubiona kaszka ryżowa Nestle o smaku owoców leśnych i truskawki. Truskawki oczywiście z pewnego źródła z mojej działki, nie pryskane. Kilka godzin wcześniej wcześniej wyciągnęłam je z zamrażarki, a w dniu podania(...)poddusiłam je we własnym soku dosładzając syropem klonowym. Kaszkę przygotowałam na mleku kokosowym. Całość zgrała się świetnie, bo na ten deser mieli ochotę również dorośli, ale musieli obejść się smakiem, dla nich przygotowałam pyszną kawę i ciasto Pychotka, a mały człowiek dostał ten pyszny deserek. Składniki: 160 ml mleczka kokosowego 3-4 łyżki ryżowej kaszki Nestle owoce leśne garść truskawek
Blondynka Gotujecukru Krem: - 3/4 kostki masła lub margaryny - 3 żółtka - 1,5 szkl. cukru pudru - 1 cukier wanilinowy - 6 łyżek błyskawicznej kaszki mannej -0,75 l mleka Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na stolnicy i podzielić na dwie równe części. Pierwszą część ułożyć(...)stopni C. Upieczone placki pozostawić do wystudzenia ( z ciepłych , lekko ostudzonych placków ściągamy papier do pieczenia, aby nam nie przywarł.). Krem: Z mleka i kaszki gotujemy kaszkę manną tak długo aż zrobi sie gęsta. Pozostawiamy ją do zupełnego ostudzenia. Następnie ucieramy masło z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do masy dodajemy po łyżce
Moje Słodkie Piekiełkokalorycznymi szaleństwami, w kuchni u Gatity lekka sałatka z kuskusem i granatem. Pyszna, pożywna i kolorowa. Sałatka z kuskusem i granatem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 szklanki kaszki kuskus ok. 1 szklanki wrzątku 1 łyżeczka pasty curry 1 mała czerwona cebula ziarenka z 1/2 granata sok z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej natki oliwa z oliwek EV sól(...)Wykonanie: Kaszkę wsypujemy do miski, we wrzątku rozpuszczamy pastę curry, zalewamy nim kaszkę, mieszamy i przykrywamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, wrzucamy do miski z kaszką, dodajemy ziarenka granatu, sok z cytryny, natkę, sól i oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody GatityPrzepis bazowy na ten wyśmienity pasztet dostaliśmy od Halusi. Przeszedł on jednak kilka modyfikacji. Najpierw ulepszył go Pan Boczek dodając majeranek, zastępując czerstwą bułkę kaszką kukurydzianą, a boczek tłustą wieprzowiną, Później Lulu podpowiedziała, żeby dodać nieco imbiru dla zaostrzenia smaku, a w ostatni weekend silna grupa w osobach Pana Boczka, Gugu, Kryni i mnie upiekła 6 foremek tegoż pasztetu(...)proporcje na dwie blaszki po 700-800 gramów 30 dkg piersi z kurczaka 30 dkg wątróbki drobiowej 50 dkg tłustej wieprzowiny (klasa 2 A tzw. pucówka) 27-30 g kaszki kukurydzianej (osoby, którym nie przeszkadza gluten mogą zastąpić czerstwą bułką) 5 jajek 3 średnie cebule przyprawy - przybliżone ilości: 3 średnie liście laurowy, 5-6 ziarenek ziela angielskiego, sól i pieprz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafiletu z kurczaka włoszczyzna na rosół +cebula (i przyprawy: sól, pieprz liść laurowe, ziele angielskie, lubczyk, czosnek) 25 dag wątróbki drobiowej 3 jajka 1 szklanka rosołu 1,5 łyżki kaszki kukurydzianej przyprawy: majeranek, tymianek, sól pieprz Mięso myjemy zalewamy wodą (ok. 3- 4 l ) dodajemy włoszczyznę oraz jedna cebulę opaloną nad palnikiem i przyprawy. I gotujemy rosół. Gdy mięso będzie(...)mięciutkie wyjmujemy je i studzimy. W międzyczasie w szklane rosołu gotujemy wątróbkę ok 3 -4 minut (należy ją wcześniej oczyścić). Następnie do rosołu po wątróbce wrzucamy kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok 20 minut często mieszając, kaszka lubi przywierać do garnka. Całość studzimy. Mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do blendera wraz z wątróbką i kaszką kukurydzianą, jedną marchewką
Delicious Titbitsłyżka, kasza manna 4 łyżki, sól - szczypta, woda mineralna 1/2 szklanki, cukier puder 1 łyżka, borówki 2 szklanki mleko zagotować z cukrem, solą, masłem, ustawić mniejszy ogień wsypywać pomału kaszkę manną cały czas mieszając z 2 minuty, na koniec do kaszki wmieszać z 1/2 szklanki całych borówek do foremki lub miseczek wlać od razu kaszkę i zostawić do zastygnięcia pozostałe(...)borówki, cukier puder wsypać do miski, wlać wodę mineralną lub przegotowaną i widelcem rozgnieść przed podaniem polać borówkami kaszkę - smaczny, lekki deser...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięniczym :) W sobotni wieczór postanowiłam upiec szarlotkę, czy też jabłecznik, jak wolą inni. Najprostszy sposób, szybko i bez zbędnych ceregieli: sypana. Przepis na wcześniejszą wersję znajdziecie tam klik Dzisiaj kaszkę mannę zastąpiłam kaszką kukurydzianą. Ciasto wyszło bardziej zwarte i lekko chrupiące. Co najważniejsze, na drugi dzień ta delikatna chrupkość zniknęła, ale ciasto(...)kukurydzianą, pewnie się skuszę :) Tymczasem zapraszam na szarlotkę - pachnąca jabłkami, kardamonem i cynamonem. Moje smaki i zapachy jesieni :) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszki kukurydzianej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2-3 łyżki cukru pudru 50 g zimnego masła 1 kg jabłek Formę
Codzienna kuchnia niecodziennawciąż odkrywam) nowe smaki...Blogowanie ma same plusy ;) W ciągu tych trzech lat podzieliłam się z Wami aż 1015 śniadaniami! Dziękuję że tu jesteście! ♥♥♥ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g kaszki kukurydzianej KUPIEC ~szklanka mleka (u mnie sojowe waniliowe) + 1/2 szklanki wody ~200g rabarbaru + cukier/stevia do smaku ~masło z nerkowców Zagotowujemy mleko i wodę, następnie ciągle mieszając dodajemy kaszkę i gotujemy(...)minuty aż zgęstnieje. Lekko studzimy i wlewamy do podłużnego naczynia (u mnie pudełko po lodach :), jeśli nie macie takiego naczynia wlejcie kaszkę do płaskiego, prostokątnego naczynia). Tak przygotowanę kaszkę odstawiamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy z naczynia i kroimy w ok. 1cm plastry (jeśli użyliście prostokątnego naczynia - wyjemy pudding z kaszy i za pomocą szklanki wycinamy koła). Układamy
breakfast of dreamsKaszka kuskus lub bulgur to fantastyczny materiał na szybki, zdrowy, lekki posiłek. Smakuje świetnie na ciepło, a w gorące dni jest niezrównana na zimno. Moim zdaniem najlepsza jest właśnie w lecie, mocno schłodzona, pełna ziół i aromatycznych przypraw. Bez dodatku mięsa stanie się wspaniałą przystawka do grillowanych mięs. Sałatka nie wymaga wielkich nakładów pracy, ani wielu składników - wystarczy, że mamy(...)spróbować; do dzieła! Składniki: ok. 400 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego, można też użyć wrzątku) 1 mała pierś kurczaka, pokrojona w grubą kostkę 1 marchewka, pokrojona w krążki 200g kaszki kuskus lub bulgur 1 duży pomidor, pokrojony w niewielką kostkę 3-4 zielone cebulki, pokrojone w grube krążki 1 czerwona papryczka chili, posiekana garść czarnych oliwek bez pestek, przekrojonych
Kuchnia Prezydentowejkaszka kukurydziana na mleku sojowym z konfiturą 'eko leśna jagoda' i prażonymi płatkami migdałów~ Ciągle zapominam o kaszce kukurydzianej... ;) Stojąc dzisiaj nad otwartą szafką z różnymi rodzajami kasz, kaszek, płatków i innych cudów, gdzieś w oddali zobaczyłam tę żółtą kaszkę i...przypominałam sobie ;) Ale wiecie...jak jem ją tak rzadko, to zawsze bardzo mi smakuje! ;) A od tej konfitury
breakfast of dreamsteż jest taka okropna pogoda? szaro, i deszczowo? dziś zdecydowanie nie ma się ochoty wychodzić z domu, trzeba coś upiec! ;) Składniki (około 13 klusek): 3 łyżki kaszki manny firmy Kupiec 0,5-1 łyżeczka stewii około 100g chudego sera białego (piszę około bo nie mam tu wagi więc dawałam na oko:)) 0,5 szklanki mleka 1 jajko Sposób przygotowania: Mleko(...)podgrzewamy z dodatkiem stewii ciągle mieszając dodajemy do mleka kaszkę mieszamy gotując na małym ogniu, aż kaszka zgęstnieje i zacznie bulgotać odstawiamy do wystygnięcia ser rozduszamy widelcem, dodajemy jajko kiedy kaszka wystygnie mieszamy ją z serem i jajkiem przy pomocy dwóch łyżek formujemy kluski i delikatnie wrzucamy do gotującej się wody gotujemy na małym ogniu przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKaszka manna przygotowywana jest przeważnie na słodko: Kasza manna na mleku , Deser z kaszy manny z owocami i Kaszka manna z malinami . Często kaszkę wykorzystuję do zagęszczania zup: Wegetariańska zupa pieczarkowa Jednak dzisiaj polecam mój pomysł na wytrawną kaszę manną w postaci pysznej zapiekanki z dodatkiem pieczarek, mięsa mielonego, z pomidorkami i mozzarellą. Zapiekanka z kaszy manny: 1 szklankę kaszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolentaaaaa!" . Po pierwszej degustacji mam pewność, że w odpowiedzi nie raz usłyszę chóralne "Siiii" . POLENTA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ /na 4-6 osób, w zależności od apetytu/ 300 g kaszki kukurydzianej 40 g słodkiej kukurydzy 2 cebulki dymki 2 spore szczypty oregano 85 g pesto z czerwonych pomidorów 175 g mozzarelli 400 g pomidorków cherry sól, pieprz(...)smaku 1-2 ząbki czosnku świeża rukola ocet balsamiczny W garnku zagotować 1 litr wody. Zdjąć z ognia, powoli wsypywać kaszkę kukurydzianą stale mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Ponownie wstawić na ogień i gotować nie przerywając mieszania przez ok. 5 minut, aż kaszka stanie się bardzo gęsta i będzie odchodziła od ścianek garnka. Zdjąć z ognia, dodać kukurydzę, posiekaną dymkę, oregano
KUCHARNIAmielonej wołowiny ,400 g szynki, 1 duża cebula sól, pieprz 1 -2jajka -zależy od wielkości ,2 łyżki masła, olej do smażenia, kaszka kukurydziana -ja daje na wyczucie zamiast bułki ,1 łyżeczka suszonego tymianku, kaszka kukurydziana do panierowania. WYKONANIE .Cebulę drobno posiekać.Mięso zmielić,przełożyć do miski,wbic jajko ,dodac pokrojoną drobno cebulkę(...)Dodać tymianek, sól i pieprz do smaku.Dosypać kaszki do masy. Wszystko wyrobić ręką na gładką masę. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy mięsnej uformować kotlety. Każdy obtoczyć w kaszce kukurydzianej Usmażyć na rumiano.Do tego salata na salacie pokrojonre pomidorki i wrzucone oliwki ,wszystko doprawione solą i pieprzem ,oraz polane sosem czosnkowym
w mojej kuchni