Zaletą tego śniadaniowego dania jest to, że możecie je przygotować wieczorem a rano wystarczy wstawić do piekarnika i upiec. Pyszne, pożywne danie, doskonałe na poranny start, szczególnie gdy tradycyjna kaszka manna troszkę już się Wam znudziła. Do przygotowania dwóch porcji: 1/2 szklanki kaszki manny 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki 2 jajka 3/4 szklanki mleka 2 łyżki cukru Mleko zagotować(...)razem z dżemem i cukrem, dodać kaszkę, mieszając gotować ok 2-3 minut. Następnie lekko przestudzić i dodać rozbełtane jajka. Masę dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Piec 20 minut w 170 stopniach
Jadło i czytadłołyżki posiekanej natki pietruszkiPrzygotowanie:W miseczce lub płytkim naczyniu (takim, w którym zmieści się filet), ubij jajko z oliwą czosnkową, solą i pieprzem i odstaw.Do drugiego naczynia wsyp kaszkę kukurydzianą.Zanurz filety po kolei w mieszance jaja z oliwą , a później obtocz je delikatnie i dokładnie w kaszce kukurydzianej. Przełóż je na ruszt, by trochę obeschły.Zacznij robić
Gotowanie to kochaniesłonecznie.Na taką pogodę najlepsze jest rozgrzewające śniadanie. Dla odmiany, zamiast owsianki, zrobiłam gęstą kaszę kukurydzianą :)~ Kasza kukurydziana z serkiem naturalnym i dżemem z czarnej porzeczki ~składniki:30g kaszki kukurydzianej30g mąki kukurydzianejsłodzidłoszczypta soli400ml wody+ serek naturalnydżemKaszkę, mąkę, słodzidło i sól wsypujemy do rondelka z wodą i gotujemy aż do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gotową kaszkę przekładamy do miseczki, dodajemy
Kuchenny Skrawek NiebaDzisiejsza propozycja- lekka, smaczna i zdrowa- to paluszki rybne w panierce z kaszki kukurydzianej, polane sosem chili.Panierka z tej kaszy jest chrupiąca i wyczuwalne są jej kawałeczki więc jeżeli ma to Was drażnić, użyjcie bułki tartej- też fantastycznie będzie smakować!Jeżeli chodzi o sos chili, to jest to sos o słodko-pikantnym smaku, mój P. go uwielbia i jakby(...)surówką ;)Paluszki:* filet z dorsza- 200 g* jajko- 1 szt.* kasza manna- 3 łyżki (lub bułka tarta/płatki owsiane)* natka pietruszki- 3 dorodne gałązki* przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili* kaszka kukurydziana- 1 szklanka (można użyć bułki tartej)* oliwa do smażeniaSłodki sos chili:* papryczka chili- 1 szt. (użyłam suszonych płatków chili)* czosnek- 1 ząbek* ocet ryżowy- 5 łyżek* cukier- 2 łyżki
Kraina Miodem Płynącaszklanki cukru2 duże żółtka (lub 3 małe)łyżeczka octułyżeczka sody3 łyżki miodu4 łyżki śmietany 18%szczypta solicukier waniliowy (opcjonalnie) Masa:600 ml mleka3/4 szklanki cukrucukier waniliowy12 łyżeczek grysiku (kaszki manny)150 g masła konfitura śliwkowa (ok. 200 g)masa kajmakowa (ok. 200 g)ok. 150 g orzechów włoskich Miodownik / Grysikowiec - Sposób Przygotowania:Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy(...)stopni przez ok. 12 minut (do zezłocenia). Tak samo postępujemy z resztą części ciasta. 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałych 100 ml rozprowadzamy kaszkę manną i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy ok. 10 minut do zgęstnienia masy często mieszając. Studzimy.Masło ubijamy na jasną puszystą masę. Dodajemy partiami ostudzoną
Słodka StronaInspirowana pysznymi śniadankami z tego bloga http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com, (naprawdę polecam). Postanowiłam sama sobie dogodzić. A, że kaszkę manną uwielbiam, więc nie mogłam dokonać innego wyboru. Przepis szybki i pyszny :)Składniki:szklanka mleka4 łyżki kaszy manny3 kostki startej mlecznej czekoladyWykonanie:Mleko zagotować, zestawić i wsypać kaszkę, dokładnie zamieszać. Znów postawić na palnik. Zmniejszyć ogień i jeszcze chwilkę(...)pogotować. Następnie przelać do garnka i posypać startą czekoladą. Zamieszać, kaszka nabierze ładnego jasno brązowego koloru, a smakuję obłędnie :).Smacznego
Moje pyszne gotowaniekaszą w tle.ŚniadanieOd pewnego czasu śniadaniami (współ)rządzi manna. Przemycana co rano w Gizmowsiance.Gizmo ma swoją flachę. A ja mam mój kubeczek. A raczej dwa. Jeden z kaszką. Drugi z kawą. A gdyby tak iść na skróty? Hęę...Idealne 2 w 1. Dla wszystkich śniadaniowych kaszkożerców i kawopijów.Do dna!2-3 łyżki kaszki manny zalałam(...)cynamonu. Gotowałam 2 min.Kilka łyżek ciepłego mleka spieniłam.Na dno szklanki przełożyłam mus z manny.Następnie delikatnie po ściance wlałam gorącą kawę.Uważając, aby się nie połączyła z kaszką.Wierzch zwieńczyłam spienionym mlekiem.Z dodatkiem posypki czekoladowej.LunchKuskusianka, podejście drugie. Pierwsza nie spotkała się z aprobatą Stwórcy. Grymasił. Ale mógł. Bo za sucha była.Ta wyszła boska. Słodko kokosowa. Cierpko żurawinowa. Gorzko
bastalenaudało mi się dotychczas znaleźć w necie, a mianowicie TUTAJCiasto z tego przepisu wyszło rewelacyjnie, było mięciutkie i elastyczne. Z braku sera, zrobiłam nadzienie z budyniu i kaszki manny. Też fajnie się komponowało z drożdżowym ciastem...:)A przepis na ciasto oraz wykonanie drożdżówek, bardzo dokładnie opisała Margarytka TUTAJNa nadzienie użyłam:2 budynie śmietankowe (takie(...)mleka)cukier (tyle ile pisze na opakowaniach budyni)0.75 l mleka2 czubate łyżki kaszki manny100g rodzynekUgotowałam budynie wg przepisu na opakowaniu, wlewając do wrzącego mleka wraz z proszkiem budyniowym 2 łyżki kaszki. Nadaje ona fajny smak oraz dodatkowo zagęszcza budyń. Po zdjęciu z kuchenki dodałam do masy budyniowej 100g wcześniej namoczonych rodzynek. Całość wystudziłam i nakładałam na przygotowane ciasto
Walijskie Pichceniewyjaśniło :-( Zostałam więc bez mąki, za to z ochotą na upieczenie czegoś :-) Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki.Wybór padł na ciasto brzoskwiniowe z kaszką manną, które znalazłam na blogu TUTAJ i TUTAJ. Przepis lekko zmodyfikowałam wg własnego uznania i zamieszczam moją wersję tego bardzo smacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę(...)wrzącego mleka wlać resztę mleka z budyniem i kaszą i mieszać energicznie, aby się nie przypaliło i nie zrobiły grudki. Gotować chwilę do zgęstnienia, przestudzić. Powstała masa z kaszki jest bardzo gęsta.Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodawać po trochu do wystudzonej kaszki i ubijać mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy.. Na koniec dodać pokrojone ananasy i całość wymieszać
Walijskie Pichceniekolor oraz złocista chrupiąca skorupką sprawiają, że można się najeść samym patrzeniem na nie :) SKŁADNIKI(na 15 szt)2 brokuły1 jajko1 cebula10 dag sera feta2 łyżki kaszki kukurydzianej + do obtoczenia1 pęczek koprusól, pieprz, gałka muszkatołowaBrokuły umyć i gotować 8 minut w osolonej wodzie, a następnie rozgnieść (nie za mocno, mogą zostać małe różyczki) i ostudzić. Dodać jajko(...)pokruszony ser feta. Cebulę obrać, umyć i posiekać. Koper umyć i posiekać. Dodać do brokułów cebulę, koper oraz 2 łyżki kaszki kukurydzianej i przyprawić. Formować kotlety, obtaczać w pozostałej kaszce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ryżem.Smacznego
Złote przepisyPolenta jest narodowa potrawą włoską...Nigdy nie miałam przyjemności spróbować oryginalnej włoskiej wersji...Przyrządza się ją z maki lub kaszki kukurydzianej... Historia jej powstania sięga czasów republiki weneckiej gdy w czasie wojny, gdzie głównymi żołnierzami byli chłopi, którzy z oczywistych względów nie mogli wówczas uprawiać roli. Jedynym rozwiązaniem była kukurydza sprowadzana z Ameryki. Do dziś polentę podaje się jako pierwsze(...)żółta, biała podawana do ryb oraz czarna z kaszy gryczanej. To by było na tyle historii ;) a oto moje osiągniecie na tym polu.... Składniki: 600 ml. bulionu 150 gram kaszki kukurydzianej u mnie średnia przyprawy kuchni włoskiej 1 łyż. masła Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy stopniowo kaszę...Mieszamy od czasu do czasu do momentu az kaszka napęcznieje...Niestety
NaKońcuJęzykaIdealne śniadaniowe danie dla bezglutenowców, ale powinno spodobać się również i tym którzy do tej grupy się nie zaliczają...Już kiedyś przygotowywałam Polentę z kaszki kukurydzianej, dziś w wersji śniadaniowej z podsmażanymi pieczarkami i żółtym serkiem...mmmmm pyszności.. Składniki: 0,5 litra wody szklanka kaszy kukurydzianej szczypta soli Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszkę, mieszając stale(...)gotujemy do miękkości, następnie miksujemy blenderem (chyba że kupimy kaszkę drobną więc tą czynność możemy pominąć).Przekładamy do płaskiego naczynia, tak by masa nie był za wysoka.. Odstawiamy na całą nocNastępnie wycinamy odpowiednie kształty i podsmażamy na patelni z dodatkiem świeżego czosnku ewentualnie grillujemy..Ja podałam z podsmażonymi pieczarkami i startym serem
NaKońcuJęzykaszczególnie jeżeli nie lubicie suchych piaskowych ciast i bab - ravani pokochacie :) Co to jest ravani? Ravani to tradycyjne greckie ciasto przygotowywane na bazie mieszaniny mąki i semoliny lub kaszki manny. Ciasto jest bardzo słodkie i wilgotne, gdyż po upieczeniu nasącza się je syropem cukrowym. Podobno ravani było kiedyś przygotowywane na uroczyste okazje i święta. Pochodzenie tego ciasta jest trudne(...)słodkości sprawia, że jest ono tam tak popularne. Jak je przygotować? Ravani przypomina mi nasze proste ciasta ucierane czy też piaskowe. Jego podstawowym składnikiem jest semolina, zastępowana czasem kaszką manną (farina). Semolinę miesza się z mąką, cukrem, jajkami i masłem lub oliwą z oliwek. Niektóre przepisy uwzględniają również wykorzystanie jogurtu naturalnego czy mąki migdałowej. Następnie ciasto wylewane jest do formy
Chilli Czosnek i Oliwasposób uniknąć jej całkowitego rozpaćkania przez sok z pomidorów. Oczywiście, gdybym zjadała ją zaraz po zrobieniu, użyłabym małych pomidorków koktajlowych. TABBOULEH /kuchnia arabska;/ na 2-3 porcje 3/4 szklanki kaszki kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała cebula biała 8 suszonych pomidorów 1/2 pęczka mięty 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny sól pieprz młotkowy z kolendrą(...)można zastąpić kolorowym pieprzem) Kaszkę kuskus zalewam wrzątkiem tak, by znajdowała się około 0,5 cm pod powierzchnią. Zostawiam, aby wchłonęła płyn, a następnie całkowicie wystygła. Papryki myję, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Cebulę obieram, zaparzam wrzątkiem, po czym siekam dość drobno. Liście mięty i natkę pietruszki również siekam. Pomidory suszone odsączam na papierowym ręczniczku z oleju, kroję
W kuchni Karmel-itkinastał ten czas i mogłam uraczyć swoją rodzinkę tym przysmakiem. Lekko kwaśno - słodkawa a przede wszystkim zdrowa :)Doskonała propozycja na drugie śniadanie w czasie pracy :) Składniki: 1 czubata szkl. kaszki kuskus 1 czerwona papryka 3 duże pomidory 1 duży ogórek sałatkowy 2 średnie cebule 2/3 szkl. oliwy z winogron sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 pęczek natki pietruszki 1/2 pęczka(...)bazylii sól , świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania:Kuskus przesyp do miseczki. Zalej olejem oraz sokiem z cytryny. Posól do smaku, wymieszaj. Odstaw pod przykryciem na 2 godz. , aby kaszka spęczniała.Powinna być lekko al dente - lekko twardawa.Natkę i bazylię opłucz, osusz , oderwij listki od gałązek. Zioła dosyć grubo posiekaj. Papryke rozetnij , usuń środek z pestkami. Strąk opłucz
Słodkości i nie tylko