łatwo i już. Spróbujcie urozmaicić jego podanie nadziewając go wątróbką (oczywiście jeśli ją lubicie ;-)) Składniki: kurczak 500 g wątróbki kurzej/indyczej pęczek świeżej pietruszki 2-3 łyżki kaszki mannej 6-8 ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz sól majeranek zioła prowansalskie słodka i ostra czerwona papryka łyżka masła olej Kurczaka umyłam. W miseczce wymieszałam: zioła,majeranek(...)olej i wymieszałam. Natarłam mieszanką kurczaka. Odstawiłam go aby przesiąkł przyprawami. Najlepiej na noc do lodówki. Pora na przygotowanie farszu. Wątróbkę umyłam i oczyściłam. Zmiksowałam. Wsypałam kaszkę manną. Jeśli uznacie,że farsz jest za rzadki możecie dodaj jej więcej. Jeśli nie macie kaszki dodajcie bułkę tartą. Dodałam pokrojoną natkę zielonej pietruszki. Przyprawiłam startym czosnkiem
potrawyregionalneKuskusowe kuleczki to znakomity zamiennik ziemniaka czy ryżu .. 200 g kaszki kuskus wrzątek 250 g sera 3 łyżki śmietany sól pieprz bułka tarta tłuszcz do smażenia Kaszkę zalać wrzątkiem w miseczce, ok 1 cm ponad kaszą. Lekko wymieszać i pozostawić do nepęcznienia. Przestudzoną kaszkę wymieszać z serem i śmietaną, doprawić do smaku. Formować kulki wielkości brzoskwinki i panierować w bułce
Gotowanie jest łatwepomidorków równej wielkości 3/4 szkl kaszki kuskus 2 puszki łososia w sosie pomidorowym 3 jajka sól pieprz natka pietruszki pół małej cebuli ziarenka pieprzu Pomidorki dekoracyjnie przyciąć tworząc kapelusiki i wydrążyć środki. Kaszkę zalać wrzątkiem. Kiedy napęcznieje i przestygnie, przełożyć do miseczki. Do kaszki dodać część wydrążonych środków, pokroić , drobno posiekaną cebulę, łososia razem z sosem pomidorowym, i jedno drobno
Gotowanie jest łatwejaja - 3/4 szkl. cukru - 2 szkl. mąki - 1/2 kostki margaryny do pieczenia - cukier waniliowy - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 4-5 jabłek - 2-3 łyżeczki cynamonu - 2- 3 łyżki kaszki mannej kruszonka: - 1/2 kostki margaryny - ok. 1 szkl. mąki - 1/2 szkl. cukru Przygotowuję kruszonkę - mieszam ze sobą margarynę, mąkę i cukier, Tworzę kulę i odkładam ją do lodówki. Jabłka kroję(...)drobną kostkę, posypuję cynamonem i kaszką manną (kaszka "obtacza" jabłka, aby nie opadły na dno podczas pieczenia). Margarynę roztapiam, studzę. Mieszam razem 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, roztopioną margarynę. Ubijam białka z cukrem. Łączę pianę z ciastem, wykładam na blachę. Rozkładam owoce, posypuję kruszonką. Piekę ok. 40 minut w temp. 170'C (termoobieg). Ciasto jest lekkie, delikatne
Wielopokoleniowojeżynami Nigelli Lawson, ale ciasta było mało i było zbyt lepkie, dlatego zmieniłam proporcje. Wyszło pysznie. Tartę odróżnia od innych skład ciasta – dodaje się do niego drobną polentę (kaszkę kukurydzianą), która sprawia, że ciasto jest bardzo kruche – nawet lekko chrupiące i nic, a nic nie nasiąka. Dodatek polenty nie każdemu przypadnie do gustu, ponieważ ciasto ma inną strukturę(...)kaszka chrupie w zębach. Mi to przyznam bardzo odpowiadało, bo gdy na drugi dzień robiłam inne ciasto, także dodałam polenty, aby uzyskać ten efekt. Musicie spróbować sami! Tarta jest niewielka starcza na ok. 6-8 porcji. U mnie zniknęła pierwszego dnia. Można ją zrobić także z malinami zamiast jeżyn. Rustykalna tarta z jeżynami: 1 szklanka + 1 łyżka mąki (czubata szklanka
Poezja smakuNiej! Więcej o polencie poczytacie na Wikipedia Ale przejdzmy do przepisu , gdyż przepis Gosi jest idealny i polenta smakuje dokładnie tak...jak smakuje Piemontczykom! Składniki -1 szklanka kaszki kukurydzianej -3,5 szklanki wody -1 łyżeczka soli morskiej -2-3 łyżki masła -gruby świeżo mielony pieprz -200 g twardego żółtego sera, u mnie tarty parmezan -dodatkowo użyłam suszonych włoskich ziół(...)swoim składzie rozmaryn, szałwię itd Zagotowałam wodę z solą, gdy zaczęła się gotować, przełożyłam na najmniejszy palnik dając gaz na minimum. I zaczęłam bardzo powoli , niczym deszcz, wsypywać kaszkę. Należy użyć trzepaczki rózgowej i mieszać w kółko energicznie i cierpliwie. Na każdym opakowaniu kaszki kukurydzianej jest podany czas gotowania. Do ugotowanej polenty dodałam masło, pieprz, włoskie zioła i utarty wcześniej
Z Kuchni Do Kuchnipobawić się smakami dodając zioła, czosnek, czy różne rodzaje sera. Jeśli spróbujesz polenty i zasmakuje Ci, wtedy znaleźć najsmaczniejszą jej wersje nie będzie już trudno. Składniki: 1 szklanka kaszki kukurydzianej 3,5 szklanki wody 1 łyżeczka soli 2-3 łyżki masła gruby świeżo mielony pieprz 200 g twardego żółtego sera Wodę wraz z solą zagotować. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejszyć(...)ogień i wsypywać kaszkę ciągle mieszając. (Polecam użyć trzepaczki rózgowej.) Gotować na wolnym ogniu w zależności jakiej kaszy używamy. Jeśli jest to tradycyjna kasza kukurydziana, wtedy czas gotowania jest dłuższy (około 40-50 minut). W przypadku kaszki błyskawicznej jest to kilka-kilkanaście minut. Do ugotowanej polenty dodać masło, pieprz i starty na tarce ser. Dokładnie wymieszać i...gotowe. Polenta
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszne placuszki o smaku curry. Kolor zawdzięczają jednak kaszce kukurydzianej. mały kalafior łyżeczka curry ząbek czosnku 3 łyżki mąki kukurydzianej 3 jaja 4 łyżki kaszki kukurydzianej (polenty) sól natka pietruszki olej Różyczki kalafiora ugotuj do miękkości, ostudź. Następnie ugnieć lekko praską do ziemniaków. Wciśnij czosnek, dodaj przyprawy, mąkę kukurydzianą i 2 jaja. Wymieszaj. Formuj placuszki(...)obtaczaj w roztrzepanym jajku i kaszce kukurydzianej. Smaż na złoto z dwóch stron. Odsącz na ręczniczku papierowym
AZgotuj!Składniki szklanka kaszki kuskus 1 ogórek zielony 10 pomidorków koktajlowych 1 papryka żółta 1/2 czerwonej cebuli 6 rzodkiewek 1/3 pęczka szczypiorku 1/3 szklanki oliwy sok z 1 cytryny sól,pieprz Wykonanie Kaszkę kuskus zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy pod przykryciem, gdy napęcznieje, dokładnie rozmieszać widelcem (kaszka powinna być
magiczna kuchnia Kasimleka i wymeszać ją z kaszą manną. Pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka dodać kaszę manną wraz z pozostałym mlekiem. Gotować kilka minut aż do zgęstnienia kaszki. Doprawić cynamonem (cudowanie zaostrzy smak kaszki, dzięki czemu nie będzie mdła) i ekstraktem z wanilii. Odstawić do wystudzenia. Następnie przy pomocy miksera przez kilka minut miksujemy kaszkę tak aby stała
DefinicjaSmakuWitajcie po krótkiej przerwie :) miałam awarię internetu i teraz nadrabiam zaległości :) Zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu ciasteczka z kaszki ryżowej z powidłami śliwkowymi firmy Orzech - http://www.orzech.com.pl/ oraz posypki z ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa . Te ciasteczka przypominają mi smaki z dzieciństwa , często piekła je moja mama , były pyszne , dzisiaj(...)piekę je swoim dzieciom :) Składniki : 1kostka margaryny Kasi 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 5 jajek 2 łyżki kwaśnej śmietany 250 g kaszki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek wiórek kokosowych Powidła śliwkowe ja użyłam firmy Orzech Wykonanie : Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
Sama słodycz i szczypta chiliKolejny pomysł na placki z kaszki kukurydzianej! Ostatnio prezentowałam w wersji pikantnej z salsą , dziś z mocnym akcentem sera żółtego! palce lizać! Składniki: 1 szklanka kaszki kukurydzianej, 3 jajka, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki zwykłej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sól do smaku, ketchup, olej do smażenia, szczypta proszku do pieczenia. Wykonanie: Kaszkę ugotować
Tradycyjna Kuchniasię, że muffiny stracą przez to nie tylko na kolorze. Czym prędzej więc zagłębiłam się w czeluści szafek, gdzie znalazłam kukurydzianą kaszę. Będzie działać? Postanowiłam sprawdzić. Okazało się, że kaszka kukurydziana nadała muffinkom nie tylko piękny, żółty kolor, ale również bardzo ciekawą, ziarnistą strukturę. Zjadłam dwie sztuki prosto z piekarnika, gorące, bez dodatków - obłędne! Na zimno, z dodatkiem serka kremowego(...)nieprzyzwoite wręcz ilości. Czy może być lepsza motywacja do wypróbowania tego przepisu...? Kukurydziane muffiny z łososiem, serkiem i pesto Składniki: (na 14 sztuk) 230 g mąki pszennej 120 g kaszki kukurydzianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 175 g żółtego sera 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki pieprzu 60 ml oliwy 250 ml maślanki 2 łyżeczki zielonego pesto 2 jajka 14 pomidorków koktajlowych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJabłko zapiekane z kaszką manną i żurawiną to zastrzyk porannej energii oczywiście uzupełniony sokiem Tymbark. Na 2 porcje 4 jabłka 3/4 szklanka kaszki manny 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3/4 szklanki żurawiny szczypta cynamonu Jabłkom ściąć "czapeczki" i wydrążyć środki. Kaszkę ugotować z cukrem na mleku, dodać żurawinę i napełnić jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni
Jadło i czytadło