Znacie kaszkę orkiszową? Ja poznałam całkiem niedawno i na pewno będzie to znajomość na dłużej. ;-) Lubię kaszę mannę, ale ta odpowiada mi bardziej. Nie można zapomnieć też o walorach zdrowotnych. Orkisz ma w sobie dużo kwasu krzemowego, który korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci, poprawia kondycję mózgu i koncentrację. Jest nasycony witaminami: B1, B2, PP, białkiem(...)żelazem, fosforem, potasem i wapniem. Ma wyrazisty, orzechowy smak. Z dodatkiem truskawek smakuje wspaniale: jako deser lub zdrowe śniadanie. :-) (składniki na 3 porcje) 1/2 szklanki kaszki orkiszowej Symbio 1,5 szklanki mleka 1 łyżka cukru 300g świeżych truskawek ekologiczne muesli truskawkowo-jabłkowe Symbio listki mięty do dekoracji 1. Do garnka wlewamy mleko i wsypujemy kaszkę. Gotujemy do momentu
Szefowa kuchniktóre u Was wygrają?! ODSŁONA NR 1- KOKOSANKI JEŻYKI - czyli... wersja wilgotna w środku, rozpływająca się w ustach.SKŁADNIKI:- kostka masła,- 1 szklanka cukru (może być trzcinowy),- kaszka ryżowa (opakowanie) lub pół na pół z kaszką kukurydzianą,- 3-4 jajka,- 2-3 łyżki śmietany,- kokos - wiórki - 100g,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowcy - proszek bezglutenowy),- cukier wanilinowy(...)minut (do zarumienienia) - temperatura 180 stopni, góra-dół termoobieg./Jeśli za szybko zaczną się rumienić - zmniejszamy temperaturę!ODSŁONA NR 2- KOKOSANKI WYCINANE - czyli... wersja chrupiąca.SKŁADNIKI:- kaszka ryżowa (opakowanie lub pół na pół z kaszką kukurydzianą),- pół szklanki cukru,- 2-3 całe jajka,- kostka masła,- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowcy - bezglutenowy),- wiórki kokosowe opakowanie,WYKONANIE:Wyrobić ciasto
Wypisz Wymalujbardzo lubię - pod wszelką postacią. Dziś jako prosty i pyszny deser: najzwyklejsza na świecie kasza manna ugotowana na mleku + owoce. Dowolne. Ale wg mnie jeżyny lub jagody do kaszki pasują wyśmienicie. U mnie dziś te pierwsze jako pyszny dodatek do kaszki.Składniki:pół litra mleka,10 łyżek kaszy mannyjeżyny2 łyżki cukru ( do kaszki)1 łyżka cukru (do jeżyn(...)cukru. Do mleka w szklance wsypujemy 10 łyżek kaszy i mieszamy. Gdy mleko zaczyna wrzeć wlewamy kaszę ze szklanki i mieszamy. Gotujemy mieszając około 3 do 5 minut, aż kaszka będzie gęsta. Do osobnego rondelka wsypujemy jeżyny z łyżką cukru i 2 łyżkami wody. Podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Syropem z owocami polewamy kaszkę
Walijskie PichcenieSkładniki : 1 szklanka polenty czyli kaszki kukurydzianej 3 szklanki wody 4-6 łyżek oliwy 8 ząbków rozmarynu, kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, kruszone chili, ewentualnie świeże drobno pokrojone Kaszkę sypie się stopniowo na wrząca posoloną wodę, by nie powstały grudki. Gotuje się powoli, nie ustając w mieszaniu. Dobrze byłoby to robić drewnianym kołkiem lub łyżką. Przygotowanie: Solimy wodę(...)garnku i na wrzątek wsypujemy kaszę według powyższych wskazówek Zmniejszyć gaz i gotować powoli, mieszając, aż kaszka wchłonie wodę Na patelni zeszklić posiekany czosnek, dodać chili i pocięte igiełki rozmarynu Gdy kaszka zgęstnieje i zacznie odrywać się od ścianek garnka skończyć gotowanie Wylać polentę na płaski talerz, wyrównać powierzchnie mokrym nożem i pozwolić jej ostygnąć Można polać przesmażonymi ziołami
Proste Potrawydzięki czemu posiada intensywny zapach oraz smak. Ta świetnie sprawdza się jako dodatek do moich słodkich przekąsek, ale również może być zamiennikiem tradycyjnego masła bądź margaryny. Pyszne samo zdrowie! Kaszka Morgenstund Od razu przyznam, że cena kaszki odrobinę mnie przeraziła..., ale chciałam ją zamówić dla mojej córki, więc i tak zrobiłam. Kaszka ma świetny skład, wiele wartości odżywczych i właściwości(...)zdrowotnych, a co ważne - bardzo smakuje dla Natalii. Kaszkę przygotowuję na mleku i oczywiście mieszam dodatkowo z przeróżnymi owocami. (Można ją sporządzać na wodzie.) Jest naprawdę świetna i smaczna, dlatego nie żałuję, że ją kupiłam i przy najbliższej okazji z pewnością nabędę jej większe opakowanie - choć przyznam, że jest bardzo wydajna. Z ciekawostek dodam, że działa zasadotwórczo oraz zawiera więcej
Di gotujemięsa, ale odniosłam wrażenie że przypomina w smaku pieczeń rzymską, zresztą moim domownicy to potwierdzili. Składniki na keksówkę : około 800 g cukinii 300 g kaszki jaglanej 1-2 marchewki (moje maleństwa to efekt przerywania marchewki, żal mi było wyrzucić) 2 cebule 2 czubate mąki lnianej (około 50 g) 3 czubate łyżki słonecznika (około 50 g) łyżeczka suszonego czosnku(...)ząbki świeżego pół łyżeczki kurkumy łyżeczka soli pęczek ulubionego zielska, u mnie pietruszka 50 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Cukinię i marchew zetrzyj na grubych oczkach tarki. Suchą kaszkę wymieszaj ze startymi warzywami, tylko ani się waż odciskać soku z cukinii, to całe dobro ma wchłonąć kaszka. Na suchej patelni podpraż słoneczki. Następnie rozgrzej cały olej na patelni i podsmaż cebulkę
greenscarfzorientuje że jest 100 % wegański (i bezglutenowy Składniki: 600 g ziaren słonecznika 300 g suszonej żurawiny 200 g rodzynek/miechunki/moreli (ja kupiłam mieszankę w promocji, więc ją wykorzystałam) 300 g kaszki jaglanej (u mnie jaglana i z sorgo- bezglutenowe obie) 1,2 litra przegotowanej (może być ciepła) wody 3-4 cebule (u mnie znalazła się jedna czosnkowa) 100 ml dobrej jakości(...)odłóż. Pozostały słonecznik, żurawinę i resztę suszonych owoców zalej wodą – 1,2 litra i odstaw na pół godzinki. Do miski w której moczą się słonecznik i owoce dodaj kaszkę, kaszkę, podsmażoną cebulę z przyprawami i zblenduj wszytko na gładką masę, następnie dodaj podprażony słonecznik, żurawinę i kaszkę, wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do formy/foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz
greenscarfKaszka manna w odsłonie dość niespotykanej, bo chałwowej z chipsami bananowymi. Tylko 4 składniki i śniadanie w stylu FIT gotowe! Aby tak do końca było ono zdrowe, polecam tak jak ja przygotować chałwę samemu ( przepis-klik ). Mleko możecie użyć dowolne- roślinne bądź zwierzęce. Kaszka fajnie smakuje np. na mleku migdałowym lub kokosowym. Polecam! Składniki: (na 1 porcję) 250 ml mleka(...)niego chałwę. Całość podgrzewać na średnim ogniu. Gdy mleko zacznie się gotować, wsypać kaszę mannę i nieustannie mieszając trzymać na ogniu do zgęstnienia (około 2 minutki). Ugotowaną chałwową kaszkę przelać do miseczki lub szklanki. Podawać od razu- na ciepło z chipsami bananowymi. Ja swoją kaszkę podałam w szklance, przekładając ją pokruszonymi chipsami bananowymi. Na górę dałam kilka plasterków w całości
Nastoletnie Wypiekanienadzieniem arachidowym o smaku czekoladowym / Baton proteinowy z nadzieniem arachidowym o smaku toffi Firma: Sport Definition Skład: Poduszki: Prażone orzeszki ziemne 45%, koncentrat białka serwatkowego (z mleka) 15%, kaszka kukurydziana, mąka graham, maltodekstryna, mąka ryżowa, kaszka manna, błonnik kakaowy, aromaty, wiórki kokosowe, palatynoza (izomaltuloza*), substancja słodząca (sukraloza). Baton: Prażone orzeszki ziemne 45%, koncentrat białka serwatkowego (z mleka) 15%, kaszka kukurydziana(...)mąka graham, maltodekstryna, mąka ryżowa, kaszka manna, błonnik kakaowy, aromaty, wiórki kokosowe, palatynoza (izomaltuloza*), substancja słodząca (sukraloza). * Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy. Masa netto: Poduszki – 100g, Baton – 30g Wartości odżywcze: Poduszki i Baton: 100g/ 510 kcal, tłuszcz – 29,6g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 8g, węglowodany – 29,9g w tym cukry – 8,5g, błonnik – 7,8g, białko – 27g, sól
Candy Pandasmusu + kilka truskawek do dekoracji 1 łyżka soku z cytryny 100g śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej UHT) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mus truskawkowy z kaszy manny – Wykonanie: Kaszkę wymieszać z 50ml mleka i cukrem, pozostawić na 30 minut do napęcznienia. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlać zawiesinę z kaszy manny, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając(...)całkowitego rozklejenia się skrobi (do wyraźnego zgęstnienia). Ugotowaną kaszę zdjąć z ognia, garnek przykryć folią spożywczą i pozostawić kaszkę do ostygnięcia. Następnie zmiksować ją do uzyskania puszystej masy. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus wraz z sokiem z cytryny. Mus truskawkowy (2 łyżeczki zostawić do ozdoby) dodać do kaszki, zmiksować. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie
Kulinarne Przebojemnie powaliła choroba, a później wiosna, rozleniwienie i tak mi jakoś zeszło. :) 100 g rodzynek natura ciemny rum ( niepełna szklanka) duży banan 3 łyżki kakao 0,5 szklanki kaszki błyskawicznej dla dzieci kilka ciastek zbożowych wiórki i kakao do obtaczania Rodzynki zalewamy rumem ( tak około 1 cm ponda owoce) zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę(...)będą widoczne jego białe kawałki. Następnie kakao i tu polecam użyć łyżki w pierwszym etapie, aby sobie nie zabrudzić całej kuchni i siebie przy okazji. Wsypujemy kaszkę i miksujemy razem przez chwilę. Teraz należy odczekać jakieś 10 min aby kaszka rozmokła i ściągnęła nadmiar wilgoci. Jeżeli masa nadal będzie rzadka to dodajemy pokruszone ciasteczka i miksujemy, aż uzyskamy taką
Dieta moja pasjaPerson","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-08-22 15:20:01","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/08\/P8220004.jpg","description":null,"recipeYield":"12 ","recipeIngredient":["1 szt pomara\u0144cza","50 g kaszka kukurydziana","150 g m\u0105ka kukurydziana","75 g erytrol","3 szt jajko","1,5 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","0,5 \u0142y\u017ceczka soda oczyszczona","100 ml woda(...)termoobiegu. "],"recipeCategory":"Ciasto","recipeCuisine":"Bez glutenu"} Pomarańczowe ciasto Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Porcje 12 Składniki 1 szt pomarańcza 50 g kaszka kukurydziana 150 g mąka kukurydziana 75 g erytrol 3 szt jajko 1,5 łyżeczka proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka soda oczyszczona 100 ml woda 100 g olej kokosowy Sposób przygotowania Pomarańczę obieramy dokładnie
Kucharzycalitr, masło 3 łyżeczki, cukier 3 łyżki, kasza manna 11 łyżek, jagody 1/2 litra, sok malinowy - ile porzeba mleko zagotować z cukrem ,masłem, wsypywać do gotującego się mleka kaszkę manną mieszając, gotować około 5 minut ci jakiś czas zamieszać do naczyń dodawać porcję kaszki, posypać jagodami, porcję kaszki, jagody i tak do wysokości naczynia polać sokiem malinowym i odstawić(...)chłodne miejsce do wystygnięcia najlepsza kolacja z kaszką i jagodami w upalne dni...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięrobię Zuzi już zbyt często kaszki. Dziś chciałam zrobić jakąś inną, żeby chętnie zjadła. Jak usłyszała, że dodałam jej ulubione kuleczki (czyli porzeczki, których najwięcej w mieszance owoców leśnych, którą najczęściej kupuję), to leciała ile sił do krzesełka. Zjadła prawie wszystko, a nieczęsto je tyle naraz. Sama z chęcią dokończyłam za nią, bo dzięki daktylom kaszka była słodka, a dzięki(...)owocom nie za słodka i z nutą kwaskowatości. Pyszna! Nie tylko dla maluchów :) Składniki na 1 porcję: 200 ml wody 2 łyżki kaszki kukurydzianej 4 suszone daktyle 1-2 łyżki świeżych lub mrożonych owoców leśnych 1 łyżka płatków owsianych Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę. Wsyp kaszkę i wymieszaj. Dodaj drobno pokrojone daktyle oraz płatki owsiane. Gotuj ok 5 minut, ciągle
Anioszek w kuchnitrochę kiedy zobaczyłem roboczą wersję bezglutenowych muffinek Marzeny ;) Czy one są takie same?! Jednak nie - moje również zawierają mielone migdały, ale głównym składnikiem jest w nich polenta, czyli kukurydziana kaszka. Uff ;) Robiłem kilka razy ciastka z mąki kukurydzianej i efekt nie zawsze był dobry. Tym razem postanowiłem wykorzystać właśnie kaszkę. Efekt jest zdecydowanie inny. Ciastko cieszy wesołym żółtym kolorem, pięknie(...)pachnie (cytryna i lawenda dają wrażenia toskańsko-prowansalskie) i bardzo dobrze smakuje. Wyczuwa się pewną ziarnistość, ale to taka uroda. Należy użyć kaszki jak najdrobniejszej. PS Właśnie podejrzałem, że Marzena zamiast sobie wygodnie chorować, dzielnie produkuje kolejne muffinki! Pasja (lub nałóg) ;) Składniki: 80 g miękkiego masła 80 g drobnego cukru 130 g drobnej kaszki kukurydzianej 30 g mielonych migdałów
zadanie-gotowanie