kaszka - 1004 przepisów (strona:11/67)

Pieczeń z selera - wegateriańska 214

Składniki: 50 dag startego selera 1 marchew 50 dag pieczarek 3 jajka 3 średnie cebule, w tym jedna czerwona 10 łyżek kaszki kukurydzianej 3 łyżki płatków owsianych sól, pieprz czarny i ziołowy majeranek gałka muszkatołowa papryka ostra mielona Przygotowanie : Pieczarki drobno pokroić, przesmażyć na łyżce masła klarowanego do momentu aż odparuje z nich sok Seler, cebule i marchew zetrzeć(...)garnku z 2 łyżkami masła klarowanego i połową szklanki wody - do momentu odparowania soku, często mieszać  Wszystkie składniki połączyć w dużej misce, dodać do smaku przyprawy oraz kaszkę i płatki, wystudzić Po wystudzeniu dodać roztrzepane jajka, ewentualnie gdy masa będzie za rzadka dodać jeszcze kaszki- wymieszać Przełożyć do foremki o wymiarach 26 x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Proste Potrawy
Ciasto mleczna kanapka. 193

wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równamy i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na mleku gotujemy kaszkę, ma być bardzo gęsta, taka że łyżka stoi. Też odstawiamy aby sobie wystygła. Tak ciasto, jak i kaszkę dobrze jest sobie zrobić dzień wcześniej. Masło ucieramy z kilkoma łyżkami cukru pudru(...)dużo dawać cukru,  dojdzie mleko w proszku, słodycz jeszcze się podniesie. Do zmiksowanego masła dodajemy po łyżce kaszki, cały czas miksując.  Gdy już wykorzystamy całą mannę, wsypujemy mleko i dokładnie mieszamy. Wtedy można dosłodzić,  jeśli uznamy, że jest mało. Ciasto przekrawamy na dwa cienkie placki. Każdy z placków lekko nasączamy ponczem. 3/4 kremu wykładamy na jeden placek

Dieta moja pasja
Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułowej pierzynce 123

mnie placki :) trochę nietypowe. W internecie znalazłam na jakiejś stronce "ryż dietetyczny"  bo z kalafiora. Ja postanowiłam zrobić kaszkę brokułową. Jest pyszna w smaku i niezwykle zdrowa. Na plackach z pieczarkami smakowała wyśmienicie! Placki ziemniaczane z pieczarkami na brokułowej pierzynce około 80 dag ziemniaków 1 duże jajo 1/2 kg pieczarek 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 duże cebule(...)masła sklarowanego sól i pieprz do smaku olej do smażenia placków Obierz brokuła i ugotuj go al'dente w lekko osolonej wodzie. Włóż do malaksera i posiekaj go na kaszkę brokułową. Dopraw kaszkę do smaku solą i pieprzem. Obierz cebule. Jedną odłóż a drugą pokrój w piórka po czym zaszklij na 1 łyżce masła sklarowanego. Oczyść pieczarki - pokrój

Gotuj Sam!
Polenta 109

neutralnym smaku, pasującą do każdego mięsa, więc do ryby również. Polenta to włoska potrawa ludowa, pierwotnie przyrządzana z mąki kasztanowej, obecnie z kaszki kukurydzianej. Polenta nazywana jest również mamałygą , która to jest narodową rumuńską potrawą przygotowywaną z mąki kukurydzianej. Najprostszym sposobem podania polenty jest przełożenie jej do niskiego naczynia, by wystygła(...)być również podana w formie podpieczonych kawałków, posypanych startym parmezanem, wtedy jest z wierzchu chrupiąca, a w środku miękka i delikatna. Składniki: • 450 g kaszki kukurydzianej • 2 litry wody • 1 łyżeczka soli • 1/2 łyżeczki pieprzu • kukurydza z puszki do dekoracji • natka pietruszki Wykonanie: • Zagotować wodę z solą. • Na gotującą się wodę

To co kocham
Placek kukurydziany. Cornbread. 158

częścią szarego dnia. Prawie jakby zaświeciło na chwilę teksaskie słońce ;) PS Dodatek jabłek (trafiony!) jest całkiem moim pomysłem - na tyle odwagi mnie stać ;) PPS Używając do wypieków mąki i kaszki kukurydzianej należy zwrócić uwagę na ich świeżość - szybko ją tracą. Składniki: 100 g masła(...)cukru 250 ml mąki pszennej 250 ml kaszki kukurydzianej  250 ml maślanki 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 2/3 łyżeczki sody 1 jabłko Wykonanie: Kwadratową lub prostokątną formę (około 20 cm) wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia. Jabłko pokroić w półplasterki. Masło stopić w garnku. Zdjąć z ognia i szybko wymieszać z cukrem. Dodać jajka i utrzeć do uzyskania jednolitej masy

zadanie-gotowanie
Kluski leniwe jeszcze bardziej leniwe. 139

szczypta imbiru szczypta pieprzu cayenne szczypta soli Do miski wkładamy pokruszony twaróg, wbijamy jajko i rozgniatamy widelcem. Tak aby jak najbardziej go rozdrobnić i wyrobić z jajkiem. Następnie dodajemy kaszkę, cukier i mąkę , ponownie dokładnie wygniatamy. Odstawiamy na  10 min, by kaszka ściągnęła nadmiar wilgoci. Jeśli twaróg był słabo odciśnięty, należy zwiększ ilość kaszki. Gotujemy 2 litry wody, dodajemy

Dieta moja pasja
kasza manna z chia, siemieniem lnianym, sokiem truskawkowym... 144

sól - szczypta, nasiona chia 4 łyżki, siemię lniane całe 2 łyżki, kasza manna 7 łyżek, woda 1/2 szklanki, sok truskawkowy - ile potrzeba jeśli nie lubisz kożucha to nakryj ciepłą kaszkę folią spożywczą lub nakryj talerzem i do wystudzenia, ja lubię taki kożuch z kaszki i zawsze go zjadam = 1/2 litra mleka wlać do garnka, dodać masło, nasiona chia, całe siemię(...)lniane, sól i zagotować kaszę manną wymieszać z pozostałym mlekiem i wodą, wlać do mleka mieszając, na mniejszym ogniu gotować do zagęstnienia kaszki mieszając, wsypać stewię pod koniec kaszę przelać do salaterki opłukanej zimną wodą, wystudzić, przed podaniem polać sokiem truskawkowym - pyszny deser na podwieczorek lub na smaczną kolację...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
KURCZAK W PARMEZANIE Z KASZKĄ KUSKUS 167

Obiad inny niż zwykle?Tak.Mało pracochłonny,za to naprawdę bardzo pyszny.Polecam.Spróbuj cię !.Rozpływające się w ustach mięso i  starty parmezan  z pyszną Kaszką Kuskus    1 kurczak lub 6 udek 1/2 szkl.majonezu 2 łyżki keczupu 5 dag.parmezanu przyprawa uniwersalna np.do kurczka biały pieprz mielony 4 łyzki oleju kaszka kuskus  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka czyścimy,płuczemy,osuszamy,kroimy(...)natłuszczonej formie i wstawiamy do piekarnika o temp.200st.i pieczemy 50-60 min.10 min.przed końcem pieczenia posypujemy startym parmezanem(jeśli skórka kurczaka jest sucha, smarujemy ją ponownie majonezem).Smacznego.Podajemy z kaszką kuskus  i sałatką.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Co zrobić, aby kotlety mielone nie przypalały się podczas smażenia. 4882

nasze kotlety mielone nie przypalały się podczas smażenia trzeba zamiast obtaczać je w bułce tartej obtoczyć je w kaszce kukurydzianej średniej. Kaszka kukurydziana nie przypala się tak szybko jak bułka tarta, izoluje ona także mięso od dna patelni. Mielone obtoczone w kukurydzianej kaszce jest zdrowsze i ma ładny złocisty kolor. Sprawdziłem, polecam

Przepisy i porady kulinarne
Grysikowiec z galaretką i owocami (bez pieczenia) 288

Ostatnio bardzo rzadko go sobie przygotowywałam- tak, tak, lubię zjeść sobie takiego gęstego grysiku z konfiturą ;))))  Od kilku dni jednak chodziła za mną nieodparta chęć zjedzenia tej pysznej kaszki więc postanowiłam przygotować z niej ciasto.  Grysikowiec to przepyszne i lekkie ciasto, doskonałe na upalny letni dzień. Jest niesamowicie proste w wykonaniu, poradzi sobie z nim nawet początkująca gospodyni(...)Galaretki rozpuścić w 2 szkl gorącej wody, ostudzić. Blaszkę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową i ułożyć warstwę herbatników. 2/3 mleka zagotować z masłem i cukrami. Resztę zimnego mleka wymieszać z kaszką manną (dzięki temu nie zrobią się grudki podczas gotowania). Gdy mleko z masłem się zagotuje, wlać kaszkę i mieszać energicznie rózgą aż zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki, ostudzić

Smakołyki Asi
zupa wiśniowa z kaszką manną... 132

szklance wody i wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, odstawić do wystygnięcia wodę, mleko wlać do rondla, wsypać cukier, sól, masło i gdy zacznie się gotować wsypywać kaszkę manną mieszając, gotować na mniejszym ogniu z 2-3 minuty i mieszać aby się nie przypaliła, kaszkę mannę przelać do miski, nakryć folią spożywczą, nie zrobi się kożuch, wystudzić zupę wiśniową(...)podać z kaszką manną, śmietaną lub jogurtem - zupa pyszna na upały............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Arbuzowa Alabama 243

Przestudzone ciasto przekrawam na dwa równe blaty. 2. Masa: Mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypuję kaszę mannę. Cały czas mieszając gotuję przez 4 minuty. Kaszkę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimną kaszkę. Na końcu do masy wlewam likier . Całość ucieram na jednolitą masę. 3. Mus: Miąższ(...)jeden blat biszkoptu wykładam połowę masy, wyrównuje. Na masę wykładam gęstniejący mus arbuzowy. Wyrównuję  i odstawiam do stężenia. Na stężony mus wykładam drugą część masy z kaszki, wyrównuję. Masę przykrywam drugim blatem biszkoptu. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Płynną czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję kandyzowaną papają

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kaszka manna z truskawkellą i bananem 96

domu, bo trochę gardło boli i tylko cały czas jakieś życzenia. To to, to znowu tamto, to coś dobrego mi zrób, tego nie będzie, ale to z chęcią. Na kaszkę miał ochotę, miałam w domu banana i truskawkellę od Eterno . Świetna jest. W słoiczku są kawałki truskawek, smak nie do końca bardzo słodki, fajny, bardzo smaczne te truskaweczki :)) Do deserów(...)idealne :))  Składniki: 1 szklanka mleka 2 łyżki kaszy manny 1 banan truskawkella Mleko zagotowałam, dodałam kaszę. Gotowałam na małym ogniu, cały czas mieszając do momentu, aż kaszka nam zgęstniała. Zdjęłam z ognia, odstawiłam na chwilkę do przestudzenia. Ciepłą (nie gorącą) przełożyłam do pucharka. Banana obrałam i rozgniotłam widelcem. Na ciepłą kaszkę dała trochę truskawkelli, na nią rozgniecionego banana. Podałam

kruche babeczki
Kaszka manna z maślaną gruszką 125

POTRZEBUJEMY:(na 1 porcję) szklankę mleka 3 łyżki szklanki manny 1 gruszkę 1 łyżkę masła 1 łyżkę syropu klonowego lub miodu pół łyżeczki cynamonu Mleko zagotowujemy i dodajemy kaszkę mannę. Chwilkę gotujemy, odstawiamy. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną gruszkę, posypujemy cynamonem. Smażymy kilka minut. Do kaszki dodajemy łyżkę syropu klonowego i mieszamy.  Kaszkę przekładamy do miseczki

WYSPA SZCZĘSLIWA
Kremowa kaszka manna 140

kaszy manny 1 łyżka zwykłego cukru borówki do dekoracji Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, śmietanę 30%, wsypać cukier i dodać szczyptę soli. Całość zagotować. Do pozostałego mleka wsypać kaszkę manną. Wymieszać. Gdy masa z rondelka zacznie się gotować to wlać mleko rozrobione z kaszą. Całość gotować kilka minut. Masa powinna lekko stężeć. Gorącą kaszkę przelać do salaterek. Ozdobić borówkami(...)innymi owocami, np. malinami, jagodami) i od razu podawać. Jeżeli kaszkę schowacie do lodówki to stężeje, ale pomimo tego w smaku będzie bardzo delikatna i kremowa

Ugotować

Proponowane wyszukiwania