pozostałe po gęsiej uczcie można wykorzystać do przygotowania aromatycznego rosołku lub np. krupniku. Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny i super zdrowy - krupnik orkiszowy. Nie planowałam krupniku z kaszy orkiszowej, kaszka wylądowała w koszyku z zakupami dość przypadkowo. A krupniczek jest wspaniały, kaszka drobniutka, rozkleja się podobnie jak jęczmienna, w smaku delikatniejszy niż tradycyjny jęczmienny. Nadmienię, iż orkisz przeżywa renesans dzięki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śmietana. Do przygotowania 32 rogalików potrzebujemy: ciasto: 330 g mąki pszennej 250 g margaryny 3 łyżki gęstej śmietany 18% nadzienie: 1 szklanka mleka 4 łyżki kaszki manny 1/2 szklanki cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich olejek migdałowy cukier puder do posypania Z trzech składników na ciasto (margaryna prosto z lodówki) wyrabiamy szybko ciasto(...)wkładamy je na godzinę do lodówki. Mleko wraz z cukrem zagotowujemy, dodajemy kaszkę mannę i gotujemy 2 minuty, następnie dodajemy orzechy i olejek migdałowy do smaku, ale raczej nie żałujmy ilości kropelek, smak powinien być intensywny. Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na okrągło na około 2 mm grubości. Ciasto
Jadło i czytadłoPrzepisów na to ciasto jest tyle, że nikt nie jest w stanie się doliczyć. Ja tym razem moje placki przełożyłam gorącą kaszką. Ciasta pod jej wpływem szybko robią się miękkie i nie trzeba już czekać z krojeniem do następnego dnia. Dodatek kwaśnego dżemu sprawia, że ciasto smakuje super. Polecam j est naprawdę łatwe i mało pracochłonne. Zapraszam(...)temp 150 stopni C termoobieg lub 170-180 stopni C piekarnik zwykły, na złoty kolor. WYKONANIE MASY : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami oraz masłem. W drugiej połowie mieszamy kaszkę i wlewamy na mleko. Cały czas mieszamy żeby masa się nie przypaliła. Gdy zrobi się gęsta gotujemy ok. 2 minut. PRZEKŁADANIE CIASTA : Na pierwsze ciasto wykładamy połową masy
Pani na deserSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie, dżem 250 ml, kaszka manna 2 łyżki czubate, woda 1/4 szklanki, kmin czarny ziarenka Royal Brand - ile potrzeba, puder cukier - ile potrzeba ciasto francuskie rozwinąć, dżem jaki lubimy (użyłam z ciemnych winogron swój domowy "zobacz TUTAJ" ) wymieszać z kaszką manną posmarować cały płat ciasta i zawinąć ciasno w rulon ostrym nożem pokroić na 12 porcji
W Mojej Kuchni Lubięząbki czosnku oliwa do smażenia 1 marchewka ½ litra rosoły 700 g pomidorów ( albo ok 500 g pomidorów siekanych w zalewie) garść kaparów POLENTA ½ litra rosołu ½ litra mleka 200 g kaszki kukurydzianej sól do smaku 60 g masła 70 g parmezanu Instructions Mięso przełożyć do miski, dodać czosnek i posiekaną natką, sól i pieprz i wyrobić ręką. Ser pokruszyć albo pokroić(...)zmiksować na gładko, do sosu przełożyć pulpeciki i kapary i wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut. W tym czasie przygotować polentę – zagotować mleko i rosół, lekko posolić, dodać kaszkę kukurydzianą, i na bardzo małym ogniu gotować ok 15 minut co jakiś czas mieszając. Jak będzie za gęste dodać trochę mleka. Na koniec dodać masło i parmezan – wymieszać aż się
Cooking for Emilysmaczną jaglankę, która wzmocni odporność nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Dodatek cynamonu i kurkumy wzmocni układ odpornościowy, udrożni drogi oddechowe i pomoże poradzić sobie z objawami przeziębienia. Tej kaszki nie trzeba niczym dosładzać. Owoce w ciepłej kaszy puszczą sok i naturalnie osłodzą naszą jaglankę. Jeśli już jesteśmy chorzy dobrze jest przygotować taką jaglankę na bazie mleka migdałowego lub owsianego(...)bogate w wapń. Jego zawartość pomoże nam poradzić sobie z kaszlem. Taką jaglankę bez dodatku cynamonu i kurkumy możemy podać już 9 miesięcznemu dziecku. Cynamon możemy dodać do kaszki 10 miesięcznego dziecka. Doskonale sprawdzi się podczas infekcji, gdyż udrażnia drogi oddechowe, a dodatkowo rozgrzewa i wzmacnia odporność. 3 łyżki płatków jaglanych 1 szklanka wody lub mleka migdałowego/owsianego 1 jabłko
Dieta bez mlekamieszamy. Gdy woda się zagotuje wlewamy powoli wodę z kaszą manną (ciągle mieszając) i gotujemy do momentu aż masa będzie gęsta (niczym budyń). Zestawiamy garnek z ognia, przelewamy naszą kaszkę na głębokie talerze i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy kaszka będzie zastygnięta i całkiem zimna kroimy ją w kostkę. Wykładamy na talerze, wlewamy zupę, dodajemy troszkę marchewki, posypujemy natką pietruszki
Dieta Rozdzielna i Zdrowietrochę więcej czasu spędzać w kuchni. Już mi ślinka cieknie na myśl o zaplanowanych tartach... mniam :) A póki co zapraszam na smaczne i pożywne kotlety. Składniki -250 g kaszki kukurydzianej -1 l mleka -2 jajka -sól -100 g pieczarek -100 g żółtego sera -bułka tarta - olej do smażenia Przygotowanie Kaszkę wsypać do gotującego się mleka, mieszając gotować
Zielona Kuchniakostki masła (150 g) 1/3 szklanki zwykłego cukru (80 g) 3 małe jabłka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kaszki manny polewa czekoladowa 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/4 kostki masła (50 g) Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Białka oddzielić od żółtek. Białka ze sztywną soli ubić na sztywną pianę(...)przełożyć 3/4 kostki miękkiego masła i wsypać zwykły cukier. Za pomocą miksera, masło utrzeć na gładką, puszystą masę. Następnie do utartego masła, dodawać stopniowo po jednym żółtku i wsypać kaszkę manny, mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Masę cały czas ucierać. W międzyczasie jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do masy jajeczno-maślanej dodać masę
Ugotowaćpomidorowym, koperkowym lub jako dodatek do gulaszu. Składniki na 2 porcje: 1 kostka twarogu (250 g) 1 jajko (rozmiar l) 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki kaszki manny 2 łyżki posiekanej zieleniny (mieszanka: zielonej pietruszki, koperku, szczypiorku i bazylii) sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Twaróg przełożyć do miski. Wbić do niego jajko i dodać mąkę, kaszkę
Ugotowaćkakao*), bio syrop ryżowy*, bio płatki pszenne*, bio płatki orkiszowe*, bio płatki owsiane*, bio płatki jęczmienne*. Kukurydziane: Łam waflowy* (bio mąka kukurydziana*), bio płatki kukurydziane*, bio syrop ryżowy*, bio kaszka kukurydziana*, bio kaszka kukurydziana błyskawiczna*. *składniki ekologiczne Masa netto: 120g Wartości odżywcze: Kakaowe: 100g/ 437kcal, tłuszcz – 9,8g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,8g, węglowodany
Candy Pandaslaskowych Amandin Pasta z migdałów Ocena: 6 pand Pasta z orzechów laskowych/ z laskowych i kakao Ocena: 5 pand Zobacz również: Pasta z orzechów włoskich oraz z nasionami konopi Kaszka instant sorgo i quinoa/gryczana Kaszka instant ryżowa/ jaglana/ sorgo
Candy Pandaspaczka herbatników (ok 300 g) 2 galaretki truskawkowe kilkanaście truskawek W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao, wymieszać. Wlać mleko (zostawić 1 szkl). Zagotować, wymieszać. W pozostałym mleku wymieszać kaszkę. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlać kaszkę i mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Formę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na spodzie warstwę herbatników, wylać 1/3 masy grysikowej
Smakołyki Asikasz. Poniżej przedstawiamy pomysł na pyszne, szybkie i przyjemne śniadanie. Oprócz kaszy w jego skład wchodzą aromatyczne owoce, które wprowadzają w dobry nastrój już z samego rana :) Tak przygotowana kaszka stanowi również smaczną alternatywę dla wysokokalorycznego deseru. SKŁADNIKI (dla 2 osób) : pół litra mleka 8 łyżek kaszy manny 6 daktyli pół banana 4 truskawki chia lub siemię lniane do posypania(...)Mleko wstawiamy do gotowania. Dodajemy do niego pokrojone w kosteczkę daktyle. I doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy kaszkę mannę i mieszamy do zgęstnienia. Przekładamy do miseczek, na wierzchu układamy pokrojone w plasterki banany i pokrojone w ćwiartki truskawki. Wszystko posypujemy siemieniem lnianym lub nasionami chia. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Smacznego
Kuchnia od dwojgacałym świecie, a na terenach Turcji ma wielowiekową tradycję. Turecja sałatka kisir ...bardzo, bardzo prosta, od świeżająca i pyszna . Wspólnym mianownikiem tej bogatej i smacznej sałatki jest kaszka kuskus, sercem natomiast wspaniałe warzywa: słodka kukurydza, chrupiąca i ostra papryczka chi li, soczyste pomidory, cieci orka , aromatyczn a oliwa no i świeże zioła, które pysznią się zielenią niczym etykieta(...)pieprz do smaku sok z 2-3 cytryn 1/4 szklanki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy. Po kilku minutach odkrywamy i rozdzielamy kaszkę widelcem. Krok 2. Chili przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona - drobno siekamy. Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno kroimy. Pomidory parzymy, usuwamy skórkę - kroimy w niedużą kostkę. Kukurydzę i cieci orkę
Moja Książka Kucharska