Kaszka kuskus... genialna w swojej prostocie. Aby ją przygotować, wystarczy zalać ją wrzątkiem i po paru minutach jest gotowa do spożycia. Kuskus jest produktem otrzymywanym z pszenicy twardej durum. Ma postać okrągłych ziarenek o średnicy około 1 mm. Obecnie kuskus bardziej przypomina makaron niż kaszę. Produkuje się ją, granulując mąkę pszenną z wodą i dodatkami, a następnie(...)zalewamy je wrzącą wodą. Mieszamy energicznie, tak aby nam się rozpuściły. Wsypujemy do wody kuskus i przykrywamy miseczkę talerzykiem. Pozostawiamy ją na parę minut. Następnie dodajemy do kaszki 2 łyżeczki masła i skrapiamy ją cytryną. Rozgniatamy ją widelcem tak aby nam się ładnie rozdzieliła. Przygotowujemy resztę składników. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, paprykę w nieduże
Taste Therapysamego rana! Najpopularniejsze w Polsce kanapki nie są idealnym rozwiązaniem gdyż powodują szybko powracające uczucie głodu! A może wrócić do dzieciństwa i przypomnieć sobie gdy babcie karmiły nas kaszką manną!? Idealne źródło energii na długi czas! Ale tradycyjna kaszka? Eee trochę wieje nudą ;p dlatego polecam Wam ciekawą alternatywę! Składniki: -> 1 szklanka mleka -> 4 -5 łyżek
Jedz zdrowo żyj zdrowo!wątróbki drobiowej 1 puszka moreli w lekkim syropie, lub 7-10 świeżych moreli 1 kubek świeżych malin 1 kubek ciemnych winogron oliwa z oliwek sól pieprz 1 kubek kaszki kuskus 2 kubki ciepłej wody kurkuma mięta Przygotowanie: wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na około 30 minut morele odcedzamy, smażymy na suchej patelni, dorzucamy umyte(...)winogrona oraz maliny, dolewamy odrobinę oliwy wstawiamy wodę, gorącą zalewamy kaszkę kuskus, doprawiamy miętą oraz kurkumą wątróbkę obsmażamy na suchej patelni, przekładamy na talerzyk, aby odpoczęła kiedy maliny się rozlecą do owoców przekładamy wątróbki, podgrzewamy, dolewamy pół kubka soku z moreli, doprawiamy solą i pieprzem podajemy gorące
Luźna Kuchniamąki plus 4 łyżki oliwy z oliwek plus 1/2 szklanki wody. 1 rulonik sera koziego, 4 lub 5 pomidorów, natka pietruszki, 10 g masła, 1 łyżka kaszki manny. Przygotowanie: Podgrzać piekarnik do temperatury 200 °C. Natrzeć masłem formę do pieczenia. Rozłożyć w niej ciasto na tartę. Ponakłuwać widelcem. Posypać 1 łyżeczką kaszki manny. Pokroić pomidory w cieńkie plasterki. Rozłożyć
MODA NA BIOdodaje do akcji Jedz polskie jabłka . Składniki na 6 dosyć sporych porcji: 1 kg polskich jabłek (waga po obraniu i starciu!) 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 szklanka kaszki manny 150 g masła 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia + do podania lody waniliowe/śmietankowe Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych(...)oczkach. Posypać cukrem waniliowym, cynamonem i za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Do miski wsypać zwykły cukier, kaszkę, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szybkie składniki. Zamrożone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, dodać 1/3 składników sypkich, 1/3 startego zimnego masła i połowę startych jabłek. Następnie ponownie dodać 1/3 składników sypkich, 1/3 startego masła
UgotowaćSchar), 100 gram, - jajka - 2 żółtka (a białka do posmarowania), - drożdże - pół kostki - 50 g, - mleko - 200 ml, - cukier - 2 łyżeczki, - sól - płaska łyżeczka, - masło - 5-6 łyżeczek, - kaszka kukurydziana do posypania, WYKONANIE: Rozczyn - drożdże, cukier, mała ilość ciepłego mleka i 2-3 łyżki mąki. Rozcieramy i zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu. Mieszamy mąki. Pozostałe mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy(...)wcześniej smakują tak, że i tak raczej swojej drugiej doby nie doczekają. Są lekko słodkawe, bardzo aromatyczne i delikatne. Skórka jest bardzo chrupiąca, szczególnie tam gdzie posypane były kaszką - tworzy się tam szorstka skorupa. I na słodko i na ostro powinny skraść serca. Nam skradły. Faceci oszaleli :))) W najbliższym czasie te "jednodniówki" będą u nas gościć praktycznie codziennie. Już
Wypisz Wymalujmoreli Do wody wsypujemy kaszę manną. Mleko doprowadzamy do wrzenia, po czym wlewamy do niego kaszę manną, słodzimy i gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu, stale mieszając, aż kaszka zgęstnieje. Gotową mannę przelewamy do miseczki robiąc dwie warstwy: najpierw warstwa kaszki, potem posypujemy cynamonem, dodajemy drobno połamane orzechy i pokrojone morele. Całość przykrywamy resztą manny i górę tak samo
Smakowy Rajgotuje klopsy z mięsa wieprzowego, ale równie dobrze sprawdzi się też mięso z drobiu czy indyka. SKŁADNIKI : mielone (używam wieprzowego) 1 kg 2 jajka 2 łyżki kaszki mannej 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku szczypiorek pocięty 2 łyżki sos koperkowy 1 większą marchew 1 korzeń pietruszki 3 łodygi selera naciowego(...)całości obraną z pierwszych liści). Przyprawy, warzywa wrzucamy do zimnej wody i gotujemy ok 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nasze mielone. Doprawiamy wedle naszego uznania, dodajemy jajka, kaszkę, bułkę tartą. Jeśli lubimy majeranek również możemy go dodać. Formujemy mniej więcej jednakowe kule i wrzucamy do naszego wywaru z warzyw. Zmniejszamy ogień i powoli sobie gotujemy ok 5 minut przed
Basia w kuchniMasa serowa: 750 g tłustego twarogu 100 g rozpuszczonego masła 3 jajka 1 szklanka cukru 35 g budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka margaryny do posmarowania blaszki + 1 łyżka kaszki manny do obsypania blaszki Wykorzystałam jako miarkę szklankę o poj. 250 ml. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy ja to zrobiłam hakiem robota, następnie dzielimy ciasto na 2 części, formujemy kulki(...)które wkładamy do woreczków i wkładamy na godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie na wysmarowaną margaryną i obsypaną kaszką blaszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub skubiemy 1 część ciasta Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy trzepaczką na sztywno ze szczyptą soli. Masło rozpuszczamy i studzimy. Twaróg mielimy (ja zrobiłam to tylko raz) i wraz z żółtkami, cukrem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępolecam Wam ten przepis. Następnym razem przygotuje ciasto z syropem pomarańczowym. Syrop: 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny Ciasto 1 szklanka kaszki manny 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jogurty typu greckiego 1/2 szklanki oleju roślinnego 3 jajka 3 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia Przygotować syrop: Wodę zagotować z cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić do wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać kaszkę, jogurt, mąkę , olej, proszek do pieczenia i sodę, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec w 170 stopniach przez
Jadło i czytadłokostka margaryny 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenie 4 żółtka 300 g dżemu z czarnej pożeczki krem 1 kostka margaryny 1 szklanka kaszki manny 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka cukru 1 szklanka czystej wódki Do miski wsypać wiórki, kaszkę, cukier i wlać wódkę, wymieszać i zostawić na noc.Następnego dnia masę włożyć
Jadło i czytadłodlatego postanowiłam przygotować je samodzielnie w domu. Przejrzałam i wypróbowałam wiele przepisów i tak to oto, powstał mój przepis: Na 40 kulek: 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki kaszki manny 1/2 szklanki cukru 50 ml wódki 1/2 kostki masła ok. 20 ciastek pepitek migdały 1/2 szklanki wiórek kokosowych, kaszkę i cukier dokładnie wymieszać zalać wódką
Jadło i czytadłoaromatyczne, można dodać dowolny krem, ja preferuję kremówkę. 10 jaj 1 szklanka cukru 30 dag bardzo mocno rozdrobnionych orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kaszki manny 3 łyżki bułki tartej 500 ml kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Białka ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier ciągle ubijają. Orzechy, kaszkę, bułkę tartą
Jadło i czytadłogołąbków. Gdy je zrobiłam i spróbowała, to zdziwiłam się, że jest to, tak mało znany przepis, bo takie gołąbki są naprawdę dobre. 700 g ziemniaków 3 jajka 3 łyżki kaszki manny 3 duże cebule 300 g boczku wędzonego 10 dużych liści sparzonej kapusty 2 kostki rosołowe sól, pieprz Ziemniaki zetrzeć na tarce na wiórki. Cebule i boczek pokroić w kostkę(...)podsmażyć na złoty kolor. Do ziemniaków dodać całe jajka, kaszkę, podsmażony boczek i cebulę, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Na liście kapusty nałożyć farsz, zwinąć. W litrze wrzątku rozpuścić kostki rosołowe. W dużej brytfannie ułożyć gołąbki, zalać połową rosołu i dusić na bardzo wolnym ogniu nawet przez 2-3 godziny, uzupełniając płyn. Wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną
Jadło i czytadłorolada: 300 g odmrożonych i odciśniętych z wody filetów z ryby np. z mintaja (jak kupiłam 750 g i po odmrorzeniu pozostało 300 g.) 1 jajko 2 łyżki kaszki mannej gałka muszkatałowa mały pęczek pietruszki sól, pieprz Wywar do gotowania rolady: 1 łyżeczka soli 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora(...)pomidorowy: 3 szklanki rosoły lub bulionu z kostki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 5 łyżeczek żelatyny sól, pieprz, odrobina cukru Filety zmielić maszynką lub blenderem, dodać jako, kaszkę, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i nałożyć na folię spożywczą do pieczenia. Uformować roladę o długości około 20 cm, zawinać dokładnie, związać sznurkiem z obu stron jak cukierek
Jadło i czytadło