Pyszne mielone kotleciki z dodatkiem cukinii.Te kotlety wychodzą soczyste i moim zdaniem są lepsze od tych tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszki manny 1 średnia cukinia bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia WYKONANIE Cukinię dobrze myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Przekładamy na sitko solimy
Mała w garnku mieszatarce na grubych oczkach. Posypujemy je łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar soku. 3. Schłodzone ciasto w blaszce smarujemy białkiem i obsypujemy kaszką manną. Następnie wykładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i ścieramy na wierzch resztę ciasta z zamrażalki. Na środku zostawiamy małą dziurkę którą będzie odparowywał sok. Ciasto pieczemy
Gotowanie...to proste !garnka z podwójnym dnem, podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Ciepłe wykładamy na dwa ciasta. WYKONANIE MASY : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami oraz masłem. W drugiej połowie mieszamy kaszkę i wlewamy na mleko. Cały czas mieszamy żeby masa się nie przypaliła. Gdy zrobi się gęsta gotujemy ok. 2 minut. PRZEKŁADANIE CIASTA : Na pierwsze ciasto z orzechami wykładamy 2/3 gorącej
Pani na desersamym nowości niewiele, wpisów mniej, ale blog żyje, ktoś tu jeszcze zagląda, ktoś czasami do mnie napisze, poleci fajny przepis (kilka ciągle czeka, np. ciasto pod owoce na bazie kaszki manny). Coś przez głowę śmignie, ale niestety nie zapisuję i zaraz ucieka... I tak właśnie w ten weekend zrobiłam gulasz wieprzowy (trochę mniej z nim roboty niż z wołowym
bistro mamakażdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzony przekroić na pół. Spód skropić wiśniówką. Składniki na masę budyniową: 1 budyń śmietankowy 1/2 l mleka 1-2 łyżeczki
Trufelkowoprzygotowałam pyszne, serowe kluski, które polałam syropem trzcinowym. Komponowało się idealnie. Chcecie przepis? Zapraszam! :) Składniki (dla dwóch osób): 1 kostka sera białego półtłustego (250 g) 5-8 łyżek kaszki manny szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka do polania Syrop Trzcinowy Złocisty Diamant Wykonanie: W jednej misce wymieszać mikserem biały ser, żółtka, sól, cukier waniliowy. Na koniec dodać
Trufelkowokażdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (w zależności od pieca) Teraz przejdźmy do kremu nr I i kremu nr II Składniki: 1/3 tabliczki białej czekolady
TrufelkowoWykonanie: Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki, skropić limonką i zmiksować blenderem. Formę do ciasta o długości ok 25 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą lub kaszką. Piekarnik nagrzać do ok 175 stopni, funkcja góra/dół. Masło zmiksować na jednolitą masę z cukrem, dodawać po jednym jajku dalej miksując do gładkiej konsystencji. Przesianą mąkę, migdały
Trufelkowodyni, przesianą mąkę, sodę, proszek i szczyptę soli cały czas miksując. Na koniec dodać orzechy i rodzynki delikatnie przemieszać. Ciasto wylać do okrągłej foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną, posypać obficie migdałami. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Trufelkowoblaty. KREM KOKOSOWO-JAGODOWY Śmietankę kokosową, jagody i ksylitol zmiksować blenderem. Dodać mąkę kokosową, wymieszać i zostawić na 3 minuty do wchłonięcia. Masa ma być gęsta i przypominać nieco kaszkę. Gotowy krem włożyć do rękawa cukierniczego. Blaty przekładać kremem i owocami. Wegańskie ciasto czekoladowe z kremem wiśniowym
Candy Pandasszkl mąki pszennej 1 szkl kaszy manny 1 szkl cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg kwaśnych jabłek cynamon 170 g zmrożonego masła Mąkę, kaszkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Podzielić na 3 części. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podzielić na 2 części. Na dnie tortownicy ułożyć
Smakołyki Asinich skórę, po czym pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Kaszę kuskus przesypujemy do miski i zalewamy wrzącą, lekko osoloną wodą, tak by sięgała ona 1 cm powyżej kaszki. Po około 5 minutach „przeczesujemy” kuskus widelcem. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Zdejmujemy z patelni, a w jego miejsce wrzucamy cebulę. Gdy nieco się zeszkli dodajemy
Smaki Na Talerzuproszku) 4 duże jajka sok z 1 cytryny i skórka z 1/2 cytryny 140 g greckiego jogurtu 200 g mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 200 g polenty (kaszki kukurydzianej) 100 g mąki pszennej (ja dałam pełnoziarnistą) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki mielonego cynamonu garść płatków migdałowych do dekoracji Przygotowanie ciasta ze śliwkami: W misce wymieszaj
Chilli Czosnek i Oliwajego przygotowanie jest nie tylko szybkie i proste, ale także tanie. Mleko z tego przepisu doskonale sprawdzi się do przygotowywania słodkich deserów dla dzieci – na przykład budyniów, czy kaszek. Moje dzieci piją je też często z dodatkiem karobu. Mleko owsiano-daktylowe ma delikatny, lekko słodki smak i jest dosyć gęste. • 1 szklanka płatków owsianych (mogą być bezglutenowe) • 4 szklanki
Dieta bez mlekalekko osolonego wrzątku, gotować kilka minut. Odcedzić, ostudzić, pokroić na małe kawałeczki. Kilka łyżek mleka odlać, wymieszać z kaszą manną. Pozostałe mleko mocno podgrzać. Gdy zacznie wrzeć, dolewać kaszkę, cały czas mieszając. Gotować chwilę na małym ogniu aż zgęstnieje. Ostudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Do kaszy dodać kalafior i żółtka, wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem
Zielona Kuchnia