kaszka - 1004 przepisów (strona:32/67)

Ciasto dyniowe 133

dyni oraz mąkę z dodatkami, cały czas miksując.  Na koniec dodać orzechy, pestki dyni i rodzynki, delikatnie przemieszać. Ciasto wylać do okrągłej foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kiedy ostygnie oprószyć je cukrem pudrem. Smacznego

Trufelkowo
Migdałowe kule z kieliszka do jajek 116

się kieliszkiem do jajek, w czasie pieczenia nie rozlały się i nadal były kształtnymi kulkami. W środku migdałowe nadzienie. Pycha! Na 18 sztuk Ciasto: 200 g mąki 100 g kaszki manny 50 g mąki kukurydzianej 150 g masła 60 g cukru pudru 3 łyżki oleju szczypta soli   100 g migdałów 150 ml kremu Mont Blanc (można zastąpić budyniem waniliowym

Jadło i czytadło
Ciasteczka Z Polenty Jamiego Oliviera / Recenzja Książki "5 Składników" 158

siebie i powiem wam, że wyszły z tego całkiem fajne ciasteczka ;) Składniki na około 2 blaszki ciastek z moimi malutkimi zmianami ;) 100 g zimnego masła 50 g drobnej polenty (kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej) 150 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 1 i 1/2 cytryny (sok i trochę skórki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżki kwaśnej śmietany jeśli

Gotowanie...to proste !
Biszkopt z galaretką i pomarańczami 155

Powoli dodawać po łyżce mąki do masy jajecznej, ale mieszać już bardzo wolno łyżką. Pieczenie biszkoptu – okrągłą blaszkę wyłożyć papierem, tylko dno. Można też wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Boków do biszkoptu nigdy nie smaruję. Nagrzać piekarnik do 180 C i pie biszkopt 25 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Ostudzić. Szybki krem – śmietanę ubić na sztywną pianę

Kuchnia Pokoleń
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ 155

Pyszne mielone kotleciki z dodatkiem cukinii.Te kotlety wychodzą soczyste i moim zdaniem są lepsze od tych tradycyjnych mielonych. SKŁADNIKI 600g mięsa mielonego najlepiej z łopatki 1 jajko 2 łyżki kaszki manny 1 średnia cukinia bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia WYKONANIE Cukinię dobrze myjemy i ścieramy razem ze skórką na tarce o grubych oczkach.Przekładamy na sitko solimy

Mała w garnku miesza
Szarlotka Koralowa 194

tarce na grubych oczkach. Posypujemy je łyżką cukru, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie odlewamy nadmiar soku. 3. Schłodzone ciasto w blaszce smarujemy białkiem i obsypujemy kaszką manną.  Następnie wykładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i ścieramy na wierzch resztę ciasta z zamrażalki. Na środku zostawiamy małą dziurkę którą będzie odparowywał sok. Ciasto pieczemy

Gotowanie...to proste !
3-dniowe warsztaty Kreatywnego przyGOTOWANIA w Istebnej 132

moim przypadku przy wodzie- nie piję alkoholu ;)). SOBOTA > warsztat kulinarny "Szybkie Śniadanie", gdzie przygotowaliśmy m.in.: smoothie pietruszkowo-gruszkowe, maślany omlet z owczym serem, drożdżowe racuchy z jabłkami, kokosową kaszkę mannę z borówkami oraz shakshukę z jajkami. > warsztat "Kreatywna Głowa Zawsze Gotowa", gdzie zmusiliśmy nasze szare komórki do kreatywnego myślenia. > wizyta w Chlebowej Chacie w Górkach Małych, gdzie

Nastoletnie Wypiekanie
ORZECHOWIEC Z KASZĄ MANNĄ 205

garnka z podwójnym dnem, podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Ciepłe wykładamy na dwa ciasta. WYKONANIE MASY : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami oraz masłem. W drugiej połowie mieszamy kaszkę i wlewamy na mleko. Cały czas mieszamy żeby masa się nie przypaliła. Gdy zrobi się gęsta gotujemy ok. 2 minut.  PRZEKŁADANIE CIASTA : Na pierwsze ciasto z orzechami wykładamy 2/3 gorącej

Pani na deser
Gulasz wieprzowy z marchewką 185

samym nowości niewiele, wpisów mniej, ale blog żyje, ktoś tu jeszcze zagląda, ktoś czasami do mnie napisze, poleci fajny przepis (kilka ciągle czeka, np. ciasto pod owoce na bazie kaszki manny). Coś przez głowę śmignie, ale niestety nie zapisuję i zaraz ucieka... I tak właśnie w ten weekend zrobiłam gulasz wieprzowy (trochę mniej z nim roboty niż z wołowym

bistro mama
Raffaello 130

każdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej  tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudzony przekroić na pół. Spód skropić wiśniówką. Składniki na masę budyniową: 1 budyń śmietankowy 1/2 l mleka 1-2 łyżeczki

Trufelkowo
kluseczki serowe z syropem trzcinowym 137

przygotowałam pyszne, serowe kluski, które polałam syropem trzcinowym. Komponowało się idealnie.   Chcecie przepis? Zapraszam! :) Składniki (dla dwóch osób): 1 kostka sera białego półtłustego (250 g) 5-8 łyżek kaszki manny szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka do polania Syrop Trzcinowy Złocisty Diamant Wykonanie: W jednej misce wymieszać mikserem biały ser, żółtka, sól, cukier waniliowy. Na koniec dodać

Trufelkowo
Tort Monte 154

każdym żółtkiem ubijać ok 15sekund). Do masy dodać stopniowo mąki i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę (wysmarowaną wcześniej  tłuszczem i posypaną kaszką manną). Piec ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. (w zależności od pieca) Teraz przejdźmy do kremu nr I i kremu nr II Składniki: 1/3 tabliczki białej czekolady

Trufelkowo
Ciasto z awokado w pistacjowej posypce 135

Wykonanie: Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki, skropić limonką i zmiksować blenderem. Formę do ciasta o długości ok 25 cm wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą lub kaszką. Piekarnik nagrzać do ok 175 stopni, funkcja góra/dół. Masło zmiksować na jednolitą masę z cukrem, dodawać po jednym jajku dalej miksując do gładkiej konsystencji. Przesianą mąkę, migdały

Trufelkowo
Aromatyczne ciasto z pieczoną dynią 136

dyni, przesianą mąkę, sodę, proszek i szczyptę soli cały czas miksując. Na koniec dodać orzechy i rodzynki delikatnie przemieszać. Ciasto wylać do okrągłej foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną, posypać obficie migdałami. Piec ok 60-70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Trufelkowo
Wegański torcik ryżowy z kremem kokosowo-jagodowym (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 171

blaty. KREM KOKOSOWO-JAGODOWY Śmietankę kokosową, jagody i ksylitol zmiksować blenderem. Dodać mąkę kokosową, wymieszać i zostawić na 3 minuty do wchłonięcia. Masa ma być gęsta i przypominać nieco kaszkę. Gotowy krem włożyć do rękawa cukierniczego. Blaty przekładać kremem i owocami. Wegańskie ciasto czekoladowe z kremem wiśniowym

Candy Pandas