kaszka - 1004 przepisów (strona:26/67)

Żurek z klopsikami z białej kiełbasy 428

listki laurowe – 2  ziarna ziela angielskiego – 2 ząbki czosnku – ½ litra zakwasu – 4  kiełbasy białe surowe (domowej roboty) lub ze sklepu – 1 łyżka kaszki manny – 1 jajko Przygotowanie: Parzony boczek kroimy w kostkę, przekładamy go do garnka . Zalewamy wrzącą wodą i gotujemy  z włoszczyzną (marchewka, kawałek selera i pietruszka), z zielem angielskim i listkami laurowymi(...)kiełbasy ściągamy osłonkę i przekładamy masę mięsną do miski, dodajemy jajko i kaszkę manną, wyrabiamy masę i formujemy klopsiki, które w połowie gotowania żurku wkładamy do garnka. Wlewamy ok. 1/2 litra zakwasu , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy żurek majerankiem. W razie potrzeby doprawiamy żurek solą i czarnym pieprzem, gotujemy ok. 10 minut. Żurek podajemy z klopsikami, boczkiem i natką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Galette pomidorowo - bazyliowe 196

mamy 6-8 porcji, ale to może na przyjęciu lub jako przystawka, albo dla jakiegoś wróbelka:P)Składniki: 230 g mąki pszennej 1 łyżka (14 g) cukru 33 g kaszki kukurydzianej lub manny (u mnie manna) 1/4 łyżeczki soli 113 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 75 ml maślanki i trochę do posmarowania ciasta 2-3 duże pomidory, najlepiej(...)różnych kolorach (u mnie malinowy, żółty i czekoladowy) 100 g pesto (własne lub ze słoika) Przygotowanie: W dużej misce wymieszałam mąkę, cukier, kaszkę mannę i sól. Następnie dodałam kosteczki masła i rozcierałam je palcami z sypkimi składnikami tak długo, aż mieszanina zaczęła przypominać kruszonkę. Następnie wlałam do miski maślankę i wymieszałam ją szybko z kruszonką, która "skleiła się" tworząc zwarte

Chilli Czosnek i Oliwa
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 182

cebulki dymki po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 200-400 g sera, wedle gustu, ja dałam kostkę fety (200 g) i uzupełniłam startym parmezanem ok. 3 łyżki kaszki manny/semoliny sól, pieprz do smaku opakowanie ciasta filo (ok. 10 arkuszy) olej lub oliwa do smarowania dodatkowo: papier do pieczenia, przyda się też pędzelek kuchennyPrzygotowanie: Zieleninę dobrze oczyść, umyj, usuń twarde(...)łodyżki i drobno posiekaj. Wrzuć do miski razem z posiekanymi dymkami, pietruszką i koperkiem. Dodaj pokruszony lub starty ser, kaszkę i dobrze wymieszaj. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem. Farsz musi być smaczny, dobrze doprawiony.  Duży arkusz papieru do pieczenia (trochę większy od arkusza ciasta filo) zgnieć i rozprostuj. Ułóż na blacie kuchennym i posmaruj go olejem przy pomocy

Chilli Czosnek i Oliwa
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 201

fanpag’u bloga TUTAJ Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i jagodami   1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 kszklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny zwykłej Bielmar, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki(...)cukier i wiórki kokosowe, podgrzewamy. Kaszę manna mieszamy z kilkoma łyżkami śmietany i dodajemy do mleka kokosowego. Gotujemy kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Ściągamy,  czekamy aż kaszka przestygnie, następnie znów dokładnie mieszamy najlepiej trzepaczką. Przekładamy do wystudzonych tartaletek, w których w środku jest łyżeczka frużeliny jagodowej. The post Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z mirabelkami i budyniem (tarta kukurydziana z owocami) 207

kolorowe, u nas rosną żółte i czerwone. Letnia tarta z mirabelkami i budyniem jest lekka i kolorowa. Ciasto przygotowane jest głównie z mąki kukurydzianej, jednym z dodatków jest też kaszka kukurydziana. Budyń do tarty jest domowy, przygotowany na bazie mleka i syropu z malin z tego przepisu.  Można również upiec samą tartę z tego przepisu i wyłożyć tartę bitą śmietaną(...)słodycze, będzie ozdobą przyjęcia, czy domowej tzw. popołudniowej rodzinnej herbatki z ciastkiem. Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/3 szklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na tarty 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek cukier trzcinowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kopiec kreta 238

mleko, a gdy zacznie się gotować, dorzucamy do niego płatki ryżowe i mieszamy. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę, po czym również odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, dodajemy naszą "ryżową kaszkę" do tofu. W zależności od tego, czy mamy zamiar użyć tylko blendera, czy także ręcznego miksera, dodajemy pozostałe składniki na krem (aromat śmietankowy i syrop z agawy(...)zblendowałam tylko tofu i "kaszkę". Ze względu na słabą moc mojego blendera dolałam niewielką ilość mleka sojowego (ok. 10 łyżek). Do otrzymanej masy dodałam aromat i syrop z agawy. Następnie użyłam ręcznego miksera, by całość "domiksować". Jeśli wasz blender zmiksuje wszystko na raz, nie musicie rozdzielać pracy na dwa miksowania. Kostki czekolady kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy

Weganizm infantylny
1510.Sałatka z kaszą kuskus 385

puszki kukurydzy 15 dkg polędwicy drobiowej 1 cebulka  1-2 jabłka sol, pieprz majonez Kaszę wsypać go do salaterki, zalać wrzącą, osoloną wodą ok. 1 cm nad powierzchnię kaszki i odstawić na 5 minut.Kukurydzę odsączyć,resztę dodatków pokroić w kostkę. Do kaszki wszystkie składniki i wymieszać z majonezem ,doprawić do smaku. Niektórzy ludzie nie mają pojęcia, jaki

Moje domowe kucharzenie
ŁAGODNE PAPRYKOWE CURRY Z FETĄ. 270

papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1 duża biała cebula 300g sera typu feta 150 ml białego półwytrawnego wina 1/2 łyżeczki przyprawy curry pieprz do smaku olej roślinny 100 g kaszki kuskus 250 ml bulionu Papryki myje, usuwam z nich gniazda nasienne i pestki,  kroję w wąskie paski. Cebulę siekam drobno, szklę na oleju roślinnym. Wrzucam paprykę i chwilę przesmażam(...)czym dodaję wino, częściowo je odparowuję, przykrywam pokrywką i chwilę podduszam. Następnie dodaję pokruszony ser typu feta, rozpuszczam go, doprawiam curry i pieprzem.  Kaszkę kuskus zalewam wrzącym bulionem, pozostawiam na chwilę, aż wchłonie płyn. Podaję z gorącym curry. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA 614

porcji:- u mnie części odcięte od 6 płatów karpia- 1 marchew- 1 korzeń pietruszki- 1 łodyga selera naciowego- kawałek pora- sól- 3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub kaszka manna)- natka pietruszkiMożna także dodać ziele angielskie i liść laurowy, ja nie daję.Do garnka włożyć umyte, poodcinane części karpia, zalać wrzątkiem i zagotować. Dodać obrane warzywa , sól i gotować pod przykryciem(...)pietruszkę) oraz pokrojony seler i por . Obrać mięsko z obgotowanych kawałków ryby i dorzucić bez ości do wywaru z warzywami. Całość zagotować, dorzucić ok.3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub dodać kaszkę mannę) uzupełnić do 2l wodą , dodać soli do smaku i pogotować jeszcze kilka minut, (ok.10) i odstawić. Posypać natką pietruszki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 635

ksylitolem na puch. Dodać do nich jeszcze ciepłe masło, zmiksować. Następnie dodajemy kaszę jaglaną i proszek do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały (lub tak jak w oryginale kaszkę mannę i proszek do pieczenia). Dodać mak, wymieszać i na samym końcu dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka (najlepiej winne) oraz Amaretto lub aromat migdałowy.Całość wylać do przygotowanej(...)wcześniej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, boki posmarowane i obsypane mąką bezglutenową lub kaszką manną.Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50-55 minut (termoobieg)- do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać mielonym ksylitolem lub polać przygotowaną polewą z cukru trzcinowego i kremówki z kilkoma kroplami olejku migdałowego. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Krem z białych szparagów z kluskami kukurydzianymi 202

łyżka masła 1 cebula mniejsza 1 ząbek czosnku 2 szkl bulionu warzywnego 1 szkl kremówki 2 żółtka sól, pieprz do smaku Kluski kukurydziane 1 szkl wody 0,5 szkl kaszki kukurydzianej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie:  Z szparagów odłamać zdrewniałe końce. Górne łodygi obrać cieniutko z skórki i wkładać do wody z sokiem cytrynowym żeby nie ściemniały. Dolne części(...)kilka szparagów do dekoracji. Resztę zmiksować na krem. Kremówkę zmiksować z żółtkami, wlać i zagotować. Doprawić do smaku. Podawać z kluseczkami kukurydzianymi. Kluski kukurydziane: zagotować wodę z solą, wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać. Zmniejszyć ogień i mieszając gotować około 2-3 minuty. Rozsmarować cienko na foli i ostudzić. Za pomocą foremek wykroić różne wzorki

Ala piecze i gotuje
Kluski kukurydziane 235

Ucieszą się z nich również dzieci i będą zajadać zdrowy dodatek w zupie. Ja użyłam ich jako dodatek do kremu z szparagów. Składniki: 1 szkl wody 0,5 szkl kaszki kukurydzianej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie:  W naczyniu zagotować szklankę wody z dodatkiem soli. Wsypać kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać żeby się nie przypaliło. Zmniejszyć ogień cały czas mieszać

Ala piecze i gotuje
Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką 333

Polecam Wam jednak przygotować to moje dzisiejsze ciasto kokosowo-truskawkowe, a słodka pianka jogurtowa jest uwieńczeniem mojego kulinarnego dzieła! SKŁADNIKI: 100 g margaryny 1 szkl. mąki pszennej 1/3 szklanki kaszki manny 1 szkl. wiórek kokosowych 1 łyżka mąki kartoflanej 5 łyżek cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia świeże truskawki do ciasta + truskawki do dekoracji na piankę jogurtową(...)PRZYGOTOWANIE: Do misy robota wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy kilka minut na puszystą masę. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z wiórkami kokosowymi i kaszkę manną, oraz proszkiem proszku do pieczenia, mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, wlewamy do masy jajecznej, dodajemy sypkie składniki, wszystko dokładnie miksujemy. Tortownicę (20 cm) smarujemy margaryną, przekładamy do niej ciasto. Na cieście układamy truskawki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
El Stefano 166

Blaszki wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor ok. 15 minut w 160 stopniach. 2. Mleko zagotować z cukrem, cukrem waniliowym, masłem. Odstawić. Po trochu wsypywać kaszkę, cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Całość chwilkę pogotować, aż będzie konsystencja budyniu. 3. Placki przełożyć ostudzoną masą z kaszy. Dodatkowo można placek posmarować powidłami. 4. Całość polać polewą

Kuchnia smaków

Proponowane wyszukiwania