kaszka - 1004 przepisów (strona:29/67)

Pastéis de Nata - portugalskie babeczki budyniowe z Belem 122

wierzchu, a boki staną się chrupiące i złotobrązowe. Uchwycenie dobrego momentu jest trochę trudne, gdyż zbyt długo pieczone  pastéis de nata może skutkować powstaniem jajecznicy (przypominającej kaszkę), a zbyt krótkie nie da nam charakterystycznych przypaleń na powierzchni. Babeczki najlepiej sprawdzać po 10 minutach od wstawienia do piekarnika i bacznie pilnować. Jeśli  pastéis de nata będą już upieczone

Food Square
Rote Grütze 202

Masę owocową gotować od 3 - 5 minut. Odstawić. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną. Mieszając krótko zagotować. Przelać do miseczki. Pozostawić do ostudzenia.  Serwować wg upodobań: z jogurtem, budyniem, kaszką, ciastem, lodami.  www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com

Kuchnia smaków
Babka mocno cytrynowa i bardzo długo świeża 124

masę maślaną, w między czasie wlewać sok z cytryny. Ciasto jest dość gęste, więc dobrze jest użyć robota kuchennego z końcówką do ciast gęstych. Formę wysmarować masłem i obsypać kaszką manną lub bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec babkę godzinę. Sprawdzić drewnianym patyczkiem stan upieczenia babki. Gdyby jeszcze nie była przepieczona

Kuchnia Pokoleń
Koktajl z bananem, borówkami i jagodami camu camu 111

nich napisać bardzo wiele, ale zapewniam, że to wartościowe owoce. Jeszcze ze świeżymi nie miałam styczności, lecz sproszkowane często dodaję do czego tylko się da, również ostatnio do kaszki dla Natalii. Tak w skrócie... Jagody camu camu są silnymi przeciwutleniaczami i wielką skarbnicą ogromnej ilości wysoko przyswajalnej witaminy C (posiadają jej więcej niż dzika róża, acai, czy acerola). Wspomagają procesy

Di gotuje
Krucha tarta z masą z czereśni i kisielem 138

Wtedy natychmiast zdjąć z ognia i odstawić aż przestygnie. Nie musi być całkowicie zimne. Formowanie ciasta – dużą okrągłą blaszkę do tarty wysmarować masłem lub innym tłuszczem i obsypać kaszką manną. Boki również. Większą część ciasta rozwałkować między dwoma arkuszami folii. Rozłożyć ciasto na dno blaszki i boki. Boki ciasta lekko uformować ponad rant blaszki. Dno nakłuć widelcem. Pieczenie

Kuchnia Pokoleń
Błyskawiczne ciasto z porzeczkami 114

naczynia miksującego dodać wszystkie składniki, wymieszać obroty 5, czas 30 sekund Pieczenie – blaszkę o wymiarach 25 x 20 wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do formy. Porzeczki umyć i osuszyć, rozsypać na górze ciasta. Posypać ciasto i porzeczki cukrem waniliowym. Tak delikatnie. Nie dawać zbyt dużo porzeczek bo wyjdzie zakalec. Czerwone porzeczki

Kuchnia Pokoleń
kalafiorowa zupa... 133

drugi podana, nam smakuje nie za gorąca, letnia - zupa kalafiorowa jest chętnie jedzoną w naszym domu zupą, musi być na mleku, maśle, może być z ziemniakami, makaronem, ryżem,kaszką manną.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z galaretką i kremem karpatka 364

ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać składniki suche po jednej łyżce do masy jajecznej. Mieszać już bardzo delikatnie łyżką. Dno okrągłej blaszki wysmarować tłuszczem i posypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 25-30 minut. Sprawdzić stan upieczenia drewnianym patyczkiem. Przygotowanie galaretki i owoców – dwie galaretki truskawkowe

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh (dieta dr Dąbrowskiej) 218

naszymi oknami z reguły mamy ochotę na lekkie i orzeźwiające dania. I właśnie dziś takie danie dla Was przygotowałam. Bardzo lubię klasyczną sałatkę tabbouleh, która jest przyrządzona na bazie kaszki kuskus. Niestety w trakcie diety dr Dąbrowskiej ten produkt jest zakazany, więc trzeba sobie jakoś inaczej radzić. I tak oto powstała ta sałatka z kalafiora, czyli udawane tabbouleh

Kulinarne przygody Gatity
Racuchy z cynamonem i czekoladą 132

najmłodszych. Moim dzieciakom tak zasmakowały, że musiałam je robić dwa dni pod rząd – a to cieszy najbardziej. Świadomość, że dzieci lubią moje śniadaniowe eksperymenty aniżeli tradycyjne i monotonne kaszki, płatki owsiane, kanapki z mlekiem czy też płatki kukurydziane. Zauważyłam też, gdy na... Więcej The post Racuchy z cynamonem i czekoladą appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Cytrynowa kasza jaglana 123

lubią serniki :). Kasza na słodko? Doskonale nadaje się na śniadania dzięki swojej naturalnej słodyczy. Jeśli zazwyczaj zaczynasz dzień od miski płatków owsianych to czas spróbować czegoś nowego. Ta kremowa kaszka jest bardzo sycąca oraz bogata w białko i witaminy. Jest również bezglutenowa oraz wegańska! Cytryna to idealny powiew świeżości w zimowej kuchni. Czuję zapach lata, gdy o niej myślę

Słodkie Gotowanie
Szpinakowe ciasto z truskawkami 163

masy szpinakowej i trochę oleju. Wlać esencję waniliową po dodaniu wszystkiego mieszać jeszcze 1 minutę, obroty 2 reszta jak niżej Blaszkę o wymiarach 13-20 wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do formy. truskawki umyć osuszyć,odciąć szypułki. Jak truskawki są duże przekroić na pół. Truskawki położyć w odstępach, nie za blisko. Dodając zbyt dużo może być zakalec

Kuchnia Pokoleń
Środa: Bakłażan pod parmezanem z kuskusem 126

nieco drobniejszej strukturze. Taki właśnie kuskus, zupełnie przypadkowo kupiliśmy w sklepie. Najpierw trochę się zezłościliśmy kiedy okazało się, że to taki drobiazg, ale potem okazało się, że drobniutka kaszka też pysznie smakuje. Kuskus robiony inaczej niż zwykle Tu ważna uwaga: polecamy Wam inny niż standardowo sposób gotowania kuskusu, który zazwyczaj polega na tym, żeby zalać go gorącą wodą i odstawić

Niedzielny kucharz
Kokosowa kasza manna z karmelizowanym rabarbarem 151

słodkiego i kwaśnego zarazem lecz bez śmietany - by mała M również mogła spróbować. No i padło na kaszę manną. Taki banał? Ale jaki pyszny! Zainspirowałam się przepisem na taką kaszkę na mleku z Moich Wypieków, troszkę pozmieniałam i dodałam od siebie kokos. Mówię Wam, miód w buzi! A słodko-kwaśny rabarbar dopełniał smakowo całość :) Na pewno do powtórzenia w wersji

My simple kitchen
Bakłażan pod parmezanem z kuskusem 115

nieco drobniejszej strukturze. Taki właśnie kuskus, zupełnie przypadkowo kupiliśmy w sklepie. Najpierw trochę się zezłościliśmy kiedy okazało się, że to taki drobiazg, ale potem okazało się, że drobniutka kaszka też pysznie smakuje. Kuskus robiony inaczej niż zwykle Tu ważna uwaga: polecamy Wam inny niż standardowo sposób gotowania kuskusu, który zazwyczaj polega na tym, żeby zalać go gorącą wodą i odstawić

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania