Wstałam rano i zastanawiałam się co zrobić na sniadanie mojej 1,5 rocznej córeczce. Przecież ile można jeść kaszek, owsianek czy kanapek. I tak wpadłam na pomysł tych placuszków i takie śniadanie chętnie zjadła cała rodzina :) Placuszki wyszły pyszne i delikatne. Są idealnie słodkie chociaż nie ma w nich nawet grama cukru. Składniki: 1 dojrzały banan 6 łyżek mąki kukurydzianej
kuchnia doskiNasze przepisy z kalafiorem: Zupa kalafiorowa z liści i głąba Pierś kurczaka faszerowana kalafiorem Zupa krem z kalafiora Sałatka z kurczakiem i kalafiorem Zupa krem kalafiorowa Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Sałatka z kalafiorem i majonezem Kotlety mielone z kalafiorem Sałatka z kalafiora Kalafior marynowany z marchewką Surówka z kalafiora i warzyw a’ la tabbouleh krok po kroku. Składniki: ½ surowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajku. Dodać olejek waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i obsypać kaszką manną. Wylać ciasto do formy. Forma o wymiarach 25-30 cm. Truskawki umyć osuszyć, wyciąć szypułki. Jak truskawki są duże do przeciąć na pół. Rozłożyć truskawki na cieście. Na truskawkach
Kuchnia Pokoleńszparagów 4 jaja 180 ml mleka (lub pół na pół ze śmietaną) 120 g sera cheddar sól i pieprz Mąkę posiekać z zimnym masłem do uzyskania konsystencji drobnej kaszki (można użyć malaksera). Dodać ser i sól. Szybko zagnieść dodając tyle wody, żeby ciasto dało się uformować w płaski dysk. Owinąć folią i schłodzić przez ok. 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować
Pełny talerzzastąpić półtłustym lub chudym twarogiem, ale jeszcze nie próbowałam, jeżeli ktoś spróbuje, niech się pochwali efektem! Składniki na małą blaszkę 20x20 250 ml wody 120 ml mleka 120 g kaszki manny 2 jajka 30 g masła 120 g serka ricotta 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W rondlu zagotowujemy
Delusional Trinejabłka 3 sztuki, żółtka 2 sztuki, cukier 4 łyżki, cynamon 1 łyżeczka, kasza manna 1 łyżka, lukier biały - w opisie twaróg śmietankowy łyżką utrzeć z żółtkami, cukrem, cynamonem, kaszką manną, startymi, obranymi jabłkami na tarce o grubszych oczkach ciasto francuskie rozwinąć z rolki, umieścić na blaszce z papierem do pieczenia i na środku wzdłuż ciasta rozłożyć masę serowo-jabłkową wolne
W Mojej Kuchni Lubiębiałka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. następnie podczas ubijania dosypywać cukru. Na koniec dodać powoli wsypując proszek z kisielu. Formowanie ciasta – Blaszkę wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Na tarce z dużymi oczkami zetrzeć większą część ciasta. Na to rozłożyć jabłka, następnie pianka. Teraz już tylko zetrzeć mniejszą część ciasta na górę i do piekarnika. Pieczenie
Kuchnia Pokoleńdodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety nie mam go w posiadaniu, może następnym razem ;) Składniki na małą blaszkę 20x20 250 ml wody 120 ml mleka 120 g kaszki manny 2 jajka 30 g masła 120 g serka ricotta 1 łyżeczka skórki otartej z limonki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g cukru pudru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W rondlu zagotowujemy
Delusional Trineżółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i olejek śmietankowy. Wymieszać dokładnie. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Ciasto wyłożyć do blaszki, rozłożyć truskawki w odstępach. Jak truskawki są bardzo duże to przekroić na pół. Ja miałam średniej wielkości truskawki i rozłożyłam je w odstępach
Kuchnia Pokoleńprzeróżne pyszności. Dziś kasza z warzywami, a dokładnie z marchewką i cukinią. Całość wyszła naprawdę pyszna, a do tego danie sycące i bardzo szybkie do zrobienia. Składniki: 300 g kaszki luskus 1 cukinia 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Obraną i umytą marchewkę pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kostkę, a cukinię pokroić
magiczna kuchnia Kasizrobić. Wiecie, co mnie urzekło w przepisie i ostatecznie zdecydowało, że postawiłam na niego? Kruszonka. Ja zwykle rozrabiam cukier, mąkę i masło palcami z miseczce na drobną kaszkę. Nie powiem, żebym bardzo to lubiła, ale czasem trzeba. A tutaj kruszonka robi się nam sama…Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajmy cukier i po chwili mąkę. Te niesamowicie smaczne kruszonkowe farfocelki
Mieszam w Garnkuczasie obrać szparagi, wrzucić na wrzątek, po 5 minutach odcedzić. Sery pokroić w kawałki. Szynkę podrzeć na niewielkie części. Blat posypać kaszą manną, wyłożyć ciasto, rozciągnąć na kaszce, rozwałkować wierzch również posypując kaszą. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Wierzch cienko posmarować sosem. Rozłożyć kawałki szynki, sery i szparagi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 20 minut
6niebosól - 0.5 kg mięsa mielonego z indyka - 1 jajko - 2 łyżki kaszy manny - 0,5 łyżeczki czosnku mielonego - majeranek - sól Wykonanie Do mięsa mielonego dodałam surowe jajko, 2 łyżki kaszki manny, dwie szczypty soli, szczyptę majeranku i pół łyżeczki czosnku. Mięso wyrobiłam ręka na jednolita masę i odstawiłam na ok. 15 minut do lodówki. Następnie zwilżonymi rękoma uformowałam male kuleczki
Kuchnia z widokiem na ogródwrzątkiem i w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie w misie robota ubić do białości żółtka, cukier, miękkie masło dodać zmiksowane daktyle i połączyć składniki w robocie dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną i na większych obrotach krótko połączyć składniki dodać ubite białka na sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać w masę serową forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia, na dnie
W Mojej Kuchni Lubię