świeżej. Posolić lekko pod koniec gotowania, które może zająć od 40 do nawet 90 minut. Jeśli nie będzie miękka, nie przejmuj się. Soja nawet po ugotowaniu ma konsystencję półtwardej kaszki :). Soja- na co zwrócić uwagę Ważne jest, żebyś podczas kupowania soi zwrócił/a czy nie jest ona produktem GMO, czyli modyfikowanym genetycznie. Warto pokusić się o kupno eko produktów, które
Smiling Shrimprodzynki i duś dalej, aż trochę napęcznieją, a owoce zmiękną i odparuje nadmiar soku. Tak przygotowane słodko-kwaśne gruszki są przepyszne same w sobie. Zuzi bardzo smakowały w kaszce . Polecam do deserów, słodkich dań, do ciasta... Możesz je zapasteryzować w słoikach, jednak z powyższych proporcji wyjdą tylko dwa słoiczki wielkości tego widocznego na zdjęciu i szybko zostaną skonsumowane :) Smacznego
Anioszek w kuchniWiosna coraz bliżej, więc dziś zapraszam na lekką sałatkę przygotowaną na bazie kaszki pszenicznej kuskus. Możemy ją zjeść jako przekąskę lub wykorzystać jako dodatek do dania mięsnego. To już ostatni moment, że zjeść soczystego granata, za chwilkę kończy się na niego sezon. Sałatka z kuskusem i mozzarellą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 szklanka
Kulinarne przygody Gatityjajecznej, wymieszać. Dodać składniki suche i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywną masę i dodać do masy i wymieszać już bardzo delikatnie. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszką manną formy. Jest to mała babeczka foremka o wymiarach 20 cm średnica. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 1 godzinę. Zawsze musicie sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Patyczek musi
Kuchnia Pokoleńbulionu (przygotowany na bazie domowego bulionu ) 2 łyżki posiekanej bazylii 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka sok 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek EV sól pieprz Wykonanie: Kaszkę wsypujemy do miski, zalewamy ją gorącym bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ją widelcem, dodajemy pozostałe składniki: bazylię, cebulę, sok z cytryny, oliwę
Kulinarne przygody Gatityłyżki mąka pszenna, 1 łyżka Przygotowanie Masło wyjmujemy z lodówki na kilka godzin wcześniej, musi być bardzo miękkie. Białka oddzielamy od żółtek. Przygotowujemy formę 26 cm, natłuszczamy i wysypujemy kaszką manną. W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo, na zmianę dodajemy ser i miękkie masło. Pod koniec ucierania dodajemy olejek i obie mąki. W osobnym naczyniu
Gotowanie moimi oczamiminut Składniki: 1 szklanka suchego kuskusu 2 szklanki bulionu 2 łyżki posiekanej mięty 2 garści czarnych oliwek sok 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek EV sól pieprz Wykonanie: Kaszkę wsypujemy do miski, zalewamy ją gorący bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ją widelcem, dodajemy pozostałe składniki: miętę, pokrojone oliwki, sok z cytryny, oliwę
Kulinarne przygody GatityKokosowy pudding z kaszki orkiszowej, z mango nie umiem robić zdjęć puddingom, no nic ważne, że dobre
More food, love and dreamsidealne klopsiki w sosie koperkowym : Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego z łopatki, którą sama zmieliłam 1 mała cebula 1 łyżka koperku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej lub kaszki manny sól i pieprz do smaku bulion lub rosół ok. 350 ml Przygotowanie: Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną cebulą, posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Z tej ilości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjedynie w formie genetycznie zmodyfikowanej, ale w USA obecnie można kupić pradawne wersje kukurydzy, które powalają na kolana swoimi kształtami, kolorami i smakiem. Praktycznie nie sposób uniknąć jej spożycia. Kaszka kukurydziana dla dzieci. Kukurydza na śniadanie w formie płatków. Kukurydza na lunch w sałatce. Kukurydza z grila w kolbie, z masłem. Kukurydza na obiad z marchewką i fasolką. Kukurydza
Jem więc Jestempudding z kaszy kukurydzianej nadziany deserkiem słoneczna pomarańcza z ziarnami zbóż Primavika ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g kaszy kukurydzianej ~1 1/2 szklanki mleka roślinnego ~łyżka kakao ~opcjonalnie coś do posłodzenia kaszki ~100g deserku słoneczna pomarańcza z ziarnami zbóż Primavika Zagotować mleko, następnie ciągle mieszając wsypać kaszę i gotować do momentu zgęstnienia. Wyłączyć palnik, posłodzić (opcj.) i dodać kakao wymieszać dokładnie. Pół
breakfast of dreamsOwsianka, która smakuje jak malinowa kaszka, którą niektórzy uwielbiali w dzieciństwie. Jest kremowa i bardzo malinowaa :) Nie czuć w niej mleka, tak jak w zwykłej owsiance, wiem, że niektórym to przeszkadza. Koniecznie spróbujcie :) Składniki : 4 łyż ki płatków owsianych 300 ml mleka garść malin 1 banan Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu do zmięknięcia (ok.5 minut). Dodajemy
Chocolate Muffin Blogśniadanie [ klik ] a dziś w nim te pyszne trójkąty z polenty które wybrała dla wszystkich Gocha. W tygodniu włoskim w jakimś markecie udało mi się kupić oryginalną włoską kaszkę kukurydzianą - polentę i teraz znakomicie się przydała. Lubię polentę, jednak zdecydowanie bardziej na ciepło niż na zimno, dlatego swoje trójkąty dodatkowo podsmażyłam. Do trójkątów podałam pastę z awokado, czosnku, koncentratu pomidorowego
Moje Małe Czarowanieząbki czosnku 2 duże cebule 4 jajka 1/2 kostki masła około 3/4 szklanki wody około 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić ugotowaną i dokładnie zblendowaną kaszką kukurydzianą - pasztet będzie wówczas nieco jaśniejszy) 1 kostka bulionu warzywnego 2 liście laurowe 1 łyżeczka mielonej papryki (ostrej lub łagodnej) szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie szczypta Vegety sól i pieprz do smaku tarta
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakakaowo-bananowa kaszka kukurydziana z masłem orzechowym Active ~ Zapraszam Was do obejrzenia nowego filmiku na YouTube :) I tym samym będzie to nowa seria filmów które będę dodawać na moim kanale - ulubieńcy miesiaca :) Mam nadzieję, że seria przypadnie Wam do gustu :) Oto pierwszy filmik, z ulubieńcami stycznia :) Oglądajcie w HD! SUBSKRYBUJ MÓJ KANAŁ >>KLIK
breakfast of dreams