kaszka - 1004 przepisów (strona:43/67)

Boczek faszerowany 211

czosnku, papryką i majerankiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy cebulkę do mielonego mięsa, dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, kaszkę i sporo majeranku (min. 2 łyżki), dokładnie wyrabiamy. Nakładamy farsz na boczek. Zwijamy jak roladę zaczynając od grubszego końca boczku. Dratwą związujemy pieczeń nadając jej formę rolady. Przekładamy na blaszkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Aksamitny mus z kaszy manny. 93

dokładnie wymieszać w kubku. Następnie wlać do gotującej się wody i gotować około 7 min. ciągle mieszając. W miseczce wymieszać śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy kaszka już będzie kleista zdjąć z ognia aby chwile przestygła. Kasze chwile mieszać widelcem aby stała się lekko puszysta a następnie wymieszać z posłodzoną śmietaną. Mus przelać do pucharków. Jabłko

Radość kipiąca uśmiechem.
Kasza manna z musem truskawkowym 140

Polecam przepyszny deser  z kaszki manny i pachnącym musem truskawkowym Składniki - 1 litr mleka - 1 szklanka kaszy manny - 1 laskę wanilii - 3 czubate szklanki truskawek mogą być mrożone - 6 łyżek cukru Sposób przygotowania 1. Do mleka dać pestki z wanilii i skórkę,dodać  4 łyżki cukru zagotować 2. Truskawki zmiksować z blenderem i 2 łyżkami cukru

W królestwie smaków Beaty
przepyszny sernik pieczony na biszkoptach... 150

Decorada Delecta karmelowe chrupki - ile potrzeba jajka, cukier, przyprawę do sernika mikserem utrzeć do białości na kogel-mogel z 4-5 minut na dużych obrotach do masy wsypać budyń, kaszkę manną, twaróg z wiaderka /odlać płyn z wiaderka, jeśli taki jest/, dodać skórkę pomarańczową, olej, aromat pomarańczowy Delecta i mikserem połączyć składniki ale nie za długo tortownica

W Mojej Kuchni Lubię
Jak zrobić domowe ciasto na pizzę (na drożdżowym zaczynie)? 178

łyżeczki soli szczypta drożdży instant (lub mała kulka świeżych drożdży) zaczyn z powyższego przepisu 80-100 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy dodatkowo: semolina (kasza pszenna) lub polenta (kaszka kukurydziana) do podsypania ciasta (można użyć mąki) Ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie - wykonanie krok po kroku: 1. Przygotuj drożdżowy zaczyn. W misce wymieszaj mąkę i drożdże instant z wodą

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza śniadaniowa - Pizza z jajkiem 134

rukola lub roszponka Przygotowanie pizzy: Włóż blachę do piekarnika i rozgrzej go jak najmocniej, do temperatury 240-260 stopni C. Weź arkusz papieru do pieczenia i podsyp mąką lub kaszką kukurydzianą.  Ułóż kulę ciasta ns pizzę na papierze do pieczenia, rozpłaszcz dłońmi, następnie delikatnie rozciągaj ciasto na brzegach, aż uzyskasz placek o pożądanej grubości i wielkości. Możesz też zrobić

Chilli Czosnek i Oliwa
KRUCHE MAŚLANE ROŻKI Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 217

krupczatce rożki są przepyszne, po prostu rozpływają się w ustach. Ten jeden składnik tak wiele zmienia w konsystencji ciasteczek. Jest to mąka pszenna, bardziej sypka o grubszej podobnej do kaszki mannej konsystencji. Masło a nie margaryna to podstawa maślanych ciasteczek. Powinny mieć  maślany smak i aromat. Ja z ciasta uformowałam rożki, ale jak najbardziej można wycinać dowolne kształty. Dodatek

potrawyregionalne
Zupka warzywna z kurczakiem, tymiankiem - od 10 miesiąca 197

zostawić mniej rozdrobioną strukturę, aby nasz maluszek wyrabiał sobie nawyk gryzienia. Warto też do zupki dodać, kleiku kukurydzanego np. Nestle, będzie bardziej kremowa i całość pięknie nam się połączy. Kaszka taka może nam zastąpić w zupce np. ziemniaki. Moje dziewczynki uwielbiały takie zupki, moja Gabi uwielbia warzywa i chętnie zjada do teraz. Uściski

Basia w kuchni
Soja nie tylko dla wegetarian 95

świeżej. Posolić lekko pod koniec gotowania, które może zająć od 40 do nawet 90 minut. Jeśli nie będzie miękka, nie przejmuj się. Soja nawet po ugotowaniu ma konsystencję półtwardej kaszki :). Soja- na co zwrócić uwagę Ważne jest, żebyś podczas kupowania soi zwrócił/a czy nie jest ona produktem GMO, czyli modyfikowanym genetycznie. Warto pokusić się o kupno eko produktów, które

Smiling Shrimp
Prażona gruszka z cytryną i rodzynkami 259

rodzynki i duś dalej, aż trochę napęcznieją, a owoce zmiękną i odparuje nadmiar soku.  Tak przygotowane słodko-kwaśne gruszki są przepyszne same w sobie. Zuzi bardzo smakowały w kaszce . Polecam do deserów, słodkich dań, do ciasta... Możesz je zapasteryzować w słoikach, jednak z powyższych proporcji wyjdą tylko dwa słoiczki wielkości tego widocznego na zdjęciu i szybko zostaną skonsumowane :) Smacznego

Anioszek w kuchni
Sałatka z kuskusem i mozzarellą 121

Wiosna coraz bliżej, więc dziś zapraszam na lekką sałatkę przygotowaną na bazie kaszki pszenicznej kuskus.  Możemy ją zjeść jako przekąskę lub wykorzystać jako dodatek do dania mięsnego. To już ostatni moment, że zjeść soczystego granata, za chwilkę kończy się na niego sezon. Sałatka z kuskusem i mozzarellą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 szklanka

Kulinarne przygody Gatity
Babka marcepanowo – kakaowa 136

jajecznej, wymieszać. Dodać składniki suche i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywną masę i dodać do masy i wymieszać już bardzo delikatnie. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszką manną formy. Jest to mała babeczka foremka o wymiarach 20 cm średnica. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C, przez 1 godzinę. Zawsze musicie sprawdzić stan upieczenia patyczkiem. Patyczek musi

Kuchnia Pokoleń
Kuskus z bazylią 123

bulionu (przygotowany na bazie  domowego bulionu ) 2 łyżki posiekanej bazylii 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka sok 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek EV sól pieprz Wykonanie: Kaszkę wsypujemy do miski, zalewamy ją gorącym bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ją widelcem, dodajemy pozostałe składniki: bazylię, cebulę, sok z  cytryny, oliwę

Kulinarne przygody Gatity
Tradycyjny sernik 124

łyżki mąka pszenna, 1 łyżka Przygotowanie Masło wyjmujemy z lodówki na kilka godzin wcześniej, musi być bardzo miękkie. Białka oddzielamy od żółtek. Przygotowujemy formę 26 cm, natłuszczamy i wysypujemy kaszką manną. W misie miksera ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo, na zmianę dodajemy ser i miękkie masło. Pod koniec ucierania dodajemy olejek i obie mąki. W osobnym naczyniu

Gotowanie moimi oczami
Kuskus z miętą i czarnymi oliwkami 81

minut Składniki: 1 szklanka suchego kuskusu 2 szklanki bulionu 2 łyżki posiekanej mięty 2 garści czarnych oliwek sok 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek EV sól pieprz Wykonanie: Kaszkę wsypujemy do miski, zalewamy ją gorący bulionem. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ją widelcem, dodajemy pozostałe składniki: miętę, pokrojone oliwki, sok z  cytryny, oliwę

Kulinarne przygody Gatity