końcu doczekała się ona użycia. Wykorzystałam ją zrobienia jajek z warzywami w galarecie. Można oczywiście użyć innych pojemników, zależy to od naszej inwencji twórczej (np. pojemniki po serkach homogenizowanych, kaszkach itd.). Tak wykonane jajka będą odmianą śniadaniową, prostą a jakże efektowną. Składniki: Dowolna ilość jajek Kawałek papryki konserwowej Gotowana marchewka Pieczarki marynowane Kilka listków natki pietruszki Bulion/ rosół Ocet cukier
Smaki Ewytemperaturze pokojowej. Daniem główny miała być pieczona kaczka. Nie wiem, dlaczego skusiły nas jednak pieczone kacze piersi na modrej kapuście! Z zazdrością spoglądaliśmy bowiem później na tych, którzy wybrali kaszkę pieczoną z jabłkami i otrzymali jej całą połówkę. Nie powiem, prezentowała się okazale a miny konsumentów świadczyły, że jest smaczna. Patrzyliśmy na to znad talerzy, na których podano nam niezbyt
Smaki Ewysernik z polewą karmelową. Do picia - cytrynowy radler :D ♥ który zresztą w ilości sztuk 6 przyjechał z nami do Polski... :D A oprócz piwa przywiozłam jeszcze... od lewej - kaszka gryczana błyskawiczna, pod nią masło orzechowe w drugim rzędzie na górze gryczano-kukurydziany kus kus, pod nim wegańskie pasty kanapkowe: brokułowa, ciecierzycowa(jak to odmienić?:D), meksykańska i hummus, tofu
breakfast of dreamskremu kukułkowego Zentis (KLIK) 2 łyżki żelatyny Do dekoracji: 1 szklanka śmietany 36% 6 g śmietan fixu Spód: W garnku gotujemy mleko z cukrem. Gdy wrze wsypujemy kaszkę manną i energicznie mieszamy. Jeszcze ciepłą wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy masa nie chce nam się rozsmarować co jakiś czas moczymy łyżkę w zimnej wodzie. Wstawiamy do lodówki. Masa
VioletoweKucharzenieCzas przygotowania: 90 minut Składniki: 500 g łopatki jagnięcej 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 cebule kilkanaście żółtych pomidorków koktajlowych 1 szklanka kaszki bulgur ok. 2 szklanki bulion (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej
Kulinarne przygody GatityMleko konopne jest moim faworytem wśród mlek roślinnych. Owsianki, kaszki, płatki smakują z mim wyśmienicie. Dziś na śniadanie przygotowałam je z komosą ryżową. komosa ugotowana wedlug przepisu na opakowaniu mleko konopne odrobina ksylitolu i dowolne owoce lub orzechy
AZgotuj!podanych składników zagnieść ciasto dodając ziarenka z połowy laski wanilii. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Przed wożeniem ciasta do piekarnika ponakłuwać spód ciasta widelcem lub obciążyć fasolą. Piec 20- 25 minut w 180 stopniach. Wyjąć i dobrze wystudzić. Krem opakowanie serka
AZgotuj!mnie z brązowego ryżu) 2 jajka gałka muszkatołowa pół łyżeczki soli Kalafior myjemy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do malaksera i mielimy. Uzyskujemy coś w rodzaju kaszki kalafiorowej, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Całość przełóż do formy lub na papier do pieczenia. Wyrównaj brzegi i spód, tak aby uzyskać wgłębienie na sos. Podpiecz
AZgotuj!smaku pieprz ząbek czosnku oliwa z oliwek Ryż ugotować al dente. Brokuł umyć i pokroić na różyczki, zmielić w malakserze. Rozgrzać ok łyżki oliwy, dodać rozgnieciony czosnek, wsypać kaszkę brokułową. Mieszać kilka minut od czasu do czasu przykrywając pokrywką. Wsypać ryż i wymieszać doprawić pieprzem
AZgotuj!trzcinowy do posypania jabłek Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć ciasto do lodówki na 30 minut. Rozwałkować połowę ciasta i przełożyć do formy na tartę oprószonej mielonym lnem lub kaszką orkiszową. Ułożyć obrane i wydrążone połówki jabłek i posypać cukrem trzcinowym. Rozwałkować pozostałą cześć ciasta, większą od pierwszej o ok 2 cm. Przykryć wierzch delikatnie ugniatając brzegi. Piec
AZgotuj!Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 2 łyżki wody Ubić pianę z białek. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrami, dodać zmielony mak, wymieszać, dodać kaszkę, proszek do pieczenia, starte jabłka, wymieszać. Dodać przestudzone masło, rodzynki, skórkę pomarańczową, zapach rumowy. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Piec około 1 godziny w 200 z termoobiegiem
Corner With Recipesdzisiejszym zestawieniu nie kończę, zamieszczę w najbliższym czasie również: CZĘŚĆ II - Letnie sałatki, tarty i napoje CZĘŚĆ III - Słodkości na lato Może ktoś skorzysta :) ŚNIADANIA kaszki, pasty, omlety... ZUPY DANIA OBIADOWE jajka, warzywa, placuszki, pierogi, makarony... SMACZNEGO
bistro mamaSemolina czyli gruboziarnista mąka lub drobna kaszka otrzymywana z twardej pszenicy durum. Tak o semolinie napisała Wikipedia a ja Wam napiszę że chleb z jej udziałem jest rewelacyjny. Miąższ jest zwarty i wilgotny, super na kanapki z wędliną czy dżemem. Chleb robi się prosto wystarczy tylko zakupić mąkę i pieczemy. Chleb z semoliny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieswój zapach. Mieszankę środków czystości, zapachu ludzi i zwierząt w nim mieszkających, a także, w pewien przedziwny sposób, ich zainteresowań i codziennego życia. Czasem jest to zapach kaszki i pudru bobasa, czasem farb i terpentyny, bywa nawet, że smaru lub oleju silnikowego, jeśli pan domu (rzadziej pani) jest zafascynowany motorami. Nasz dom pachnie jedzeniem. Jak mocno bym nie wietrzyła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, śmietana 12% 1 kubek mielone z indyka dobrze wyrobić z przyprawą do mielonego, koncentratem pomidorowym, kucharkiem, kaszką manną i tartą bułką, uformować średniej wielkości kulki i obsypać je mąką do gotującej się wody wkładać kulki mielone, po wypłynięciu gotować 15 minut, wyjąć cedzakiem na talerz - do wywaru
W Mojej Kuchni Lubię