petit beurre Polewa: 125 g margaryny 2 łyżeczki wody + 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao żurawina i migdały do dekoracji Przygotowanie: Spód foremki wykładamy ciasteczkami. Kaszkę mieszamy z wodą, przekładamy do gotującego się mleka wraz z cukrem. Gotujemy gęstą kaszę na mleku. Dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i zdejmujemy kaszę z ognia. Do powstałej masy dodajemy bakalie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZdrowe i smaczne placki z kaszki kukurydzianej, polane pikantnym sosem- salsą. Słowo salsa pochodzi z Meksyku, gdzie oznacz salse- "sos", które z kolei trafiło do Hiszpanii od łacińskiego słowa salsa (pol."słone") od sal (pol. "sól"). W Polsce znane było już w XVI wieku -definicję salsy w swoim słowniku łacińsko-polskim zamieścił już w roku 1564 polski leksykograf Jan Mączyński
Tradycyjna KuchniaPanuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci, a jej smak kojarzy się często z niezbyt apetycznymi "kaszkami" z dzieciństwa. Nic bardziej mylnego. Dziś przedstawiam przepis na pyszny, grysikowy deser owocowy! Składniki: ½ szklanki kaszy manny 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2 jajka ½ kg owoców jagodowych świeżych lub mrożonych sól Wykonanie: Mannę wymieszać w małej ilości zimnego mleka
Tradycyjna Kuchniautłuc dokładnie tłuczkiem, następnie wystudzić. Ser utrzeć razem z ziemniakami mikserem, a w między czasie ubić jajka z cukrem na parze . Dodać utarte jajka do sera, wsypać kaszkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia , cukry waniliowe, kilka kropel aromatu waniliowego- całość utrzeć. Następnie wlać roztopioną margarynę, starannie wymieszać i wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Tradycyjna Kuchniaprzemęczenie powinny koniecznie regularnie spożywać kaszę kukurydzianą, z uwagi na zawarte w niej potas i selen oraz magnez Jadłam ją pierwszy raz w życiu, smakiem przypomina kaszkę mannę Składniki: 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 0,5% Stewia lub inna substancja słodząca wg smaku 2 jabłka 2 łyżeczki żelatyny cynamon Sposób przygotowania: Mleko doprowadzamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśniadania, choć zawsze rano jestem głodna i potrafię zjeść wiele, porcja zdecydowanie jest za duża na jedną osobę, chyba raczej na 1,5 osoby ;) Składniki: 1 jajko 2 łyżki kaszki kukurydzianej firmy Kupiec 2 łyżki otrębów firmy Kupiec 250 gram sera chudego białego 1 łyżka stewii cynamon, jogurt i miód do polania (jak kto lubi) Sposób przygotowania: Ser dokładnie rozgniatamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćposiekanym koperkiem piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - pizzę piec z 35-40 minut pizzę najlepiej kroić lekko przestudzoną, ciasto jest chrupiące dzięki dodaniu kaszki manny .................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJeżeli znudziła się Wam już monotonia zimowych smaków - polecam polentę, czyli danie z "kaszki" z mąki kukurydzianej. Można przygotować wcześniej w dużej ilości i podawać na bardzo różne sposoby. Mój ulubiony - z kremem serowym i śmietaną. Cudownie rozgrzewa w chłodne zimowe
Milion SmakówPolenta, czyli kukurydziana kaszka, w wersji z grillowaną cukinią i boczkiem. Cudownie rozgrzewająca i bardzo sycąca
Milion SmakówŚniadanie, które sprawi, że od rana uśmiech zagości na Waszych twarzach? Symbol dzieciństwa - kaszka manna. Do tego zmiksowane truskawki i potarta gorzka czekolada. Szybko, ładnie i smacznie na miły początek dnia
Milion SmakówJagody zmiksować z 2 łyżkami cukru.Mleko zagotować wraz z pozostałym cukrem,masłem i ekstraktem waniliowym,dodać kaszę.Gotować na wolnym ogniu,ciągle mieszając,aż zgęstnieje. Pozostaje nam tylko przełożyć kaszkę do pucharka i zajadać się ze smakiem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytZachciało mi się kaszki manny takiej na gęsto,ale okazało się, że kaszy manny w domu brak..ale były płatki ryżowe ..i tak oto powstał prosty i szybki do zrobienia deserek.. 0,5 l mleka około 1,5 szkl. szkl. płatków ryżowych 2-3 łyżeczki cukru trochę dowolnego soku kilka herbatników Mleko z cukrem zagotować. Dodać płatki i gotować
Moje domowe kucharzeniePrzepis na mleko ryżowe to podstawa diety bez mleka krowiego, na pewno ułatwia zastąpienie dań mlecznych. Na takim mleku robimy kaszki dla dzieci, owsiankę lub naleśniki. Ryż gotujemy co najmniej godzinę w wodzie z dodatkiem soli i oleju. W razie potrzeby dolewamy wody. Ryż miksujemy i przesiewamy przez sitko. Rozrzedzamy przegotowaną wodą do pożądanej gęstości
prawdziwe jedzeniebrzuszek :) Oskar ma 7 miesięcy i spokojnie to je ze smakiem. Potrzebujemy: 1 banan 1 jajko (najlepiej z wiadomego źródła) 1 łyżka mąki żytniej łyżeczka ziaren słonecznika 2 łyżki kaszki kukurydzianej łyżeczka oleju Wszystkie składniki blendujemy i smażymy na suchej patelni. Ja używam ceramicznej, do której nic się nie przykleja. Dla starszych dzieci można dać kilka kropel oleju
MamaOskarkaRobiąc dziś porządki w szafkach kuchennych natknęłam się na zapomnianą polentę (kaszkę kukurydzianą), którą przywiozłam w sobie z Francji jako rekompensatę za nieznalezioną wtedy w sklepach mąkę kasztanową ;) W związku z tym zaczynam cykl przepisów z wykorzystaniem polenty właśnie :) Dziś z dodatkiem amarantusa ekspandowanego. Składniki : 100 ml polenty (kaszy kukurydzianej) łyżka-dwie startego parmezanu 200 ml amarantusa ekspandowanego płaska łyżeczka
Weekendy w domu i ogrodzie