kaszka kukurydziana z jagodami i domową kakaową tahini*~ *tahini wymieszana z kakao i małą ilością wody Ostatnie 5 dni i ferie
breakfast of dreamskakaowa kaszka kukurydziana w słoiku po domowym maśle orzechowym~ Jak już kończą mi się słoiczki z różnymi masłami/smarowidłami to wszystkie na raz, serio...Tym sposobem mam jeszcze w szafce chyba 2 czy 3 puste, czekające aż zjem w nich śniadanie :3 A miejsce trzeba w szafce zrobić, bo wczoraj w Lidlu, jak większość, wyposażyłam się w masło orzechowe
breakfast of dreamstruskawkowa* kaszka kukurydziana z gorzką czekoladą~ *wymieszana z puree truskawkowym Dziękuję za wczorajsze słowa otuchy :) Żeby o tym wszystkim nie myśleć "zamknęłam" się w kuchni i upiekłam dwa serniki i ciasteczka :) Właśnie - jak Wasze przygotowania do Wielkanocy? U mnie będzie jeszcze na pewno jakiś wege pasztet, zastanawiam się też nad jeszcze jednym ciastem - babką, zobaczymy czy znajdę dzisiaj czas żeby
breakfast of dreamskasza kukurydziana na mleku sojowym gotowana z jabłkiem, podana z resztą jabłka i fińską mleczną czekoladą~ Czegoś mi brakowało w tym śniadaniu...Nie wiedziałam, co dodać do kaszki oprócz jabłka. Otwieram szafkę - od razu mój wzrok powędrował na tę czekoladę! I problem z głowy :D Znów poranne zasłodzenie - ale czasami trzeba się zasłodzić, żeby choć na chwilę zapomnieć
breakfast of dreamskaszka kukurydziana z (rozgniecionymi widelcem) truskawkami i domowym wegańskim kremem czekoladowym z ciecierzycy~ Ostatnio dużo u mnie w kuchni ciecierzycy - czy to w postaci wody z puszki (bezy, biszkopt :D) czy pozostałości po tej wodzie czyli samej ciecierzycy. Wcinanie samej już mi się znudziło, hummus jest zbyt oklepany, więc postanowiłam spróbować czegoś nowego - kremu czekoladowego którego głównym składnikiem jest własnie
breakfast of dreamsczas promieniami słońca, które wdzierały się do mojego pokoju dając mi do zrozumienia, że pora zacząć nowy dzień. I kubkiem malinowej herbaty z sokiem z czarnego bzu. Oraz kaszką manną. Z masłem dyniowym :) Masło dyniowe. To już kolejny po syropie dyniowym ( klik ) mój nowy sposób na dynię. Kiedy je zobaczyłam stwierdziłam, że "to jest to, muszę tego
My simple kitchengdyż zależało mi na zachowaniu intensywności migdałowego smaku ciasta Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania płatków migdałowych - 1 szklankę płatków migdałowych wsypujemy do misy blendera, rozdrabniamy je (wyglądem będą przypominać drobną kaszkę). Do jednej miski wsypujemy rozdrobnione migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy, aż dokładnie utrzemy składniki. Następnie do masy
Słodkie okruszkiSzukasz zdrowej alternatywy dla błyskawicznych kaszek ryżowych podawanych dziecku lub mlecznego nudnego śniadania? Czegoś, co będzie równie proste w przyrządzeniu ale o wiele zdrowsze i smaczniejsze? Kasza jaglana w roli głównej. Pamiętacie? Popularna jaglanka wpływa na piękne włosy, skórę i paznokcie (posiada krzemionkę). Odkwasza organizm, jest bogata w witaminy z grupy B,witaminę E oraz lecytynę
IzaGotujepetit beurre Polewa: 125 g margaryny 2 łyżeczki wody + 1 łyżeczka żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao żurawina i migdały do dekoracji Przygotowanie: Spód foremki wykładamy ciasteczkami. Kaszkę mieszamy z wodą, przekładamy do gotującego się mleka wraz z cukrem. Gotujemy gęstą kaszę na mleku. Dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i zdejmujemy kaszę z ognia. Do powstałej masy dodajemy bakalie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZdrowe i smaczne placki z kaszki kukurydzianej, polane pikantnym sosem- salsą. Słowo salsa pochodzi z Meksyku, gdzie oznacz salse- "sos", które z kolei trafiło do Hiszpanii od łacińskiego słowa salsa (pol."słone") od sal (pol. "sól"). W Polsce znane było już w XVI wieku -definicję salsy w swoim słowniku łacińsko-polskim zamieścił już w roku 1564 polski leksykograf Jan Mączyński
Tradycyjna KuchniaPanuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci, a jej smak kojarzy się często z niezbyt apetycznymi "kaszkami" z dzieciństwa. Nic bardziej mylnego. Dziś przedstawiam przepis na pyszny, grysikowy deser owocowy! Składniki: ½ szklanki kaszy manny 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 2 jajka ½ kg owoców jagodowych świeżych lub mrożonych sól Wykonanie: Mannę wymieszać w małej ilości zimnego mleka
Tradycyjna Kuchniautłuc dokładnie tłuczkiem, następnie wystudzić. Ser utrzeć razem z ziemniakami mikserem, a w między czasie ubić jajka z cukrem na parze . Dodać utarte jajka do sera, wsypać kaszkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia , cukry waniliowe, kilka kropel aromatu waniliowego- całość utrzeć. Następnie wlać roztopioną margarynę, starannie wymieszać i wyłożyć do wcześniej przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Tradycyjna Kuchniaprzemęczenie powinny koniecznie regularnie spożywać kaszę kukurydzianą, z uwagi na zawarte w niej potas i selen oraz magnez Jadłam ją pierwszy raz w życiu, smakiem przypomina kaszkę mannę Składniki: 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej 1,5 szklanki mleka 0,5% Stewia lub inna substancja słodząca wg smaku 2 jabłka 2 łyżeczki żelatyny cynamon Sposób przygotowania: Mleko doprowadzamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćśniadania, choć zawsze rano jestem głodna i potrafię zjeść wiele, porcja zdecydowanie jest za duża na jedną osobę, chyba raczej na 1,5 osoby ;) Składniki: 1 jajko 2 łyżki kaszki kukurydzianej firmy Kupiec 2 łyżki otrębów firmy Kupiec 250 gram sera chudego białego 1 łyżka stewii cynamon, jogurt i miód do polania (jak kto lubi) Sposób przygotowania: Ser dokładnie rozgniatamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćposiekanym koperkiem piekarnik nagrzać na 210 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - pizzę piec z 35-40 minut pizzę najlepiej kroić lekko przestudzoną, ciasto jest chrupiące dzięki dodaniu kaszki manny .................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię