kaszka - 1004 przepisów (strona:56/67)

Prosty chleb na zakwasie 228

tyle, że pomieszałam różne mąki (pszenną i żytnią).Eksperymentuję również  z różnymi opcjami wysypywania formy, wiem już ze super jest mąka razowa, tym razem natomiast wysypałam natłuszczoną blachę kaszką manną. Efekt ciekawy, zwłaszcza wizualnie na skórce chleba. Jedno jest pewne - nigdy nie będę już używać bułki tartej, nawet przy pieczeniu słodkich ciast

Z butelką mleczka w tle
Tarta z zakręconą cukinią 166

nożem aż będą maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam.Do zamrażarki ciasta nie wkladam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie te pół godzinki poczeka.Natłuszczam formę, posypuję kaszką manna lub mąka razową i wykładam dość cienko ciastem (razem ze ściankami).I teraz znowu jak kto lubi - ja sypię ciasto startym serem. Odchudzający się oczywiście nie muszą.Najdłuższa część

Z butelką mleczka w tle
Chleb na zakwasie z mielonym lnem 217

wrzucam do maszyny do pieczenia chleba i ustawiam na najlepszy na świecie program - 1,5 godziny mieszania i wyrastania.Po tym czasie przekładam ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np. kaszką manną).Chlebek musi sobie rosnąć przez około 6 godzin, im cieplej tym krócej. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 250 stopni, i wkładam do niego naczynie z wodą dla uzyskania

Z butelką mleczka w tle
Chleb, który nie miał prawa się udać :) 167

dyni Wszystkie składniki zmiksowałam, przełożyłam do pojemnika od maszyny do chleba, włączyłam program dough - 1,5 godziny wyrabiania i rośnięcia ciasta. Później ciasto przełożyłam do natłuszczonej i wysypanej kaszką manną formy i zostawiłam do wyrośnięcia na około 6 godzin..... to znaczy chciałam zostawić na tyle, ale było już późno, ja zapomniałam, usnęłam i zrobiło się rano..... ciasto wyrastało około

Z butelką mleczka w tle
Kugelis to, rajbak czy babka ziemniaczana? 408

boczku i tyle samo dobrej kiełbasy kroimy w kostkę i przesmażamyWszystko razem mieszamy, dodajemy 2 całe jajka, sól, pieprz, majeranek.Przelewamy masę do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, kaszką lub bułką tartą formy.Pieczemy w 200 stopniach ok 1,5 godziny (do suchego patyczka).Dalej wersja jest moja:po ostygnięciu kroimy w grube plastry i podsmażamy z obu stron na patelni

Z butelką mleczka w tle
Ciasto w 10 minut - dziś z GRUSZKAMI i cynamonowym lukrem. 313

tortowej Lubella,10 łyżek cukru,10 łyżek oleju, 4 całe jaja,szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy

Z butelką mleczka w tle
Tarta z pomidorkami, serem ricotta i cukinią 228

nożem aż będą maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam.Do zamrażarki ciasta nie wkladam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie te pół godzinki poczeka.Natłuszczam formę, posypuję kaszką manną lub mąka razową i wykładam dość cienko ciastem (razem ze ściankami).Tym razem ciasto zapiekłam. Na podpieczone ułożyłam pokrojoną w plasterki cukinię i znów zapiekłam w 180 stopniach

Z butelką mleczka w tle
Tarta śródziemnomorska - quiche. 283

pozostaną maleńkie kawałeczki masła, potem szybko zagniatam.Do zamrażarki ciasta nie wkładam, ale jak ktoś chce to proszę bardzo, niech sobie te pół godzinki poczeka. Natłuszczam formę, posypuję kaszką manną lub mąka razową i wykładam dość cienko ciastem (razem ze ściankami). Podpiekam kilka minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku po czym nakładam nadzienie:1 niewielka cukinia pokrojona w plasterkimieszanka

Z butelką mleczka w tle
Szybka napoleonka z masą grysikową 234

wyjdzie, bo robiłam pierwszy raz taką masę z manny, ale wyszło i to bardzo dobrze. Lubię manną i smak jak najbardziej mi odpowiadał. Bo w smaku przypominała kaszkę manną na mleku :). A to zawsze coś innego. Mama z siostrą trochę po marudziły, ale i tak cała brytfanka poszła nawet nie wiem kiedy.Składniki:1/2 kostki margaryny3-4 łyżki cukru

Moje pyszne gotowanie
Drożdżówki z serowo - mannym nadzieniem 152

dzisiaj mam wam zaszczyt przedstawić pyszne drożdżówki o nadzieniu kaszki manny. Mi osobiście bardzo smakowały, ja manną mogła by jeść codziennie. Uwielbiam ją. A oto przepis. Po ostatniej notce nie będę się tak rozpisywać :).Składniki: (ok. 20 bułeczek)Ciasto:3 szklanki mąkiszklanka mleka25 g drożdżyjajko (rozmącone)4 łyżki masła (rozpuszczonego i lekko schłodzonego)5 łyżek cukruszczypta soli3 łyżki letniej

Moje pyszne gotowanie
Kasza manna z crunchy 195

miseczkę)szklanka mleka4 łyżki kaszy mannygarść crunchyłyżeczka mioduWykonanie:Mleko zagotować, zestawić. Wsypać kaszę i dokładnie wymieszać.Następnie przez chwilę pogotować na małym ogniu. Przelać do miseczki.Wmieszać do kaszki łyżeczkę miodu. Posypać po wierzchy crunchy i zjadać ze smakiem.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Manna toffi 176

miseczkę)szklanka mleka4 łyżki kaszy mannyjedna krówkaWykonanie:Mleko zagotować, zestawić z ognia dokładnie wmieszać kaszę i znów postawić ją na ogień. Chwilę pogotować.Krówkę pociąć na mniejsze kawałki.Kaszkę przelać do miski, dodać krówkę pomieszać.Kiedy się rozpuści, wcinać.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Manna z tartym jabłuszkiem 130

Pyszny początek dnia :)Składniki:szklanka mleka4 łyżki mannypół jabłuszka (średniego)łyżka mioduWykonanie:Mleko zagotować, zdjąć z palnika. Następnie dać kasze manną i dokładnie wymieszać, żeby

Moje pyszne gotowanie
Cynamonowa manna z powidłami śliwkowymi 143

powidełki mojej cioci, pyszne :DSkładniki:kubek mleka4 łyżki mannyszczypta cynamonułyżka powidełWykonanie:Mleko zagotować z cynamonem. Zestawić z kuchenki i wymieszać dokładnie z kaszą, następnie zmniejszyć ogień i chwilkę pogotować. Kaszkę przełożyć do miseczki o dodać powideł.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Prosto, owocowo. Pysznie 141

której szukałam. Zadziałałam więc tak jak mi instynkt podpowiadał - i wyszły pyszności! Spód jest niesamowicie kruchy i ani trochę nie rozmiękł (dzięki białku, które odizolowało sok z rabarbaru i kaszce, która część tegoż soku wchłonęła), nadzienie jest kwaśno-słodkie i soczyste, choć kawałki rabarbaru zachowały swój kształt, zamiast się rozpaść. Wygląda, jak wygląda - kratka nie jest idealna, brzegi mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania